Originally posted by jagodica
View Post
Jagodice,
najpre iskren radostan pozdrav (ali stvarno!). Nije teško pitanje, pa će i odgovor biti jednostavan. Na našem jezičkom prostoru već dugo (otkako "znam za sebe"), na TV-medijima i u svakodnevnom govoru (kada je o TV- gledaocima reč) pogrešno se koristi reč AUDITORIJUM (pogrešna navika)... Dušo draga, ta reč je ispravna ako se odnosi samo na slušaoce radio-programa - to je "auditorijum" (audio = zvuk)... Znači, samo za one koji i kada slušaju! (a ne gledaju, ili ne mogu da gledaju)... (Nekako tako, najkraće!)
Ali, reč SPEKTATORIJUM (franc. spektar = ekran) odnosi se za TV-gledaoce koji (pretpostavka je) - i čuju ton i vide sliku! (Znači, potpuno su zdravi: i čuju i vide)... Direktno, ako se neko obrati TV-gledaocima, a kaže da se "obraća auditorijumu", nažalost nije ni svestan da se preko TV obraća samo slepim ljudima, onima koji ne mogu da vide a čuju...
E, sad, zašto koristim baš SPEKTATORIJUM, samo radi toga da svi već jedanput nauče koja je razlika između AUDITORIJUM i SPEKTATORIJUM, jer skoro svi greše. A. priznaćeš, razlika je "bukvalna" (malo se šalim, ne zameri!).
Pošto ti voliš, kao pravi profesor, da saznaš i odakle mi to (literatura): pročitao sam kod Bugarskog (vrstan znalac jezika), ali i iz nekih drugih izvora...
Najzad, moje mišljenje, o upotrebi tuđica u našem jeziku, jeste (meni jasno) podjednako kao i tvoje mišljenje: NISAM ZA KORIŠĆENJE inostranih reči (tuđica)... Šta više, kao urednik sam uvek intervenisao (osim kada su citati): "adekvatno" - odgovarajuće..., "identično" - podjednako..., "prezentacija" - prikaz..., "promovisati" - predstaviti..., "demonstrirati" - prikazati, pokazati... itd.
Jagodice, veruj mi, jedini razlog "prekomerne" upotrebe: SPEKTATORIJUMa jeste "edukativno" (pardon: "obrazovno")... Kada prođe neko vreme, ponovo ću na Forumu SK i uopšte, koristiti samo "oni koji su ispred TV ekrana", ili već - zavisi od konteksta!
U ovom trenutku, ipak nešto opširnije, ali više zbog svih drugih koji ovo budu čitali... Jer, siguran sam da je ovo tvoje pitanje bilo više kao dobar "šlagvort" (pardon: opet ja tuđicu)... Ma, sve smo se lepo razumeli... Ćao!
Comment