Novak bez zdavstvenih problema koji su ociti ali nisi spomenuti niti objasnjeni bi lako dobio jucerasnji mec,ali je takodje pitanje koliko je Rafa bio spreman.Mnogi su ovd spominjali nivo Rafine forme ,pominjali procente koji se granice i do skoro 100% ali ni Novak ni Rafa nisu bili ni na 50% mogucnosti.Mec je bio jedan od najlosijih u medjusobnim duelima,jedini losiji mec je onaj u Montekarlu kad je Novaku umro deda.Mec je odlucio sampionski mentalitet i Rafino dvoriste.Oba igraca su patila na terenu vec posle pola sate meca.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Roland Garros 2014.
Collapse
X
-
Originally posted by skeptik View PostJeste kompleksnija stvar ali se ne bih bas potuno slozio sa tobom. Jeste izgubio sva 3.seta na svoj servis ali ne zaboravi da je 1.set dobio iako je Nadal imao brejk lopte. I tu je znaci bio pod pritiskom ali je izdrzao jer je jos imao snage u sebi posto mec nije daleko odmakao. U 2. i 3. setu on je fizicki patio na terenu kao sto je Nadal patio na AUS openu tako da je veoma tesko analizirati te setove kad pored vrucine imas i zdravstvene probleme tj. napade povracanja. Ono za cim Novak ima da zali je definitivno 4.set jer je u zavrsnici seta servirao i preko 200 kmh zanci cak i brze nego u 1.setu ali je iz nekog njemu znanog razloga, frustracije ili razignacije, posle onog promasenog FH upao u neku letargiju tipa "ovo nije moj dan, ne mogu da ubacim 1.servis, promasijem zicere a ovaj cisti linije" i Nadal je to znalacki iskoristio. Znaci on moze da zali za 4. i eventualnim 5. setom, nikako za 2. i 3.
Comment
-
Originally posted by skeptik View PostNI, ja za tebe imam veliki respekt i volim da diskutujem sa tobom cak i kada se ne slazem sa tobom u pojedinim stvarima mada u vecini delimo slicna razmisljanja. Ja ne znam sta bi bilo u 5.setu mogu samo da pretpostavim ali po onom vidjenom na terenu Novak je bio blizi pobedi.
Ako sam nekog i podcenio to je onda bio Novak jer sam bio ubededjen da ce totalno raspasti u 4.setu i izgubti sa 6:0 ili 6:1 medjutim on se digao, uspeo cak i da vrati brejk, imao 30:0 i onda kolaps nakon sto je promasio onaj zicer iz FH. A i prethodnom gemu je bio nadomak brejka.
Sto se tice foliranja ne znam sta pod tim mislis ali ono sto stoji je da je govor tela Novaka mnogo vidljiviji kad je u problemu nego Nadalov ali se to moze primetiti i kod njega ma koliko se on trudio da to ne pokaze na terenu.
Da ne volim da diskutujem sa tobom nebi ovoliko pisao. A kad bi mislili isto, diskusij bi se svodila na: "Apsolutno." "100% si u pravu." itd. Zar ne bi bilo dosdno?
2.
I tebi i meni ova diskusij djeluje kao terapija, jer nas boli Novakov poraz. Normalno se vise ljudi ukljuci u ovakvu diskusiju, iako ti ja nismo jedini ni ovoga puta. Medjutim, sok je preveliki .
I ti i ja imamo jednu prednost. Bili smo relativni pesimisti prije mec, iz potpuno osnovanih razloga. Zato nas nesto manje boli.
Da Novak nije dobio prvi set, danas bi bilo lako. Izubio bi 3:0 i sve bi bilo 'jasno'.
3.
Dinamika onoga sto se desavalo je bila hichcockovska. Sve je doprinijelo tom trileru. I prethodne godine i Novakova pobjeda u Rimu i toplo vrijeme i tu i tamo promaseni poen...
4.
Ja sam bio uvjeren da Novak osvaja RG do 3. seta sa Gulbisom. Razlog je bio Rim. Mislim da nisam bio jedini. Mnoge komentatore je kolaps u tom trecem set prekrenuo na Nadalovu stranu. Cini mi se da si ti od ranije bio pesimistican.
5.
Medju komentatorima i na ovom forumu i dijelom i u ozbiljnijim medijima postoje nekolike tendencije tumacenja meca.
A)Novak je metalno kolapsirao. To je previse pojednostavljeno iako ima u tome istine. Ozmo je tipican primjer toga.
B)Nadal ga je takticki nadmudrio. To je tek pojednostavljeno iako je Nadal takticki odigrao perfektan mec.
C)Novak je dobio suncanicu i bio bolestan. I toga je bilo. Ali to, spletom okolnosti, nije moralo da presudi, jer je Novak krajem cetvrtog seta dosao u izjednacenu poziciju. Ti cak mislis i u povoljniju. I to mi se najvise svidja kod tebe. Ja se ne slazem da je bio u povoljnijoj poziciji, ali mi sve svidja to sto ne robujes svojoj prognozi s pocetka meca. Ti si bio pesimista, ti si rekao 3:1 za Nadala, ali si otvorio oci i gledao sto se desava. I vidio ocigledno, da 5 minuta prije kraja meca Novak nije bio u izgubljenoj pozciji.
Postoji jos jedan pokazatelj koji dovodi donekle u sumnju ovu teoriju. Novak je dobio 60% razmjena koje su trajale preko 9 udaraca! Nevjerovatno ali istinito!
D)Specijalni uslovi na centralnom terenu su presudili. Ja sam najblizi toj teoriji. To kaze i Toni: "Novak je morao da vraca plitko BH jer mu je Rafin FH topspin isao preko glave. Zato je morao i da forsira return na drugi servis. Rim je nebitan." Ali prema svemu sto Toni kaze ja sam skeptican. Nista on ne kaze iskreno. Ako on kaze da je Rim nebitan, to je siguran znak da je Rim i te kako bitan.
I drugi pokazatelji govore isto. U prvom redu prvi set, ali i Rafini fizicki problemi. Cijeli sat prije nego su se pojavili on je igrao protiv slabo pokretnog protivnika. Sto ga je onda toliko umorilo? Neophodni intezitet. Rim je i te kako jucer bio bitan.
Znaci da ni ova teorija, sama za sebe, ne moze da objasni ono sto smo jucer vidjeli.
Jednostavna je istina da je Novakov BH bio jucer porazen, zbog uslova, ali ne i pregazen.
A puno objasnjenje lezi u kombinaciji ova cetiri faktora i nevjerovatno uzbudljivoj psiholoskoj dinamici meca, koji je veci sampion dobio. Kad se mec svede na psihologiju, veci sampion dobijaLast edited by NI; 09-06-14, 14:03.
Comment
-
U poslednjih četiri, pet dana mi se nešto zdravstveno dešava. Ima tu i psihološkog aspekta, tu su određene emocije uticale na stanje...
Idemo dalje, W kuca na vrata, idemo po titulusigpic
Comment
-
Vladane,
Konacno da se slozimo. Problemi su dijelom bili psiholoske naravi jer je, kako Vajda kaze, poceo da sumnja u sebe. A poceo je da sumnja u sebe jer je previse htio RG. On je dovoljno racionalan da je mogao zakljuciti: "S obzirom na vidjeno u Rimu, ako bude kisa 75% dobijam mec, a ako bude suncano sanse su mi 40%."
Protiv najboljeg sljkasa u istoriji, u uslovima koji njemu idealno odgovaraju, 40% nije malo, nego puno. Ali ako hoces titulu po svaku cijenu, to izgleda nepodnosljivo malo.
PS
Od kada ti vjerujes da sa Bekerom, bez Vajde, moze osvojiti jedan GS?Last edited by NI; 09-06-14, 13:49.
Comment
-
Jedino me opasno nervira ono "To je sport" ali ne toliko kada to kaze Vajda, vec kada kaze Novak sam. Samo da tu smrdljivu recenicu slusam sto manje u buduce, a znam da cu je slusati kada god bude izgubio. Mozes ti to mnogo kreativnije Novace, mnogo upadas u sablon...sigpic
Always somewhere Miss you where I've been I'll be back to love you again
U crnim rupama možeš ludo da se zezaš. Da lebdiš iznad zemlje. Da slušaš rock ´n´ roll.Dozivaš kišu.
Ili da mazneš neku lepu ribu. Samo je bezveze kada se probudiš….
Comment
-
-
Originally posted by NI View PostSandugp,
Malo vise razumijevanja. Pa mora da nastavi da igra. Nema koristi od toga da kaze: "Mogao sam pobijediti ali..."sigpic
Always somewhere Miss you where I've been I'll be back to love you again
U crnim rupama možeš ludo da se zezaš. Da lebdiš iznad zemlje. Da slušaš rock ´n´ roll.Dozivaš kišu.
Ili da mazneš neku lepu ribu. Samo je bezveze kada se probudiš….
Comment
-
Originally posted by Sandugp View PostJedino me opasno nervira ono "To je sport" ali ne toliko kada to kaze Vajda, vec kada kaze Novak sam. Samo da tu smrdljivu recenicu slusam sto manje u buduce, a znam da cu je slusati kada god bude izgubio. Mozes ti to mnogo kreativnije Novace, mnogo upadas u sablon...
Comment
-
Originally posted by Sandugp View PostSamo samog sebe tako uljuljkuje. Treba da kaze, mogao sam pobediti, ali sam imao krizu koju nisam prebrodio kako treba. Treba da kaze, mogao sam pobediti ali sam u premnogo situacija takticki igrao pogresno, delom zbog fizikalija delom zbog glave. Mogu i moram bolje (ako zelim da napravim jos vise u svojoj prebogatoj teniskoj karijeri - a zelim) ... E u tom kontekstu treba da prica i tako treba da gleda na stvari.
Ali javno? Nikada.
Comment
-
Novak bi da igra tenis i pise istoriju, ali bi pored tenisa jos hiljadu drugih stvari da radi. E pa nece moci, moze on tako, ali od velikih titula nema nista u tom slucaju. Zna se ko zivi za tenis i koliko je ko posvecen. Ja se bojim da je Novakovo igranje na najvecem nivou u kontinuitetu zavrseno kad stigne beba. I prije sam govorio bilo bi nestvarno kad bi karijeru zavrsio sa 10 Slamova. Sad bih bio prezadovoljan ako bi imao osam.sigpic
Comment
-
Originally posted by Vladan View PostNovak bi da igra tenis i pise istoriju, ali bi pored tenisa jos hiljadu drugih stvari da radi. E pa nece moci, moze on tako, ali od velikih titula nema nista u tom slucaju. Zna se ko zivi za tenis i koliko je ko posvecen. Ja se bojim da je Novakovo igranje na najvecem nivou u kontinuitetu zavrseno kad stigne beba. I prije sam govorio bilo bi nestvarno kad bi karijeru zavrsio sa 10 Slamova. Sad bih bio prezadovoljan ako bi imao osam.
Prije godinu dana sam racunao na 13 GS-ova, sad bih bio prezadovoljan sa 10.
Comment
-
Federer sa 30 i kusur godina ode i ubija se od treninga, mijenja reket, pokusava na sve nacine na bude vrh, produzi igranje na najvecem nivou. Novak s druge strane organizuje humanitarne zabave dan posle finala W i USO, svi oni koji su navijali protiv njega u nedelju tu su u ponedeljak na njegovoj zabavi. Humanitarac je veliki, ali ne razmislja iskljucivo o tenisu. Novak osvoji MC i onda ne pipne reket narednih 15 dana, dodje potpuno nespreman u Madrid. Neozbiljno je to.sigpic
Comment
-
Ne mora da znaci da ce dolaskom bebe Novakovo igranje na najvisem nivou u kontinuitetu prestati.
Beba moze veoma pozitivno da utice na Novakovu igru.Dayman (a-a-ah...)
Fighter of the Nightman (a-a-ah...)
Champion of the sun (a-a-ah...)
You're a master of karate and friendship
For everyone
Comment
Comment