Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komentatori pod lupom

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts


  • Košarka: SK, 27/28.10.11: GAL-UNK (direktno, oko 19,00h); Makabi-Partizan (dir, oko 21,10h); Emisija „Studio SK“ (dir.) i RealM-EAM Armani (snimak, oko 00,10h)

    Opšti utisak: veoma lepo i zanimljivo veče košarke, sve tri utakmice + „Studio SK“... Idemo redom:

    - GAL-UNK, komentator Ilija Kovačić (?, pretpostavljam, jer glas mu je bio malo izmenjen, kao prehlada, i „aaaukaaa...nje...“ je bilo znatno smanjeno i proređeno)... Međutim, kod njega je i dalje sve SJAJNO: sjajan napad, sjajno fintira, sjajna akcija, PERFEKTNO (?), fauliran OD STRANE... (?), sjajna rampa, sjajno istrčao kontru, sjajno se postavio, o ČEMU SE RADI (?), sjajan prodor, PROSTO neverovatno...

    - Makabi-Partizan, komentator Srđan Radojević... Srđan je prepoznatljiv: glas, dikcija, intonacija, obaveštenost, dobra pripremljenost, entuzijazam, samopouzdanje... Pravi komentator za košarku! Ali, (i) Srđan je ponovo počeo da koristi izraze koji mu ne „priliče“: ŠTO SE Makabija TIČE (trebalo bi: „kada je o Makabiju reč“), SJAJNI strelac (zašto Srđane: SJAJNI...!), igra FENOMENALNO (?), dobra KRETNJA (otkud reč:“kretnja“!? – ponavlja se!), FENOMENALNO utrčavanje, JAKO teško ga je braniti za sada (ne može: “jako“, već vrlo, veoma...), ŠTO SE strelaca TIČE (pravilno: „kada je o strelcima reč“), ova pozicija BUKVALNO zicer (zar i ti Srđane: BUKVALNO), pa, opet: ŠTO SE Makabija TIČE (Znači, Srđane, braaate: ŠTO SE TIČE... - !?), ŠTO SE liste strelaca TIČE (?), BUKVALNO otvoren šut (Srđane, ne može novinar-komentator da „bukvališe“!), ...kažu da BUKVALNO hala može da se isprazni za nekoliko minuta (Srđene, ajde probaj bez „bukvalno“, pa zaključi i sam!?), igrao FENOMENALNO..., dobra KRETNJA bez lopte (Srđane, odakle ti reč: „kretnja“? – raspitaj se kod lektora!), igrao FENOMENALNO (znači, Srđane, sve je „fenomenalno“, pa nije moguće!), pa: FENOMENALNA igra (zar to što je igra vrlo dobra ili odlična, Srđane, ti sma(t)raš „fenomenom“!), najPROSTIJA moguća varijanta (bolje ti je, i pravilno, da kažeš: „najjednostavnija varijanta“, kad već 'lomiš' toliko jezik s: „fenome-nome-nalno“...!), onda, opet: FENOME(nome)NALAN igrač (Srđane, baš katastrofa!), pa, opet: ŠTO SE ove utakmice TIČE (pijačni način izražavanja!), do BUKVALNOG penala (Srđane, kakvog penala (?) – „bukvalnog“, ne mogu da verujem, od tebe...! Kako se izražavaš?), RADI SE o JEDNOM dobrom timu (pravilno: „reč je o dobrom timu“, a "radi se (samo) o nečijoj glavi"... - Srđane, pitam se: šta se to s tobom dešava, pa, jedno vreme si pravilno govorio, a sada odjedanput ne mogu da te prepoznam i da se načudim!?)

    - EmisijaStudio SK“, voditeljka Dragana Kosjerina, sagovornici Darko Plavšić (u sredini) i Srđan Radojević (desno)... Emisija vrlo dobro vođena, dinjamična, informativna, sadržajna, veoma korisna za ljubitelje košarke i ostali spektatorijum, s korisnim i stručnim objašnjenjima. Pomalo, „para uši“ način izražavanja dvojice komentatora, koji po inerciji počinju da se sve više „ističu“ u lošijemim izrazima: „Kao da sudije trče BUKVALNO s knjigom...“ (Srđan - o novim pravilima u košarkaškoj igri) ili „...FENOMENALNO...“ (Darko - eto, vidite kako se od okruženja uvek 'pokupi' ono što je lošije... Ostavite nama gledaocima da sami zaključimo, da li je nešto: dobro, vrlo dobro, odlično, FENOMENALNO, SJAJNO, BRILjANTNO, FASCINANTNO, FANTASTIČNO, LUKSANTNO...)
    Ovako, možemo jedino da zaključimo da se komentatori bave „izuzetno“ FENOMEnomeNALNIM poslom, jer tako ga - prikazuzju! Eheeej, komentatori (!), dozovite se pameti: „spektatorijum ima dva kraja“ – postojimo i mi s ove druge strane!

    - Real-EAM (Armani), komentator Darko Plavšić... Darko je vrlo dobar komentator, stručan, informisan, nenametljiv, skroman, prihvatljiv, raznovrstan, prilagodljiv sportskoj grani – sportu kojeg komentariše (prilagođava stil!), sve mu je izraženije samopouzdanje, ali... Primećujem da i on podleže „virusu“ lošijih i nedovoljno srećno odabranih izraza za sportskog komentatora (?)... Npr: „Nije to bila IDEALNA pozicija...“ (Nema u životu, Darko, pa ni u sportu IDEALNE POZICIJE, toga ima samo, donekle, u laboratorijskim uslovima. Nemojte da se „ističete uzalud“ birajući reči za koje mislite da će ostaviti na spektatorijum 'naročiti' utisak, a ispadate nepismeni i često smešni!)... Zatim (i ti „sine Brute“): „ima FENOMENALNE rezultate...“ (Darko, ajde, leba'ti, šta si hteo time da postigneš, koga da „fasciniraš“, što prenaglašavaš nešto što je jednostavno i obično, kako to sebi dozvoljavaš...?)..., „treba očekivati GOMILU ovakvih poteza...“ (Darko, zar se i otkada, osim neki komentatori na SK, može reći: „gomila poteza“, zar se potezi mere „gomilom“ ili „gomilama“, smešno i žalosno - neznanje jezika, ustvari tužno! Ti, Darko, kažeš: „GOMILA poteza...“, Denis kaže: „BRDO golova...“ - Blago vama što ste – kreativni!)...
    A, onda serija: FENOMENALNA rampa, FENOMENALNA asistencija, FENOMENALAN pogodak (koš)... I, tako u nedogled... Od tebe, Darko, nisam očekivao da ćeš da 'podlegneš' olako tako lošem nadolazećem trendu: umesto SJAJNO i DIVNO, sada 'promovišete': FENOMENALNO, FANTASTIČNO, BRILjANTNO..., začinjeno BUKVALNIM, PROSTIM itd.
    Darko, za tebe sam najčešće, s pravom, tvrdio da si najpismeniji komentator na SPORTKLUBu, ali sada se i ti trudiš da ostaneš (svrstavaš sam sebe!) u zoni prosečnosti, da ne upotrebim neki gori izraz!


    P.S.
    Meni, Dragooonu, jasno je (već prilično) o kakvoj je „pojavi“ reč (s načinom izražavanja u vezi!), ali možda nisam baš ja dovoljno kompetentan i 'tolerantan' da to (javno) govorim. Čitajte malo između redova! Kazat' će vam se – samo!
    U međuvremenu, ako već volite da "lomite jezik" s rečju FENO-MENO-MENA-LNO, onda vam (iz iskustva) preporučujem da vežbate s rečju: ĐI-NA-LO-LO-BRI-ĐI-DA (ime poznate vremešne slavne italijanske glumice), videćete, odmah će vam biti lakše da se - opredelite (mislim na izbor pravilnijeg jezičkog izraza!)... Proooverenooo!
    "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

    Comment



    • Subotnji FUDBALSKI KARAVAN: 29.10.11.

      1 - Sanderlend-A.Vila (SK, dir, 16,00h) Komentator: - ? (nepotpisan)
      ...FANTASTIČAN golman, ima FANTASTIČAN osećaj za postavljanje..., gaženje OD STRANE..., DIVNO se kretao ka drugoj stativi..., DIVNA lopta..., sve je bilo IDEALNO..., pratio ga i IDEALNO startovao..., DIVNI ataci Vikama, DIVNE reči na njegov račun..., nastavak akcije BRILjANTAN, za njegov tim..., odlično prvo poluvreme... BRILjANTAN klizeći start...(?), u IDEALNOJ poziciji za šut..., kasnio kasnio ZNAČAJNO igrač..., IDEALNA pozicija..., FANTASTIČNA odbrana..., Given je lepo ANTICIPIRAO, gde će lopta da ode..., uspeva da ukliza na FANTASTIČAN način... (eeej, uklizavanje – na fantastičan način - !?), igrač koji VRŠI PRITISAK na loptu..., FANTASTIČAN učinak iz prekida..., FANTASTIČNI...
      Ovom komentatoru je i običan start uklizavanja – FANTASTIČAN! ...No comment!

      2 – Norvič-Blekburn (SK+, dir, 16,00h) Komentator: - ? (nepotpisan)
      ...IDEALAN pas..., SJAJAN potez..., BRILjANTNI odnosno BIZARNI porazi..., SJAJNO se otvorio..., sudija, RADI SE O Tejloru..., uuuffffff..., uuhuuhuuu..., uhh...uhhh..., uuuffff..., A, onda 'iznenađujuće': „dobar fudbal, dobar Norvič, dobar Blekburn... (šta bi komentatoru pa se pravilno izrazio!)..., SJAJNO, zaista izvanredaqn potez, za potezom..., kakav goool, FANTASTIČAN gol, BUKVALNO u poslednjim sekundama..., ovo je penal, kao suza!!! (navalio komentator, pa navalio, hoće i on – penal!!!)..., UŽASNA reakcija..., UŽASNA akcija (!)..., FANTASTIČNA pozicija..., SJAJNO kretanje..., UŽASNA intervencija (!?)... Inače, komentator previše komentariše suđenje, često neosnovano i pogrešno tumači Pravila fudbalsker igre, nedovoljno ih poznaje!)... Jezički skroz dezorijentisan!!!

      3 – Spartak-Lokomotiva (SK+, dir, 17,30h) Komentator: - ? (nepotpisan)
      ...ŠTO SE Lokomotive TIČE..., BRILjANTNO..., SJAJNO gradi lopotu Majkon..., SJAJNO reaguje..., SJAJAN potez..., BRILjANTNO se kreće..., SJAJAN šut..., FENOMENALAN volej..., Odličan šut (pogodi i komentator jedanput – pravilno!)..., SJAJAN osećaj za pad..., odlično se zagradio (znači, zna komentator pravilno, ali neće...!)..., SJAJNI Majkon..., SJAJNI Sergej..., udarac SA ugla... (ovu grešku komentator često ponavlja)..., SJAJNA igra..., odličan prodor (bravo, opet ga 'dobro ubode'!)..., dobar centaršut (tako treba!)..., SJAJNA lopta..., odlična utakmica! (Čekaj, stani, komentatore: Kako odlična utakmica, kad je sve do sada bilo SJAJNO, BRILjANTNO, FENOMENALNO...!?) NO COMMENT! Ali, imam utisak da je ovaj komentator prilično nezainteresovan šta drugi o njemu misle, uključiš ga i on 'vergla' kao da je reč o radio-prenosu a ne o spektatorijumu...!

      4 – WB-Liverpul (SK, dir, 18,30h) Komentator: Nebojša Višković (hvala SPORTKLUBu za potpis komentatora na samom početku utakmice!)
      Komentar: solidan, prihvatljiv, skoro onako kako bi trebalo kada je o potencijalu komentatora reč... Ali, ima i niz primedbi, koje su doduše, znatno manjeg obima nego uobičajeno!
      ...Svega desetak puta je „Aaaauuu...knuuuooo...“ negde na početku prenosa (nije strašno!)..., JAKO JAKO efikasno 10. kolo..., Suares bio BRILjANTAN u kupu..., WB ove sezone BRILjANTNO postiže golove..., Liverpul veoma (+) opasno kreće od početka..., u poslednje vreme ovaj igrač ne BRILjIRA..., veoma (+) loše dodavanje..., DIVNO asistirao Suaresu..., pogodio je PROSTO Tomasa..., prekršaj OD STRANE Džonsona..., a ŠTO SE TIČE..., SJAJNA situacija po tom pitanju..., smirila se situacija na terenu što JAKO JAKO prija sudiji..., IDEALNA pozicija (?) za strelca..., SJAJNA prilika za Čarla Adama... (čas IDEALNA čas SJAJNA – dezorijentacija!), oduzeli mu njegovu IDEALNU poziciju za šut..., Škrtel je DIVNO odreagovao..., postigao pogodak niisčega, BUKVALNO..., sve to sada SJAJNO pokriva Ager..., skočio je SJAJNO..., odličan potez Lukasa (+)..., nedostaje Liverpulu taj SJAJNI desni bek..., DIVNOOOOOOO za Kerola, goool!... imao je nekoliko SJAJNIH prilika..., pre četvrt veka imali su oni SJAJNU seriju..., bio je K.Dalgliš STRAŠAN igrač, ne i golman... (kada je pokušao pored aut linije da uhvati jednu loptu...!)..., nije baš bio BRILjANTAN danas..., nema PROSTO ideju WB, danas..., SJAJNOOO, Čarli Adam..., Pepe Reina SJAJNO komanduje svojom odbranom..., FENOMENALNI Škrtel..., posle SJAJNJE intervencije... itd.

      5 – Bazel-Grashopers (SK+, dir, 19,45h) Komentator: Denis Radonjić (po glasu, iako nije potpisan!)... Opšti utisak: solidan! Nema većih primedbi, ali i dalje mu se provlače neke 'greške'!
      ...BUKVALNO u nadoknadi..., kasnije ušli u FANTASTIČNU formu (to nije stručni fudbalski izraz!)..., serija FANTASTIČNIH mečeva..., FENOMENALAN pokušaj..., to radi FENOMENALNO..., evo-evo... sada... evo sada..., jasno je da se nalazi u JEDNOJ dobroj formi..., NEVEROVATNO (bar desetak puta, nepotrebno preuveličavanje...!)..., SA OVIH PROSTORA (nema množina, samo: SA OVOG PROSTORA, jedan je prostor!)...

      6 – Tvente-PSV (SK, dir, 20,45h) Komentator: Vladimir Živković
      Ovog komentatora ne vredi „uznemiravati“, on tera po svom, ponavlja iste jezičke greške, drži se 'slepo' svog stila izražavanja, ne želi ništa da menja nabolje... Malo JAKO, malo SJAJNO, malo ŠTO SE TIČE..., otaljava posao, a malo mu nedostaje da bude – vrlo dobar. Još je i iskusan komentator! I, ima mnoge neophodne predispozicije, ali... Nemam reči!


      -------------------
      ZAKLJUČAK: sve je uglavnom SJAJNO, DIVNO..., PROSTO, BUKVALNO..., FENOMENALNO, IDEALNO, FANTASTIČNO, BRILjANTNO, NEVEROVATNO, fascinantno...
      I, ponešto je (ali, jedva malo!) – dobro, vrlo dobro, odlično..., veoma dobro..., fudbalski, sportski, obično, jednostavno, ljudski, prizemno, ovozemaljski...

      Ništa nije SLABO, osim, nažalost, neki – KOMENTATORI!
      ;)
      "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

      Comment



      • Nedelja – ponedeljak (30/31.10.11.)

        Ne brinite Forumaši, sve je JAKO SJAJNO, DIVNO..., šta više FENOMENALNO..., ma, BRILjANTNO, breee!

        Još pre više meseci ostao sam „lepšoj polovini Foruma“ dužan odgovor – objašnjenje koje se odnosilo na odnos žena prema fudbalu, odnosno da li je FUDBAL uglavnom „muški sport“ ili tako nekako(!?). Obećao sam da ću i o tome jedanput, kada bude došlo vreme: Pa, izgleda da to vreme - polako dolazi!

        Dame moje, naravno da mnoge od vas više pripadaju i više im priliči bavljenje ili praćenje ili navijanje ili komentarisanje..., FUDBALSKE IGRE nego (danas) mnogim muškarcima i „muškarčićima“, šta više – odajem vam priznanje! Priznajem, tada sam olako to izjavio, ali sada još lakše – priznajem, da sam tada malo prenaglio. Podsećam da su tada bile najviše „pogooodjeeene ili uvreeedjeeeene“: Miloolja, Jagodica, Pablo, Vesna... Tek, podsećanja radi, navodim bar neka (nema veze) draga mi imena! Ali, opet, ciljam na – KOMENTATORE!

        Elem, pitate se otkud sada to, odjedanput! Naravno, imate pravo da se tako pitate! Pokušaću najkraće što mogu (u mojem stilu) da vam objasnim:

        Utakmica 1.: Totenhem-QPR (SK, dir, 30.oktobar, 17,00h), Komentator: Vladimir Živković
        ...dve FENOMENALNE intervencije..., SJAJNA forma..., FENOMENALNO..., inače, SJAJAN golman..., SJAJAN SJAJAN učinak..., Modrić, SJAJAN volej..., SJAJAN potez..., SJAJAN u defanzivi..., VRŠIO je pritisak na..., SJAJNA odbrana..., šutirao FENOMENALNO..., SJAJAN centaršut..., SJAJNA odbrana..., SJAJAN gol...

        Utakmica 2.: Anderleht-Lirs (SK+, dir, drugo poluvreme, 30.okt, 19,05h) Komentator: - (možda Dragan Čiča - ? Nije potpisan, !)... Ne zna čovek razliku između 'značajno' i 'znatno', pa kaže: „sada su ZNAČAJNO demoralisani fudbaleri“, a, pravilno je: ZNATNO demoralisani... Ima i drugih bisera (kažem 'biseri', jer lepše zvuči u ušima dragih dama!)...

        Utakmica 3.: LEE-CARdif (SK, snimak, 30.okt, 19,15-20,55h) Komentator: - (nepotpisan, !).
        ...JAKO bitan igrač..., Maršal igra toliko sigurno i toliko PROSTO..., JAKO je teško proceniti..., FANTASTIČNO u napadu..., DIVNI golovi, DIVNA povratna..., spušta loptu DIVNO..., obojica JAKO brzi..., Kardif bio JAKO efikasan..., DIVNO je primio loptu... A, bilo je i nekoliko puta pravilno: ...lopta napred vrlo(+) lepo..., odličan(+) šut, po sred gola... Ni ovaj komentator ne zna razliku između 'značajno' i 'znatno'... Zašto često ponavlja neke reči po dvaput: 'namestio se – namestio se'..., 'dobro dobro' postavljen... (loša navika!).

        Utakmica 4.: Feirensa-Sporting (SK, dir, 30.okt, 21,15h) Komentator: - (pretpostavljam Dragan Čiča, nije potpisan, !)
        ...SJAJNO interveniše..., VRŠI novu promenu (objašnj.: 'vrši se samo mala ili velika – nužda'!)..., SJAJNO zahvata loptu..., treća promena koju VRŠI (!?)... Bilo je i pravilnog: ...veoma(+) brzo reaguje..., veoma(+) dobra lopta, neugodan(+) udarac..., koji jednostavno(+) ovde nije imao šanse... Međutim, ovaj komentator ne zna šta je pravilno: EURO ili 'evro' (pravilno je: evro).

        Utakmica 5.: Merakles-AZ (SK, snimak, 30/31.okt, 23,15h) Komentator: Vladimir Živković
        ...izvođen OD STRANE..., tim SJAJNO funkcioniše, kao ekipa..., SJAJAN tim, Alkmar..., SJAJNI stručnjak Alkmara..., prodali za SJAJAN novac..., PROSTO, on koristi priliku..., on izvodi BUKVALNO sve prekide u svom timu... Komentator Živković je stereotipan, skučenih jezičkih mogućnosti i znanja jezika, ponavlja i vrti u krug nekoliko fraza i izraza, ne trudi se da iskoristi na bolji način ostale dobre predispozicije koje nisu sporne (glas, dikcija, intonacija, osećaj za igru...), prosečan! Tanak u odnosu na mogućnosti i iskustvo!

        Utakmica 6.: Boka-AtlDeRafaelo (SWK+, dir, 30.okt, 22,00h) Komentator: Milo Lekić (predstavio se!).
        ...JAKO dobro reaguje..., aplauz OD STRANE svojih navijača..., izuzetan(+) udarac... I, dalje pomalo „zapevavava...“, ali kada prenosi utakmice argentinskog odnosno latinoameričkog područja onda se to „zapevavavanje...“ utapa i manje „para uši“, tako da ako već mora: neka prenosi utakmice tog podneblja, manje smeta njegovo preterano naglašavanje na poslednjem slogu!

        Utakmica 7.: BIF Brombi-AAB Alborg (SK, snimak, 31.okt, 01,15h, posle ponoći) Komentator: - (nije potpisan! Malo 'suska' kad priča, ali ne smeta toliko kada se malo navikne, korektan je!). Zapravo, ako treba da se opredelimo između malo 'suskanja' ili pravilnog jezičkog izražavanja i dobrog pravopisa, onda smo za pravopis i gramatiku! Najpre ono što nije dobro: ...RADI SE O ekipi..., zaista se RADILO o ofsajdu..., RADI SE O..., vrlo(+) vrlo(+) nespretno..., oni JEDNOSTAVNO(+)..., RADI SE O jednom od dva kluba..., veoma(+) zapažen komentar..., RADI SE O iskusnom fudbaleru..., centrira veoma(+) dobro, i goool..., VRŠE pritisak na domaće igrače..., SJAJNO se okrenuo, izjednačenje..., Inače: smiren, ujednačen, dobro informisan, poznaje Pravila fudbalske igre, dovoljno pismen za taj posao, nenametljiv, dobro se pripremio za prenos, prijatan za slušanje (osim što malo 'škripi' kada priča), skromno zvuči... Trebalo bi mu dati više prilike, i da se- potpisuje! Ne znamo mu ime i prezime!?

        Studio SK (Fudbal): 31.oktobar, snimak, 19,15h, Učestvovali: Dragan Čiča i Vladimir Živković. Opšti utisak veoma povoljan, ležerno, informativno, dobro pripremljeno, prilozi vrlo dobri (osim katastrofalan prevod ili jezička obrada!)... Ali, dominiraju, ipak, nebuloze od jezika i izbora izraza (prednjači Vladimir Živković): Reč PROSTO se čula najmanje 15 puta..., SJAJNO..., BUKVALNO..., JAKO..., OD STRANE..., JAKO važno..., JAKO bitan..., JAKO zadovoljni..., JAKO dobro..., JAKO dobro (više puta)... A, u prilozima, opet, sve je JAKO, PROSTO, BUKVALNO, SJAJNO, DIVNO, FENOMENALNO, BRILjANTNO, FANTASTIČNO, FASCINANTNO, BLISTAVO... (Prilozi su posebna loša strana, mislim prevashodno na prateće tekstove i komentare ili loše i pogrešne prevode, nepotrebno preulepšavanje stvarnosti)... Dakle, sramora od Živkovića – SJAJNO i od Čiče – ADEKVATNO... Mogu da dodam još i ja, bravo majstori – BRILjANTNI ste!!! Zar vam je toliko stalo da ulepšavate ono što je normalno, obično, ovozemaljski... – bruka i sramota!!!

        Utakmica 8.: Stoke-Njukastl (SK, direktno, 31.oktobar, 21,00h) Komentator: Gojko Andrijašević (potpisano!)
        ... SJAJAN napad..., IDEALNO..., SJAJNO..., FAKTIČKI (?)..., u samo jednoj rečenici: „SJAJAN pokušaj..., SJAJNA akjcija..., SJAJNA igra...“, SJAJAN start, nije bio odlučan..., SJAJNO se snašao..., SJAJNE sposobnosti..., SJAJNO se snašao Koloćini... (SJAJNO, na desetine puta!)..., FENOMENALNI golman... (ovu reč: FENOMENALNO, ponovio je na desitine puta!)... Onda, o čemu mi razgovaramo, postujemo, diskutujemo, 'lomimo' se na Forumu... !? Kome su još potrebni ovakvi komentatori, pustite uz postojeći ton dobru muziku i ostavite nas na miru – da uživamo u sportu!


        --------------------
        P.S.
        I, sad zamislite, imate ili ćete imati decu, ona će slušati ovakve komentatore, a vi ćete im smanjivati ton ili im govoriti kako su ti komentatori, pomalo 'ženskoliki', pa ćete im objašnjavati najpre poizdaleka šta bi to moglo tačno da znači... Pa, na kraju moraćete ih nazvati pravim imenom odnosno birati pažljivo reči kako vas ne bi okruženje proglasilo – 'netolerantnim'! (Po merilima s početka 21. veka iliti trećeg milenijuma...)

        Onda, neka mi neko kaže kako sam ja – Dragooon – ovakav ili onakav, (čitaj: 'dosadan' (!) i 'neukusan' -!?) i da ne biram dovoljno – 'primeren način izražavanja'!

        A..., počele su već da mi se javljaju (i) one moje „tetka-strine“, i njima se već smučilo!!! Nemaju 'inspiraciju' da vežbaju, jogiraju, meditiraju..., šta'li, već (?), kao što su to nekada činile uz glasove komentatora, jer njih sam sport baš i nije nikada posebno zanimao, ali komentatori – jesu! Sada više ne, toliko! I one počele da „moootiraju ton“!
        "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

        Comment


        • Dragoon

          Tip koji govori najave prenosa premier lige,a i tenisa..toliko iritantan i mrzan glas,jbt ko iz bachve!Da slusam najavljivanje prenosa pred spavanje,nocna mora bi bila zagarantovana!Vjerujem da u SK mnogi imaju sluha,pa kako ne vide da je to tako odvratno dok ovaj najavljuje!Mozda je on dobar novinar koji bi mozda imao uspjeha u stampanim medijima,ali ovako je jeziv Mozda mu neko to i kaze,pa da pochinemo;)


          Bjezmo Grumfe,njih je dvojica a mi smo sami!
          sigpic

          Comment


          • Fudbal:Engleska-Španija 1:0 - prijateljska (12.11.11, 18,15h, SK+, direktno)
            Komentatori: Dragan Čiča i Vladimir Živković (dubl)

            Bilo bi - vrlo dobro,da nije bilo poprilično neprimerenog izražavanja (fubalski aspekat!), pravopisnih grešaka...

            Primedbe:


            Dragan Čiča: „Kapelo je u ratu s MEDIJSKIM novinarima“(?) (ovo je i biser za GAFOVE KOMENTATORA)...,„SJAJNA kombinacija, DIVNA akcija“..., „...OD STRANE...“..., SJAJNO... (na desetinu puta!), „JAKO lepa akcija“..., „GENERALNO, JEDNO vrlo sadržajnije drugo poluvreme...“ (bravo majstore, kakva rečenica! Svaka čast!)...
            Još uvek mi nijejasno: zašto Dragan Čiča ne može da izgovori „T“, već stalno izgovara „C“, evo i (samo) nekoliko primera: lopCa (lopta); Ceren (teren); minuC (minut); debiCovao (debitovao); međuCim (međutim); Camo (tamo); evenCualno (eventualno); uCakmica (utakmica)... (???)

            Vladimir Živković:„JAKO KVALITETNI fudbaleri“..., „trebaLI bi da čine“ (trebaLO bi) ..., „JAKO loš skor“..., „takva situacija JAKO teška za procenu“... PROSTO (na desetinu puta!)..., „pokušava Džonson da se BUKVALNO probije kroz odbranu Španaca“...,Englezi BUKVALNO niju nijedanput pripretili“..., „PROSTO, igrači ne ulažu 100 odsto napora“..., „u prvom poluvremenu igrači su bili PROSTO“..., SJAJNO...(na desetine puta!), „SJAJNO sada Milner uzeo loptu“ (? – kako to sjajno uzeo loptu – ?)..., „PROSTO je, rekao bih...“..., „JAKO JAKO oštar start“..., „ta činjenica ima, PROSTO, JEDNU specifičnu težinu“..., „da dođe DO IZRAŽAJA, nasredini terena...“ ili: „dolaze do punog IZRAŽAJA...“ - (pravilno: DO IZRAZA, pitajte lektore, isuviše je jednostavno objašnjenje!)..., „nemate BUKVALNO kome da dodate...“..., „Englezi JAKO brzo izgube loptu“ (pravilno: VEOMA brzo!)...
            Dokle će stereotipni komenhtatori, kao što je i Vladimir Živković govoriti da je neka šansa „stoprocentna“ ali niije postignut gol (Zar može iz takve šanse da se promaši, i da li uopšte postoji šansa – 100%... samo se pitam: Dokle taj stereotip!)).

            -------------------
            NAPOMENA: Da ne bih objašnjavao pojedinačno, da ne bih bio „dosadan i neukusan“, da ne bih omalovažavao ostale forumaše i goste na forumu, APELUJEM na komentatore, da konsultuju jezičke stručnjake – lektore (!), da sami potraže merodavna objašnjenja, jer ovako se vrtimo u nedogled, a mnogi se isčuđavaju – meni ili komentatorima!!!?? Dao sam dovoljno elemenata za mnoga pitanja! Za pametne – dovoljno! (?)

            Last edited by Dragooon; 12-11-11, 20:16.
            "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

            Comment


            • Negde, još na početku prenosa prijateljske fudbalske utakmice: Engleska-Španija (1:0), odigrane u Londonu, 12. novembra 2011, 18,15h (na SK+, direktno, koju su zajedno komentarisali Dragan Čiča i Vladimir Živković), komentator Dragan Čiča je rekao: „Kapelo je u ratu s medijskim novinarima.“ (?)... Šta da napomenemo, osim: Bravo, majstore!

              A, o njegovoj rečenici kao što je ovaj primer: „Generalno, jedno vrlo sadržajnije drugo poluvreme...“ (?)..., najbolje je ne davati nikakav sud, jer isuviše je 'transparentno'! I, trebalo bi takvu rečenicu 'secirati' – reč po reč! Uzgred, jedino je pravilno ono: VRLO...
              Dok, Generalno (?)..., jedno (?)..., vrlo (+)..., sadržajnije (?)..., drugo poluvreme (!?)...
              PROSTO i BUKVALNO, JAKO JAKO SJAJNO, Looopetanje: GENERALNO, jezički dezorijentisanog JEDNOG „vrlo sadržajnijeg“ - sportskog komenCaCora!


              P.S.
              Nešto nemam 'smajliće' i 'fontiće', pa mi post PROSTO i BUKVALNO ne izgleda baš JAKO JAKO SJAJNO... Znači, mislim...! Baš, PROSTO...
              "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

              Comment


              • Još uvek mi nijejasno: zašto Dragan Čiča ne može da izgovori „T“, već stalno izgovara „C“, evo i (samo) nekoliko primera: lopCa (lopta); Ceren (teren); minuC (minut); debiCovao (debitovao); međuCim (međutim); Camo (tamo); evenCualno (eventualno); uCakmica (utakmica)... (???)
                Dragoon,to sam ja prvi primjetio,ne kradi hehe shala Dragan Chica(sa tim nategnutim komentarisanjem i C umjesto T postaje opasan po nase zivce) i Viskovic (koji misli da je naj naj naj naj,a samo je isfeminiziran i skromno receno dosadan i bezobrazan)
                Neko reche da kad bi svi njega bolje slusali,ne bi tako pricali..pa decko jbt,niko ne osporava njegovo znanje,nego nacin na koji ga servira i kako je ustvari bezobraazan u studiU kad je sa njim pralica,samo on on pa on!
                !


                Bjezmo Grumfe,njih je dvojica a mi smo sami!
                sigpic

                Comment


                • „Teniski Studio SK“, 21.11.11, 18,40h, Voditeljka Dragana Kosjerina i sagovornik Branislav Pralica

                  Najpre, sve pohvale, za opšti utisak. Dragana i Bane su vrlo dobar tandem; spontani, prijatni za gledanje i slušanje, dobro pripremljeni, posebno Bane Pralica – veoma stručan i teniski obrazovan, već danima i nedeljama – uspešan je oslonac u oblasti tenisa.

                  A, sada – Dragana: vrlo direktno!
                  Dragana, prvi sam bio na Forumu koji ti je dao potpunu podršku i nagovestio tvoj potencijal – voditeljke. Nisam trošio reči hvale! Podsećam te, prvi sam 'apelovao' da ti daju „tvojih pet minuta“, i dali su ti. I dalje ti želim sve najbolje! Ali...
                  Sada te uveravam, a ti kako hoćeš, da ako želiš sopstveni uspeh i napredak odmah razmisliš: Da li ćeš ubuduće da 'kopiraš' Viškovićev način (pogrešnog) izražavanja ili ćeš u dalje novinarske vode uplovljavati sledeći pravopis i jezik - bez tako grubih gramatičkih grešaka?
                  U ovoj emisiji, čim se pojavio 'na vidiku' Višković ti si, Dragana, počela da koristiš njegove jezičke nebuloze, evo nekih: „JAKO dobro igra“..., „JAKO lepo“..., „JAKO dobra igra“..., „da PROSTO...“..., „JAKO teško, PROSTO...“... (Pravilno je: vrlo, veoma... A, bez PROSTO!)

                  A, samo nekoliko minuta ranije, videli smo - u dva priloga - iz Londona, koje je pripremio Višković (razgovor s Zimonjićem i prilog ispred novog stadiona), i čuli: „Aaa...aaaa...“... „BUKVALNO“..., „JAKO lepo“..., „JAKO JAKO lepo“..., „JAKO sam zadovoljan“..., „Aaa...aaa...“...
                  (Najbolje da ništa više ne komentarišem, jer opet ću pomenuti šta mislim o Viškoviću kao - nOVINARU!?)

                  --------------
                  P.S.
                  Samo da napomenem: Komentatori Željko Tubić i Ivan Govedarica (obojica na tenisu – London), uz male primedbe – ostavili su veoma povoljan utisak! (Samo da ne "sjajnišu" toliko...)
                  "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

                  Comment


                  • Pitam se,pitam?
                    Ima li i jedan komentator da zadovoljava tvoje kriterije,lako je traziti dlaku u jajetu,bolje je gledati pozitivnu stranu svega,i necu ulaziti u diskusiju oko ovog,samo sam morao ovo reci,jer blizi se 30.strana ove teme.
                    sigpic
                    Gdje Nato kaze, pa bilo kroz zid, ili u vatru, ili u vulkan, tu Mandusic ide bez pogovora!!!

                    Comment


                    • I ja se pitam, pitam...?
                      Da li komentatori SK znaju još neki pridev, osim SJAJNO, SJAJNO, SJAJNO, SJAJNO, SJAJNO...
                      Evo, slušajte sada tenis - direktno, ni ja nemam nameru da ulazim ni sa kim u diskusiju, jer, između ostalog - o ukusima ne vredi raspravljati!
                      Pogotovo, ne želim da diskutujem s onima koji ne znaju da prepoznaju - ni pozitivnu ni negativnu stranu..., nečega, tako važnog!

                      P.S.
                      Šta znači: "...jer, bliži se 30. strana ove teme"? Zaista ne znam!(?)
                      "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

                      Comment


                      • Pozitivna je 1-2%,negativna ostalo,o tome govorim.
                        sigpic
                        Gdje Nato kaze, pa bilo kroz zid, ili u vatru, ili u vulkan, tu Mandusic ide bez pogovora!!!

                        Comment


                        • Vratio sam se (svojoj kući, na svoju Temu)) sa kraćeg „neplaniranog odmora“... Razmišljao sam, razmišljao(...), i pitao sam se pitao...(!?) Naročito, kada je reč o nekim dosadašnjim „virtuelnim drugarima“ kojih sam se najpre netrepnuvši – odrekao! Ustvari, oni su se samoeliminisali, a meni je ostalo samo da - 'kliknem'...! Takvi mi (ni u stvarnom životu) nisu potrebni - ni jedan jedini procenat! Jednostavno, ne želim s takvim ljudima (više) nikakav kontakt, ni na Forumu niti privatno! Takvi su mi – kriterijumi!
                          Pa..., ko razume, s'vatiće!


                          *****...Za nauk (ali, samo za one koji mogu da razumeju!). Prilagođena parafraza:

                          I male bebe 'postuju na forumu', ali one o tome nemaju pojma. Saznaju to tek kada bude prekasno, jer onda je njihov život već – opredeljen (i, nažalost, provode ga površno!).
                          Šta vredi malim bebama ako 'postuju' ili čitaju (i) bilo pozitivne (ili) bilo negativne 'postove', a rode se u/ili okruženju Srbije!? Priznaćete – ništa! (Jer, zbog nedovoljnog poznavanja sistema vrednosti i lične dezorijentisanosti, ionako ništa ne razume/va/ju!)
                          Zato malim bebama (i) ne treba - forum. (Najčešće su u priličnoj 'zabludi'!)

                          A, kad (takva) beba postane nedovoljno pismeni tinejdžer, eto – nevolje!!!
                          (Nameće se (i) pitanje: Da li im se bilo rašta - (i) roditi?!)

                          *****

                          P.S.
                          Dok ovo postujem, pitam se pitam (i) koliko će još puta na SK biti reprizirana utakmica: N'Castle-Čelsi, odigrana u subotu (reprize: subota, nedelja, ponedeljak..., bar jedanput dnevno!), da li zbog same utakmice ili zbog (samog) komentatora?
                          "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

                          Comment


                          • Ajde Dragon bre prekini vise.Ko si ti da sve tu ispravljas,da nisi mozda Vuk Stefanovic Karadzic? Suzdrzi se svojih komentara,dosadio si i Bogu i narodu. + napravio si 20-ak pravopisnih gresaka,zbog kojih prozivas svakog komentatora! Ako ti se ne svidjaju,nemoj da ih slusas i gledas!

                            Comment


                            • On sve to radi sa dobrom namerom, a da bi se rezultati ispunili treba da ima strog kriterijum, tako ti je i u zivotu.Ako hoces da budes pravnik, treba da se namucis posteno da bi stigao do diplome, a ne da se provlacis.

                              Druga je stvar to sto komentatori ne dolaze na forum i ne citaju postove o njima kako da poboljsaju svoj vokabular i da smanje broj gresaka.

                              Comment


                              • Originally posted by bebac View Post
                                Ajde Dragon bre prekini vise.Ko si ti da sve tu ispravljas,da nisi mozda Vuk Stefanovic Karadzic? Suzdrzi se svojih komentara,dosadio si i Bogu i narodu. + napravio si 20-ak pravopisnih gresaka,zbog kojih prozivas svakog komentatora! Ako ti se ne svidjaju,nemoj da ih slusas i gledas!
                                a ko si ti?? neki dupli nalog??


                                Bjezmo Grumfe,njih je dvojica a mi smo sami!
                                sigpic

                                Comment

                                Working...
                                X