Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komentatori pod lupom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Ipak ja PLACAM SK kanale i zelim da dobijem "uslugu" za svoj novac a ne da dok gledam prenos utakmice Premier lige "komentator" po 20x ponavlja iste stvari, da 80% vremena cita vec unapred pripremljenu statistiku; i smaraju, smaraju, statistika i samo statistika....

Comment

• Primećujem i veoma je čudno to što Dragooon nije prokomentarisao izbor Viškovića za najboljeg komentatora za tenis.
      Da li uopšte kod nas postoji neki dobar recept za to kako postati najbolji komentator? Očigledno je da, sve ovo što je Dragooon navodio mesecima kao greške, trudio se da ukaže na nepravilnosti u izražavanju, nije dobar recept, jer su pojedinci (njegove kolege) postepeno usvajali kritike i znatno se popravili a nagrada je ipak pripala njemu. Najboljem!!!!

Možda je u ovom slučaju bilo presudno nešto drugo, npr. poznavanje materije, statistike, harizma, boja glasa, intonacija, dikcija, ''šiškice''...a lepo i pravilno izražavanje....koga to, uostalom, zanima....
      sigpic

Comment

• Harizma i dikcija najpre...

Comment

• Bio sam u dalekom BAN-nunana-LENDU

Vidim da sam dosta toga važnog na Forumu propustio, ali imao sam „iznenadni i neplanirani ali 'radni' odmor“... Naime, bio sam pozvan u jednu lepu i egzotičnu zemlju s još primamljivijim nazivom – BAN-nunana-LEND, nikako nisam mogao da ga (taj poziv) „odbijem“... A, oni (tamo) odnedavno ulažu znatna sredstva i napore u razvoj sporta, pa su mi se veoma ljubazno obratili da održim zanimljivo predavanje (baš pred Novu godinu) o sportskom novinarstvu, posebno o komentatorima... Ali, izazov je bio sledeći: Ne da im govorim 'balalajke' o našim sportskim komentatorima (što ni ne bih mogao da prihvatim, i kako bih!?), jer su već bili dobro informisani o tome kako je u zemlji iz koje potičem sport uopšte toliko razvijen (u samom svetskom vrhu) a komentatori na tako niskom preniskom nivou(!!!), već da im iznesem: „KAKVI TO KOMENTATORI NE BI TREBALO DA BUDU?!“... Jer, kako su mi bili rekli, njima nisu potrebni: „ulepšivači stvarnosti“, „šminkeri“, „komentatori za modne piste“, „estradni komentatori-voditelji“, „zapevavavači“, „komentatori statističari i enciklopedisti“, „pronalazači rupa na saksiji“, „koji neprekidno urušavaju sopstveni jezik i bogatu novinarsku tradiciju i veoma negativno utiču putem medija“..., pogotovo na pripadnike - sportskog spektatorijuma! Najzad, njih je (po)najviše zanimalo, ako je moguće, da im predočim, koja bi to bila „anti-formula“ ili „anti-recept“ do NAJBOLJEG MEĐU NAJGORIMA, jer su (sami) procenili da bi to za njih u zemlji, gde je sport (tek) u razvoju, bilo najbolji polazni način za selekciju – željenih sportskih komentatora!

I, pošto mi nije bilo nimalo teško, sačinio sam im jedan takav „anti-recept“, u svega jednoj 'malo' proširenijoj rečenici, evooo, nekako ovakooo:

** “Sjajniii” komentatori su, “Haahaha-Haa...!” u nekom svom “divnooom” svetu, “Aaaam...” “briljantnooo” (samo)obasjani, što je “jakoo jakooo” bitno (“po meni...”), “prosto”(!?) “Aaaaaa...” i “bukvalno”(!?) “Aaaam...”, “fantastičnooo” i “fenooomenalnooo”, “(pot)puno fascinantnooo”, “Aaaam...” “vezano za” komentarisanje “sjajnih” utakmica i “divnih” mečeva, “Aaaa...” “što se tiče” i “radi se o...” ulepšavanju odnosno “šminkanju” naše (kakva-je-takva-je!) – sportske i uopšte stvarnosti...! ...! “Haahaha-HaaaH...!” ** ((Ili, “da tako kažem”, kratko: “Jako slabo – zdravo bolesno!”))
          Koooji je tooo efekaaat biooooo(!), saaale i amfiteatri prepuni studenata, novinara, sportskih radnika, funkcionera, sportista, običnog sveta... Naučiše odmah svi disciplinovano ovu rečenicu 'napamet', već posle trećeg ponavljanja, da je samo upamte ali da je nikada više glasno - ne izgovaraju...! A, onda nesvakidašnje iznenađenje i pravi šok: najpre nekoliko sekundi tišine da bi usledio „pravi pozdrav oduševljenja“... Mogu samo da kažem, da nisu klicali: ni sjaaajnooooo..., niti diiiivnooooooo...!

P. S.
          Aaa... napolju: Na okolnim teniskim terenima (i pravim i improvizovanim), tamo u BAN-nunana-LENDU, umesto: sjaaajnooooooo..., klinci su već uveliko nakon svakog uspešnog poteza reketom, sami sebe oduševljeno 'nagrađival'i glasnim poklikom: noooooleeeeeeeeeeee... noooooleeeeeeeeeeee... noooooleeeeeeeeeeee...! Tada, više nisam ni pokušavao da sakrijem suzu!

Pitao sam se... pitao...: Zašto i naši klinci, umesto „sjaaajnoooo...“, nakon svakog uspešnog poteza ne bi odsad radosno uzvikivali: „noooleeeeeeeee...!“ Deluje mi mnogo – zdravije!
          "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

Comment

• Vratio se Dragooon , covek koji svakom komentatoru nadje manu.

Jedva cekam nove kritike
            Dayman (a-a-ah...)
            Fighter of the Nightman (a-a-ah...)
            Champion of the sun (a-a-ah...)
            You're a master of karate and friendship
            For everyone

Comment

• Originally posted by milicica View Post
              Primećujem i veoma je čudno to što Dragooon nije prokomentarisao izbor Viškovića za najboljeg komentatora za tenis.
              Da li uopšte kod nas postoji neki dobar recept za to kako postati najbolji komentator? Očigledno je da, sve ovo što je Dragooon navodio mesecima kao greške, trudio se da ukaže na nepravilnosti u izražavanju, nije dobar recept, jer su pojedinci (njegove kolege) postepeno usvajali kritike i znatno se popravili a nagrada je ipak pripala njemu. Najboljem!!!!

Možda je u ovom slučaju bilo presudno nešto drugo, npr. poznavanje materije, statistike, harizma, boja glasa, intonacija, dikcija, ''šiškice''...a lepo i pravilno izražavanje....koga to, uostalom, zanima....
              Potpuno se slazem sa Milicicom... Ja citam sve Dragooonove postove o komentatorima, A DA LI KOMENTATORI CITAJU ?

Comment

• “Moj komentator” - TAJNA VEZA

Sportski komentator se može na bezbroj načina vrednovati... Primera radi, po jeziku, stilu, sportskom dometu u svetu, regionu, državi, gradu, mesnoj zajednici (tamo gde ih ima), ulici, udruženju novinara, TV-kući, porodici… Može i upotrebom prideva: dobar, bolji, najbolji…, i to na svim raspoloživim nivoima, prema ličnim ili kolektivnim izborima. A, mnogi (komentatori) i sebe vide, nažalost, na pijadestalima na kojima se nikada neće popeti. No, ima svako pravo na sopstvenu zabludu. Ne bi valjalo ni kada se od nje nikada ne bi odustalo.

Ali ovde nije reč ni o jednoj od tih mogućnosti, nego o vrsti sportskih komentatora koji su ekskluzivni odbir gledaoca-pojedinca. Svaki gledalac ima na to pravo. Taj sportski komentator mogao bi se nazvati – “Moj komentator!”

Takav komentator apriori pripada samo – gledaocu. Do njega je došao na način samo njemu (gledaocu) znan, koji je prepoznao sebe i svoje okruženje ili bilo šta što pripada samo njegovoj intimi. To je tajna veza koja, kada bi se objašnjavala, možda izazivala čuđenje. Zato je bolje da se o toj vezi ćuti. Tako se izbegavaju “opasna” pitanja o svekolikim osobenostima i sklonostima na koja ima pravo svaki građanin.

Moj komentator” postaje na taj način svojevrsni prijatelj, ispovednik, čuvar gledaočeve intime, nešto kao neuropsihijatar ili sveštenik, s tim što neće biti ukoren zbog nedovoljno dobrih misli i izraza, niti upozoren zbog pogrešnog puta, uspeha ili neuspeha. Takvom gledaocu je najbolji lek upravo što ima svog komentatora, bez obzira kako je rangiran na sportskoj i društvenoj lestvici ili da li je uopšte na njoj. Važno je da ga je pronašao onaj njegov gledalac koji je najbitniji za sklapanje one tajne veze koja kao da obojici donekle, bar u oviru sportskog spektatorijuma, određuje - smisao postojanja.

Last edited by Dragooon; 22-01-12, 17:09.

Comment

• Nije toliko problem što mnogi sportski komentatori, pa i ovi na SK, koriste neke neprimerene za fudbal jezičke izraze. Već, problem je više u tome što ih jednostrano i šturo koriste toliko mnogo puta "u jedinici vremena", a naš jezik je toliko raznovrstan i bogat izrazima koji daju znalcima velike mogućnosti za "beskrajno" n i j a n s i r a nj e. Ovako, ispada da možemo jedino da zaključimo da su SPORTSKI KOMENTATORI, toliko jezički siromašni, neinventivni, jednoobrazni, nemušti, nevešti... A, trebalo bi da bude - obrnuto!

Comment

• Komentator koji prenosi utakmicu majami - cikago (ne znam ko je nije ni bitno) treba da nauci da se ne dere u mikrofon!
                    Pri rezultatu ~7-12 se tako prodrao na jednu akciju majamija, mikrofon mu je zakrcao!
                    Kakav je to mamlaz koji se dere dok prenosi utakmicu...

Comment

• Podsećam forumaše: ovo je „Godina Zmaja“...! Znači, (i) Dragooonova (moja!) godina. Rešim da sebe počastim nekom novom knjigom iz GRAMATIKE, ali zbog ovonedeljne ledene „snežne oluje“, umesto da malo prošetam po knjižarama, ja provedem vreme uglavnom u krevetu, a kad je čovek dugo u krevetu, između ostalih 'aktivnosti', pomalo i dremka...
                      Zašto je ovo toliko važno? Jednostavno: shvatio sam kako nastaju „velika dela“, naročito ako nakon buđenja uspeš da odmah dovoljno zapišeš san(ak), ili bar „osnovne teze“. Da li sam u tome uspeo, ne znam, najbolje je da ocenite sami:

Tema:FiguraTori

Naslov knjige: ***GramaTika za komentaTore***

- PojačavaTori: ...Jako sjajno, jako divno, jako jako bitno... *** “Jako slabo” i “zdravo bolesno”!
                      - ProstifikaTori: ...Prosto sjajno, prosto divno, prosto bukvalno... *** Prosto vam bilo!
                      - NebulozaTori: ...Brdo golova, gomila ideja, izvinUti se... *** Sjaaaajnooooooooo!
                      - IntenzifikaTori: ...Sjajno uklizavanje, (pre)divan šut, briljantna akcija ... *** Stoprocentna šaansaaaa...! Iiii, niiištaaa..., dva gola pored gola!(?)
                      - Pozitiv-negativaTori: …Strašan igrač, užasno lepo, stravično dobro... *** Straooobalnoooooo!
                      - StvarnostiŠminkaTori: ...Sjajno, briljantno, fascinantno...(!?) *** Fotinantno, luksantno, (i)luminantno... (!?)
                      - PrevaziđenaTori: ... Što se tiče..., vezano za..., kad se radi... *** Pijačni barometar...!?
                      - SmehoCepaTori: ...HaaaaaHaaHaahaa... AhaaaHaaha... UuffuHuuhuhuuu... *** Iiijaaaoooooooj si ga naaama...!
                      - MucaTori: ...N-nee-neee..., da-daaa-da-da..., jeste-jeste... *** U-uu-uuu...jeeeeee...!
                      - ZapevavaČiiiA-Tori: ...Beli dresoaVvi, plavi dresoaVi, sjajna publiKaaA ... *** Aaa, gde je muziaKaaA!(?)
                      - Ce-ci-ca(?)vaTori: ...Tri minuCa, međuCim, na Cerenu *** DeveCsCo-devedeCet-deveC...!(?)
                      - KopirZabludaTori: ...Sjajno, divno, fenomenalno... *** Sjajnooo, divnooo, prosto bukvalnooo...!
                      - BanalnoAuukaaaTori: ...Aaaaam... - Aaa...aaaaaaa... - Aaaaaaa... *** Posledica invalidnosti u (ne)znanju jezika!
                      - Ja-pa-jaTori: ...Ja-ja-ja-pa-Ja... Ja-pa-Ja... Ja-ja-samo-Ja... *** Nema-Ti...nema-Mi...samo-Ja...!

* * *
                      Postoje još, promicali su, i “FiguraTori”, kao…: TvrdoglavaTori, NeučljivaTori, NeshvataTori, ZabludaTori, NefermaTori, PopljuvaTori, GnjavaTori, SmaraTori, NepoštovaTori, OtaljavaTori, BezimenaTori, SlabaTori, NesuvislaTori...

*
                      Evo, koliko je časova prošlo, a meni – Dragooonu – još uvek nije jasno, otkud mi se sve to 'vrzmalo po glavi' na ovoj (spoljašnjoj) hladnoći… Biće da me je u snu udarila neka poveća ‘ledenica’, koja je pala s plafona, jer u sobi je bilo nešto hladnije nego obično. Sve u svemu: ničim izazvano!?

Comment

• Je l' neko ovo cita od pocetka do kraja?
                        ....

Comment

• Vratite nam MARJANA MIJAJLOVIĆA pod HITNO!!!

Comment

• Tako je! Bas bih voleo da se vrati...a znam da nas ima jos dosta.

Comment

• Originally posted by Nadal fan View Post
                              Tako je! Bas bih voleo da se vrati...a znam da nas ima jos dosta.
                              +1

Comment

• komentetor koji je radio Wigan Everton konstantno je heitingu zvao Dzoni Heitinga a covjek se zove Dzon (John Heitinga),ne znam da li je to od milja ili ne zna ali bi se trebao potruditi da pravilno izgovara imena igraca.

Comment

Working...
                                X