Announcement

Collapse
No announcement yet.

Prelazni Rok 2018/19 - KK Crvena Zvezda

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Originally posted by MannyCalavera View Post
    Pazi ne postoji prototip pleja koji je dobar za sve, a da se ne zove Chris Paul. On je neko ko nema slabost u igri recimo i sta god da mu izmislis on moze da igra.

Plej se dovodi u skladu sa onim sto imas na rosteru oko njega. Pazi ako ti imas kao CSKA DeColoa koji je kombo a igra dvojku cesto i pored njega igra Higgins recimo, ti imas dva premium igraca koji mogu da izgrade svoj sut. Dakle njima nikakva kreacija ne treba maltene od nekog dodatnog plejmejkera jer oni mogu da izvuku te poene sami iz izolacija i kretnje. Plus takvi likovi i sami igraju pick i kreiraju. Recimo na takvu ekipu ti uopste i ne treba klasican plej, vec recimo neki kombo koji moze da igra bez lopte i pegla jaku odbranu (Aaron Jackson mi pada na pamet kad je igrao tamo).

Recimo isto uzmi primer Baskonije. Oni takodje imaju vise igraca kojima nije potreba neka kreacija. Shengelija sam resava puno situacija, pre nego sto je presao u Efes Beaubois je takodje i sam vrteo pick i kreirao sut i sl. I onda dobijes da ti je taj plej nominalno vaznije da je dobar suter, skorer a kreacija i ako je prosecna nije vazna toliko. Slicno ti je i u Olimpijakosu, gde ti Span-Printz duo igra sa loptom, kreira i onda ti nominalno plej uvek bude Defense/pracka lik.

E sada takvi igraci su jako na ceni, koji mogu da stvaraju sami napad a da ga neko ne kreira za njih. Mi takvih na rosteru nemamo, ali bukvalno nista. Najblizi tome je Feldeine ali naravno na znatno nizem nivou od nekih pomenutih igraca. Samim tim nama plej mora da bude izuzetno advanced kao kreator, da bi ostatak rostera koji je zavistan od te kreacije mogao da pruzi svoje u napadu. Jer ako dovedes nekog ko je dobar scorer a osrednji kreator ili losiji kreator (Pullen fazon), onda ti imas problem da nemas suteve visokog procenta za pozicione sutere, lose ti pegla tranzicija, lose ti ide pick za centre i sl. Kakve god da ima brojke taj plej, tim oko njega ne igra kako treba. To je upravo nas slucaj prosle sezone sa Rochestijem.

Tako da je za nas najmanje pogubno da taj plej nema sut. Sve ostalo nas mnogo vise ostecuje. Dakle ako ne pegla odbranu, imamo sjebanu situaciju sa livadom na picku koji cela ekipa na centru ne moze da skupi. Ako nije vrsan kreator onda dobijas da su ti role igraci mrtvi i nekonstantni jer nemaju kvalitetne suteve za svoje ogranicene napadacke mogucnosti, a centri su ti potpuno zanemareni a odatle ocekujes puno poena. Dakle sve to je mnogo gore od toga da ti plej ne daje 15 poena po tekmi i sutira kao haubica, vec 7.
    Manny - sta mislis kako bi se Nidam uklopio u trenutno stanje stvari. Dobar handler, brz, trancizija ok, moze da iskreira i za sebe, saradnja sa Lukovicem ih je i dovela do F4 prosle godine. On je iskoristio Lukovica do maksimuma u Mornaru.

Comment

• Originally posted by Ulični basketaš View Post
      Plejmejker je pozicija u timu, gde taj igrač pre svega organizuje igru i razigrava ostatak tima. I ja bih voleo igrača koji deli asistencije kao MWill, igra odbranu kao Jović, a šutira kao Rochestie. Ali... Da baba ima đoku, bila bi deda.
      Takav igrač bi i koštao u zbiru ova tri navedena...
      Spoiler
      Ako mi časi smrti postanu bliski,
      I nešto mi se crno oko nozdrva skupi,
      Kažite drugovima da vojnik Zahar Gorodijski
      Nije umio da odstupi,
      Recite da sam, nagutavši se samrtnog vjetra,
      Pao unapred, a ne unazad,
      I da je slobode stosedamdesetdva santimetra
      Uračunato i u moj pad.

Comment

• Nedima bi uzeo samo da ga neko da dzabe i da bude back up prvom pleju...top overate igrac po meni...

Sto se tice back up-a bolje da se ne zezaju sa Filipom Covicem, to bi im bio ono toliki minus..da bi se cule skripe patika opet..toliko..
        Last edited by LosmiSK; 18-07-18, 11:03.
        3× ABA League champion (2015–2017, 2021)
        6× Montenegrin League champion (2007–2012)
        3× Serbian League champion (2015–2017, 2021)
        2× German League champion (2018, 2019)
        6× Montenegrin Cup winner (2007–2012)
        4× Serbian Cup winner (2014, 2015, 2017, 2021)
        2× ABA League Coach of the Year (2014, 2015)

Comment

• + mesate babe i zabe....Ne treba da ima sve to ali da od svega po malo,sa tim da bude pre svega paser....Mwil nije bas bio toliki krater u odbrani,zna da je odigra dobro kada hoce, ali uglavnom ga boli ona stvar...Rocesti je najgori odbrambeni strani igrac, ali takodje najbolji napadac u zadnjih xx godina..
          3× ABA League champion (2015–2017, 2021)
          6× Montenegrin League champion (2007–2012)
          3× Serbian League champion (2015–2017, 2021)
          2× German League champion (2018, 2019)
          6× Montenegrin Cup winner (2007–2012)
          4× Serbian Cup winner (2014, 2015, 2017, 2021)
          2× ABA League Coach of the Year (2014, 2015)

Comment

• Kad plej nije pretnja u šutu potpuno se drugačije igra odbrana, protivnički tim može da skupi odbranu, brani se ispod bloka, što otežava odigravanje picka, odnosno teži su uglovi za dodavanje. Od pleja se najčešće i ne očekuje da bude neka defanzivna zver, barem ne na nivou ostala 4 igrača na terenu budući da je fizički najinferiorniji. Naravno, to ne podrazumeva potpunu nezainteresovanost u odbrani, ali u evropskoj košarci još uvek se očekuje pomoć kada plej napada koš, mnogo više nego u NBA gde se ide da se sve situacije rešavaju 1 na 1, čak i u naizgled mismatchu, primer koji mi pada na pamet LeBron - McGee, ugasio ga je Javale nekoliko puta sam.
            Ukoliko je protivnički plej pretnja broj 1 a imaš pleja kome defanziva nije na dovoljnom nivou, ide se na preuzimanje, kod Radonje je to odlično funkcionisalo, jer je imao dva igrača koja su to radila, Lazića, čija je defanziva bila na najvišem nivou tih sezona i Dangubu, koji može da brani sve od 1-3, tako se igralo kad je MWill bio na terenu, na primer.
            Nešto je slično bilo zamišljeno i u prošloj sezoni, međutim Laza se raspao, Danguba nije bio tu kad je bilo najvažnije i zato su nas uništavali preko keca ko god je imao vrlo dobre do odlične napadače na poziciji 1. U svako, slučaju, potrebno je uspostaviti balans između napada i odbrane, odličan napad uvek pobeđuje odličnu odbranu, i ovde i preko Atlantika, zato mislim da bi prvi plej trebalo da nam bude najskuplji igrač u timu, da ima sve aspekte igre na pristojnom nivou.
            “La vostra fama è come il fiore, che nasce e muore, e si secca allo stesso sole che gli ha dato vita dall'acerba terra"

Comment

• Originally posted by dekkard View Post
              Kad plej nije pretnja u šutu potpuno se drugačije igra odbrana, protivnički tim može da skupi odbranu, brani se ispod bloka, što otežava odigravanje picka, odnosno teži su uglovi za dodavanje. Od pleja se najčešće i ne očekuje da bude neka defanzivna zver, barem ne na nivou ostala 4 igrača na terenu budući da je fizički najinferiorniji. Naravno, to ne podrazumeva potpunu nezainteresovanost u odbrani, ali u evropskoj košarci još uvek se očekuje pomoć kada plej napada koš, mnogo više nego u NBA gde se ide da se sve situacije rešavaju 1 na 1, čak i u naizgled mismatchu, primer koji mi pada na pamet LeBron - McGee, ugasio ga je Javale nekoliko puta sam.
              Ukoliko je protivnički plej pretnja broj 1 a imaš pleja kome defanziva nije na dovoljnom nivou, ide se na preuzimanje, kod Radonje je to odlično funkcionisalo, jer je imao dva igrača koja su to radila, Lazića, čija je defanziva bila na najvišem nivou tih sezona i Dangubu, koji može da brani sve od 1-3, tako se igralo kad je MWill bio na terenu, na primer.
              Nešto je slično bilo zamišljeno i u prošloj sezoni, međutim Laza se raspao, Danguba nije bio tu kad je bilo najvažnije i zato su nas uništavali preko keca ko god je imao vrlo dobre do odlične napadače na poziciji 1. U svako, slučaju, potrebno je uspostaviti balans između napada i odbrane, odličan napad uvek pobeđuje odličnu odbranu, i ovde i preko Atlantika, zato mislim da bi prvi plej trebalo da nam bude najskuplji igrač u timu, da ima sve aspekte igre na pristojnom nivou.
              Postoji velika razlika u tome da li je plej bezopasan po kos (recimo Pefi) i da li je ogranicen napadacki (Stone i slicni). Stone ima dolican ulaz sa obe strane, koji takodje eksploatise iz picka. Koristi i polaganja ,i floatere i postuje igrace, tranziciju takodje pegla. Dakle on je opasan po kos. Tacno je, nece njemu da vrse pritisak na loptu toliko jer znaju da nece da ih sprzi spolja, igrace mu uvek ispod picka ali to ostavlja prostora njemu da uhvati prvi korak i napadne reket, i tu opet nastaju veliki problemi za odbranu. Opet mora da se skupi u reketu da bi se taj ulaz zatvorio, a ima i rollera koji ide i okolo shootere. E sada u teoriji, kada bi imao nekog Veselog, Udoha i slicno, ti onda mozes da iz tog picka preuzmes Stonea i zatvoris ga 1 na 1. Da u tim situacijama on moze da bude neutralisan i kao dodavac i kao scorer. I onda sednes i razmislis koliko takvih igraca ima zapravo i dodjes na spisak od 3-4 max. Znaci neki Vesely, Hines, Gist/Singleton recimo. Ima tu jos po neko solidan u Evrokupu koji je nama i bitniji. Dakle, naravno da je imati sut bolje nego da se nema ali nije broj jedan prioritet u pick igri. Zaboravljas da nas je rastavio na delove plej (Gordic) koji je slasher i to u pick igri. Nama je pick bio totalno neefikasan sa Rochestijem jer su znali da cim stave ruku na njega i otvaraju mu put unutra da je on pickica i da nije pretnja u reketu. I tu je on zavrsio svoje. Koliko god bio nadaren kao suter, nama je napad bio go kurac naspram kvaliteta igraca na rosteru.

Sto se tice odbrane, da preuzimanjem ti mozes da branis pick i mnogo bolje je islo ali mi to nismo radili. Tj. uradili smo bukvalno u promilima. Mi smo udvajali i iskakali na picku (zamisao onog retarda od trenera) da bi sakrili Rochestija i naravno poginuli smo. Pricao sam to od Krita da ne moze tako, i na kraju nas je to i kostalo svega. Ali preuzimanje u pick situacijama se radi sa visokim igracima jer se pick igra bek-krilo/centar a ne bek-bek. Tako da ne moze tu Laza da preuzima kad je on 7 metra od tog picka. To preuzimanje je moguce samo u Zonskoj semi odbrane gde se prati kretanje lopte i cuva prostor a mi zoniranje picka nismo radili uopste prosle godine. I uopste zonu nismo odigrali ljudsku cele sezone. Recimo ove sezone bih voleo da vidim vise zone od nas, pogotovu sto imamo duzinu za istu a zahteva manje lateralnih kretnji. Dobric, Davidovac, Jankovic, Lazic sve to moze u zoni da bude opasno ako se pravilno uigra.

Kao recimo kod Dr. Martineza.

Comment

• Originally posted by Ganac View Post
                Takav igrač bi i koštao u zbiru ova tri navedena...
                Cirka.

Comment

• Evo neki insajder na B92 javlja da Fica ima jaku zelju da ostane u da treba da ga ispostujemo jer se radi o velikom zvezdasu.
                  Last edited by Antona; 18-07-18, 12:51.

Comment

• Ja stvarno postujem njegovu veliku zelju, ali je sa druge strane zelja navijaca da ga ne vidimo u KK, pa bi isto tako bilo lepo da je on ispostuje. E sad na stranu postovanje, cija ce biti ispunjena?

Comment

• Ma koji Covic? Nece ostati u Zvezdi to je jasno.

Comment

• Jedan hoće.
                        “La vostra fama è come il fiore, che nasce e muore, e si secca allo stesso sole che gli ha dato vita dall'acerba terra"

Comment

• Potpisao Odzo na dve godine

Comment

• Originally posted by Laza Kacanski View Post
                            Potpisao Odzo na dve godine
                            Pozajmljujemo ga FMP?

Comment

• Originally posted by mmajstor View Post
                              Pozajmljujemo ga FMP?
                              Tesko

Comment

• Juce/prekjuce Laza saopstio taj scenario.....

Comment

Working...
                                X