Announcement

Collapse
No announcement yet.

Australian open 2014 (AO)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Originally posted by AIRBORNE View Post
    Da malo odmorim mozak:
    Ljudi sta mislite hoce li moja Tigrica uci u SF. ?
    Mislim da je apsolutno zasluzila to.
    Halep je vrlo tezak protivnik, bice tezak mec, ali ce riba pobediti 100%
    link

Comment

• Originally posted by Stefan-kobe View Post
      Pa sta ce dtugo jadna Poticu iz iste zemlje, i generacija su, vrv. joj je muzicki idol
      link

Comment

• Jaoooo Annnnaaaaa pa majka mu stara dobijes Serenu,igrackog KingKonga tenisa a onda izgubis od Dzastinke Biberke
        liderke plastikfantastik generacije. ali nisam ni ja emotivan pa sam
        >>> Brojim Izbrojao sam sate, minute, sekunde do pogleda na Mourinja u dresu MANCHESTER UNITED-a ! <<<

Comment

• live tema

Comment

• 1.55 kvota na Nadala ocekivao sam 1.40

Danas je Roger morao da zavrsi u 3 seta. Po meni Roger ima oko 15-20% sanse protiv Rafe, ako izgubi prvi set sanse su mu pa skoro 0%

Comment

• Originally posted by straxx90 View Post
              1.55 kvota na Nadala ocekivao sam 1.40

Danas je Roger morao da zavrsi u 3 seta. Po meni Roger ima oko 15-20% sanse protiv Rafe, ako izgubi prvi set sanse su mu pa skoro 0%
              Kladionice daju Rodzeru 37%. To je debelo pretjerano.

Comment

• Originally posted by NI View Post
                Verovatno je toliko zbog partije protiv Grise, ali i dalje mislim da je preterano jedino ako znaju nesto sto mi ne znamo. Mislim da koliko god zulj smeta Rafi nece ispustiti ovu priliku da udje u istoriju sa svakim slamom 2x

Comment

• Originally posted by shpageti View Post
                  Fed 3 -0 a Rafa 3-1
                  Fulah za set,a toliko je shansi bilo
                  SignaturE se cheka ...sigpic

Comment

• sta mislite o Radwanska - CIbulkova? koja ide u finala

Comment

• Cibulkova po meni, vidi se da je radila u pauzi. Nova tehnika servisa, novi udarci, daje FHu vise spina i seta protivnicu po terenu. Prije ih je samo probijala snagom. Takva igra apsolutno ne odgovara Agnjeski...mada ne treba zanemariti njenu sposobnost snalazenja i citanja igre...

Comment

• Cibulkova.
                        Dayman (a-a-ah...)
                        Fighter of the Nightman (a-a-ah...)
                        Champion of the sun (a-a-ah...)
                        You're a master of karate and friendship
                        For everyone

Comment

• Radwanska x Cibulkova
                          Medjuosobni jim je 6-1, po meni ce posle ovog meca biti 7-1. Ovo je velika prilika za Radwansku da uzme svoj prvi GS, nece to propustiti.
                          Bas bi mi drago bilo da gresim

Comment

• Originally posted by NI View Post
                            Sto bi bilo? Samo nek idu logikom da je Nadal mogao hladno izgubiti protiv Federerove lose kopije ti sve govori

Comment

• Shokiran sam kako je Aga otresla Viku pametno,mirno.
                              I kada je Vika pokusavala da menja Aga se mirno presalta u drugu ulogu.

U trecem setu ostalo je samo Vristanje.

Tigrica Ciba je zaista odigrala maestralno do sada. Shminka dobro kaze,kvalitetno seta protivnice ali ljudi ona je agresivna non-stop,meni se to bas svidja. Parola "gresim ali sam agresivana" mi je super... jer bolje da ja o svojoj sudbini odlucijem JA pa kako god, nego neka druga teniserka.
                              Bice ultra dobar mec sa Agom.
                              Na Li sa Buskom,odlican mec ali ipak mislim da je Na Li GIGANT koji Biberka ne moze da prodje.
                              Imala je prelepa kineskinja krizu u trecem kolu koju je vrhunski prebrodila i sada samo laganica.
                              >>> Brojim Izbrojao sam sate, minute, sekunde do pogleda na Mourinja u dresu MANCHESTER UNITED-a ! <<<

Comment

• Tomas Berdych-Stanislas Wawrinka

Dojnji dio zrijeba ovogodisnjeg AOa je ponudio par iznenadjenja, tako da cemo sasvim neocekivano u prvom polufinalnom duelu gledatiTomasa Berdycha i Stanislasa Wawrinku! Od njih se već godinama očekuje neki veći rezultat, ali isti nisu dolazili. Berdych je nekako uspio doci do finala Wimbledona na kom je porazen, a od tada nije bio ni blizu plasmana u finale. Igracki stagnira. Ne uspijeva ni da uvede neke novine u svojoj igri koje bi mu pomogle u nastojanjima da napravi korak više. Ustalio se u "sivilu" između TOP 4 i TOP 10 i ne uspijeva maknuti ni naprijed ni nazad! Stan sa druge strane igra tenis svog života i iza sebe ima najuspješniju godinu. U pauzi je prije prethodne teniske godine je shvatio da je krajnje vrijeme za nešto novo, pa se bacio u ozbiljne pripreme. Uz veliku pomoć Lutija i Normana je unaprijedio igru, a istu su pratili i rezultati. Fenomenalna godina je nagradjena i ucescem na WTFu!

Popularni H2H

Do sada su se sastajali 13 puta. Stan vodi 8-5. Značajniji podatak pred današnji meč je rezultat u posljednjih 7 duela. Stan je dobio 6 mečeva, a Tomasova jedina pobjeda je došla u dvorani. Treba napomenuti da je to bio 4. meč DCa ogleda Češke i Švajcarske i da rezultat nije bio toliko bitan, jer su šanse Švajcarske poslije izgubljenog klasika u dublu bile zaista mizerne. Stepanek bi sasvim sigurno dobio mec protiv Chiudinellija! U prosloj godini su se sastali 3 puta uz tri Stanove pobjede, a posljednja je uslijedila na WTFu u grupnoj fazi. Dobio ga je i na prethodnom GSu, na USOu u 4 seta!

Dosadašnji dueli
                                Spoiler

2013 WTF Stanislas Wawrinka-Tomas Berdych 6-3 6-7 6-3 Round Robin
                                35/2013 ATP U.S. Open (USA) Hard Stanislas Wawrinka Tomas Berdych 3-6 6-1 7-6(6) 6-2 [Stats] Fourth
                                19/2013 ATP Madrid (ESP) Clay Stanislas Wawrinka Tomas Berdych 6-3 4-6 6-4 [Stats] 1/2 2.11 - 1.71
                                5/2013 ATP Davis Cup, SUI-CZE, 2-3 (SUI) I_Hard Tomas Berdych Stanislas Wawrinka 6-3 6-4 3-6 7-6(5) [Stats] Rubber 4
                                10/2011 ATP Indian Wells (USA) Hard Stanislas Wawrinka Tomas Berdych 3-6 6-4 6-4 [Stats] Fourth
                                1/2011 ATP Chennai (IND) Hard Stanislas Wawrinka Tomas Berdych 6-4 6-1 [Stats] 1/2
                                17/2010 ATP Rome (ITA) Clay Stanislas Wawrinka Tomas Berdych 2-6 6-3 7-6(6) [Stats] Second
                                3/2009 ATP Australian Open (AUS) Hard Tomas Berdych Stanislas Wawrinka 4-6 6-1 6-3 6-4 [Stats] Third
                                44/2008 ATP Paris (FRA) I_Hard Tomas Berdych Stanislas Wawrinka 6-3 7-5 [Stats] Second
                                11/2008 ATP Indian Wells (USA) Hard Stanislas Wawrinka Tomas Berdych 2-6 7-6(3) 6-4 [Stats] Second
                                43/2007 ATP Basel (SUI) Carpet Tomas Berdych Stanislas Wawrinka 7-5 6-4 [Stats] Second
                                38/2007 ATP Davis Cup, CZE-SUI 3-2 (CZE) Carpet Tomas Berdych Stanislas Wawrinka 7-6(2) 6-4 7-5 Rubber 2
                                18/2005 ATP Rome (ITA) Clay Stanislas Wawrinka Tomas Berdych 6-1 6-4 First

Taktika

Već sam napisao da Tomas zadnjih godina nije radio na ubacivanju novih stvari u svoju igru, tako da u samom vrhu važi za jednog od najjednodimenzionalnijih tenisera. Servis bi za njegovu visinu morao biti bolji sa više varijacija. U udarcima nema spina i u lošim danima mu je izuzetno teško igrati. Nikada nije pokušao uvesti novine u reternu, pa su blok i slice retern idalje naučna fantastika. Nikada nije važio ni za dobrog defanzivca. Sve ovo mu je kroz godine donijelo široku lepezu protivnika koje ne voli gledati na drugoj strani terena. Ne voli igrati protiv napadački orjentisanih protivnika, jer mu je defanziva loša. Ne voli igrati protiv dobrih defanzivaca jer nema konstantnosti. Ne voli igrati protiv igraca koji rano hvataju lopticu, jer onda on nema vremena da se namjesti na svoje. A ne voli ni igrače koji su u stanju da ga spinom "šaltaju" lijevo-desno, naprijed-nazad. TOP 10 je pun takvih igraca pa nas onda ne iznenađuje podatak da Tomas nema zapazenih rezultata na najvišoj sceni!

Stan nema nikakvih problema kada mu se Tomas nadje preko puta mreže, pa je to i rekao prije njihovog duela u New Yorku! U tom meču se odlučio pozicionirati nešto dalje od osnove linije. Ta pozicija mu pomaže u defanzivi! U stanju je stići večinu protivničkih udaraca. Jako uspješno koristi i BH slice po dijagonali koji mu je garant da Tomas narednim udarcem ne može riješiti poen. Ta pozicija mu ne otežava ni ofanzivnu igru, jer je u stanju izuzetno jakim top spin udarcima tjerati Tomasa na trcanje. Pogotovo kada BHom diktira poene. U BH-BH razmjenama je mnogo jači! Također dosta lakse u takvim izmjenama promjeni pravac loptici, pa se odluči na ubitačnu paralelu. Tomasova BH paralela nije ni blizu ubitačna, pa se od iste vrlo lako odbrani FHom iz trka po dijagonali čime protivnika opet tjera na neželjeno trčanje! Na reternu mu je blok sasvim dovoljan, jer Tomasa stavlja u jako nezgodnu situaciju, jer bez spina nije u stanju izvrsiti neki žešći napad!

Na highlightsu ovog meča se mogu naći ovakvi poeni!

Spoiler

Treba napomenuti da ga je u posljednjem mecu na WTFu Stan razbio i u udarackoj igri. Servirao je bolje, udarao u prosjeku 7-8 km/h jace osnovne udarce, bolje se kretao, branio i napadao. Apsolutno ga je nadigrao!

Trenutna forma, fizičko i psihičko stanje

Pocetak je godine, tako da o formi i psihickoj pripremi za ovaj turnir i sezonu ne mozemo previse toga reci. Do 1/4 duela su svoje meceve dobijalo poprilicno lako, a u 1/4 su napravili podviga. Dobili su favorizovane protivnike poprilicno dobrom igrom!

Rekao bih da im je igra otprilike na nivou na kom bi trebala biti u ovoj fazi turnira. Teško da ijedan od njih moze igrati puno bolji tenis!

Tomas je nesto iskusniji, igrao je GS finale nakon sto je dobio Novaka na Wimbledonu 2010. Njemu je to donekle poznat teren, dok ce Stan sa druge strane igrati svoje 2. polufinale, a prvo u kom se moze nazvati favoritom! Pobjeda bi, dakle, donijela prvo GS finale kao i ranking karijere. U slucaju pobjede bi se u ponedjeljak u najgorem slucaju nasao na 5. mjestu ATP liste.

Fizicki ce obojica biti ok. U to sam siguran. Kada ce, ako nece sutra?

Zaključak

H2H u tenisu nikada nije slučajan, tako da je Wawrinka sasvim zasluzeno postavljen za favorita sutra! Berdych mu jako odgovara, što obojica vrlo dobro znaju. Wawrinka se bolje krece, ima vise varijacija u svojim udarcima, vrlo lako eksploatise Berdychove nedostatke u kretanju a sa njim se u najmanju ruku moze nositi i u jacini samog servisa i osnovnih udaraca.

Da cista kvaliteta pobjedjuje, bio bih apsolutno siguran u Stanovu pobjedu. Čisti kvalitet, naravno, u tenisu u vecini slucajeva nije dovoljan za pobjedu. Pogotovo kada je u pitanju polufinale GSa. Na Wawrinki ce sutra biti bas veliki pritisak. Nadigrao je svog rivala u prethodnim mecevima, pa se to automatski ocekuje i sutra. Sama pobjeda bi mu donijela prvo GS finale, ranking karijere, slavu u Švajcarskoj i pravi izlazak iz Rogerove sijenke. U toj cinjenici Berdych svakako vidi svoju sansu!

Ja nekako uvijek vecu prednost dajem igracu koji ima tenisku, odnosno takticku nadmoc, pa cu tako reci da mi je Stan favorit i da ce on do pobjede sutra
                                Last edited by shminka; 22-01-14, 15:03.

Comment

Working...