Announcement

Collapse
No announcement yet.

MOTO GP

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Odg: MOTO GP

Ljudi slažem se sa vama, trebamo nešto da preduzmemo povodom ovih jebavanja sa brisanjem postova, jer sve ove naše analize, komentari i ostale stvari gube smisao kad posle mesec dana sve to nestane u zaborav - mene strašno nervira, jer bih želeo da se podsetim dosta stvari o kojima smo pisali al' đavola, nestadoše u vidu magle #%d*

Nego, hoću već neko vreme da se malo vratim na staru priču o Dukatiju i njihovom novom motoru (mnogo volim Dukati, odmah posle Valeta; momci me oduševljavaju svakom novom stvarčicom koju izmisle na toj mašini). Pisao sam da će prelazak na novu, prefinjeniju i kontrolisaniju mašinu omogućiti ostalim vozačima da bolje razumeju ponašanje samog motora, što će im povećati samopuzdanje i tako dati dodatni podsticaj da poguraju još malo, iskorišćavajući sve više potencijal mašine ispod sebe i tako se znatno više približiti Stonerovim performansama. Dok će kod samog Stonera doći do izvesne stagnacije, odnosno da neće moći da iskoristi svoju prednost koju ima u odnosu na druge ozače u tako dominantnoj jačini kao što je radio na screamer konfiguraciji. Razlog za to vidim u činjenici da je Stoner na jedinstven način razumeo taj motor (engine), potpuno verovao paketu ispod sebe (gume, elektronika...) i prosto briljirao sa takvom mašinom, generalno teškom za vožnju. Verujem da screamer funkcioniše nekako u ''on/off'' modu: engine braking i ostala elektronika naglo oduzima snagu prilikom puštanja gasa i kočenja motorom, za mnogo kraći vremenski period, a prilikom izlaska iz krivine zahteva (ponovo) naglo dodavanje gasa, zatim elektronika lepo to sve iskontroliše, i dobije se brutalan efekat. Sve to je mnogo drugačije kod big/bang: verujem da je tu sve prefinjenije, mnogo manje intenzivnije i mnogo kontrolisanije (davanje gasa na izlasku, kočenje motorom...). Ako tako stoje stvari, Stoner je na sebi svojstven način razvio jedinstven stil vožnje tog nemirnog i brutalnog Dukatija i beležio stvarno fantastične rezultate, tu nema polemike. Jednostavno, takav način rada motora (engine) i njegove karakteristike su perfektno odgovarale njegovom stilu vožnje. Iako je sada prošlo samo 2 trke, i preuranjeno je govoriti o celoj sezoni, mislim da zato ovaj big/bang malo manje leži Stonerovom stilu a to se i odražava na poene: već je 30 i kusur poena iza najvećih rivala, takav luksuz u aktuelnoj konstelaciji snaga je prevelik. A počinju da se rađaju i stare boljke sa prednjim krajem, iz perioda u privatnoj Hondi; verujem da ti problemi imaju dosta veze sa novom prednjom gumom za ovu sezonu, ali jedan deo mene vidi vezu sa drugačijim karakteristikama i ponašanjem novog motora - moguće da ovde grešim skroz, ali mi je trenutno to u glavi.

A sad pogledajte Hejdena - vozač sa potpuno drugačijim stilom voznje. Njegova karijera je doživela vrhunac 2006 osvajanjem titule na legendarnoj hiljadarki (RC211V 990cc V5 mašina za mene najsavršeniji trkački motor ikada napravljen). Hejdenov stil je totalno bio podređen hiljdarkama, paljenju guma, sa mnogo manje eletronike, takođe big/bang, potpisivanje na izlasku iz krivine, dozvoljene različite linije kroz krivine a ne samo jedna jedina idealna trkačka linija sa ovim 800cc. I Nikijeva karijera kreće u vrtoglavi pad početkom 2007 god (kao i Hondina uopšte) kada Honda napušta proveren kocept koji je osvajao titule i titule i vraća se na screamer (druga najveća greška u istoriji trkačkog odeljenja kompanije Honda, posle davanja korpe Rosiju) kako bi dobili na snazi motora. A Hejden se više ne može preoznati, nema ga nigde sa tom Hondom, prva verzija je bila toliko mala, skrojena za Pedrosu, pa je on pi'deo na sve strane (a čovek akteulni šampion te godine). Trke i trke su prolazile a Hejden je ostajao u mestu sa razvojem, rezultati su bili daleko ispod očekivanja; postojao je mali napredak, ali on nije bio dovoljan ni za njegove lične, ni za Hondine standarde. Prelazak na Dukati u prošloj godini takođe nije doneo ništa revolucionarno, iako je pre kraj sezone zabeležio pristojan napredak u izvlačenju potencijala tog motora, kao posledica već trogodišnjeg finog tjuniranja motora.
    I dođe GP10, povratak na big/bang i Niki je ponovo preporođen! Vraća se stari osečaj, filing je mnogo veći, samopouzdanje ogromno raste, i poverenje u paket ispod i rezultati su tu. Motor sve više peva onako kako vozač svira, mnogo se bolje razume kod vozača, i još gomila stvari i vremena počinju rapidno da padaju. Moja je teorija da jednostavno nekim vozačima više leži big/bang motor zbog milijardu stvari a drugima opet screamer (pogledajte Melandrija, vicešampion na 990cc big/bang; u Dukatiju na screamer neprepozantljiv; prelazak na trubu od Kawasakija, big/bang, preporođen; vraća se na Hondu screamer opet ništa...).

E sad, prelazak Livija Supa na početku ove godine (nekako slučajno baš godinu dana pred istek Stonerovog ugovora sa Dukatijem) u Hondu je iznenadio sve u cirkusu. To je čovek koji je najzaslužniji za marketinški uspeh GP projekta, jer je upravo on svojom politikom razvoja i vezama sa sponzorima omogućio nesmetano finansiranje celog projekta, a to je jako ozbiljan i težak posao. Pored toga verujem da je njegov lični odnos sa Kejsijem tako prisan, da on njega gleda kao svog drugog oca, nešto kao Ron Denis/Luis Hamilton ili Šumaher/Ros Bron ili Vale/JB. A Honda je očajna u post-Rosijevoj eri da se vrati na stare staze slave, očajna u potrazi za vozačem koji će izvući maksimum iz motora SCREAMER konfiguracije... Kapirate gde ciljam? Jedini vozač koji je uspeo da iscedi svaku desetinku iz takvog motora u modernoj istoriji motogp je upravo Kejsi Stoner - i verujem da je krajnji cilj menadžemnta Honde, Supovog prelaska i sveukupne reorganizacije ekipe: prelazak na Olins viljuške, dolazak Yamahinih elektroničara, a verovatno u skorije vreme i primenu Manjeti/Mareli elektronike kao Yamaha i Dukati. U tome ide u prilog i trenutni loši Stonerovi rezultati, samo podgrevaju napade Honde i njihov pritisak na Stonera - ovo je samo moj ludi predosećaj koji ko zna dal' će se ostvariti; ako Stoner u naredne 3,4 trke uništi ostatak ekipe i demolira ih na stazi od toga neće biti ništa.

Kad sada vratim film, šta bi bilo da je Honda sa 800cc odlučila da ostane na big/bang? Ili da kad je videla u 2008 da nije najbolje rešenje, vrati se na oprobanu šemu. Zamislite tako prefinjen motor u rukama Pedrose koji je jako kvalitetan i koji nije imao uopšte priliku da isproba neki big/bang u najjačoj klasi - znajući njegov stil vožnje to bi možda bila nezapamćena dominacija u klasi, ali sve je to u domenu teorije. Ova trenutna Honda ima najbolji motor, koji je jak koliko i Dukati 800cc iz najboljih dana, a jako je nestabilan, nemiran i brutalan u ponašanju na stazi (prolazi kroz iste faze i boljke kao screamer Dukati). Jedini spas za ovako posrnulu Hondu je stvarno Kejsi Stoner i njegov jedinstven stil, ako im i to ne pomogne onda mogu lagano da se upucaju jer će doći u situaciju kada samo Valentino Rosi može da ih izvuče iz pepela, a to svi znamo da se nikad neće desiti.

The most important thing is to stay truthful to who you really are, and be down to earth.
    As soon as you believe you are the best, you are not the best any more.
    From that stage there is no progress.

Comment

Odlično Sale, sjajna analiza. Dodao bih još neke stvari:
      Ceo koncept 800-ica ne dozvoljava vozačima slobodu odlučivanja i improvizaciju - tu mislim pre svega na sofisticiranu elektroniku koja sprečava motor da se kreće odnosno ponaša van zadatih parametara. Svi smo primetili da od 2007-e nema više toliko slajdinga, wheeli-a i putanje na stazi su približno iste kod svih (mala odstupanja postoje, ali i to je do elektronike, tj. mapiranja i slično). Svi mi vezujemo uzbudljivost i interesantnost trka za period 500-ica i 990-ica, međutim "problem" je u stvari nastao usled razvoja elektronike, a ne prelazom na 800 cc. Naravno, sva ova elektronika i jeste unapređena i ubačena zbog nekoliko faktora:
      1. Sigurnost
      2. Lakše upravljanje
      3. Ograničavanje sirove snage, a samim tim i brzine na stazi
      4. Kao input za razvoj komercijalnih motora, koji će biti jednostavniji, sigurniji i lakši za vožnju.
      Šta se postiglo ? Stavka broj 1 - u većem delu uspešno; 2 - potpuno ispunjena očekivanja; 3. - kao što smo videli, neuspešno; 4.- uspešan koncept.
      Finalne brzine na stazi nisu ograničene, čak šta reći - upravo ti elektronski sistemi su i kao krajnji rezultat dobili još veće brzine u odnosu na 990 cc. I to ne samo veće brzine po krugu, nego i veću konačnu brzinu na pravcu.
      Zašto sve ovo pišem ? Vraćamo se na Haydena, koji je jedan od klasičnih "američkih" tipova vozača - voli sirovinu, slajding, dirt style... i njemu je tranzicija na 800 cc izuzetno teško pala. Dodatni faktor jeste i odluka Honde da motor prilagodi samo i sključivo njegovom klupskom kolegi, shodno njegovim zahtevima i fizičkim predispozicijama. Kakav loš stav Honde. Uzmite u obzir da je Hayden uzeo zadnju titulu u eri 990 cc i vratio je Hondi, a što je još bolje (za Hondu naravno) - direktno pobedio Yamahu i Valeta, što je razlog za likovanje i bar malo vraćen ponos ovoj fabrici koja je eto tvrdila da nije sve do vozača - veći deo uspeha je do motora. I onda, pomalo nerazumna odluka da čoveku koji je uzeo titulu ne date adekvatnu mašinu, ili makar da ga uključite u razvoj i delimično prilagođavanje iste njegovim željama i karakteristikama. Svejedno, Hayden je na ovom big-bangu Dukatija uspeo da za sada delimično pronađe sebe i da se prilagodi novom načinu vožnje koji odudara od onoga što je njegova želja i stil.
      I sada prelazimo na Stonera: Ovaj dečko je odličan vozač i ima jednu crtu, tj. osobinu koja ga razlikuje od većine drugih vozača. Naime, Stoner je uspeo da blokira prirodni i urođeni strah u nekim segmentima. Dukati screamer je davao skoro nekontrolisanu izlaznu snagu i prilikom ranog "odvrtanja" gasa pri izlasku iz krivine, ovaj motor je dobijao strašno jako ubrzanje. Ovo ubrzanje je kao posledicu imalo "zabacivanje" pre svega zadnjeg kraja i kratkotrajnu ali jaku nestabilnost (cimanje levo desno uprošćeno). Znači, svaki "normalan" čovek u tom momentu po automatizmu popusti gas, jer to je prirodna i nekontrolisana reakcija (kao kada ti neko naglo krene npr. olovkom prema oku - naravno da ćeš automatski da ga zatvoriš i pomeriš glavu - u deliću sekunde). Još gore je kada provališ da ti se motor tako ponaša, pa posle 2-3 sesije ili trke ti već po automatizmu veoma pažljivo dodaješ gas prilikom izlaska iz krivine (Capirosi 2007, Melandri 2008, Hayden 2009). Međutim, Stoner u tim situacijama ne popušta gas, on ga nabija još više !!! Potpuno poverenje u elektroniku i gume, balans motora i slično su kod Stonera jednostavno uspeli da blokiraju nešto što je potpuno prirodno - strah , i on je zapravo uspeo da se izbori sa "olovkom prema oku" i da jedini tera taj Dukati koji ima odlične performanse. Sa Stonerom u kombinaciji - pobednički duet. I zato je Dukatiju važan Stoner, on je zapravo postao ikona Dukatija. S' druge strane i ljudi u Dukatiju su svesni da Stoner neće večito voziti za njih, ili na kraju krajeva može se ne daj bože povrediti, maznuti dobru lovu i otići u drugi tim. Ili će se penzionisati za 5-6 godina. Ko zna ? Zato je odlučeno da se pređe na Big Bang. Kod Haydena se vidi napredak na ovom polju, međutim kod Stonera obrnuto. Ništa to ne znači, možda je period privikavanja u pitanju ili bad luck za sada - videćemo.
      Ono što sam hteo da napomenem je jedan jako bitan momenat od prošle godine koji sam ja nekako povezao u svojoj glavi. Naime, svi kompetentni likovi u Moto GP šampionatu naglašavaju jednu posebnu osobinu veezanu za Lorenca. On je vozač koji se jako brzo prilagodi bilo kakvoj mašini, bilo kakvom konceptu, bilo kakvim podešavanjima (ovo je priznao i Brivio, koji je Team Menadžer Rosijevog dela garaže). Ako se sećate, na pola prošle sezone Dukati je probao da potpiše ugovor sa Lorencom za ovu i sledeću sezonu i to čak po neverovatnim standardima. Ponudili su mu 2,5 puta više love nego što daju njihovoj ikoni Stoneru, što je zaprepastilo Moto GP svet. Nedugo nakon Lorencovog odbijanja da potpiše za Dukati, tj. obnavljanjem ugovora sa Yamahom - Dukati konačno objavljuje da će vrlo verovatno od sledeće sezone koristiti novi koncept - tj. big bang mašinu umesto screamera. Zaključak nije teško doneti, probali su da ovog super prilagođavajućeg lika dovedu u svoj tim da bi screamer koncept ostao i da bi još jednom probali sa dva vozača koji će uspeti da ostvaruju odlične rezultate na toj mašini. Nije uspelo sa Lorencom - Ok, to je to, prelazimo na BB.
      E sada - Livio Supo! Prelazak u Hondu ? Iznenađenje ili ne ? Po meni ne, razlog je što je evidentno postojalo nešto između Supa i ostatka menadžmenta Dukatija, a to se najbolje videlo u situaciji kada je Kejsi bio na odmoru. Menadžment je pričao jedno, Supo drugo, Kejsijev otac treće.
      Nastavak sledi...

Comment

Dakle, Supo je provalio da tu nešto ne štima i da menadžment Dukatija + jaki sponzori (Philip Morris) imaju rezerve prema Stoneru zbog njegove nestabilnosti pre svega... Ok, Supo je uložio ogromnu energiju i trud da bi taj Dukati i taj Stoner dostigli jednu sinergiju u cilju postizanja najboljih rezultata za Dukati u istoriji Moto GP-a. Dobio je šamarčinu, sigurno je imao niz neprijatnih razgovora sa ostatkom menadžmenta i ponudio se čovek na berzi rada %QWT&W . Naravno, Honda je reagovala iz momenta i Supo sada nosi njihovu Repsol majicu. Naravno, Honda nije "povukla" Livija samo zbog njega samog. Ovaj je ponudio mogućnost da Kejsi pređe u njihove redove i zauzda Hondu koja evidentno ima snagu, ima mogućnost, ima prostor za napredak - ali nema vozača kalibra Stoner. Ovim ne kažem da je Pedroza lošiji vozač, samo hoću da kažem da je Kejsi bolji u zauzdavanju ovakvih tipova motora - screamer, nestabilan, neukrotiv. Pošto je već Dukati prešao na BB, na vodenicu Honde ide i činjenica da Stoner postiže lošije rezultate sa Dukati BB-om, i čvrsto verujem da svaki Stonerov dalji neuspeh na ovom Dukatiju, jeste razlog za optimizam u taboru Honde. Zapravo, oni se nadaju da će Stoner prolaziti loše u svakoj od narednih trka, jer žele da ovaj potpiše za njih. Pomalo čudno zvuči, ali je tako. Razlog preko je i finansijska konstrukcija, jer jedno je potpisati ugovor sa šampionom/vicešampionom, a drugo sa dobrim vozačem koji nema perfektne rezultate.
        Gde je u celoj priči Doktor ? Verujem da trenutno ima više tema za razmišljanje od eventualnog prelaska u Dukati ili neku drugu ekipu. Mislim da će tražiti od Yamahe određene uslove i obećanja, pa ako ih dobije - potpisaće ponovo za njih ne obazirući se mnogo na to gde će ostali alieni da upadnu.
        Uh, toliko za sada, nastavak će uslediti drugi put...

Comment

http://www.crash.net/motogp/news/159...1_one_day.html

Evo ga sad i ovaj možda jednog dana hoće da vozi F1. Samo što njega još niko nije zvao da to radi @(*6sd$% %QWT&W

Hteo sam još nešto da dodam na onu moju priču od danas:
          Honda je najveći koncern i proizvođač motora od svih koji učestvuju u Moto Gp šampionatu. Finansijski najbolje stoje i svakako su spremni da uvek ulože gomilu para da bi obezbedili prestiž. Otuda i "otmica" tri Yamahina inžinjera koji su specijalisti za elektroniku, tranzicija Showa/Ohlins suspenzora, Livio Supo, Manjeti Mareli paket, otvorena ponuda prošle godine za Stonera i Rosija - Dobrodošli nazad !!! Šta reći više o jačini i lobiju Honde ako uzmete u obzir da cela Moto 2 kategorija koristi njihove agregate.
          Honda u zadnjih "par" godina dobija žestoke packe od ostalih proizvođača (mislim na Moto GP kategoriju). Naime, od čuvene mašine NSR 500 traje njihova dominacija, koja je blago prekinuta Robertsom Jr. na Suzukiju (ali i ovo usled tranzicije vozača), pa onda dolazi Vale sa osvajanjem titule na NSR 500 mašini + Sale je pomenuo RC211 V od 990 cc 5V . Sledi čuveni prelaz na Yamahu od strane Rosija i prekretnica za Hondu, koja od tog momenta uzima samo jednu titulu Moto Gp-a, Hayden 2006-e. Mislim da je ljudima iz Honde doku....o da se smaraju i da ih delje Dukati i Yamaha i spremni su da obezbede sve postojeće resurse da bi RC212 V "progurali" do najvišeg stepenika. Oni nisu zadovoljni sa 2-3 pobede po sezoni. Žele dominaciju, i zato ovi prelasci, zato ovoliko ulaganje. Žele da pokažu ko je bio i ostao gazda u domenu motora. Samo što se ovoga puta ne pitaju samo oni, to je već problem.

Comment

Evo, upravo zbog ovakvih stvari ja popizdim kad se forum resetuje, jer je sada ovde na stranici jako, jako dobrih zaključaka i čitanja situacija ''iza kulisa'' &*(@W6 I kad prođe mesec dana ovo sve ispari i prosto nestane, a mi ovde ispadamo budale pa odvajamo dosta vremena za, na kraju, uzaludan posao. Ali to samo pokazuje da stvarno volimo motogp šampionat i ništa nas ne sprečava za analizu l5'%9

N_Trooperu ja ovde nemam ništa da dodam, ovo što si napisao je suština; imam samo par stvari, iz mog ugla:

1. Stoner - dobro si to rekao da je pobedio strah. To je živa istina. On je uspeo nešto što vrlo retko polazi za rukom drugima, da na toj ivici, tom fragmentu sekunde, koji odlučuje da li pustiti desni zglob ili ga zavrnuti još više - prelomio prvi put i preživeo; onda tako još par puta, video da mu prolazi, zatim nabio samopouzdanje do neba i prosto pokidao mašinu. Koliko je tu bilo vibracija, brutalnog bacanja na sve strane pod punom snagom govori i obnavljanje povrede zgloba - toliki su jaki pritisci i sile koje su delovale na rukama, da je najslabija veza pukla. To je stvarno brutalno, ali će imati moj respekt za taj deo posla koji je odradio.

2. Honda - ovaj tvoj treći post je apsolutna činjenična situacija o kompaniji Honda. Znači, njihov lobi je toliko jak da se bukvalno prvo oni pitaju kad dođu promene pravila, da li njima to odgovara, da li se slažu, a kad oni kimnu glavom tek onda se pokreće pitanje u regulatornim telima i javnosti - u to sam ubeđen. Pobogu, pa oni su izlobirali da dobiju CELU svoju klasu u najelitnijem šampionatu na svetu u motociklizmu. I kao, za javnost, njihova ponuda je bila bolja od Yamahine na tenderu, a šta je posledica? Bukvalno zajebavaju timove, isporučivši im motore mnogo slabije od najavljenih, koji su skoro približne jačine kao u WSS, i u fazonu: dosta vam je od nas, imate slobodnu šasiju pa radite šta hoćete. Ne zaboravite da je sve to izlobirano iz Honde kako bi se polako, postepeno pripremio teren za njihov ultimativni cilj: prebacivanje najjače klase u Moto 1 kategoriju, sa motorima koji će samo oni snabdevati - daj Bože da se ovo ne desi uopšte, jer će to potpuno ubiti motogp, ali nikad se ne zna... Već sa 2012 se polako priprema okolina, pa neki CRT timovi, koji će moći da koriste izmenjene proizvođačke motore itd, to je dugoročan proces i verujem da se kompanija Honda neće smiriti dok ne ostvari ultimativni cilj i tako demonstrira svoju snagu celom svetu. Zamislite sad kolika je njihova frustracija u post-Rosijevom vremenu kada im konstantno nabijaju rogove: prvo Rosi, i to sa najvećim rivalom Yamahom, a zatim i neki mali evropski proizvođač Dukati? Zato oni ulažu ovoliki novac, mnoooogo više od Yamahe a pogotovu od Dukatija, i bukvalno ne biraju sredstva da vrate dominaciju na trkama. Ali, k'o što kaže N_Trooper, trenutno se ne pitaju samo oni @(*6sd$%

3. ovde bih se osvrnuo na 800cc. Slažem se da je slajdovanje sa hiljadarkama i paljenje guma, ovim novim motorima potpuno ubijeno, a to je rezultat svih stvari, malo slabijeg motora, na nižim rpm, elektronike itd. a tu bih dao prednost elektronici i ocenio bi je kao glavnog, ali ne i jedinog krivca. Pominjemo ovde 990cc mašine, i fantastično zadovoljstvo koje su pružale u vožnji, a definitivno da one nisu bile bez ikakve elektronike. I one su imale traction control i ostale džidža/bidže - ali je suština da su one samo DELIMIČNO uticale na rad samog motora. Negde sam pročitao da je Rosijeva Yamaha iz 2004 i posle, imala takođe svu elektroniku, ali da se traction control u kombinaciji sa engine braking i mapiranjem uključivao (čitaj mešao u rad, menjao parametre bez uticaja vozača) ali samo na 2 cilindra! Znači, to je davalo znatnu kontrolu vozaču i sposonost da on utiče (jeste na 2 od 4 cilindra; a sada elektronika potpuno kontroliše sva 4) na ponašanje mašine na izlasku iz krivine i davanju gasa i otuda potpisivanje i slajdovanje. To je onaj ograničeni nivo elektronike koji su ove mašine imale i o kojem smo pisali da je potrebno redukovati postojeće sisteme na taj nivo (e sad da imamo prethodne postove pa da se lepo podsetimo svega toga) koji apsolutno zadovoljava sve kriterijume koje je pomenuo N_Trooper i zbog kojih je uvedena, ali ne ubija šou, nego ga još povećava! Međutim, surova činjenica sa kojom se moramo suočiti da je to gotovo nemoguće da se kompanije vrate unazad po liniji tehnološkog razvoja, kad sve više najmodernije elektronike završava na uličnim verzijama +-*^%*
            The most important thing is to stay truthful to who you really are, and be down to earth.

Comment

http://www.crash.net/MotoGP/news/159...done_deal.html

Evo ga ljudi, izgleda da ovoliko pisanje nije bilo baš bezveze, možda smo ga uboli pravo u centar! @R&}*

http://www.twowheelsblog.com/post/43...gns-with-honda

http://www.motomatters.com/news/2010...s_reporti.html

http://www.motorcyclenews.com/MCN/sp...ssi-will-stay/

http://www.motorcyclenews.com/MCN/sp...-Casey-Stoner/

http://www.motorcyclenews.com/MCN/sp...ayden-revival/

Comment

Eskil Suter, leading chassis supplier to the new Moto2 class, is building a prototype chassis for the proposed 1000cc MotoGP machines for 2012, and the BMW-powered racer will be ready for testing in July.
                And the Swiss engineer and former GP racer is confident the machine will be realistic challenger to the current generation of 800cc prototypes:
                ''I think it has the potential to beat the 800cc'' he told GPWeek.
                ''MotoGP engines are at very high level, and for an 800 to create power it has a bad torque curve. It needs a lot of electronics to make it usable''.
                ''A robust 1000cc engine can make power with a good torque curve without such electronics. It will be easier to ride to the maximum, and i think it can make very good performance''...

http://mag.gpweek.com/

Comment

Momci,hvala na iscrpnim objasnjenjima +*@WT*48*!!!!!Sada mi je sve jasnije %QWT&W.

Sale,da se nadovezem na vesti
                  [ftp][/ftp]http://www.motomatters.com/news/2010/05/11/livio_suppo_no_one_has_signed_anything_y.html

Jos uvek nije gotovo.

Comment

Prvo bih se zahvalila Saletu i N_Trooperu na odlcnim objasnjenjima u vezi ovih divnih masina, zbog kojih smo ovde.Momci, svaka cast (i ja sam sve razumela).
                    Drugo, u vezi svih ovih prica oko prelazaka, ima jos vremena. Poslednje vesti (od pre nekoliko minuta) upravo i govore o tome.Zasada se samo "ispituju" tereni, i traze najbolje opcije.

Comment

Hvala, biće ovo silly season, tek će se otvarati karte. +*@WT*48*

Comment

http://www.autosport.com/news/report.php/id/83550

Rossi ----99%, ostaje u yamahi !!!!

Comment

Rosi je to odavno i hteo, samo što će on u međuvremenu postaviti neke svoje uslove i zahteve. Možda provuče nešto između redova, čisto da se zna šta želi... Sve u svemu, biće interesantno.
                          Lawliet - pogledaj privatne poruke !!!

Comment

http://www.crash.net/motogp/news/159...0cc_again.html

Comment

Vezara i Lawliet pogledajte privatne poruke!

Comment

Opet zanimljiva programska sema SK.
                                U petak FP1 se prilazuje tek u 00:00.
                                U subotu FP2 (?!) se prikazuje direktno ali zato ne i kvalifikacije.Njih cemo moci da gledamo tek od 18:30.
                                U nedelju mozemo da gledamo trku u direktnom prenosu.
                                Zbog cega?Pa zbog tenisa,naravno!!!!!

Comment

Working...
                                X