Announcement

Collapse
No announcement yet.

Roland Garros 2013.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Well...
    I'm still really disappointed. The key for Novak was- reduce unforced errors on minimum...and he didn't manage it. He made 75 (!!!) unforced errors which is 30 more than Rafa. And that's really not the right way to win, Novak:-(
    BUT....he managed to make a five-setter even when not playing his best.
    1st set- very important set which gives a player huge advantage...Nadal grabbed it
    2nd set- not a good start for Novak, losing his serve....but still managed to grab the set 6-3! Great, my hope was still alive...
    3rd set- disaster. Novak lost serve by the mistake of the judge (the ball was IN!!!!) and wasn't able to forget it and go on with playing... totally resigned. He was lucky not to be bageled. URghhhh
    4th set- The most important set- now or never! And Novak did it, made it to the tiebreak and gave me a huuuge hope. Managed to win the tiebreak and looked really confident.
    5th set- I was thinking it would be extremely difficult position for Novak because Nadal was the one serving first = the one holding a huge advantage. Novak broke his serve and managed to hold his own till...the EXTREME error when he touched the net after smashing ball and gave Rafa a chance to rebreak. I was insane at that moment :-D, really...it almost looked like a fate or something! And Novak was obviously in complete shock. Well that's where the match was decided. THAT MOMENT!!! After that it was a question of time...Novak was in the worse position- had to be completely concentrated on his serve because he could give matchballs to Nadal...and he eventually did- even 3 in a row! What a gift :-(

Well I was convinced before the match that Novak has a better serve and better backhand than Rafa...and he really does but in that match it wasn't the case! Rafa served better and totally shocked Novak with some of his BH shots. Especially in the second half of the 5th set, he was unstoppable. Well I congratulate him because he really played GREAT and I didn't expect him to play like that since he wasn't really convincing in the matches before (against Brands, Klizan, Fognini)...but still think that Novak CAN PLAY BETTER and surely has a chance at Roland Garros in the next years.
    Good luck, Novak!!!
    <3<3

Comment

• Originally posted by najob View Post
      to i ja kazem stave mariu da sudi bruka..zasto nisu stavili da sudi Mohamed Lahyani ????
      Ako se ne varam Lajani uopste nije sudio na ovom GS.
      OVAKO

Comment

• http://ftw.usatoday.com/2013/06/nova...t-french-open/

He should have stayed concentrated:-(((...complained about court conditions just before the last game...

Comment

• Vidite Politiku, Novak je dao odlican intervju. Ne bojim se za njega. Super racionalno i realno.

http://www.politika.rs/rubrike/Sport...Nadala.sr.html

Tri stvari su upravo kako sam pretpostavljao:

Један од разлога елиминације је нешто слабије издање његовог најјачег оружја.

– Доста сам имао грешака из бекхенда, он је то мудро користио. Услови доста утичу на игру, било је јако топло, његови спинови су имали додатни гас и додатни одскок. Било је много тешко, супротставити се тим спиновима када играте на терену на коме је најуспешнији играч у историји. У трећем сету сам имао велики физичи пад јер сам се доста истрошио. Било је 4:0 после 15-20 минута тако да нисам имао ни времена да се вратим у тај сет – објаснио је Ђоковић ниједног тренутка не скривајући огромно разочарање.
          Prejaki spin je ucinio da je morao da odustane od plana A. Planom B je uz velike napore dosao do izjednacenja. To ga je kostalo fizickog pada. Kako je onda sa planom C uspio da dodje na domak pobjede nije mi jasno. Bez ikakvog cinizma, strasan uzpjeh. U svakom slucaju, glava mu radi kao najprecizniji kompjuter. Impresivan.

– Разговарали смо око поливања терена. Играли смо пети сет сат и по, последњих пола сата је било доста клизаво, не разумем зашто је био проблем да се то уради. Зар играч треба да изврне зглоб, да падне, да, недај боже, нешто горе уради себи, да би они рекли, е сада је стварно време да се полије терен! Није ми јасно чија је то надлежност. Прво ми је речено да ту одлуку доносе поливачи на терену, а онда ми је супервизор рекао да је то његова одговорност. Веома је конфузно. Од 4:3 сам их стално питао у паузама када ће да полију терен и нису могли да ми кажу. А нико није могао да зна колико ћемо још играти. А онда ми је супервизор рекао да не може да донесе одлуку ако један играч каже да а други не. Па ко онда одлучује! За поливање је потребно само 30 секунди!
          I tu je kao sto sam pretpostavljao. Strah od obnavljana povred zgloba je ucinio da onako insistira na polivanju, pokaze Nadalu slabost i pukne u zadnjem gemu.
          Last edited by NI; 08-06-13, 06:56.

Comment

• Zahvalnost i cestitka za Ni i Navras na sveobuhvatnim analizama,i vera u Novaka za buducnost.Nole strahovito brzo uci iz svojih poraza.Mislim da je dosta i izgoreo u velikoj zelji da ostvari svoj san.Samo mu zelim zdravlje,a za ostalo ,ne sumnjam da ce pobrinuti na nase velikom zadovoljstvo.Ziveli.
            * Telo je slabo, ali je duh krepak, zato ga treba svakodnevno održavati. *

Comment

• Odluku da barustinu ovdasnju napustim na neko vreme doneo sam jos pre RG-a. Umesto pozdrava, par utisaka, potaknutih jucerasnjim tabananjem po prasincini pariskoj na koje tera neizleciva skribomanija.
              Ima u takmicarskom saranskom pecanju termin zatvaranje.
              Vec svojom artikulacijom taj termin mi izaziva gadjenje i odbojnost. Radi se o bacanju prihrane sto blize liniji razgranicenja sa poljem zabacaja protivnicke ekipe. Pocesto je ta prihrana namenski pravljena za tu rabotu a cela poenta te prljavstine je onemoguciti pecanje protivnickoj ekipi.
              Nikada nisam koristio tzv zatvaranje protivnika. Cilj je bio samo jedan, upecati makar gram vise od protivnika a ne opstruisati njegovo pecanje.
              Ima `pecarosa` koji zatvaranje smatraju legalnim. Legalno jeste ali nije sportsko.
              Ako je svrha sporta pobeda po svaku cenu, uz sva sredstva dozvoljena ili sredstva na ivici llegalnosti, pa cak i cist lopovluk, onda sport gubi svoju izvornu ideju.
              Novak Djokovic je sportista.
              Pravi, iskreni, cisti sportista.
              Onome drugom neka je na cast pobeda. Sve sto je moguce bilo islo mu je na ruku, za ono nemoguce pobrinuo se Strikan.
              I pored silnih prednosti protivnika na terenu i oko njega Novak je mogao do pobede.
              Osnovni uzrok je fizicki pad u 5. setu posle vodjstva od dve pocetne igre. Svi promasaji ali i vecina`pobednikovih` cistih poena uzrokovani su fizickim padom. Dizao se Novak u ovom mecu, padao i nanovo dizao. Dizao zarad svog majstorstva i protivnikovg straha, padao onda kad je snaga ponestajala.
              Kao sportista odigrao, kao sportista izgubio.
              Poenta sporta je sportski se vladati a kada to izostane sport sportom prestaje biti.
              Moguce da je Novak i pobedio, samo ovaj put mu pehar nece biti dodeljen.
              Rudaru je put delimicno utrt i sve sto mu zelim je mec zivota.
              Bistro do sezone travuljine!
              Last edited by pecaros; 08-06-13, 09:20.
              sigpic

Comment

• Kako vam ova izjava danas djeluje?

Ivanišević: Novače, nadaj se kiši
                SO
                Bivši hrvatski teniser Goran Ivanišević smatra da Novak Đoković jedino po kiši može da dobije Rafaela Nadala na Rolan Garosu.

"Novak Đoković je jedini čovek koji ima šansu da pobedi Nadala u Parizu. On može da osvoji jedan set protiv Nadala, možda čak i dva, ali tri? Nisam tako siguran. Centralni teren na Garosu je tako veliki i teško je napraviti viner (Nadal se kreće i nekoliko metara iza linije, prim. aut)“, rekao je Ivanišević za portal The Tennis Space.

"Ukoliko je vreme suvo i sunčano, to favorizuje Nadala. Đoković mora da se nada kiši ili teškim uslovima kao prošle godine. Ukoliko je vlažno, loptica ne odskače tako visoko, a niži odskok bolji je za Đokovića. Teško je zamisliti da se tako nešto dogodi (poraz Nadala), ali ako neko ima šansu, onda je to Đoković“, dodao je osvajač Vimbldona iz 2001. godine.
                Tesko je zamisliti da moze pobijediti u vlaznim uslovima a on skoro pobijedi u suvim.

Comment

• osvojice novak RG kad tad. nadalov stil igre je dosta fizicki zahtevan i on ima jos 2-3 godine da osvaja slemove, posle nece moci. Novak samo treba biti spreman i sledece godine i one naredne i tako i docekace priliku

Comment

• Priča je u biti veoma jednostavna... Osim prva dva gema, u nastavku je Đoković imao prevelikih problema sa spinom na BH. A to je bila zapravo i ideja, sa dobrim kontroliranjem njegovog spina i napadanjem CC kroz Nadalov forhend koji ponekad zna ostaviti otvorenog zbog bekenda. Upravo taj udarac, taj način igre i kvaliteta istoga ga je izdvajala kao igrača koji jedini može tako pobjediti Nadala.

No, vidjeli ste i samo kako je imao problema sa spinom. I kada bi prošao, forsirao CC, Nadalova FH paralela je odlično funkcionirala. A i kada se vraćao iz teške defanzive u kojoj nije imao otvorenu paralelu, to bi bili forhendi CC sa toliko spina, nije to obično vraćanje na zicer... Tu je Novak izgubio odmah kompas(u tom trenutku), jer je ono što ga je odvajalo od drugih i ono s čim je ušao u meč da radi(izjavio je noć prije kako zna što treba raditi) palo je u vodu. Rezultat toga bilo je 1-0 u setovima i break u drugome.

Inače, Novak ima prejeben momentum kada uđe u njega. On je kralju zemlje, napravio koliko ono gemova zaredom u drugom setu. Nevjerojatno koliko je u stanju briljirati u datom trenutku i to mu je bio zapravo "mapa" za ostale setove, ali i mečeve u budućnosti. Prekid momentuma onim breakom, možda i fizički pad u trećemu jer je morao mijenjati način igre jer ga je prvotni plan "izdao". Sve te stvari moramo uzeti u obzir.

Novak je previše griješio, odnosno morao je nešto poduzimati i probati biti agresivniji, ali ipak je previše griješio, dok je Nadal više manje bio konstantan. Kada sam vidio na kraju čtvrtgo seta statistike bilo mi je malo nejasno kako je izborio peti set. No, pokazao je jaku mentalnu snagu, Rafa se kasnije žalio kako je servirao, a smetao mu vjetar, te je oba puta tu izgubio svoj servis u 4. setu(no koliko je ih je tijekom meča zadržao na toj istoj strani). Tu je nekako priča već "trebala" biti gotova, u četvrtom setu. Kada se do tog trenutka podvuče crta i pretpostavi da je Rafa uzeo 4. set, stvarno mu se ništa nebi moglo prigovoriti. Odigrao je dobar meč, stvarno... Očigledno je radio na bekendu i mislim kako je i tu iznenadio Novaka...

Peti set bi nekako odvojio u dva dijela. Prvi kada je Novak injekcijom adrenalina uzrokovan povratkom iz totalno izgubljene situacije i gotovo izgubljenog meča napravio odmah break, a čak imao i neke poluprilike napraviti dvostruki i totalno uništit nade Nadala. Drugi nakon onog servis gema u kojem je izgubio prednost breaka kada je momentum prešao na stranu Nadala i kada je igrao i agresivnije i čvršće i ostavljao dojam da se samo čeka break. Ono što mi nikako ne ide u glavu:

-Kakav je ono servis gem na 8-7. Što je ono ? Igrao se Djeda Božičnjaka. Blagdansko raspoloženje, poklon na poklon... Istina, odigrao je onaj BH pasing prfektno Nadal, ali ostala tri poena pokloni.

Osim toga, izdvojio bi BH retern kod Nadala, kao i BH pasing. Čovjek me oduševio s time. Ovako kada gledaš meč i vidiš ono mučno branjenje na bekendu jednostavno te čovjek doziva naprijed. Mislim, 3 metra od osnovne, svaki puta kada je stigne imam osjećaj da još jedna koska pukne, ali i onda kada izletiš naprijed napravi pasing(kasnije u meču je imao malo više problema sa probijanjem istina, negdje tamo 4. set). Što se tiče BH reterna, meni je nevjerojatno kako on to vrati, pogotovo zbog načina i položaja gdje je on u tom trenutku...

Bottom line,

Rafa je odigrao dobar meč. Teško da mu se ima puno za zamjeriti osim ona dva izgubljena breaka u četvrtom setu, a jedan na servisu za meč. Kao da mu je ruka zadrhtala, kao da ga je uhvatila panika. No, bio je u dobroj mjeri agresivan, pogotovo kada je to trebalo biti, poglavito na FH-u što pokazuje i broj winnera, ali je i u istoj toj agresivnosti više-manje sačuvao svoju igru koja se bazira na "radim manje grešaka od svog protivnika" i tjeram ga na udarac više.

Novaku se jebiga brod zatresao odmah na početku meča što je bilo psihološki važno. Ratio W/UE je jako, jako loš. plan A koji nije funkcionirao, nekoliko naivnih grešaka.... Dojam kako može puno bolje.... A opet je imao peti set i 9-7. RG mu neće i ne može pobjeći ako je zdrav, to je sasvim jasno...
                    Last edited by Clint_Eastwood; 08-06-13, 09:33.
                    "Postoji jedno nepisano tenisko pravilo koje kaže sljedeće - ako vidite da loptica ide vani, onda je pustite da ide vani"-- Mićo Dušanović - finale Wimbledona 07.07.2013. godine.

Comment

• Nije Lahyani mogao biti sudija u ovom mecu , sudija je na ATP a GS je ITF.
                      Neophodno je uvodjenje HE na sljaci.
                      Similis simili gaudet

Comment

• Clint,

Moram da te pitam nesto.

Slazemo se da Nadal odlicno igrao, da je popravio BH, da su mu uslovi super odgovarali (Ivaniseviceva izjava prije turnira, koju sam postirao gore ti je poznata), da Novakov BH nije mogao da se nosi sa Nadalovim FH-dom zbog suvih uslova, da je Novak napravio previse neiznudjenih (to nije tacno ali ajde da recemo da jeste), da je veli Federer u slicnim uslovima izgubio protiv Nadalam 2008. 6:1, 6:3, 6:0, da je svaki igarc srecan ako u takvim uslovim izgubi od Rafe 6:4, 6:4, 6:4, rezultat koji je Novak u svakom trenutku imao, kako onda objasnjavas da je na kraju bilo 9:7 u 5. setu?

Isti tako, kako objasnjavas da Rafa nije htio da dozvoli da se poprska teren u 5. setu iako je bilo vrlo klizavo i postojao ozbiljni rizik da se neko povrijedi, pogotovo Novak zbog nedavne povrede zgloba.
                        Last edited by NI; 08-06-13, 10:28.

Comment

• NI,

Mislim kako se i iz mog posta da zaključiti odgovor na tvoje pitanje. U principu bi bio NEMAM POJMA. Ali kada bih malo više zagrebao pod površinu rekao bih da je i Nadal osjetio već prošle godine kako mu Novak blizu. Mislim kako osjeća da nije superioran u svojoj prirodnoj igri, mislim da je i zato ruka zadrhtala, da mu se barem malo uvukao pod kožu, te nije odservirao za meč u četvrtom setu... Pokazao mu je da u trenucima najveće dominacije u meču(set i break), Novak ima rezerve u svojoj igri, može podići igru na viši nivo, a to je nešto što Nadal ne može tijekom meča. On je igrač koji svojom konstantnošću lomi protivnike. Ako netko igra dobro, neće igrati dobro cijeli meč... A kada dočeka trenutak slabosti, ugrabit će ga, ugrabit će ga sigurno...

Postavimo hipotetsku situaciju da je Nadal odservirao za 3-1 pobjedu o čemu bi sada pričali ? Nebi baš pričali kako je Novak bio blizu... Ali to su šbbkbb situacije, isto tako se možemo pitati da Novak nije dirao mrežu, da sudac nije krivo dosudio onu lopticu...

Zna i Nadal da Novak ima igru za njega, pokazao je to. Ako to nije rano skupljanje njegovog spina, onda je nešto drugo. Pokazao je to i jučer i to je ono što Nadalu nije jasno, kako se u samoj igri Novak prilagodi i nađe nešto novo... A to je ono što drugi ne mogu jer udarači imaju svoju igru(bjesomučno nabijanje u zid i onda izgube kada se ispušu), defanzivci pokušavaju igrati njegovu igru, ali ne shvaćaju da ne mogu trčati kao on, ne mogu spinati kao on, ne mogu biti mentalno jaki kao on... Novak se u svakom trenutku može preobraziti u bilo kakav tip igrača, što trenutak zahtjeva...

Znači kada bi sumirao, rekao bih da je bilo 9-7 zbog laganog zatezanja Nadala u 4., jer da nije došlo do toga pričali bi o više-manje "rutinskoj" pobjedi Nadala. No, zatezanju je kumovao i Đoković zbog gore navedenih razloga i u tim je trenucima momentum totalno prešao na njegovu stranu i sve što se događalo prije toga smo komotno mogli objesiti mačku o rep.... Što se tiče pogrešaka, možda njihov sami broj nije prevelik za meč od pet setova i 9-7, ali trenuci kada su se one događale- previše je griješio, morao je manje. Dozvoljavam da je u traženju novog riješenja došlo do nekih neforsiranih, ali PO MENI previše...

Sada sam tek vidio ovo za terene. Iskreno, ne znam, pomalo mi je čudno zašto je on to igrački tražio(mislim, suprotstavio se toj ideji). Mokriji teren, znači i sporiji teren što mu nikako nebi odmoglo. Malo sam razmišljao o tome i kroz glavu mi je prošla ideja kako je Nadal ovako i onako praznovjeran - moguće je da pošto mu je u tim trenucima išlo i kako je došao do prednosti nije htio ništa mijenjati, htio je igrati u istim uvjetima u kojima je došao do momentuma.. N eznam, to je moje neko objažnjenje koje ne možemo uzeti za istinito, ali eto da sam samo jedan, recimo, jednu "teoriju".

Mislim kako Đoković igrački nebi ništa dobio poljevanjem terena, te da je to tražio zbog možebitne ozljede. Bio je u pravu i to se trebalo napraviti. Zdravlje sportaša je na prvom mjestu.
                          Last edited by Clint_Eastwood; 08-06-13, 11:26.
                          "Postoji jedno nepisano tenisko pravilo koje kaže sljedeće - ako vidite da loptica ide vani, onda je pustite da ide vani"-- Mićo Dušanović - finale Wimbledona 07.07.2013. godine.

Comment

• Originally posted by Maxx-a View Post
                            Nije Lahyani mogao biti sudija u ovom mecu , sudija je na ATP a GS je ITF.
                            A kako je onda 2011 sudio mec isner mahut na wimbledonu?

Comment

• Originally posted by Maxx-a View Post
                              Nije Lahyani mogao biti sudija u ovom mecu , sudija je na ATP a GS je ITF.
                              slazem se iz 2 razloga:

1. Sudije grese
                              2. Pogresis 3 puta i zdravo danas mozes sudiju cimati za svaku loptu

Comment

• Clint,

Na zalost, ne slazem se s tobom.

1.
                                Novak je bio izvanredan. Ako je najbolji sljakas svih vremena, u za njega idealnim uslovima, dobio mec 9:7 u petom, kako bi moglo biti drukcije? Ocekivao bih da ti kao poznavnavalac tenisa to zapazis.

2.
                                U uslovima kakvu su bili jucer, rutinska pobjeda Nadala je 6:3, 6:2, 6:1. Veliki Federer nikada nije vise od seta osvoji protiv Nadala na RG. Da je Nadal odservirao za mec i dobio 3:1, onda bih Novakovu partiju ocijenio samo odlicnom.

3.
                                Nadalu je nekoliko puta zdrhtala ruka jucer. Njemu ruka uvijek drhti s razlogom. Jucer je taj razlog bio Novak.

Ali mu nije ruka zadrhtala kada je dva puta izgubio brejk u cetvrtom setu. Prvi put su prozujala 4 fantasticna retrna pored njega. Drugi put je bilo manje spektakularno ali je sve jedno Novak mnogo doprinio da Nadal izgubi svoj servis.

4.
                                Novak je imao odnos vinera/neiznudjenih 54/75 = 0.72. Ja cu izbaciti iz kalkulacije 1. set jer je Novak igao drugu taktiku i 3. jer je bio polumrtav. Onda je taj omjer 40/48 = 0.83. To bi za mec na slajci, protiv Rafe i za Federera bilo jako dobro.

Poredejnja radi taj omjer je Novaku bio u Rimu 2011. - 0.88, na RG 2012. - 0.63 a u MC-u ove godine - 0.88. U sav tri meca je imao manje pucacku taktiku. S druge strane u Rimu 2012. gdje je imao jedan od dva pucacka seta, omjer je 0.47.

Shodno tome, mislim da je Novak jucer dobro pucao i dobro pogadjao. Zato je bilo 9:7 u petom.

Comment

Working...
                                X