Announcement

Collapse
No announcement yet.

ATP World Tour Series 250 - 2016. godina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Originally posted by shminka View Post
    Za razliku od nekih ovdje, držim se toga da uvijek napišem što mislim
    Nisam nikada ni pomislila da je drugačije, samo ono što si napisao nije tako bilo u mom postu. Ima razlike bez obzira što si ti u pitanju i što pišeš ono što misliš, jer ti neki drugi mogu da pomisle ono što nije rečeno

Poslato sa htc
    Last edited by miloolja; 09-01-16, 17:24.
    sigpic

Pablo Sandoval: A guy can change anything.. his face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God.
    But there's one thing he can't change... he can't change his passion.

Comment

Za razliku od nekih ovdje, držim se toga da uvijek napišem što mislim
      I ja isto.
      A sta mislis shminkeru da li ce i kada mu fora padne posle AO biti dovoljno dobar za jos nekoliko velikih turnira u 2016?
      sigpic

Always somewhere Miss you where I've been I'll be back to love you again

U crnim rupama možeš ludo da se zezaš. Da lebdiš iznad zemlje. Da slušaš rock ´n´ roll.Dozivaš kišu.
      Ili da mazneš neku lepu ribu. Samo je bezveze kada se probudiš….

Comment

• Sto ste napali mog prijatelja shminku?

On je u pravu. Kad se dostigne vrh, moze se samo nizbrdo. Sledeca prmjena Novakovog ranikinga je na nize. Pitanje je samo kad ce to da se desi. Isto tako sljedeca faza u razvoju Novakove igre moze samo biti na dolje. Pitanje je samo kad ce to da se desi.

Comment

• I to treba svi da ocekujemo NI, samo neka budu na nekim Qatarima, Dubaijima....

Comment

• Originally posted by Sandugp View Post
            I ja isto.
            A sta mislis shminkeru da li ce i kada mu fora padne posle AO biti dovoljno dobar za jos nekoliko velikih turnira u 2016?
            Pitaj Wawrinku šta on misli

hvala na podršci NI, odgovorio sam ti na post o mladim lavovima prije no što je finale Dohe počelo
            Last edited by shminka; 09-01-16, 17:35.

Comment

Pitaj Wawrinku šta on misli

hvala na podršci NI, odgovorio sam ti na post o mladim lavovima prije no što je finale Dohe počelo
              A ne mogu Vavrinku, on mi trenutno nije dostupan. Dostupan si mi ti, pitam tebe.
              sigpic

U crnim rupama možeš ludo da se zezaš. Da lebdiš iznad zemlje. Da slušaš rock ´n´ roll.Dozivaš kišu.

Comment

• NI, ne mešaj se, ne znaš o čemu se radi
                Nikada ne napadam shminku, već je bilo obrnuto

Poslato sa htc
                sigpic

Pablo Sandoval: A guy can change anything.. his face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God.
                But there's one thing he can't change... he can't change his passion.

Comment

• Ma nije shminku niko napao nego je to NI-ju bio dobar uvod u post.
                  sigpic

Comment

A Borna je u nastavku sezone, nakon pobjede nad Zverevom blistao? On stoji u mjestu već godinu i po bez naznake ikakvog napretka.

Ne stoji Borna u mjestu. On napreduje u rankingu. Pitanje je da li treba prvo da se ustali u prvih 10 (s tim dolaze novci i samopouzdanje) pa onda da popravlja nedostatke u igri ili da se odmah baci na popravljanje igre.

Borna je 6. u konkurenciji do 25 godina (Iza Tomica, Tima, Soka, Dimitrova i Kirgiosa. I 2. u konkurenciji do 21. iza Kirgiosa.)

http://pokit.org/get/?22641ea7390031...12491ffe3c.jpg

Tenis kao tenis ne može nigdje ići bez igrača koji ga čine. Tenis će otići tamo gdje ga naredne generacije odvuku, tako da odgovor na to pitanje moraš potražiti u nadolazećim igračima. Ti si samo opisao najveće šampione najizraženijim odlikama, ali meni se to pregrube podjele. Sva trojica su fantastični i ofanzivno i defanzivno. Po meni ustvari u tenisu i ne postoje čisti defanzivci, kao što to postoji recimo u stonom tenisu. Postoje samo različite vrste agresivnosti. Najbliži i najbolji igrač koji bi se mogao nazvati defanzivnim je Murray. Nedostatak ofanzivne igre ga je koštao bolje karijere.

To jeste gruba podjela, ali ne iz razloga koje si ti naveo. I istina je da danas svi MORAJU da napadaju. To je rezultat nadmetanja Novaka i Nadala tokom 2012. i 2013.
                    Federer je dobar defanizvac ali daleko iza Novak, Nadal, Marija… Nadal je dobar napadac ali daleko iza Federera i Novaka. Grubost podjele se ogleda sto nisam podijeli vrste napada.

1.
                    Na mrezi. Federer je daleko ispred dugih.

2.
                    Servis. Federer je najbolji (pricam o cetvorki) ali je Novak za petama.

3.
                    Vineri sa osnovne. Opet je Federer najbolji. No Novak ga je defakto stigao.

4.
                    Pritisak sa osnovne. Tu je Novak daleko najbolji. (Jedino je Ferer bolji od njega.)

Izgubljena generacija, koja još uvijek nije definitivno izgubljena, se smatra izgubljenom baš zbog nedostatka pravih ofanzivaca. Delpo je ofanzivnom igrom osvojio USO, a onda postao defanzivac nakon povrede zgloba. Kei bi bio nasljednik najboljih da nema probleme sa zglobom. On nije u stanju više udarato FH jako kao što ga je udarao prethodne 2 godine. Lošmi je limitiran. Tomik gaji neki svoj stil, koji sasvim sigurno nema nikakve veze sa gledanjem Rafe na TVu. Nedovoljno kvalitetan i ofanzivno i defanzivno, mada je sinoć pokazao da bi mogao biti dosta ozbiljniji u oba pravca u ovoj godini. I konačno Dimitrov koji je nakon sezone u kojoj je pokazao znakove života, znakove ofanzivnog tenisa i oštrine u udarcima, odlučio promijeniti reket, kako bi bio stabilniji u razmjenama. Stabilniji nije postao, a oštrinu je u potpunosti izgubio.

U izgublenoj generaciji svi imaju limitirajuce faktore. Kei nema tijelo, Tomic ima previse tijela, Delpo je sklon povredama, a onaj koji jedini pravi kandidat, Dimitrov, ima je pogresan razvoj i vise voli zgodne cure od uspjeha.

Nova tehnologija reketa nudi veću stabilnost sa osnovne linije i igrači su krenuli tim putem, ali su svi redom izgubili na oštrini udaraca. Bukvalno u tenisu više nema velikog oružja, nema vrhunskog forhenda tipa Gonzales. U20 generacija igrača je odrasla na tim reketima i snalazi se dosta bolje. Redom su svi izuzetno stabilni u razmjenama sa osnovne linije i među ovim igračima je jako teško naći slab osnovni udarac. Razlika u odnosu na starije igrače je da su na vidiku izuzetna oružja u vidu fantastičnih forhend udaraca i odličnih servisa. Po meni će upravu takvi igrači igrati glavnu ulogu, stabilnost sa osnovne linije+veliko oružje.

To nije daleko od onoga sto sam ja rekao – defanzivac sa dobrom ofanzivom.

Ako aktuelnim potencijalnim velikim igračima pokušamo ocijeniti jaka oružja i balans sa osnovne linije, dobijemo otprilike ovakvu listu.

Kokkinakis
                    (Glomazan iako impresivan. Kompariram sa cetvorkom.)

Kyrgios
                    (Moderni Ivanisevic.)

Edmund
                    (Nedovoljno brz.)

Rublev
                    (Nepoznata.)

Zverev
                    (Perfektno izbruseni dijamant ali preglomazan.)

Čorić
                    (Najveci potencijal uz to rodjeni sampion. Jedini koji bi MORAO dostici Marijev nivo.)

Chung
                    (Manjak snage, inace bi bio najbolji.)

Dakle, klokani bi morali imati najveća oružja u vidu servisa i forhenda, ali definitivno imaju problem na bekend strani. Edmund ima dosta stabilniji bekend od njih dvojice. Rublev i Zverev će sasvim sigurno imati i oružja i jako stabilnu igru sa osnovne liniji. Obojica moraju drastično popraviti servis, jer je za njihovu visinu nedovoljno dobar. I naposlijetku Borna i Chung koji će igru u potpunosti bazirati na kretanju. Borna ima snažan bekend, Chung nema jakog udarca i u potpunosti će biti baziran na tajming.

Svi osim Zvereva i Rubleva su već sada sigurni u to kakav će tenis igrati u nastavku karijere. Njih dvojica se nalaze na sredini i mogu se odlučiti da idu u oba smijera. Iz tog razloga će im trebati i najviše vremena da skuckaju svoj sistem igre, ali kada ga skuckaju mislim da će biti najkvalitetniji.

Ako Zverev hoce najvisa dostignuca, vec sada se mora orijentisati na ofanzivu. Ne smije biti malo bolja verzija Tomica.

Helem, ne vjerujem da nas očekuje previše promjena u tenisu u narednih 5 godina kada je stil igre u pitanju. Ni podloge se neće mijenjati, jer nijedan od ovih mladih momaka neće gajiti tenis u kojem bi poene završavali nakon 3 udarca. Očekuje nas idalje odličan kontrast ofanzivne i defanzivne igre. Nadam se da će Novak, Rafa i Andy igrati barem približno dugo kao Roger. Neko iz generacije izgubljenih će sasvim sigurno naći inspiraciju u Wawrinki i zaigrati odličan tenis prije tridesetih. Do tada će i svi sadašnji U20 biti spremni za izazove vrhunskog tenisa, pa nas vjerovatno očekuje izuzetno zanimljiv period kvalitetnog tenisa.

Promjene ce zavisti od brzine kojom se povalci velika cetvorka. Ali mislim da ce tenis da nazaduje. Novaka su ucinili ovim sto jeste Federer i Nadal. Takva kombinacija se rijetko ponavlja.
                    Nije da se potpuno ne slazemo.
                    Last edited by NI; 09-01-16, 18:22.

Comment

• Ići će Zverev u tom pravcu sigurno, njegov lošiji servis je sasvim sigurno posljedica odluke da se ne oslanja previše na njega, kako bi razvio ostale segmente svoje igre. Dominacija u juniorskim danima na osnovu fizičkih predispozicija nikada nije dobra. Fizika donese pobjede, a uz pobjede se dosta lakše zanemare neki nedostaci koje je kasnije jako teško popraviti. Donekle i Borna spada u tu kategoriju. Ide Zverev odličnim putem, olakšvajuća okolnost je ta da je porodica imala iskustvo sa Mišom.

Comment

• Originally posted by Stefan-kobe View Post
                        Bojana, jel sam baksuzirao ili samo bio iskren?

Rastavio ga na proste cinioce, bukvalno Nadal nije znao sta da radi. Meni nije jasno zasto Nadal ne proba ravnije kada igra sa Djokovica, pa makar popio dupli bagel. Ovako samo je glineni golub, apsolutno nema nikakav odgovor na Novakove igre. I nemojte mi tvrditi da Rafa ne izbacuje ono najbolje iz Novaka. Cjeli turnir igra prosecno, dodje protiv Nadal i pretvori se u vanzemaljac. Dobar covek taj Nadal.

Izraz lica Tonija govori sve, trenutno je Nadal bespomocan, a i ne znam dali ce ikad vise biti, nazalost. I Nadal je bio razocaran, videlo se to iz kilometara. Kakav poklon sam dobio za imendan, predivno. Ima srece Djokovic sto mu se sin zove Stefan, pa necu mu se ljutiti.
                        Ovaj poraz natjerat če Nadala da nešto drastično promijeni na mečevima protiv Novaka. Nije u tome problem, da Rafa odigrava lošije protiv Novaka nego protiv ostalih protivniika. Novak ima perfektnu igru da Rafu počisti sa terena. Rafa nema ni najmanjeg oroužja za njega
                        Nije bilo ni plana B in plana C. Zašto barem nije pokušao sa niskim BH sljasevima, da se malo mjenja ritam
                        Treba drastična promjena u igri i taktici, barem pokušati nešto primijeniti.
                        Kako i što? Siguran sam da Toni nema pojma šta da se uradi + promjeni
                        Danas je baš zalostan dan za nas Nadalovce. Pisala se istorija - Rafinu igru je zgazila evolucija tenisa.
                        Rafa može da osvoji još koji GS ali jedino ako neko drugi izbaci Novaka.

Comment

• Originally posted by psych View Post
                          Nadal popizdeo zbog nekog iz publike , pa sta bi tek bilo da je bio na mesto Noleta u Njujorku ? Sad tek vidim koji je vanzemaljac Djokovic
                          Ponudio mu mesto trenera.

Comment

• Vidit cemo koliko je Borni ostalo snage...zadnji put je bio na par poena od pobjede a sad je i bolji igrac...

Comment

• Originally posted by jacques9 View Post
                              Ovaj poraz natjerat če Nadala da nešto drastično promijeni na mečevima protiv Novaka. Nije u tome problem, da Rafa odigrava lošije protiv Novaka nego protiv ostalih protivniika. Novak ima perfektnu igru da Rafu počisti sa terena. Rafa nema ni najmanjeg oroužja za njega
                              Nije bilo ni plana B in plana C. Zašto barem nije pokušao sa niskim BH sljasevima, da se malo mjenja ritam
                              Danas je baš zalostan dan za nas Nadalovce. Pisala se istorija - Rafinu igru je zgazila evolucija tenisa.
                              Ne znam da li da se u potpunosti slozim sa tobom da Toni nema pojma sta da uradi, ali da treba promena, svakako treba.
                              Mozda mu je resenje da angazuje jos nekoga uz Tonija.
                              sigpic

Comment

• Originally posted by jacques9 View Post
                                Tesko da moze Rafa nesto da promijeni. On je Novaku napravi dvije velike usluge sa dva teska poraza.
                                1.
                                U Madridu 2009. 3:6/7:6/7:6. Novak je bio utucen poslije poraza. Mislio sam se da li ce nepovratno krenuti nizbrdo, a on je zasukao rukave i 18 mjeseci kasnije je bio bolji nego ikada. Nadmasio je Rafu sa osnovne linije.

Tada sam mislio da Nadal nema sto da promijeni. No postao je bitno ofanzivniji. To je pocelo u Uimbldonu 2011. (4 mjeseca poslije prvog poraza) i kulminiralo Nadalovim prvim mjestom na kraju 2013.

2.
                                Na USO 2013, Nadal je zadao drugi jako teski poraz Novaku. Taj mec je Novak morao da dobije. Medjutim, iza njega se Novak odmah preporodio. Kao da je rekao: "Pa ja radim ociglednu glupost." Mjesec dana kasnije, u Pekingu, Novak je pomeo Nadala. Statisticki gledano u tom mecu je Novak bio najsuperiorniji. Od tada je proslo 27 mjeseci. I nema napretka na hardu. Sest meceva 2:0. samo u dva seta je dosao do 4 gema. Nadal je ima 6 brjek lopti, jednu po mecu i jedan brejk. Novak 36 i 19 brejkova.

Na sljaci su stvari daleko izjednacenije. No, Novak je i na njoj jasno bolji i siguran sam da proljece moze donijeti izjednacene meceve.

3.
                                Jesi li vidio Nadalovu facu kad je cestitao Novaku? Kao da smo u 2011.

Razlog je sto on nema sto da proijeni.

Popravio je servis, ali nedovoljno da stvara velike probleme Novaku.

Popravio je BH, sto mu omogucava centralniju poziciju, ali Novak je jos vise popravio svoj FH.

Nadal ima strasan FH. Jedan od najboljih u istoriji. Ali to je top spin FH. On ne moze da bude brz kao Vavrinkin, Berdihov, Federerov, u krajnjoj liniji Majerov FH. Brzina uzima Novaku vrijeme i to je jedini nacin da ga ucinis nesigurnim, pogotovo na FH strani.

Drugima Nadalov top spin stvara probleme, pogotovo na BH strani. Novaku ne. Mozda bude drukcije na suvoj sljaci.

4.
                                27 mjeseci bez pomaka. 2011. se vec poslije 4 mjeseca vidio pomak. Sto onda Nadalu ostaje? Da proba servis/volej? To bi bila ludost. On moze mijenjati igru tako da bude opasniji Novaku, ali ne moze je igrati samo protiv Novaka. Mora da je uvjezbava protiv drugih.

Jedina mu je nada da na sljaci nece biti toliko inferioran, da ce Novakova igra da padne ili da ce pritisak slomiti Novaka u RG-u.

5.
                                Znaj da je Novaku 5% pao nivo, to bi bio totalno izjednacen mec.
                                Last edited by NI; 09-01-16, 19:21.

Comment

Working...
                                X