evo koliko i SZO zna-uvela je potpuno novu šifru za bolest-dakle,do sad nije ni postojala...
https://www.who.int/classifications/icd/covid19/en/
U07.1
Announcement
Collapse
No announcement yet.
TADBAS SPAM!!!
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Nemam pojma stvarno nisam pametan. Previše me ovo nervira da bih se udubio u to.
Kontam da će proći kada počne lepše vreme. Svakako ne vidim jednu, jedinu, ali ni najmanju prednost panike.
Sve i da je smrtnost 50%, brate panika je gora od smrti. Neka prepišu instrukcije, u tišini, bez medijskih nostradamusa.
Lakše bih primenio instrukcije i ćutao o tome dok ne prodje, nego brbljao o koroni dan-noć. Psihički me ovo ubija, dosadno je i baš smor.
Mnogo bi bolje bilo da svako od nas uradi što je na nama i da ne komentariše, nego da se diže ovolika prašina.
Ako se ne ide u školu, nema skupova. Nema. Tačka rešeno i to je to. Ove polemike baš icrpljuju, ionako će proći za koji mesec.
Leave a comment:
-
Da li je ovde već "prošao" koronavirus mogu dati indiciju lekari: ako su se tokom ove zime javljali ljudi za respiratornim problemima u većem broju nego ranijih godina, ovaj virus možda kruži po Evropi već mesecima.
Pošto se on sasvim sigurno nije javio iz vedra neba (ili iz Kine) pre tri nedelje i sleteo u varošicu kod Milana.
Leave a comment:
-
Koronavirusi su, uopšte slabo poznati, epidemiolozima i njihova briga se, najverovatnije, bazira na tome. Potom se to reflektuje kroz novinare. Šta obični "potrošači" vide već znamo - iskrivljenu informaciju.
Čitao sam jutros intervju sa epidemiologom Univerziteta u Padovi i predsednikom Evropskog udruženja virusologa, Đorđom Paluom. Njegovo mišljenje je da sam virus opasniji od "običnog" gripa ali daleko manje opasan od mnogih drugih virusa tipa ebola ili ptičjeg gripa, čija stopa smrtnosti je bila veća ali su uspešno sanirani pošto bi se javili tj. nije bilo širenja. Svi virusi tipa korona sporo mutiraju mada se prilično lako prilagođavaju na novog nosioca. Doduše, po njemu, između 80 i 85 odsto nosilaca su asimptomatski ili nosioci sa blagim simptomima, koje često "preleže" na nogama. Do deset odsto njih dođe u fazu neophodnog stacionarnog lečenja.
Leave a comment:
-
Ne mozes Urose porediti sa gripom niti bilo kojom drugom bolescu.
Prvo, ovde ne postoji prirodni imunitet, jer se nikada ovaj virus ranije nije pojavio, nema leka, nema vakcine, ne znaju ni naucnici sta je, niti kako tacno da se ponasamo.
Naravno da ima smrti od svega i svacega. A po toj logici onda da ne ustajemo iz kreveta, jer kazu po statistici najvise se nesreca desava u kuci.
Drugo, svi smrtni slucajevi zbog bolesti ne desavaju se u tako kratkom periodu, u tolikom broju, kao sto je bilo u Kini, Italiji, Iranu... Zato se treba informisati, biti oprezan samo, preduzeti mere koje si do tebe i zbog sebe i zbog okoline tvoje.
I trece, ovde vladaju veliki dunsteri, diletnati i sarlatani, koje zabole i za narod i za bilo sta humano pre svega, tako da je dreka nazalost povecana upravo zbog neozbiljnosti drzave da uradi prave stvari koje su gle cuda pre nas vec mnogi uradili, dakle nije nas prve zadesilo, imamo primere da se ne ceskamo mnogo... no, taj film necemo da gledamo. Ocekivano.
Leave a comment:
-
Pitanje je da li si imao grip, ljudi previse lako govore da imaju grip....
A cinjenica je ono sto Ricma govori, svaka drzava kasni sa merama, a ima primer sta treba raditi.
Leave a comment:
-
Originally posted by bojanaBG View PostRazlikuje se, veca je smrtnost i mnogo se lakse ljudi zaraze, prvi put se pojavio i niko ne zna kako ce se ponasati.
Najveca greska je uporedjivati ovo sa gripom i reci: pa sta, to kao sezonski grip, a grip je ekstremno opasna bolest za sve, grip nije prehlada kako se prestavlja.
Ja sam imao prošle godine temp 40 i unele su me komšije u stan, ja koji nikada nisam bolestan, koji nemam toplomer, taj grip me uništio ali nije me ubio.
Ali nisam išao ni kod kakvih doktora niti me to interesovalo. Da li sam ja jedini primer neevidentiran i ko zna koliko ljudi nije evidentirano.
I za koronu i za običan grip.
Mislim na kraju dana neka preduzmu neke mere oko javnih okupljanja, samo za pompezne natpise medija koji šire paniku, treba uvesti stroge sanckije.
Ne mogu mediji da se igraju sa ljudskim životima i plasiraju poluinformacije.
Neka države multilateralno reaguju sa nadnacionalnim telima zaduženim za zdravstvo.
Leave a comment:
-
Trenutno mi smeta nedovoljna koordinisanost u odlucivanju i kada ovako pogledas svaka zemlja sledi tudji primer sporije nego sto bi trebalo . Svaki politicki lider donosi slicne ili iste odluke za svoju zemlju, a sve se to moglo promeniti na bolje da se brze reagovalo. To bi u neku ruku bio alarm da i druga strana primeni iste mere. Ovako je sporo i tromo. Nonsalancija je primecena i u drugim zemljama, zanemarujemo da je ovo globalni problem.
Leave a comment:
-
Razlikuje se, veca je smrtnost i mnogo se lakse ljudi zaraze, prvi put se pojavio i niko ne zna kako ce se ponasati.
Najveca greska je uporedjivati ovo sa gripom i reci: pa sta, to kao sezonski grip, a grip je ekstremno opasna bolest za sve, grip nije prehlada kako se prestavlja.
Leave a comment:
-
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ep...rozeno/1n6yq64
Ovo je od prošle god. Nikoga nije boleo q, jbg nije korona.
84.969 osoba se sumnja da su obolele, a epidemiolozi upozoravaju da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojećem periodu.
interesantna je ova poslednja rečenica u tekstu. I podatak da je do tada umrlo 19 ljudi na teritoriji Srbije.Last edited by Cassius Clay; 11-03-20, 16:09.
Leave a comment:
-
Originally posted by bojanaBG View PostSamo stariji?
Ne znam koliko imas godina, ali verujem da imas "samo starije" koji su ti bliski, je l su oni za tebe samo broj?
Gde se ovaj virus razlikuje od ostalih sezonskih i imamo li i prema njima iste mere predostrožnosti, ili samo jer ovaj ima ime i medijski je ishajpovan, pa da sada paničimo?
Da li će mi deda umreti od korona virusa ili od nekorona virusa ili od starosti potpuno mi je svejedno, a njega sam baš vodio u bolnicu i sve je bilo zatovoreno. Inače užička je reg centar i ima ljudi iz celog regiona, bile zabranjene posete itd.
Naravno od medija niko ništa nije rekao jer nema ime taj grip/virus.
Šta sam trebao, kada sam dole, da nosim masku i da paničim?
Mnogo ljudi je baš bilo bolesno i u Beogradu i u Užicu koje poznajem i sa kojima se družim/vidjam, pa nikom ništa.
Leave a comment:
-
Originally posted by 147 View PostAli koliko samo botova ima po netu to je neverovatno. Jutros citam vesti i neke komentare i recimo imaju 1000 preporucenih komentara i 50tak nepreporucenih. Posle par sati isti ti komentari imaju po 2000 nepreporucenih komentara
Znam da je zabranjena politika, ali nisam prvi koji spominje.
Ono sto treba da uzmemo u obzir da zbog slabije organizacije, nemarnosti i nedovoljno kvalitetnih kadrova stopa smrtnosti biti sigurno veca od proseka. Ne dao Bog visestruko. Bas zbog toga su trebale da se preuzmu ostre preventivne mere. U Madjarskoj sve ucinjeno, od danas ni njima ne rade skole a do daljnjeg je zabranjen bilo koji vid okupljanja koji broji vise od 100 ljudi.
Leave a comment:
Leave a comment: