Announcement

Collapse
No announcement yet.

MOTO GP

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Odg: MOTO GP

Ono sto mene posebno zanima su gume ili pneumatici. Naime, nije mi jasno od cega se prave (ne mislim na hemijsku formulu ), pa mogu da izdrze samo jednu trku ?
    A to je oko 120km. U cemu je razlika izmedju njih i guma za svakodnevnu voznju, tj. za ulicne motore, koji takodje razvijaju velike brzine, ali se ne trose tako brzo ?

Comment

[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg149003#msg149003 date=1279624931]
      Ono sto mene posebno zanima su gume ili pneumatici. Naime, nije mi jasno od cega se prave (ne mislim na hemijsku formulu ), pa mogu da izdrze samo jednu trku ?
      A to je oko 120km. U cemu je razlika izmedju njih i guma za svakodnevnu voznju, tj. za ulicne motore, koji takodje razvijaju velike brzine, ali se ne trose tako brzo ?
      [/quote]

Da bi postigao maximalni efekat sa gumama te gume moraju da imaju bolje prijanjanje. Dakle ono sto oni kazu "grip" na stazi to i sama vec znash. E da bi se postigao zeljeni grip ti podesavas motor u skladu sa gumama koje ti daju, pa probas kako ti koja komponenta lezi meksa, tvrdja i sl. To se sve desava na stazu. U stvarnom zivotu takve gume isto imas da kupis ali se brzo trose iz razloga shto je smjesa takva bolje se grije, bolje prijanja na put ali takodje i brzo se raspada tj topi. Ti privremeno dobijes grip ali guma se bukvalno topi na oci. Takva smijesha se zalijepi za asphalt.
      Ova standardna smjesa tj za svakodnevno upotrebu ima slabije prijanjanje i nikad s njima ne mozes ni priblizno postici kao sto mozes sa trkackim gumama. Mogu oni postici velike brzine al ako for sake of argument motor za 4 sekunde brza od 0-100 sa takvim gumama ce to uraditi za pola sekund sekundu brze. To je dosta.
      [pic]http://img525.imageshack.us/img525/7776/80747749.gif[/pic]

Comment

Burgess hints he will stay at Yamaha

Valentino Rossi's crew chief Jeremy Burgess says he is leaning towards staying at Yamaha whatever the world champion decides to do in 2011, with Rossi now expected to be announced as a Ducati rider within the next month.

Burgess followed Rossi from Honda to Yamaha when he made the other major team switch of his career, and there had been speculation that Ducati wanted the highly-respected engineer to come as part of the package with Rossi.

But Burgess said his preference was to remain at Yamaha - regardless of Rossi.

"I've worked so much in this team and I'm happy to stay here," Burgess told Gazzetta dello Sport. "To win more races Yamaha is what I would like to carry on doing for the years to come.

"I've always said that the moment Valentino decides to retire, that could be the right opportunity for me to quit. Should he choose something else, there's no guarantee I will go with him."

When asked if the prospect of ending his long relationship with Rossi would 'difficult', Burgess replied: "I imagine it is. But Valentino has always said he would like to end his career here in Yamaha..."

Burgess is confident that Rossi would enjoy plenty of success without him were they to separate.

"There are so many people in a team that a single one is not important," he said. "A team like ours can't be built in just one year, we've done an excellent job all together.

"There are many important people here. Should Valentino decide to leave in order to start a new career, it wouldn't be so important to lose one person.

"I've worked with my team for so many years, since Mick Doohan's times at Honda. If I was to die tomorrow, they would carry on working as usual. I'm just an old totem, or something like that."

Zanimljivo !!!!

Comment

Sto znaci da je procenio da je Lorenco buducnost.

Comment

[quote author=mr.gold link=topic=1368.msg149029#msg149029 date=1279642050]
            [/quote]
            Ovde se uopste ne radi o tome da li je Lorenco buducnost ili ne. Ako JB. ostaje u Yamahi, razlog ce biti samo jedan---isuvise ima godina da bi pocinjao ispocetka.
            Zato on toliko i zeli da i Rosi ne promeni fabriku, pa koliko smo puta culi od JB da ce prestati da radi kada Rosi prestane da vozi.
            Ako Rosi ode u Dukati, sasvim je sigurno da ni jednom a ni drugom nece biti lako. Jer njih je vezivalo nesto mnogo vise od samog posla.

Comment

[/quote]

Dobro kaze Vesna, grijesis. Ovako je Burges pricao i 2006 kad su ga pitali sto ce dalje ako Valentino uzme jos jednu titulu i odluci da se povuce.. Kaze da nema vremena da opeth ceka plodove svog rada za 5-10 god. Suvise je star za to i previse je prosao.

A i Ducati ne voli strance u ekipi i on to dobro zna.

Comment

Pozdrav od Rendija.

Comment

Yamaha special livery for Laguna

As you can see, Lorenzo is portrayed as the shopkeeper (although blacksmith could have worked, considering all the talk of hammers lately), Colin as the rifleman (without any ammunition, considering his recent form), Ben as the dark and mysterious type (pretty accurate), and Rossi as the wise old country doctor (again fitting, aside from the cat).

Comment

[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg148908#msg148908 date=1279547753]
                    Cao, Srdjane,
                    Sta bi bilo, kad bi bilo---ne mozemo da znamo. Tacno da je Lorenco pobedjivao na pocetku sezone, i mene licno odusevio svojom resenoscu da uspe u nastojanju da se domogne titule.
                    Juce, po meni je on najvece razocarenje. Vec je poceo da kalkulise, kako je sam izjavio, trebalo je da vozi na ivici, da bi mozda stigao Pedrozu, pa je odlucio da je bolje NE rizikovati i uzeti 20 poena.
                    Koliko puta sam od vas (komentatora), cula da su pravi heroji oni koji se upustaju u borbu po svaku cenu, koliko puta si ti, Srdjane kazao posle nekog duela (nevazno koje klase ), kada bi neki vozac izleteo sa staze---nema veze, bar je pokazao da je borac.
                    O tome sam pisala kada sam mislila da bi Rosi odneo pobedu.
                    Inace, jedno pitanje---Lorencovi agregati, u kakvom su stanju, jer su oni kostali RDP--a, borbe za bolje pozicije ?
                    I zasto ih je on tako unistio, zar oni u garazi nisu bili svesni kavu opasnost oni predstavljaju ?
                    [/quote]

Ciao Vesna

Moje reči i u pravu si. Činjenica je da volim kada vidim prave šampione kako su rešeni da pobeđuju. Aojama prošle godine, Elias upravo pre dva dana u Nemačkoj (rekao bih da je to možda i najveći trijumf, pošto je mogao da osvoji 20 poena bez problema i odustane od jurnjave za Ianoneom, ali je uradio ono što po meni svaki borac treba da uradi, borio se do kraja i pobedio).

Što se tiče Lorenca, da bio je gotovo nevidljiv tokom većeg dela trke i ne branim nikoga, ali razumem i njegov nastup. Samo pokušajmo da razumemo šta pokušava da postigne ove sezone: da osvoji titulu u MotoGP kategoriji i to kao klupski kolega velikog Valentina Rosija.

1. Zamislite samo pritisak,
                    2. Zamislite emotivna stanja kroz koja prolazi. Koliko god sa strane izgledalo lako, budite sigurni da nije. Jedna greška i može sve da bude pod znakom pitanja.
                    3. Broj motora koji mu je ostao do kraja sezone.
                    4. Možda mu je ovo najveća prilika da postane šampion. Smatram da može još da ih osvoji, ali i kada se povuče Rosi, biće tu Stoner, Pedrosa, kao i novi klinci koji stižu. Zašto da ne Simončeli. A da ne govorimo da titule osvojena u eri Valentina Rosija, ako nije značajnija, svakako jeste slađa.

Ne znam da li sam uspeo da lepo objasnim, pošto se trudim da sve sagledam što objektivnije. Lorenco za sada ima jednu neverovatnu sezonu. Da, pomogli su problemi konkurencije, ali je i dalje prilično impresivno sve što čini u 2010. Svakako da bih više voleo da vidim borbu do kraja, kao u slučaju Eliasa, ali šampiona ima raznih. Hejden je svakako zaslužan šampion, ali nije svakako najzvezdaniji svih vremena. Lorenco ima svoju priču, Rosi svoju, Stoner svoju. Pedrosa pritom još nije šampion i pitanje je kada će biti.

Rosi zato i jeste Rosi. Koliko god ga voleli ili ne, većinu titula je osvajao pobedama. Sete Žibernau 2004 u Australiji... Evo komentara na italijanskom za sve koji ne znaju šta su propustili http://www.metacafe.com/watch/441229...lap_at_philip/ je možda bila najupečatljivija. Mogao je da bude drugi, ali nije želeo da slavi titulu drugim mestom, iza Žibernaua.

No, ovo u Nemačkoj nije bila šampionska trka, a i sam Rosi je znao da u trkama kada zaista nema nade ostane na drugom mestu i osvoji 20 poena. Ne treba biti previše strog prema Lorencu. Velika je podela među navijačima Lorenca i Rosija, ali činjenica je da je Lorenco sjajan vozač, a pokazaće nam kada dođe momenat da osvoji titulu da li će osvojiti srca i ostalih navijača ili ne. Nije to neophodno da učini, ali po svemu što smo videli i njemu da znači da ga publika voli.

Saga se nastavlja Da završim dramatično.

Izvininjenje za kašnjenje. Ovaj odgovor pišem od juče, a u međuvremenu je mnogo toga novog napisanog, ali ne stižem da pišem pored svih poslova koje imam. Nadam se da razumete.

Pozdrav,

Srđan

Comment

[quote author=L. Lawliet link=topic=1368.msg149069#msg149069 date=1279668579]
                      [/quote]

Dobro kaze Vesna, grijesis. Ovako je Burges pricao i 2006 kad su ga pitali sto ce dalje ako Valentino uzme jos jednu titulu i odluci da se povuce.. Kaze da nema vremena da opeth ceka plodove svog rada za 5-10 god. Suvise je star za to i previse je prosao.

A i Ducati ne voli strance u ekipi i on to dobro zna.
                      [/quote]

Ovo je sjajna tema, pa ne mogu da ne odgovorim

Burdžis i Rosi u suparničkim timova? Savršeno Znam da zvuči surovo, pošto imaju gotovo porodični odnos, ali samo zamislite pitanja i odgovora koliko će tu biti.

1. Za koga će u Jamahi raditi JB? Lorenca? Spisa? Da li to znači da će Lorenco da napusti Zelenberga i ostatak njegovog tima tek tako? A možda će zajedno osvojiti titulu. Kakav bi to bio potez s njegove strane? Dakle, nije sigurno da bi JB radio sa Lorencom.

2. Zamislite da radi sa Spisom? Kakav bi to bio spektakl! Spis je već dokazao šta može i kako, a u drugoj sezoni, s velikim JB-om. Već se smeškam.

3. Rosi bez JB-a? Nemoguće? Očigledno, ne baš. Rosi šampion bez JB? Nemoguće? Ne baš. Tako se govorilo i kada je trebalo da ode iz Honde. Da nikada neće osvojiti titulu. Rezultat? Četiri osvojene titule! Da ne govorim o izazovu koji bi Rosi imao da pobedi bez JB-a i jednom za svagda dokaže da je najbolji svih vremena. Ako jeste. Još sve to na Dukatiju...Da citiram samog majstora: Che spettacolo Verujem da će mu sve ovo biti i najveći i najvažniji izazov u karijeri i nešto mi govori da će ga ostvariti.

Zaista mislim da bi ovo bilo fenomenalno za ceo šampionat. Još sa dolaskom motora od 1000cc... Pa ne samo da jedva čekam Laguna Seku, već i 2011. i 2012.

Comment

Prvo da pozelim dobrodoslicu novom clanu--MOTOM888

Sto se tice Lorenca, apsolutno se slazem da je izuzetan vozac, i po meni, bolji i od Stonera a i od Pedroze (moje misljenje ), i neka mi ne zamere njihovi navijaci.
                        Samo mislim da je u Nemackoj mogao mnogo vise da pruzi. I jos nesto, jos puno ima da se vozi. Pa iako izgleda da je titula vec sada njegova, zbog povelike razlike u bodovima izmedju njega i Pedroze, ipak nije tako. Jedna njegova greska, jedna nezavrsena trka, mozda kvar motora kao na treningu, i ode sva prednost u bodovima.
                        Zbog toga mislim da je sa kalkulisanjem poceo nesto ranije nego sto bi trebao. Ali to je samo moje misljenje, koje i nije apsolutna istina.
                        Ipak, on sigurno zna mnogo bolje sta, kako i kada treba uraditi.
                        Licno, volela bih da ove godine titulu osvoji Pedroza.

Comment

[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg149098#msg149098 date=1279706454]

Sto se tice Lorenca, apsolutno se slazem da je izuzetan vozac, i po meni, bolji i od Stonera a i od Pedroze (moje misljenje ), i neka mi ne zamere njihovi navijaci.
                          Samo mislim da je u Nemackoj mogao mnogo vise da pruzi. I jos nesto, jos puno ima da se vozi. Pa iako izgleda da je titula vec sada njegova, zbog povelike razlike u bodovima izmedju njega i Pedroze, ipak nije tako. Jedna njegova greska, jedna nezavrsena trka, mozda kvar motora kao na treningu, i ode sva prednost u bodovima.
                          Zbog toga mislim da je sa kalkulisanjem poceo nesto ranije nego sto bi trebao. Ali to je samo moje misljenje, koje i nije apsolutna istina.
                          [/quote]

Vesna, svaka čast +5 ti dajem odmah. Zaboravio sam na manire. Dobrodošlica i sa moje strane za novog člana. Dobro nam došao MOTOM888

Comment

[/quote]

Da Pedrosa osvoji titulu nije nemoguce u ovom djelu sezone Valentino je 2006 imao 52 boda zaostatka ako se ne varam zaboravih vise . E onda je uslijedila dobra voznja i sve se to nadoknadilo, da nije bilo onog cuvenog pada uzeo bi titulu ali to je trkanje. Dakle 50 bodova prednosti nije nista specijalno. JEsu to dvije trke, ali dvije trke mozes da padnes, mozes da ne osvojis, mozes da agregate potrosis pa kazne, toliko stvari moze da krene u pogresnom pravcu. Zato cemo vidjet Lonreca pred kraj kad pritisak titule pane na njega. Vec je poceo da kalkulise a ja sam oduvijek govorio da on nema sampionski mentalitet i kad dodje stani-pani on ce da pada. Vidjecemo, ako bude pod pritiskom ikakvim kako ce se nositi na kraju sezone ja licno mislim da ga on ne moze iznjeti.
                            Jes da je ove godine poceo neoptereceno, smireno, kulira sto je neobicno i usao je bez pritiska da mora da uzme titulu. Al sada kad je ona tu...vidjecemo.... I#^@8

Comment

[quote author=L. Lawliet link=topic=1368.msg149137#msg149137 date=1279724106]

[/quote]

Da Pedrosa osvoji titulu nije nemoguce u ovom djelu sezone Valentino je 2006 imao 52 boda zaostatka ako se ne varam zaboravih vise . E onda je uslijedila dobra voznja i sve se to nadoknadilo, da nije bilo onog cuvenog pada uzeo bi titulu ali to je trkanje. Dakle 50 bodova prednosti nije nista specijalno. JEsu to dvije trke, ali dvije trke mozes da padnes, mozes da ne osvojis, mozes da agregate potrosis pa kazne, toliko stvari moze da krene u pogresnom pravcu. Zato cemo vidjet Lonreca pred kraj kad pritisak titule pane na njega. Vec je poceo da kalkulise a ja sam oduvijek govorio da on nema sampionski mentalitet i kad dodje stani-pani on ce da pada. Vidjecemo, ako bude pod pritiskom ikakvim kako ce se nositi na kraju sezone ja licno mislim da ga on ne moze iznjeti.
                              Jes da je ove godine poceo neoptereceno, smireno, kulira sto je neobicno i usao je bez pritiska da mora da uzme titulu. Al sada kad je ona tu...vidjecemo.... I#^@8
                              [/quote]

Sve je moguće, ali uzmi u obzir da je Pedrosa pomogao Rosiju trku pre kraja šamponata, u Portugaliji, kada je izbacio Hejdena iz trke, ni krivog, ni dužnog. Rosi završio iza Elijasa, smanjio u jednoj trci za 20 poena razliku i tako s vođstvom dođao u Valensiju, na poslednju trku sezone. No, možda je to još jedan dokaz da je sve moguće.

Biće zabavno

Još jedna zanimljiva stvar. Prema ovom članku Speed TV-a: http://moto-racing.speedtv.com/artic...dium-targeted/ Rosi je već otišao u Dukati, a Spiz ide u fabričku ekipu Jamahe. Ništa nije rečeno zvanično, ali verujem da je već sve dogovoreno. Videli ste kako su se pozdravljali JB i Rosi u Nemačkoj, kao da je rastanak već došao. Mada, možda i JB spinuje medije

Comment

[quote author=Srdjan Erceg link=topic=1368.msg149165#msg149165 date=1279741829]
                                [quote author=L. Lawliet link=topic=1368.msg149137#msg149137 date=1279724106]

[/quote]

[/quote]

Sve je moguće, ali uzmi u obzir da je Pedrosa pomogao Rosiju trku pre kraja šamponata, u Portugaliji, kada je izbacio Hejdena iz trke, ni krivog, ni dužnog. Rosi završio iza Elijasa, smanjio u jednoj trci za 20 poena razliku i tako s vođstvom dođao u Valensiju, na poslednju trku sezone. No, možda je to još jedan dokaz da je sve moguće.

Biće zabavno

Još jedna zanimljiva stvar. Prema ovom članku Speed TV-a: http://moto-racing.speedtv.com/artic...dium-targeted/ Rosi je već otišao u Dukati, a Spiz ide u fabričku ekipu Jamahe. Ništa nije rečeno zvanično, ali verujem da je već sve dogovoreno. Videli ste kako su se pozdravljali JB i Rosi u Nemačkoj, kao da je rastanak već došao. Mada, možda i JB spinuje medije
                                [/quote]

Sve je to istina Srdjane al to upravo potvrdjuje moju teoriju. Jedan pad 20-25 poena odmah makni. Startovanje 10sec unazad zbog agregata makni jos minimum 15 jer nadoknadit 10 sec je ravno ludilu ovih dana i stici do pozicije vece od 10. Pedrosa bi mu kucao na vrata i on sad osjeca da moze do titule nekim chudom i ako bude poceo da koristi sampionski mentalitet, ostavi se manekenki i reklama i u ovoj pauzi do Brna, Vozi motor, biciklo, moto cross, bilo shto krene hladne glave i koncentrise se na ostatak sezone tu je on veliki pretedent na titulu. Naravno ne zaboravimo da njihovi agregati nisu istroseni kao Lorencovi i da oni za drugi dio sezone mogu da donesu jos minimum 3 motora sa pojacanjima u pauzi. Vidjecemo naravno sad spekulisemo al to nam je poso ovdje

Ducati bi vjerovatno prihvatio Jb-a zbog Valentina ali radje ne bi ako ne mora. Jb je i 2007 kocio Valentina oko prelaska kad nista nije funkcionisalo na tom motoru, pa su mu udovoljili zeljama i obecali brda i doline da bi ostao. Al ove godine sve se promjenilo cak je i Yamah promjenila politiku prema njemu on je rekao na pocetku da 99%ostaje ali pad je sve promjenio. Vidio je Valentino sad sto publika zeli i sto mu se nudi.

Jos neshto, JB jeste charobnjak za motor, ali ne znam jeste li primjetili sem u Njemackoj sad kad se vratio kad nema sto da izgubi. Kako mnogo sporo resavaju probeme na motoru. Po dvije tri trke ne mogu da rijeshe to spinovanje tocka u krivinama.
                                Mislim da bi sa nekim mladjim kao Preciozziem mogao sad mnogo bolje da krene, Preciozzi je covjek koji u jednon sezoni je shiftovao Ducati sa jednog tipa motora na drugi, implementirao politiku sa 6 agregata za sada uspijesno i plus vidimo da taj motor moze da pobjedjuje i da se bori i to Casey koji ruku na srce nije neki vozac na toj verziji motora. To je i pokazao 2006 kad je stalno padao, pa ove odmah u pocetku vidi se da mu ne lezi ta konfiguracija.| U Ducatiu takodje imaju veci izbor ne znam najbolju rijec ali recimo alata i materijala za motor. Velik izbor viljuska, suspenzora, elektronike, shasija razlicitih materijala sto god hoces, pun izbor koji jedva ceka da se testira i proba. Valentino to jedva ceka. I u Ducatiu Casey kaze treba mi neshto smeta mi vjetar sa desne strane oni mu nabave neshto za vjetar sa desne strane. BUKVALNO. Dakle mislim da JB je ostarao i da nova krv ne bi skodila Valentinu u djelu rada na motoru. Da ne pominjem strastveni trkac i Italijan. Mislim da bi se odlicno sporazumjeli.

+1 stvar Ducati zna da cijeni pobjede i upornost u radu. A to Valentino godinama pruza Yamahi koja to ne zna da radi.

Comment

Working...
                                X