Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komentatori

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Još jedanput, ovde, i neću više
    Dragooon,

Meni ce nedostajati tvoje postovanje, na ovu temu, ako odustanes.
    Iako nisam komentarisala, sa zadovoljstvom procitam sve sto napises i smatram da si u pravu za sve sto si napisao jer je do detalja argumentovano a to je po meni najvaznije.

Samo mi jedna stvar nije jasna, cini mi se da nekako izdvajas Viskovica od svih njih kao najgoreg!! Ja mislim da svi koji tek pocinju da se bave komentatorskim poslom i nemaju neki tezak zadatak, osim da se trude da ne budu najgori. U poslednjih xy godina maltretiranja gledalaca od strane Dende, Strajnica, Kovinjala, Koraca, Pesikana iz doba RTS-a, preko Boskovica, Andrijasevica, Stojanovica do danas, nista se nije promenilo, uglavnom su svi debelo nazadovali. Da i ne pominjem legendarne Mihajlovskog i Milojka P.
    Ocigledno da svima njima i nije cilj da napreduju u svom poslu, za mene su svi isti, neki manje neki vise dosadni, neke vise volim da cujem zbog boje glasa, neke da me slatko nasmeju svojim neznanjem. Po meni retki su oni od kojih mozes nesto i da naucis e sad, da li sa dodatkom dogadjaja koja su za zutu stampu, da li sa pokusajima kopiranja ovog drugog, ili blebetanjem kad i nije vreme jednostavno bolje nemamo, niti mozemo nesto da promenimo.

Ponovo smo kod ukusa, ili .....i tacka !

Pozz
    sigpic

Comment

• Originally posted by jagodica View Post
      Dragooon ne podnosi Viška,pa to ti je!!!
      više puta sam u različitim temama pokušavala da stanem u Viškovu odbranu (argumentovano u meri u kojoj sam u stanju da komentarišem jezičke nedoumice jer nisam dovoljno kompetentna)..
      u nekoliko navrata se Dragooon i složio sa mnom kad sam navela zašto mislim da Viško nije toliko loš koliko ga on predstavlja..
      na kraju,čini mi se da ovakvi neobjektivni postovi puni ličnog animoziteta potiču od činjenice što Viško, zaboga, nije poslušao Dragooonove sugestije..
      a moj pokušaj da ga odbranim Dragooon će okarakterisati kao moju zaluđenost Viškovim šiškicama..

Jagodice,
      Briga Dragooona za V...ka..., to ti je!

Ajde, pokušajmo da ostavimo po strani - argumente i kompetentnost! Za njega niti sam znao ili bar njegovo ime nisam znao, mada je bio poznat, ali, ispostavilo se, ne i – priznat! Ne računam njegove obožavaoce, već komentatorsku struku. Znaš i sama koliko sam im donedavno ‘brkao’ - imena i glas. Zaista, ni protiv jednog nemam ništa - lično! Kad su dobri, pohvalim ih. Kada nisu dobri navedem primedbe, ‘sugestije’, dobronamerno... Kao neki “komentarograf” (uglavnom u skladu s novinarskom strukom, jedino ako su voditelji...)...

Tačno je, u ponekim stvarima smo se lako bili složili, veoma konstruktivno, na primer, da je on izuzetan potencijal za komentatorski posao, da ima glas, da je harizmatičan, da mnogi o njemu imaju lepo mišljenje, da ima znanje o tenisu, da ima i druga neophodna znanja za posao komentatora, da ima i poželjne veštine..., dobro, ima i te čuvene ‘šiškice’ koje su mi služile više više kao “okidač”, da bolje odjekne...

I, kada nastaje problem? Upravo u trenutku kada sam mu ‘poželeo’ sve najlepše u profesiji, uz napomenu da bi trebalo da obrati pažnju na ispravnost jezika, na nekoliko pogrešnih izraza koji ne priliče sportu ili nisu u duhu novinarstva... Da bi tada bio mnogo bolji i uspešniji – najbolji. Zaista tako mislim, i tada i sada, bez obzira na sve.
      Tvrdoglavo je usledio ‘inat’, slučajno ili namerno, i on je maksimalno pojačao i postajao sve “dosledniji” u sopstvenim jezičkim glupostima i nenovinarskim nebulozama. Za njim su se odmah ‘poveli’ još neki retki... Pa, sve ko će ‘žešće’, samo - na tenisu! Dakle, oni na loš način predstavljaju sami sebe!? Pojačavali oni, pojačavao i ja! Ja stao, a oni sve gori... Smatram da sam najdobronamernije pokušao i pokušavao... Ali, to je, zaključio sam, poseban soj ljudi, i udaljavam se od njih!

Eto, koliko mi je trebalo da dođem do poente: “Na kraju,čini mi se da ovakvi neobjektivni postovi puni ličnog animoziteta potiču od činjenice što Viško, zaboga, nije poslušao Dragooonove sugestije..”

Zaključio sam, Jagodice, ne znaš pojmove: (ne)objektivnost, lični animozitet, ‘zamena teza’..., kao ni: površnost, nepromišljenost, ‘izvrtanje stvari’..., jer, nema veze s... onim što ti se ‘čini’, da su moji postovi neobjektivni, da su puni ličnog animoziteta, da potiču od činjenice što V...o, zaboga, nije poslušao Dragooonove sugestije... Uzgred, to nisu moje lične sugestije, već ‘sugestije’ (ili već!?) novinarske struke, jer to je bar jednostavno: ili znaš ili si pored svojih očiju - “slepac”!

Onda me, zaista, ne čudi kada u jednom drugom postu meni spočitavaš, na onakav površan način, voditeljku Draganu, u Studiju SK, i “poseban pozitivni značaj čaše vode na njenom stolu”... Ne mogu da verujem, da ti ne znaš, ali stvarno, više nego pozitivno pravo značenje postojanja čaše vode u radnom prostoru, posebno na stolu... Da, ustvari, samo retki i obavešteni ljudi to mogu da razumeju! (Raspitaj se, malo!!!) Baš si me tada neprijatno iznenadila! Inače, ne ljutim se, nema razloga, mi smo uvek imali lepe, nezaboravne i konstruktivne ‘diskusije’ na Forumu, uz puno poštovanje! Imaćemo ih i ubuduće, bar dok ne otklonimo neke sitne nedoumice. Ćao!

"Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

Comment

• @Dragoon

Ne mogu da nadjem ako si ranije pisao o tome, pa ako bi mogao da ponovis, zasto je greska kada komentator kaze "sjajno" ili "divno"? Zanima me sta je tu pogresno, kako bih naucio nesto novo.

Comment

• Originally posted by Grunge View Post
          @Dragoon

Ne mogu da nadjem ako si ranije pisao o tome, pa ako bi mogao da ponovis, zasto je greska kada komentator kaze "sjajno" ili "divno"? Zanima me sta je tu pogresno, kako bih naucio nesto novo.

Nije mi teško, za početak, najkraće:

SJAJNO - nije sportski izraz (već estrada), ne nijansira: dobro, vrlo dobro, odlično..., nepotpuna informacija, znači komentator je nestručan i nesiguran, pa pribegava i sve mu je najlakše, da kaže SJAJNO... Sve postaje SJAJNO, da ti se smuči... Ima još, 'prelistaj': KOMENTATORI POD LUPOM" ili "Sanjao sam ružan san", tamo ćeš dosta toga naći, pa ćeš videti da sve u svemu, sve se vrti oko deset izraza koje treba popraviti...

DIVNO - prva likcija u školi novinarstva kazuje o izrazima koji nisu primereni današnjem novinarstvu (već više od pola veka). To je arhaična reč koja se lepo uklapala u poeziju i prozu 19. i početka 20. veka, u tadašnjem socijalnom životu na dvorovima i balovima, u izjavama ljubavi, kada želiš da naglasiš... Ali od profesora u gimnaziji i u Školi novinarstva (pažljiv sam slušalac uvek bio) naučio sam jasno da ta reč više "nije u upotrebi", sem ko ne zna, a današnjim komentatorima ni roditelji nisu bili rođeni kada je ta reč "ukinuta"...

Hvala, što želiš da naučiš. To je bila moja osnovna i dobra namera i prema komentatorima, ali oni su izgleda neka sasvim druga fela ljudi, nedodirljivi! Nije mi nikada teško da objasnim ono što znam. Treba sačuvati ovo malo jezika, što je ostalo. Dalje ti je sve jasno, verujem! Pozdrav!

Comment

• Eh, kod doktora i novinara je sujeta najveća .. Taman posla da im neko nešto prigovori !! Čast izuzecima, npr. meni !!

Comment

• Originally posted by Don Markoni View Post
              Eh, kod doktora i novinara je sujeta najveća .. Taman posla da im neko nešto prigovori !! Čast izuzecima, npr. meni !!
              Svaka čast, kolega - 'respect'! Ti si nešto drugo, pratim. Pozdrav!

Comment

• Ali ja znam jako mnogo ljudi koji koriste rech divno, na primer. Kako onda mislis da ta rec nije u upotrebi? Ko je taj koji odlucuje koja rec prestaje da bude u upotrebi? Ako ljudi koriste tu rech, onda je ona definitivno u upotrebi i "u narodu". Zar nije Vuk Karadzic rekao nesto u smislu da jezik ne moze biti odvojen od naroda? Takodje mi nije jasno kako prosirenje vokabulara rechju "divan" moze biti stetna stvar po jezik. Zar nije bolje imati bogatiji jezik, nego da krenemo da eliminisemo rechi iz istog zato sto je to neko tako odlucio?

Comment

Ali ja znam jako mnogo ljudi koji koriste rech divno, na primer. Kako onda mislis da ta rec nije u upotrebi? Ko je taj koji odlucuje koja rec prestaje da bude u upotrebi? Ako ljudi koriste tu rech, onda je ona definitivno u upotrebi i "u narodu". Zar nije Vuk Karadzic rekao nesto u smislu da jezik ne moze biti odvojen od naroda? Takodje mi nije jasno kako prosirenje vokabulara rechju "divan" moze biti stetna stvar po jezik. Zar nije bolje imati bogatiji jezik, nego da krenemo da eliminisemo rechi iz istog zato sto je to neko tako odlucio?
                  ;)
                  Rekao sam, samo u novinarstvu, a komentatorski rad podrazumevam novinarskim. Nema problema ako neko koristi reč DIVNO, ili citira, ili parafrazira..., ali ako novinar (reporter) piše tekst, govori na TV, prenosi utakmicu..., onda nije primereno (nisam rekao zabranjeno) da se reč DIVNO upotrebljava, može da je citira, ali onda označi da je citat... (To se smatra opštim znanjem novinara, podrazumeva se, jedino ko ne zna, pa brlja šta mu padne 'napamet'... Da te podsetim: novinarom se smatra neko ko ima visoku školsku spremu i još Školu ili Tečaj novinarstva, jedino ko je studirao žurnalizam, to mu je dovoljno, da se smatra - novinarom. Naravno, i praksa u nekoj redakciji.)

Evo, odmah sam 'ulovio' grešku u tvojoj četvrtoj reči ovog posta: JAKO... Kako tebi zvuči, i da li uopšte imaš neki utisak, reč JAKO... Rekao si ...JAKO MNOGO LJUDI... Kako može da se kaže JAKO mnogo, ili JAKO malo, ili JAKO daleko, ili JAKO blizu... Izvini, odmah ti navodim nebuloze naše jezičke SVAKODNEVICE... To nije iz srpskog, već iz jezika bar dve naše susedne zemlje eks-YU, došlo je preko estrade, i naši voditelji pa i komentatori odma prihvatili, sve se trkaju ko će više i češće da kaže: JAKO SJAJNO ili JAKO-JAKO DIVNO... Odgovor, kako bi trebalo: veoma, mnogo, dovoljno... i još mnogo! Od reči DOBAR, komperativ je BOLJI a superlativ je NAJBOLJI... Jezikom koji sam pomenuo kažu: DOBAR, JAKO DOBAR i JAKO-JAKO DOBAR... Da li sada razumeš... Na svakom koraku, katastrofa... Pobegneš od estrade, a ono dočekaju te KOMENTATORI...! Nema ljutiš, razmišljaj, povezuj, samo malo treba, nije teško...! Ćao! Napomena: imaš još bar jednu grublju novinarsku grešku, na kraju tvog posta: ..."nego da krenemo da eliminišemo reči iz ISTOG zato što je..." (iz istog, iz iste, iz istih..., jeste rečnik administrativaca (advokatska kancelarija), ili šefa policijske stanice koji piše neki izveštaj na 'licu mesta', pa da ne ponavlja neke delove rečenice... U novinarstvu to ne može! Izvini: odmah su mi naleteli primeri, iz novinarstva, to je slično... Tako se uči u Školi novinarstva! Nema ljutiš. Ćao!
                  Last edited by Dragooon; 29-05-11, 02:25.

Comment

• Ne ljutim se ja, naravno, ali ja nisam novinar, niti na forumu obracam paznju na pravopisne, gramaticke ili slicne greske. Kao sto vidis, ne koristim ni sva slova iz srpskog jezika, jer mi je ovako lakse. Ja i dolazim iz susedne zemlje, tako da "jako" nisam prihvatio preko estrade. Takodje, srpski jezik o kome govoris se pre samo dvadeset godina zvao srpsko-hrvatski (ili hrvatsko-srpski), i mnogi od nas su ga ucili u skoli pod tim nazivom. Zato i jesu logicna preklapanja izmedju jezika u ovim, danas osvojenim, drzavama. Lose pretpostavljas ako mislis da sve stize preko estrade, jer nas je dosta uchilo da su riza i pirinac sinonimi, da je vazduh isto sto i zrak, i tako dalje.

Ono sto me zanima je zasto pojedine rechi nemaju mesta u novinarstvu? Ako odredjena rech ima mesta u srpskom jeziku, zasto je novinarstvo izuzetak? Da li novinarstvo dozvoljava prosirenje vokabulara? Ko odlucuje da li je neka rech (sasvim normalna u svakodnevnom jeziku) primerena u novinarstvu? Kako se formiraju ta pravila? Ko ih formira? Zasto se u novinarstvu suzava izbor rechi? Eto, to su samo neka pitanja koja me zanimaju. Sada moram da idem da spavam, pa cu procitati sutra, ako te ne bude mrzelo da mi odgovoris. Pokusao sam da procitam temu "Komentatori pod lupom", ali je necitljiva jer u svakom postu prikazuje neke kvakice i kukice. Izgleda da se nesto poremetilo kad su prebacivali forum.

Pozdrav.

Comment

• Te kvakice i kukice su smajliji sa starog foruma i to nazalost ne moze da se ispravi ;)
                      sigpic

Comment

• Grunde, i bolje je da se malo naspavaš, vidim da ti je koncentracija pala, a hteo bi da završiš Školu novinarstva za par sati. Mnoga pitanja si postavio, verujem, sam sebi. Ne mogu tako da ti odgovaram, nije "metodski", jer tebi rade i neke nepotrebne asocijacije. Uostalom, ja se obraćam direktno ili indirektno - komentatorima, a tebe i ostale drage forumaše, to ne bi trebalo da obavezuje u tolikoj meri. Moja najbolja namera bila je, dakle, usmerena na adresu komentatora, a ostali, koji su hteli i želeli, mogli su ponešto korisno da nauče. Pošto, vidim da je mnogo toga teško ostvarivo, polako smanjujemm intezitet, koliko da ne ostanem nedorečen. Ti prilično mešaš neke stvari, pa je bolje da prvo to raščistiš, složiš i polako "korak po korak", samo će ti se (ili nikada neće!) kazati! Jezik je kao beskrajna livada, koja se pretače ne samo prostorom, već i vremenom... Neka ti se malo slegne. Znam da se ne ljutiš, jer verovatno ne sumnjaš u moju dobru nameru. Prijatno!

Comment

• Ja sam postavio nekoliko konkretnih pitanja, na koja je moguce dati konkretne odgovore.

Comment

Ja sam postavio nekoliko konkretnih pitanja, na koja je moguce dati konkretne odgovore.
                            I ja sam tebi, Grunde, uputio nekoliko veoma konkretnih odgovora i objašnjenja, ali ti izlaziš iz tog okvira... Širiš diskusiju u pravcima, gde ne želim da 'raspredam'. Meni je sve jasno... Bez uvrede, ali za ostala pitanje nađi nekog drugog sagovornika, gde god!? Naglasio sam, mene trenutno zanima samo ono što eventualno može da dopre do komentatora, i što je u okviru - novinarstva..., a na tebe se, koliko vidim, većina ovih stvari ne odnosi, i zašto bi!? Želim ti sve najbolje! Pozdrav!

Comment

• Originally posted by dusan1610 View Post
                              Po mom misljenju, vise se ceni i gleda poznavanje materije nego gramaticke greske, mislim da svi razumemo njih perfektno iako prave te gramaticke greske, ne kazem ja sad da to treba da se zanemari, treba raditi na tome da se to popravi, ali samo kazem da ja ne pridodajem neku vaznost tim greskama

Dule,

Odeš na pijacu i ‘sve se razumeš’, na svakoj tezgi (namerno ne pominjem buvljak!)... Ali, po ko zna koji put ističem, komentator bi trebalo da bude i novinar (visoka stručna sprema i novinarska škola, ukoliko nije smer žurnalizam + stažiranje u redakciji), ako ne mogu da nauče srpski jezik, onda neka bar nauče ovih “desetak reči – izraza”, koje već treći mesec pominjem... Ali, izgleda, za većinu komentatora to je ‘viša matematika’ pa, odma, misle da su moja nastojanja da im na (po)nešto dobronamerno ukažem na ‘profesorskom’ (ili književnom) nivou - srpskog jezika... Najčešće, onako, posprdno...! A, Majabl je (hihiha...) čak više bila ‘sklona’ da Dragooona “proglasi” pedesetogodišnjim profesorom srpskog jezika ili već..., nego da pokuša da bar tridesetak sekundi temeljnije razmisli o - temi(!?) (Ne ljutim se, naravno, baš je bilo ‘šmekerski’.)

Sramota je za komentatorsku struku da se o njihovoj priličnoj (ne)pismenosti ovako govori: u medijima, na forumu, u javnosti, privatno... A, razumem zašto mnogi kažu: “ne PRIDODAJEM neku važnost tim greškama...” (ovoga puta, citirao sam tebe Dule, ti si mi virtuelni drugar, pa, nema ljutiš!)... Ti ‘mnogi’ nikada nisu ni bili tema mojeg postovanja. Ali, u brojnim slučajevima “povukli” su greške, baš od svojih “omiljenih komentatora”. Na primer: PO MENI (trebalo bi: “po mojem mišljenju”); BUKVALNO (ne bi trebalo nikada, javno); Aaaa..., Aaaa..., Aaaa... (ovo je već jasno...) itd.

Dule..., ti malo kažeš..., pa, malo ne kažeš..., pa, opet, malo kažeš... To se može smatrati i jezičkom dezorijentisanošću, više ti i nije ‘jasno’ šta je važnije: da li “više se ceni i gleda poznavanje materije”, nego “gramatičke greške”... Onda misliš “da svi razumemo njih perfektno iako prave te gramatičke greške”, pa “ne kažem ja sad da to treba da se zanemari” i da “treba raditi na tome da se to popravi”, ali samo kažeš da “ja ne PRIDODAJEM neku važnost tim greškama”(!?).

To je, otprilike, kao ono: ima lepe crte lica, samo nisu baš najbolje raspoređene...!? Obrni, okreni..., pa, okreni, obrni... Skoro da se - slažemo...! Ali, jedino, redosled poteza kada je o komentatorima reč, nije isti i forumaši najviše greše i ne razumeju, jer je prevelika “zamena teze”, u glavama... Forumašima nije bitno, ali komentatorima bi trebalo da bude - veoma veoma bitno!
                              Siguran sam, forumaši i ostali koji ih slušaju, ionako, skoro ništa ne bi primetili, bilo da je loše ili da je dobro!

Zašto je svejedno komentatorima, tu je “kvaka” – celog ovog problema! Šta je to toliko loše u (ponekim) - tim ljudima!

P.S.

Dule, prvo nisam želeo da ti odgovorim, pa onda jesam..., pa sam nekoliko dana odlagao, mislio sam da bi, opet, bilo previše s moje strane..., nakon odgovora Jagodici i Grundeu...
                              A, Milicica, možda i ona čeka na moj odgovor, bio bi red jer je postovala veoma korektno... (Smatram, da ima dovoljno elemenata za zaključak, “žašto baš njega..., ali...”!?)...
                              Mislio sam, možda je(/bi) bilo najbolje da sam se zadržao na odgovoru Majabl...

Ali, nekako, uvek ostaje nedorečeno... Ipak, najvažnije je da sve ostaje u duhu – dobre namere!

;)

Comment

• tako i ja razmišljah nekoliko dana da li da odgovorim Dragooon-u,pa se ipak odlučih..

Originally posted by Dragooon View Post

Zaključio sam, Jagodice, ne znaš pojmove: (ne)objektivnost, lični animozitet, ‘zamena teza’..., kao ni: površnost, nepromišljenost, ‘izvrtanje stvari’..., jer, nema veze s... onim što ti se ‘čini’, da su moji postovi neobjektivni, da su puni ličnog animoziteta, da potiču od činjenice što V...o, zaboga, nije poslušao Dragooonove sugestije... Uzgred, to nisu moje lične sugestije, već ‘sugestije’ (ili već!?) novinarske struke, jer to je bar jednostavno: ili znaš ili si pored svojih očiju - “slepac”!
                                čak i da ne znam značenje pojmova koje si naveo (što je blago rečeno smešno) uvek mogu da pogledam Vujakliju..;)
                                i veruj mi,ja sam i dalje otvorena za nove stvari i nova saznanja,ali način na koji ti pokušavaš da edukuješ zabludele mase meni se nikako ne dopada..ja ne sporim tvoje znanje,ali radije ću učiti od lingvista..

citiraću neke tvoje postove da bih ti pokazala kako sam dosla do zaključka o ličnom animozitetu i netrpeljivosti prema Višku jer ne sluša tvoje savete..

Nesporno je da Višković raspolaže BRILJANTNIM enciklopedijskim znanjem, ali njemu nedostaje nešto mnogo važnije – obrazovanje, pismenost..., ophrvala ga velika „lošost“..., a tome ne može da „pomogne“, nažalost, ni Novinarska škola... Nema elementarne preduslove... Možda je uspeo „da zavede narod“ svojom bojom glasa, šiškicama, „harizmom“, raznim providnim manipulacijama koje se uče upornim „ćoškarenjem“ (sledeća faza bilo bi „blejanje“, ali on je taj nivo prevazišao, prestario je!)... ali njemu neko treba jasno da kaže ili bar nagovesti (ako je, a izgleda da nije, dovoljno pametan - gde mu je zapravo mesto)... Pre svega, on treba da razmisli o sebi samom...

IZVINJAVAM se Forumašima SK+, „tetka-strini“ i ostaloj široj rodbini, kao i svim ljubiteljima tenisa koji „navraćaju kao gosti“ na Forum SPORTKLUB-a..., i poštovaocima „lika i dela“ Nebojše Viškovića, samo njihovog Viška, za sve (a mogao sam i više!) što sam napisao u poslednjim OSVRTIMA o njegovom (NE)komentatorskom (ne)radu..., samo ono što je istina i što su svi mogli da čuju... Ako nekoga treba da krivite, to je onda gospodin Višković, koji je pokazao: enormnu tvrdoglavost, inat, nezainteresovanost, bezočnost i nepoštovanje... Pošto pretpostavljam da se neće zadugo POPRAVITI, javiću se ponovo, kada je „o Njemu reč“, tek kada primetim da je napravio - pozitivan pomak...! Imam neka pametnija posla, nego da se bavim beznadežnim slučajevima!!! Javiću se „s Viškom u vezi“ tek onda, kada budem „ničim negativnim - izazvan“...!)))
                                Originally posted by gokara
                                Valjda ćemo dočekati dan da kloniraju Federera pa da možemo da ne gasimo televizore kad igraju svi koji nisu Federer i uživamo u meču Federer-Federer.

Comment

Working...
                                X