PLAYOFFS 2013: WESTERN CONFERENCE SEMI-FINALS
GOLDEN STATE WARRIORS – SAN ANTONIO SPURS
1:1
GOLDEN STATE WARRIORS – SAN ANTONIO SPURS
1:1
Da, i to se desilo. Posle ne znam koliko godina i sezona, Golden State je uzeo pobedu u Alamo City-ju. Trideset utakmica za redom San Antonio nije znao za poraz od Warriorsa na svom terenu. Nocas je i taj rekord otisao u zaborav. Serija poraza Warriorsa na gostujucem terenu kod Sparsa trajala je jos od februara 1997. godine. To je rekord NBA lige svih vremena kada govorimo o porazima jedne ekipe u team-to-team seriji.
GSW su u prvom poluvremenu sutirali neverovatnih 56.5%. Protiv Denvera su njihove neverovatne procente suta objasnjavali losijom odbranom protivnika, ali sta reci kad je u pitanju ekipa poput Spursa. Ne secam se koja ekipa je uspela da u dve utakmice Spursima ubaci 22 trojke.
Mozda je rano govoriti, ali Steph Curry trenutno ima onu auru koja je krasila Nowitzkog u neponovljivom pohodu na NBA titulu. Jednostavno, sta god uputi prema kosu to i zavrsi u njemu. Trojke jos kako-tako, na to smo vec svi navikli, ali one gibanice preko ruke su vec previse.

Negde u martu sam rekao da je Mark Jackson trener sezone u NBA. I dalje stojim iza tih reci. Potpuno je promenio filozofiju igre i mentalitet ekipe Warriorsa.
Kada je pre dve sezone preuzimao ekipu, obecao je plej-of, i ne samo to, vec i da ce igrati znacajniju ulogu u njemu. Tad je to zvucalo kao fraza koju bi izgovorio bilo koji novi trener, ali ovih dana Jackson nas uverava u svoje reci.
Napravio je neverovatno ukombinovanu ekipu, i bilo da ispadnu od Spursa ili ih prodju, mislim da cemo ono najbolje od Warriora tek videti u sezonama koje nam predstoje.

Izgubiti prvu utakmicu polufinala Zapada u drugom produzetku na jedan posed, uzeti brejk u drugoj utakmici nam govori dovoljno o kvalitetu Warriorsa u ovom momentu, kao i o njihovoj volji/snazi/zelji da ne ostanu samo na ovome.
Klay je ubacio 8 trojki (jedna manje od NBA plej-of rekorda), dok su citavi Spursi zabelezili 5. Plus sto je imao neverovatnih 14 skokova (2 u napadu, i zapanjujucih 12 u odbrani). Jos jedan bitan podatak, nisam siguran da sam video tako nesto do sada: ubacio je ukupno 34 poena, a da ni jedanput nije isao na liniju slobodnih bacanja. Pa je jasno da tih 34 poena jos vise dobijaju na tezini.
Kod rezultata 80-72, kada se cinilo da Spursi hvataju prikljucak, i opet guse mladu ekipu Warriorsa, Klay uzima sut za tri poena iz kornera, pogodaja, i po meni stavlja tacku na utakmicu. I to sve posle fantasticne serije Spursa od 16-4. U pitanju su bile poslednje minute 3/4.

Pop je pokusao da zaustavi Curry-ja koristeci visinu, pa je tako u prelomnim trenucima meca, Kawhi Leonard bio zaduzen za njega. Ipak, Mark Jackson je imao vise nego odlican odgovor na takvu taktiku praveci izolaciju za Jarrett Jacka, ostavljajuci ga 1 na 1 sa Parkerom, koje je on uspeo da iskoristi, i donese neke od odlucujih poena u najkriticnijih 4 minuta po Warriorse.
Sut iz igre: Klay i Steph 20-46, ostatak Warriorsa 18-38. Dakle, ne samo da su njih dvojica uzeli daleko vise suteva od ostatak ekipe, vec su i ubacili vise nego preostalih 6 igraca zajedno. Ono sto je takodje interesantno, GSW je igrao sa samo 8 igraca u rotaciji, Klay je na klupi proveo manje od minut i po, dok je Steph presedeo manje od 5 minuta tokom citavog meca. Tu je i Barnes koji je
proveo koju sekundu manje od 40 minuta. Za razliku od njih, Pop je koristio svih 12 raspolozivih igraca.
Biti bolji od Spursa u protoku lopte, sto je nocas poslo za rukom Warriorsima, znaci pobediti ih njihovom igrom. Malo ko se moze pohvaliti s tim podatkom, narocito u AT&T Centru. Ova serija vec sad polako poprima okvire slicne onoj iz 2008. godine, i cuvenog polufinala Zapada Hornets-Spurs koje se igralo u svih sedam utakmica, i u kojem je ekipa Spursa izasla kao pobednik. Ipak, to je bio pre 5 sezona.

Zapanjujuca cinjenica da su rukiji ove sezone u ekipi Golden State Warriorsa startovali cak na 122 utakmice. Ni jedan ovogodisnji plej-of tim nema vise od 20 utakmica da je startovao sa rukijima, sto dovoljno govori o kakvom se ulogu u buducnost ovde radi, i kako uspeh moze da dodje paralelno sa stvaranjem ekipe za buduce dane.
Iako nemaju post-sezonske veterane poput Spursa, igraci Golden State Warriorsa se u plej-ofu osecaju kao riba u vodi. Sad ih ceka domaci teren, i najbucnija publika u citavoj NBA ligi. Ostaje da se vidi hoce li mi to pomoci da naprave neverovatnih 3:1 u polufinalnoj seriji Zapada, koje je malo ko ocekivao.
Oracle Arena u Oaklandu ima da prokljuca, treca utakmica ove fantastice serije se igra u noci izmedju petka i subote u 04:30. Obavezno gledajte.
Comment