Announcement

Collapse
No announcement yet.

***Roland Garros 2020***

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NI
    replied
    Prle!

Olja,
    Nije to snaga. To je nervoza. Barem kod mene.

Cijeli tenisku svijet je u povisenom energetskom stanju i pored korone.

Leave a comment:

• miloolja
    replied
    Otkud vam snage da ovoliko analizirate i pisete [emoji15] ajd ovi neutralni...

Ufff!

Leave a comment:

• Ljubitelj tenisa
    replied
    Mene interesuju koje su fizičke predispozicije Nadala trenutno. Ima u nogama i rukama 7,8 mečeva niskog kvaliteta, posle pauze od 6 meseci. Ne može nikako biti 100% spreman ni fizički ni tehnički. I zanima me koja će mu biti taktika, da li da napada ili da ide na duže poene.

Npr. U Rimu 2019 je znao da je Novak umoran i da treba svim silama da napadne. Na Wimbledonu 2018 je bio broj 1 a Novak u svojoj teškoj situaciji. I tada je Nadal bio neverovatno agresivan.

Igraće Rafa dosta dropove i bolji je u tome od Novaka. Pogotovo sa forhend strane više igra. Za Novak je mislim najbolja taktika da u prvom setu ide na duge razmene. Još ako može da pobedi prvi set bilo bi dobro.

Leave a comment:

• Prle!
    replied
    E dobro, meč koji iščekujem od 2016. godine, odnosno od njihovog duela u Rimu gdje je Nadal počeo pokazivati naznake povratka u staru formu. Puno je prošlo otada, dominacija obojice se u ciklusu nekako smjenjivala, jer kad je Rafa ponovo zapišao teritoriju na RG-u, Novaka je povreda unakazila.

Prošlogodišnje njihovo finale je bilo idealno, ali su vremenski uslovi, kao i Thiem učinili svoje, no ove godine se nije moglo izbjeći. Sam ovaj osjećaj neposredno prije nečega što godinama čekaš je premoćan, a kada znaš da dobijaš poslasticu u vidu najvećeg teniskog rivalstva ikad i historijskog meča (svaki njihov naredni će biti više historijski od prethodnog), onda i to iščekivanje predstavlja podjednaku uživanciju kao i samo gledanje kako jedan drugog razvaljuju sa osnovne.

Mnogo toga se promijenilo od 2012., 2013 i 2014. godine kada su se sastajali ovdje. Obojica su modifikovaniji igrači taktički, zreliji su, iskusniji. Novak je mentalno drugi igrač sada u odnosu na taj period, što može biti krucijalna prevaga u njegovu korist, jer s tehničke strane i onoga što treba raditi već sve ionako zna.

Ipak, znati i primijenjivati su dva različita pojma, a pitanje glavno jeste da li Novak u ovom trenutku može primijeniti nešto slično taktici iz 2015. godine. Niko u bazičnim udarcima nema opcija koliko on, svaka njegova loptica ima drugačiji volumen i intenzitet, a dijelovi terena koje je u stanju pogađati i prostor koji otvara tim udarcima mogu Nadala ozbiljno staviti na konopce. Jedna od najučinkovitijih taktika u tom smislu su napadi forhend top spin dijagonalama na bekend Nadala, a onda forhend paralelom kada dobije dijagonalu nazad. U teoriji lako, u praksi malo teže, jer na Chatrieru i od Nadala zavisi mnogo toga.

Rafa se 2015. lošije kretao i intenzitet mu je bio značajno slabiji, te su Novakovi takvi i slični napadi postizali mnogo veći efekat. Kakav će efekat imati protiv Rafe koji se besprijekorno kreće i mnoge loptice, bez obzira koliko jake i duboke bile vraća duboko? To ostaje da se vidi. Diego je u polufinalu pokazao da ga može istrošiti tempom, jer je u trećem setu Rafino kretanje bilo načeto usljed brutalnog nivoa razmjena. No šampionska igra i doslovna 'krađa' nekoliko poena u tiebreaku omogućili su mu da riješi meč u tri seta.

Određenu vrstu ranjivosti su obojica pokazala, pa će i vjerovatno pobjednik biti onaj ko uspije 'ranjivosti' drugog eksploatisati više. I kao što neko ranije napisa, ko uspije kome ume ući u glavu, jer od psihologije u njihovim mečevima često su zavisili ishodi istih, a psihološka sigurnost ili nesigurnost često je zasnovana na tehničkoj superiornosti nad protivnikom ili protivnika nad tobom. Niko se nikoga ne boji bez razloga.

Bilo kako bilo, sa tehničkog, fizičkog i mentalnog aspekta ne postoji niti je postojao meč koji može ponuditi više, tempo protiv tempa, šampion protiv šampiona, niz protiv niza, historija protiv historije. I jedan i drugi imaju svoje sumnje, ali i razloge da vjeruju. Jedva čekam vidjeti šta će dati kombinacija i sukob svega toga.

Leave a comment:

• Lord Aleksoni
    replied

Šta ti je život, pre dve godine dobiju dupli krompir a dve godine kasnije RG šampioni [emoji16]

Leave a comment:

• Joker
    replied
    Mene od tih takticko-tehnickih detalja najvise zanima ko ce uspjeti dublje da salje lopte, odnosno ko ce biti bojazljiviji i slati krace. Obojica su brutalni u kaznjavanju kratkih loptica, mada bih ipak tu dao prednost Rafi. Ali, s druge strane, mislim da je Novak sposobniji da u kontinuitetu salje duboko.. ako uspije Rafu da odalji, to ce biti veliki hendikep za Rafu.

Leave a comment:

• Beocca
    replied
    pa to ti i govorim-ovo nije normalno stanje,ovo je vanredno stanje i ko se bolje snadje,bolje prodje...prosto

Leave a comment:

• NI
    replied
    Kilo soli,

Sve danas vazi. Svaka taktika koja je probana medju njima. Mene zivo zanimaju neke takticke finesa:

*Hoce li e Novak odaljiti od osnovne kad prima servis?
    *Hoce li Novak forsirati dropove?
    *Hoce li Novak rado ulaziti u razmjene?
    *Koliko ce Rafa igrati FH paralelu?
    *Hoce li Rafa stojati centralno u razmjenama ili ce ici vise ulijevo nasotojeci da dominira FH-dom?

Narvno, najvazniji je mentalni aspekt. Nije dovoljno da Novak odmah pokaze da je bolji. Rafa moze duze da izdrzi u prilicno visokom ritmu. S druge strane ako Rafa odmah pokaze da je bolji, a to nije posljedica nekih fizickih problema kod Novaka, mrka kapa. Rafa lako moze preokrenuti vodjstvo Novaka od 1:0. Novak tesko moze preokrenuti Rafino vodjstvo od 1:0. Ali opet, sto ako Novakovi dropovi budu problem za Rafu? To moze da iscrpi Nadala.

Iako su 55 puta igrali, ima mnogo nepozanatih!

Leave a comment:

• Joker
    replied
    Finale od Rosinija? Nije to za mene, ono je za crtac.. Moj izbor je za.. klanicu!

Leave a comment:

• Beocca
    replied
    plus mi je sve euforicno,sad bih plako,sad bih skako...ma ne znam...totalna sizofrenija

Leave a comment:

• Beocca
    replied
    NI-sve to tako danas nema smisla,svi smo nabrojani,oni su nabrojani,ceo teniski svet je nabrijan...niko ziv ne moze da zna sta ce biti,dzaba anlize,sve to danas ne vazi

joker,tutinu numeru poslusaj,klasika je u pitanju,meni je legla ko biber pilavu

Leave a comment:

• NI
    replied
    Originally posted by Joker View Post
    Ne svidja mi se njegova analiza koja ide u prilog Rafi. Na ovom turniru se, zbog uslova kakvi jesu, znatno vise igraju dugi poeni. A u njima Rafa bas prednjaci po procentima, ta jebena konzistentnost.. ne grijesi koliko god dugo poen trajao. To je istakao kao najvecu Rafinu prednost u ovom trenutku. Jeste, kaze, naizgled ovi uslovi pomazu Novaku, ali su produzili poene, a u tom dijelu se Novak nije bas proslavio. I to jeste istina, to smo svi vidjeli. Ali, s druge strane, tu su svakakve promjene ritma, silni dropovi i ostala miksanja, Novak je hudini.. onomad je Wimbledonu komplet statistika bila na strani Rodzera, pa je opet izgubio.
    1.
    Nemoj se previse bojati te analize. Rafa je poceo kao igrac koji lomi druge dugim poenima. A onda je dosao Djokovic i morao je da mijenja stil igre. Za ilustraciju:

U Rimu 2011. 37.6% poena je bilo 9 udaraca i vise. Nadal-Svarcma je bilo 33%.
    Cak i u Uimbldonu iste godine u njihovom mecu imamo imamo 17.9% poena duzih od 9 udaraca. O'Sonesi pominje 10% u RG-u prosle godine a 18% ove.

U Rimu 2012. imamo 24.5% .

U Parizu 2012. imamo 29.4. (Bili su jako kisni uslovi, duzi poenei i Rafa je prekinuo mec da ne bi izgubio i pored vodjstva od 2:0.)

Novak je prislio Rafu da promjenom stila igre skracuje poena jer nije mogao da dobija razmjene sa njime.

2.
    Ako danas bude dugih razmjena, vazan je faktor kondicija. Ni Nadal ni Novak nemaju kondiciju iz 2011. Cini mi se da je Novakova kondicija bolja, mozda se varam. U trecem setu sa Svarcmanom je Nadal bio umoran. Pitanje je koliko se Novak umorio sa Cicipasom. To moze biti faktor.

3.
    Komentator je rekao da vecina eksperata misli da ce Novak pobijediti. Ja bih se apsoluno slozio sa time da pada kisa i da nemam odredjenih sumnji kakvo je Novakovo fizicko stanje. Dakle brinu me 5 stvari.

*Povreda. Ona je dosla iznenada, otisla iznenada. Moze ponovo doci.
    *Uticaj meca sa Cicipasom. Ako je Novak umoran pocece tralajvo dok se ne zagrije. Tako je bilo na AO 2012. poslije polufinala sa Marijem.
    *Vjetar. Nadal je bolji igrac po vjetru.
    *Novakovo proklizavanje ako ne budu prskali sljaku.
    *plasim se sad i Dimisoa.

Ta cetiri faktora mogu da ucine okolnosti manje povoljnim za Novaka, da poniste nisku temperaturu koja ce ciniti da Rafin spin nije toliko opasan.
    Last edited by NI; 11-10-20, 11:17.

Leave a comment:

• Joker
    replied
    Pumpam adrenalin (kao da mi ga fali ) opakom muzikom.

Rafina ratnicka tema:

Akcenat na 1:15 - zamisljam njegov sprinterski ulazak u koridu..

Novakova kiborg-tema:

Leave a comment:

• Beocca
    replied

Leave a comment:

• miloolja
    replied
    Iako je Rafafan

Leave a comment:

Working...
X