Announcement

Collapse
No announcement yet.

Australian open 2017

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Siguran Dimitrov, mada je Gaske shisharka. Voleo bih da vidim mec Dimitrov - Nadal u SF

Comment

• Ko bi rekao da će veliki brat Miša ostati duže od malog Saše..
      Drago mi je zbog Nadala, treba mu poticaja malo da pokuša da uradi još nešto veliko u karijeri, a također mi je drago i zbog Saše. Da bi postao velik igrač, mora proći i ovakve poraze.
      Inače, rekao bih da stariji Zverev ima šanse protiv Andya, ali puno je bof 5 setova. Ovakvi uvjeti, Andy Murray i na tri dobijena. Sretno Miša.

Evans je pobjedama nad Čilićem i Tomićem, zaslužio jako dobru šansu za četvrtfinale. Ima velike šanse protiv Tsonge i potencijalno Stana za polufinale.

Comment

• Endi prepusta sedam gemova Somiju, ako i toliko.
        sigpic

Comment

• Endi Marej - Somi Zverev

Marej je najbolji teniser svijeta i vidjen kao osvajac Australijan Opena. Titula je njegova da je izgubi, nema mu najveceg rivala, fizicki je ubjedljivo najspremniji, igra najbolji tenis u karijeri. Ipak ima samo tri Selma ali je spreman da osvoji prvu titulu u Melburnu nakon pet neuspjeha i poetska pravda bi bila da on dodje do titule, jer je najvise zasluzuje. Vidjelo se i u Dohi da je mocan, da ima nivo i da je bilo ko u tom finalu igrao protiv njega, a ne Djokovic, osvojio bi titulu. No njemu je poraz mozda i dobro dosao, da se ne opusti, da se ne uljuljka, da se ne ususka, da se ne ulijeni, da se ne utripuje, da se ne pregrije. Prekinuo mu je Novak jedan fantastican niz pobjeda i skinuo mu to breme nepobjedivosti, sto je cesto i dobro. Somi ZVerev igra dobro ali uslovi u Melburnu mu ne daju ni jedan posto sanse da savlada Mareja,. Da se igra u nekoj brzoj dvorani ili na tepihu, pa i na parketu on bi pobijedio, ovako ce da skuplja gemove. Njegov svaki servis gem ce biti pod pritiskom i mec ce da traje koliko Endi bude zelio da se zadrzi na terenu, da trenira, jer ovo jeste trening za njega pred cetvrtfinale kad pocinju nesto tezi ispiti, ali sve te ispite je odlicno spremio, ceka ih i samo ukoliko se bas mnogo ne opusti nece ih poloziti.

Rodzer Federer - Kei Nisikori

Mec u kojem sve zavisi od Nisikorijevog riterna. Nisikori je u proslosti dobijao Federera i to mnogo bojeg Federera nego ovog kojeg trenutno gledamo u Melburnu i uvijek bi do pobjede dosao zahvaljujuci riternu. Ako riterni budu duboki i padali pod noge Svajcarcu Kei je veliki favorit, jer on je sposoban, a jedan je od rijetkih koji to inace moze na turu, da razvlaci Federera po terenu kao kad se razvlace kore za pitu krumpjerusu. Nisikori je shotmaker(sotmejker) i kaznice svaku kracu lopticu, ima bolji BH od Svajcarca i moze da drzi dugo razmjene sa oba krila. Federeru treba brza pobjeda, sjajan serverski dan i da sve to traje nekih sat i po, sto je moguce svakako, samo malo vjerovatno. Nisikori ce ici na borbu i na duze poene, uslovi mu odgovaraju.

Ostala dva meca su nebitna pa ih necu ni analizirati.
          sigpic

Comment

• Originally posted by Indigo View Post
            Svakako po talentu I igri trebalo bi da se prica u buducnosti o njemu kao potencijalnom osvajacu slema, ali ima mnogo do toga.
            Pricalo se tako I o Dimitrovu, Tomicu, Kyrgiosu, Gasquetu pa sada vidimo da ce nesto tako jako tesko desiti.

Mada danas navijamo za smrkavca protiv baby Feda.
            Indigo, ipak nije bila zaključana live tema, tako da evo i odgovora sa citatom

Prije nego što analiziram tenisere koje si pomenuo, moram postaviti link mog posta u kom sam Zvereva upoređivao sa gotovo svim GS osvajačima u ovom vijeku.

http://www.sportklub.info/forum/show...61#post1573561

Samo da ponovim da je Saša Zverev prvi tinejdžer nakon 8 godina koji je ušao u Top 20 (Del Potro) i osvojio ATP titulu (Čilić). To je ogroman period a u međuvremenu imamo prazninu u kojoj se nalaze 3 od 4 imena koja si pomenuo.

Na samom početku da ti odmah dam za pravo kad je Gasquet u pitanju. Dakle, veliko razočaranje što se tiče tenisa jer sam za njega čuo prije nego li za Nadala i očekivalo se mnogo. Njegovi tinejdžerski rezultati su bili odlični.

Sada ću se koncentrisati na trojicu ostalih igrača i njihove rezultate upoređujući ih sa Zverevom. Pa da krenem redom:

Grigor "Propuh" Dumitrov. Hajde da jednom za svagda srušimo taj mit o "velikoj nadi svjetskog tenisa" jer to nikad nije bio u seniorskog konkurenciji. Jedino što se kod njega pominjalo jeste sličnost sa Federerom u smislu stila igre i osvojenog juniorskoj Wimbledona. Zbog toga je nazvan "baby Fed" preotevši tu titulu od Gasqueta jer su prvo njega tako nazvali (!?), a u stvari bi pravi nadimak trebalo da glasi "Fed toy - made in china". Jer ko god ga je 2011. smatrao za budućnost svjetskog tenisa trebalo je da uporedi ne baš spektakularne Rogerove rezultate u tom dobu sa Grišinim. A to bi tek bila smijurija.
            - Do 20. rođendana mu je najbolji ranking bio 70. mjesto na ATP listi.
            - Prvo ATP finale - 21 godina i 6 mjeseci
            - Prva ATP titula (drugo finale) - 22 godine i 5 mjeseci
            - Ulazak u top 20 - 22 godine i 8 mjeseci (19)

Bernard "Tomik" Tomić. Za razliku od Dimitrova, tu nije bezobrazno upoređivati Zvereva, ali takođe mućak.
            - Do 20. rođendana mu je najbolji ranking bilo 27. mjesto na ATP listi.
            - Prva ATP titula (prvo finale) - 20 godina i 3 mjeseca.
            - Ulazak u Top 20 - 22 godine i 11 mjeseci (20)

Nick "Grba" Kyrgios. Isto važi kao i za Tomića.
            - Do 20. rođendana mu je najbolji ranking bilo 34. mjesto
            - Prvo ATP finale - 20 godina
            - Prva ATP titula (drugo finale) - 20 godina i 10 mjeseci
            - Ulazak u Top 20 - 20 godina i 11 mjeseci (20)

Sve njih teoretski može stići i Taylor Fritz koji ima "fore" još 9 mjeseci do 20. rođendana a već šiša Dimitrova jer je imao bolji ranking (60) i svu trojicu kao finalista na nekom ATP turniru (18 godina i 3 mjeseca)

Borna Ćorić je takođe uporediv sa njima. Najbolji ranking do 20. rođendana mu je bilo 33. mjesto na ATP listi, a imao je i 2 (izgubljena) ATP finala (19 godina i 2, odnosno 5 mjeseci).

Saša Zverev je već poprilično ispred trojke koje si pomenuo.
            - On ima 19 godina i 9 mjeseci
            - Zasad mu je najbolji ranking bilo 20. mjesto na ATP listi
            - Prvo ATP finale sa 19 godina i 1
            mjesec, a drugo sa 19 godina i 2 mjeseca
            - Prva ATP titula (treće finale) - 19 godina i 5 mjeseci
            - Ulazak u Top 20 - 19 godina i 5 mjeseci

Jasno je da tenis nije matematika, jer da jeste Nadal bi imao četrdesetak Slemova, a Hewitt bi "šišao" Federera za 10, ali ako tome dodamo ogroman talenat i prostor za napredak (ima i određenih limita, ali i neiskorišćenost potencijala), veliku profesionalnost i posvećenost i, što je najvažnije, učenje iz grešaka, onda dolazimo do sljedećeg, a tiče se prošle godine:

- Napredak za šezdesetak mjesta na ATP listi
            - Protiv Nadala u Majamiju chokne a da se Rafa već bio predao. Protiv Federera u Haleu u istoj situaciji ne pruži Rogeru ni promil šanse i dobija ga iako je prethodno bio isprašen u Rimu.
            - Biva triput poražen (doduše na šljaci) od Thiema. Četvrti put ga konačno dobija u Sankt Peterburgu
            - Nakon 4 poraza u 2016. od Berdycha, presliša ga u Sankt Peterburgu
            - Nakon isključivo poraza od Top 10 igrača, u Haleu se konačno odblokira
            - Nakon 2 izgubljena finala konačno osvaja ATP turnir i to protiv igrača koji
            finala ne gubi (Wawrinka)

I tako dalje. Poraz od Nadala je čak i ljekovit i sve je u svrsi odrastanja. Istu lekciju (doduše godinu mlađi) je morao da nauči i sam Nadal. Na Australian Openu 2005. je doživio poraz u 5 setova od Hewitta. Del Potro je 2009. na istom turniru bio ponižen od Federera osvojivši svega 3 gejma. Na Roland Garrosu je Federer protiv njega morao da igra 5, dok je na US Openu Delpo protiv njega slavio u 5. Da je jutros pobijedio, vjerujem da bi glatko ispao od Monfilsa. Vjerovatno je ovako i bolje jer je veliki radnik i vjerujem u njega.
            Last edited by amnesiac; 21-01-17, 21:53.
            Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018) French Open (2009) Wimbledon (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017) US Open (2004, 2005, 2006, 2007, 2008)

Comment

• Amnesiac, ovo sve stoji što si napisao, a s druge strane ne mora ništa značiti

Po meni si izostavio jedan jako bitan čimbenik, da bi usporedbe bile prave...
              To su rezultati na GS turnirima.

Recimo niti on, a ni Borna još nisu dogurali dalje od 3. kola... Kyrgios je ako dobro računam sa 18 godina igrao 1/4 W i 1/4 AO netom poslije...ž
              Tomić je isto igrao 1/4 W sa 18...

Po meni su rezultati na GS puno relevantniji od titule(koja obično bude neka 250-ica) ili renkinga..

Zverev još uvijek nema ozbiljan rezultat na GS. U tom segmentu je Zverev smiješan u usporedbi sa dosta igrača, a sa Nadalom da i ne govorimo.

Slažem se da bi mogao biti velik igrač Zverev, da ima sve predispozicije, ali će vrijeme pokazati hoće li ostati na pravom putu.

Po meni je od mlađe raje, (znam da je 3 godine stariji) Thiem najbolji s glavom da postane 5+ GS osvajač, a samim time naslijedi ove na vrhu. Nije ni Dominik više mlad, daleko od toga, ali će on ove ili iduće sezone sigurno igrati finale GS turnira.
              Last edited by luka; 21-01-17, 22:19.

Comment

• Od Tima nema ništa. To je Dimitrov mlađe generacije. On sa 23 godina ( i jače ) nema ni jedan zapažen rezultat na ATP ( čelendžeri i fjučersi se ne važe ).
                Samo Sale Zverev i Kirjos ( ako sredi glavu ) mogu nešto da naprave. Talenta im ne manjka.
                Šampioni se ne stvaraju u teretanama. Šampioni se stvaraju od nečega što imaju duboko u sebi- želju, viziju i san. M.Ali
                Ko sme taj može.Ko ne zna za strah taj ide napred.
                "When the crowd is chanting Roger I hear Novak."

Comment

• Originally posted by luka View Post
                  Amnesiac, ovo sve stoji što si napisao, a s druge strane ne mora ništa značiti

Po meni si izostavio jedan jako bitan čimbenik, da bi usporedbe bile prave...
                  To su rezultati na GS turnirima.

Recimo niti on, a ni Borna još nisu dogurali dalje od 3. kola... Kyrgios je ako dobro računam sa 18 godina igrao 1/4 W i 1/4 AO netom poslije...ž
                  Tomić je isto igrao 1/4 W sa 18...

Po meni su rezultati na GS puno relevantniji od titule(koja obično bude neka 250-ica) ili renkinga..

Zverev još uvijek nema ozbiljan rezultat na GS. U tom segmentu je Zverev smiješan u usporedbi sa dosta igrača, a sa Nadalom da i ne govorimo.

Slažem se da bi mogao biti velik igrač Zverev, da ima sve predispozicije, ali će vrijeme pokazati hoće li ostati na pravom putu.

Po meni je od mlađe raje, (znam da je 3 godine stariji) Thiem najbolji s glavom da postane 5+ GS osvajač, a samim time naslijedi ove na vrhu. Nije ni Dominik više mlad, daleko od toga, ali će on ove ili iduće sezone sigurno igrati finale GS turnira.
                  Luka, slabo si se pripremio za diskusiju

Prvo, upoređivati Nadala sa bilo kim je zaista smiješno jer tako uspješnog mladog igrača ćemo imati ponovo - nikad. Jesi li uopšte gledao tabelu koju sam postavio?

Drugo, prihvatam da je možda trebalo uzeti u obzir rezultate na Slamovima, ali budi precizniji. Nije Kyrgios sa 18 godina igrao četvrtfinale Wimbledona, već sa 19 godina i 2 mjeseca. Ali, evo ti podatak o njegovom skoru na ATP Touru 2014. Njega i Zvereva možemo savršeno poredit jer su obojica rođeni krajem aprila (4. mjesec). E pa, Kyrgios je 2014. na ATP Touru imao skor 10-9. Zverev je 2016. imao skor 44-24. Kyrgios je tad igrao chalengere (i osvajao) pa je zato tako malo mečeva jer oni se ne broje, a Zverev je to davno prerastao, ima dvije titule i što će mu više?

Tomic jeste igrao četvrtfinale Wimbledona sa 18 i po godina i 8 mjeseci i tu svaka čast, kao i četvrtfinale Australian Opena sa 19 godina i 3 mjeseca. Ne možemo dobro uporediti njega sa Zverevom jer je rođen u oktobru (10. mjesec) no recimo da je 2011. njegov skor bio 16:15 što je jako dobro, da budem jasan, premda je sljedeće godine imao 1 poraz više od pobjede. Čak nemam ja problem sa njegovim rezultatima. Imam problem što je jedno od njegovih glavnih oružja BH slajs koji je često koristio na pomenutim Wimbledonu, a na Australian Openu naredne godine protiv Dolgopolova u četvrtom kolu su se međusobno "islajsovali" a u narednom meču protiv Federera ni ne pokuša slajs jer zna da će Federer jedva dočekati da se izmakne na FH. Tako jedno od glavnih oružja ostaje neupotrijebljeno protiv određenih igrača. Talenat svakako, ali zaista se ne može porediti sa Zverevim, počev od servisa.

Thiem? Drag mi je igrač, ali ja od njega očekujem karijeru kao Davida Ferrera koji je dok je njegova generacija dominirala bio u potpunom zapećku i nekako se,kad su mlađi polako preuzimali primat, tiho ušunjao tu oko 5. mjesta, niko ga posebno ne uzima za ozbiljno i biće zaboravljen osim od strane nas nekoliko sa foruma . Mada bih iskreno volio da pogriješim u procjeni kad je Thiem u pitanju.
                  Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018) French Open (2009) Wimbledon (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017) US Open (2004, 2005, 2006, 2007, 2008)

Comment

Amnesiac, ovo sve stoji što si napisao, a s druge strane ne mora ništa značiti
                    Znaci, znaci. I te kako znaci. Ne naravno da je 100% sigurno.

S vjerovatnoscu od preko 80% se moze reci da ce Zverev biti visestruki GS sampion. Dileme su sa kondicijom i da li ce se kretanje pogorsati kako bude starao.

Comment

• Originally posted by Velikiajnstajn View Post
                      Kakve dominacije ljudi o čemu pričate, to su prošla vremena, opeći ćete se kad Zverevi i Raonići budu raznosili obojicu ove sezone.
                      Zverevi rutinski, a Istomin nije dozvolio da Raonic odradi posao.

@Indigo, koliko cesce da pisem?
                      1. Andrey Rublev
                      2. Thanasi Kokkinakis
                      3. Alexander Zverev
                      4. Ernesto Escobedo

Renesansa tenisa u 2016 godini.

Comment

• @Amnesiac

Odlicno skockan post, bas da se dolovi sta mi (ljubiteli tenisa naravno) imamo trenutno i kakav cemo igrac gledati u buducnosti. Ja stvarno tokom svih ovih godina pracenje tenisa nisam video ovakav paket kod nekog tenisera. On poseduje paket od koji nema spas, servis koji konstantno se dvizi oko 210 km/h, odlican forhend i najbolje njegovo oruzje BH. Udarac o kojem cemo vjerovatno pricati mnogo u buducnosti, udarac sa koji moze da uradi sta god pozeli. Ko nije gledao nek pogleda zadnja dva poena jucerasnjeg tb-a protiv Nadala. Fascinantno je sto igrac koji je visak gotovo 2 metra (199cm ako se ne varam) pokupi ostre slajseve kao da je to macji kasalj, bukvalno moze sa BH strane da odigra sta god pozeli. Tehnika mu je perverzno dobra, a najveci problem mu je fizicka pripremljenost. Eto vidilo se juce da jos ne moze pratiti ritam ove najbolje, ali boze moj nije ni Novak, nije ni Andy mogao pratiti Feda i Rafe kad su bili na pocetku karijere. Sasa nema fizicki nedostatak kao recimo Kirgios koji je grbav i koji apsolutno nista vise ne moze uraditi jer nema fizikus i ne moze defanzivno apsolutno nista.

Tako da i ja sam jedan od onih koji predvidjaju mnogo Slemova za Zvereva u buducnosti.
                        OVAKO

Comment

• Originally posted by Marija81 View Post
                          Od Tima nema ništa. To je Dimitrov mlađe generacije. On sa 23 godina ( i jače ) nema ni jedan zapažen rezultat na ATP ( čelendžeri i fjučersi se ne važe ).
                          Samo Sale Zverev i Kirjos ( ako sredi glavu ) mogu nešto da naprave. Talenta im ne manjka.
                          Mare, polufinale RG i 7 titula su baš nikakav rezultat?

Amnesiac, istina je da nisam išao detaljno u mjesece, jer mislim da za poentu koju sam je htjeo dati apsolutno ne znači da li je netko imao 18 godina i 8 mjeseci ili 18 i 11 mjeseci, odnosno 19 i 2 mjeseca.
                          Napomenuo sam za GS rezultate, jer su oni najrelevantniji(po meni). Uostalom, složio sam se sa velikim djelom tvoga posta, pa nije bilo potrebe za detaljima.

Vladane,
                          Totalno si promašio za Mišu. Može, može itekako može. Govorio sam od Basela da može. Po meni je on bolji igrač od brata.

Comment

• pravi zverev ocitao lekciju vitezu, ko bi rekao..
                            klasic cuvene 1987. taman na vrijeme.. sa 29,99 inace to ne bi bilo to

a buduci brojevi 1 nek se prvo pokazu na slemovima ili mastersima makar.. lako cemo za te umage i cenaje

Comment

• Originally posted by Vladan View Post
                              Endi Marej - Somi Zverev

Marej je najbolji teniser svijeta i vidjen kao osvajac Australijan Opena. Titula je njegova da je izgubi, nema mu najveceg rivala, fizicki je ubjedljivo najspremniji, igra najbolji tenis u karijeri. Ipak ima samo tri Selma ali je spreman da osvoji prvu titulu u Melburnu nakon pet neuspjeha i poetska pravda bi bila da on dodje do titule, jer je najvise zasluzuje. Vidjelo se i u Dohi da je mocan, da ima nivo i da je bilo ko u tom finalu igrao protiv njega, a ne Djokovic, osvojio bi titulu. No njemu je poraz mozda i dobro dosao, da se ne opusti, da se ne uljuljka, da se ne ususka, da se ne ulijeni, da se ne utripuje, da se ne pregrije. Prekinuo mu je Novak jedan fantastican niz pobjeda i skinuo mu to breme nepobjedivosti, sto je cesto i dobro. Somi ZVerev igra dobro ali uslovi u Melburnu mu ne daju ni jedan posto sanse da savlada Mareja,. Da se igra u nekoj brzoj dvorani ili na tepihu, pa i na parketu on bi pobijedio, ovako ce da skuplja gemove. Njegov svaki servis gem ce biti pod pritiskom i mec ce da traje koliko Endi bude zelio da se zadrzi na terenu, da trenira, jer ovo jeste trening za njega pred cetvrtfinale kad pocinju nesto tezi ispiti, ali sve te ispite je odlicno spremio, ceka ih i samo ukoliko se bas mnogo ne opusti nece ih poloziti.
                              Odlicna analiza, mogu pitat kako si znao?
                              OVAKO

Comment

Mare, polufinale RG i 7 titula su baš nikakav rezultat?

Amnesiac, istina je da nisam išao detaljno u mjesece, jer mislim da za poentu koju sam je htjeo dati apsolutno ne znači da li je netko imao 18 godina i 8 mjeseci ili 18 i 11 mjeseci, odnosno 19 i 2 mjeseca.
                                Napomenuo sam za GS rezultate, jer su oni najrelevantniji(po meni). Uostalom, složio sam se sa velikim djelom tvoga posta, pa nije bilo potrebe za detaljima.

Vladane,
                                Totalno si promašio za Mišu. Može, može itekako može. Govorio sam od Basela da može. Po meni je on bolji igrač od brata.
                                Luka, vreme će pokazati. Tima ne mogu da zamislim kao GS šampiona ili igrača koji u kontinuitetu pravi fantastične rezultate iz više razloga ( već sam par puta pisala o tome), najviše zbog užasnog planiranja kalendara, i neminovnog trošenja i zamora materijala.
                                GS polufinale ( RG prošle godine ) napravio je sa 22 i po godine.

P.S. Utisak dana je svakako pobeda Miše Zvereva. Kakav meč je odigrao, svaka čast.
                                Šampioni se ne stvaraju u teretanama. Šampioni se stvaraju od nečega što imaju duboko u sebi- želju, viziju i san. M.Ali
                                Ko sme taj može.Ko ne zna za strah taj ide napred.
                                "When the crowd is chanting Roger I hear Novak."

Comment

Working...