Announcement

Collapse
No announcement yet.

US OPEN 2023.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Originally posted by Ljubitelj tenisa View Post

Nisam poznavalac brzine kroz samu igru. Vidim jasno kad su velike razlike. Ovo je brze od Majamija, a tek od IW. Ali ne vidim razliku izmedju ovoga i Sinsinatija ili Kanade.
    Pa nema neke velike filozofije. Ima onaj CPI (court pace index) koji svrstava terene u 5 kategorija. Ispale lopticu pod uglom iz mašine i valjda mere vreme za koje pređe neki put, ili tako nešto.

Cat 1: slow (šljaka)
    Cat 2 : medium-slow (spori beton- primer mastersi IW i Majami)
    Cat 3: medium (otprilike danas Toronto/Sinsinati), ali i trava na Vimbldonu (Hale je očigledno brži)
    Cat 4: medium-fast (najkonstantniji primer je masters u Šangaju, možda i ATP 500 Dubai, ali i Sinsinati ranije)
    Cat 5: fast (ovo danas praktično ne postoji na ATP turu, ne znam da li ima tako nešto na čelendžerima, jednostavno prebrzo je u eri poliesterskih žica i najmodernijih reketa).

Naravno, to je sama podloga, loptice i vlažnost vazduha kao i temperatura i nadmorska visina igraju veliku ulogu. Madrid je najbrža šljaka zbog nadmorske visine. Sinsinati je uvek topao(doduše i vlažniji) pa je između ostalog i zato ranije smatran "bržim betonom".
    Na RG-u od 2011. kada su prešli na Babolat loptice (već par godina se koriste Wilson, ali pre 2011. ja mislim da su se koristile Dunlop Fort Clay Court kao i na 3 šljakasta mastersa) postalo je malo brže.
    Najveće promene je preživeo AO, do 2014. je bio negde Cat 2, pa je ubrzan malo od 2015-2016. pa je još ubrzan 2017. A 2021. je bio kao led, sigurno Cat 4. Pariz masters je takođe bio usporen negde 2015,2016, u Cat 2, a sada je ponovo brži, negde Cat 4.

Ovo sam pitao čisto jer mi se učinilo nešto brže na USO ove godine. Možda je to samo moja percepcija, ne znam.

I ne, ne verujem da Zverev može izbaciti Alkaraza.

Last edited by Kule; 06-09-23, 15:21.

Comment

Originally posted by Kule View Post

Pa nema neke velike filozofije. Ima onaj CPI (court pace index) koji svrstava terene u 5 kategorija. Ispale lopticu pod uglom iz mašine i valjda mere vreme za koje pređe neki put, ili tako nešto.

Cat 1: slow (šljaka)
      Cat 2 : medium-slow (spori beton- primer mastersi IW i Majami)
      Cat 3: medium (otprilike danas Toronto/Sinsinati), ali i trava na Vimbldonu (Hale je očigledno brži)
      Cat 4: medium-fast (najkonstantniji primer je masters u Šangaju, možda i ATP 500 Dubai, ali i Sinsinati ranije)
      Cat 5: fast (ovo danas praktično ne postoji na ATP turu, ne znam da li ima tako nešto na čelendžerima, jednostavno prebrzo je u eri poliesterskih žica i najmodernijih reketa).

Naravno, to je sama podloga, loptice i vlažnost vazduha kao i temperatura i nadmorska visina igraju veliku ulogu. Madrid je najbrža šljaka zbog nadmorske visine. Sinsinati je uvek topao(doduše i vlažniji) pa je između ostalog i zato ranije smatran "bržim betonom".
      Na RG-u od 2011. kada su prešli na Babolat loptice (već par godina se koriste Wilson, ali pre 2011. ja mislim da su se koristile Dunlop Fort Clay Court kao i na 3 šljakasta mastersa) postalo je malo brže.
      Najveće promene je preživeo AO, do 2014. je bio negde Cat 2, pa je ubrzan malo od 2015-2016. pa je još ubrzan 2017. A 2021. je bio kao led, sigurno Cat 4. Pariz masters je takođe bio usporen negde 2015,2016, u Cat 2, a sada je ponovo brži, negde Cat 4.

Ovo sam pitao čisto jer mi se učinilo nešto brže na USO ove godine. Možda je to samo moja percepcija, ne znam.

I ne, ne verujem da Zverev može izbaciti Alkaraza.
      Brate, dosta je izmešano sve. Oni kao ubrzavaju terene da bi kraće trajalo jer realno, kad ne igraju oni najbolji, na sporoj podlozi tenis niko neće da gleda, to je dosadan sport. Zatim imaju problem što im predugo traju mečevi, gube gledanost itd. E onda izađu ovi iz Wish and Go zadnju epizodu sada i kažu kako se usporavaju podloge jer gledaoci neće da gledaju razmenu od 3 udarca. Tako da ja ne znam šta je pravi trend.

https://sportklub.n1info.rs/tenis/gr...jno-o-sustini/ Evo, pominje i Novak da ima problema sa servisom. Mislim to je očigledno, on 90% mečeva ne može da prebaci 60% prosek ubačenog prvog servisa. Zaista ne znam šta je problem. Ali rešavaju.

Zverev je prilično motivisan, a ne znam koliko je fizički spreman. Igraće poslednji meč dana. Bio je vrlo ambiciozan na konferenciji posle meča sa Sinnerom. Realno je od šljake na ovamo sve vreme na nekoj ivici da napravi rezultat. Ali ima mnogo težak žreb. Ako je Alkaraz bar malo povređen, možda Saša i ima neku šansu. Ako je top spreman mali, pobeđuje 3 1.

Što se tiče ovih terena, nemam pojma. Meni je Sinsinati uveče delovao mnooogo brzo. Ali ja sam to gledao u pola noći onako kroz sanjive oči, možda sam istripovao. Australija je meni nekako na betonu najbolja. Ne previše sporo, ni brzo. Madrid na šljaci a trava nisam pratio sve turnire pa ne znam. I dvorane su mi ok Šangaj i Nitto.

Comment

Pa, oni su preterali sa usporavanjem podloga tamo negde zaključno sa 2016, pa su promenili trend. E onda su iznikli servebot-pusher-i kako ih zovu, Medvedev i Zverev. Koji servisom prave prednost, a mogu i do sutra da prebacuju, da ne pominjem da je tada top 10 bio pun košarkaša, Siner plus Meda, Zver, plus Beretini plus Cicko, Fric, Hačanov, svi su bili min 193 cm (Cicko, Felix). Bila je bojazan od toga da bi mogli imati novu eru asova i relija do 3-4 udarca. Pa su stali sa ubrzavanjem, plus su ovi gorostasi lupali lopticu kao ludi. A sada, Kule misli, da gledaju da bude sporije da Alki obori sve rekorde određenog tenisera.

Ma...lepota tenisa je u raznovrsnosti, nek bude svega! Ja bih voleo da je AO kao 2008-2014. , sporiji kao i ceo taj prvi deo godine. Vimbldon da je brz kao Hale skoro, USO da je brži, kao negde, ajde da kažem 2005. (no oni tvrde da nisu mnogo menjali brzinu tokom godina).

Ne bih se složio da je Zveki na ivici nekog rezultata i uspona. Sećam se dobro polufinala RG-a sa Rudom i meč u Torontu valjda protiv Fokine. Dečko je delovao kao pogubljeni amater. Igra mu je nestabilna.

Comment

Izgleda da je mali ipak bio top spreman Nisam gledao meč ali 2 sata, 24 minuta, 3 0. Znači da ga je razbio. Zverev je otprilike malo precenio sebe i dao onako malo ne odmerenu izjavu.

Gledao sam meč Medvedev vs Rubljov. Baš dobar meč iako je bilo 3 0. Rubljov je mnogo puta brejknuo Danila i mogu samo da vam kažem da će Alkaraz da razbije Medvedeva. Kad već pričamo o brzini podloge, ona je definitivno srednje brza što protiv Alkaraza ne odgovara Medvedevu. Rubljov bi pobedio da ima bar malo varijacija u igri. On samo igra BH i FH i to je to, nema drop shota, nema bočne rotacije u forhendu kojom može da napravi neki ugao u đus stranu kad igra razmenu. Dijagaonala na prednost stranu mu je daleko bolja ravna i leti nisko iznad mreže. Ono što sam zapazio je da Medvedev, što je intenzivniji reli on sve bolje vraća. Odgovara mu dobar ritam koji daju Novak i Alkaraz. Zato ga ne bih skroz otpisao ali mislim da će ga mali razbiti. Alkaraz ima i drop shot, ima odličan slajs, ima čime da menja ritam, ima top spin forhend, ne toliko side spin. I ono što sam video i da se Medvedev fino umorio.

Alkaraz će dobiti Medvedeva bez problema, i Đokovića sa malo više problema samo ako bude držao razmene srednjeg intenziteta.

Comment

Đoković će da dobije malog sa malo više problema.
            “La vostra fama è come il fiore, che nasce e muore, e si secca allo stesso sole che gli ha dato vita dall'acerba terra"

Comment

Originally posted by dekkard View Post
              Đoković će da dobije malog sa malo više problema.
              Daće Bog.

Zverev realno nije mogao da se oporavi od onih 5 sati i zato je ovako izgubio. Realno pravi test za Alkaraza je protiv Medvedeva. Saša bi bio bolji mnogo da se nije onako potrošio protiv Sinnera.

Što se tiče Novaka, uradio je veliki posao u Sinsinatiju pobedom. Alkarazovo samopouzdanje pred duel sa Novakom sada će biti manje. Potencijalno, ovaj meč može da bude kalibra onog na Roland Garosu, Novak je uhvatio formu. I mora da se ide napred, mnogo mora da se ide napred, trebaće nam kratki poeni kao leba gladnima.
              Ne vredi da se obaraju ruke sa ovim malim.

Comment

Esam vam reko?! Nema od Zvereva ništa ozbiljno...
                Gledao sam i ja Rublev - Medvedev i slažem se da će Alki da pregazi Medu kao malo dublje potoče. Možda eventualno iz besa izvuče 3. set ako se Alki tradicionalno opusti.

Novak mora da servira dobro ako bude igrao protiv Alkija, inače mislim da neće biti ni tesno kao na Vimbldonu. A odavno ne servira dobro.

Nadam se da niko više ne računa na tremu Alkija. Toliko naivni nismo, jelte?
                Last edited by Kule; 07-09-23, 09:44.

Comment

Esam vam reko?! Nema od Zvereva ništa ozbiljno...
                  Gledao sam i ja Rublev - Medvedev i slažem se da će Alki da pregazi Medu kao malo dublje potoče. Možda eventualno iz besa izvuče 3. set ako se Alki tradicionalno opusti.

Novak mora da servira dobro ako bude igrao protiv Alkija, inače mislim da neće biti ni tesno kao na Vimbldonu. A odavno ne servira dobro.

Nadam se da niko više ne računa na tremu Alkija. Toliko naivni nismo, jelte?
                  Rekao Zverev na konferenciji da je imao problem sa tetivom nekom nakon prvog seta i da posle toga nije mogao snažno da servira a to mu je glavno oružije. U principu se osećao dobro do početka meča, smatra da se oporavio od onog duela sa Sinnerom. Carlos samo 58% servis.

Neće Alkaraz imati tremu ali Novak je u prednosti psihološki. Prvi duel u Madridu je ispustio Novak, drugi je Alkaraz podlegao pritisku, treći je ponovo ispustio Novak na Wimbledonu. Četvrti je Carlos loše procenio Novaka, da ga ima, da je bolji. Time se vaga malo promenila.

Kada igraju tako dobri igrači koji su u principu izjednačeni a Đoković i Alkaraz su najbliže po kvalitetu, baš su jednaki, onda je prema mom mišljenju u blagoj prednosti onaj koji je prethodni meč izgubio. To malo paradoksalno deluje ali evo zašto to mislim. Onaj ko je izgubio, prvo ima motivaciju za revanš veću nego ovaj što je pobedio. Drugo uradi analizu šta nije bilo dobro i sprema malo drugačiju taktiku za protivnika, nešto novo. A protivnik koji je pobedio to ne zna. To su prednosti kad su igrači ujednačenog kvaliteta.

Ne znam da li si čitao tekst koji sam kačio sa sportkluba ali Novak ima problema sa servisom, od duela sa Sinnerom na ovamo, ne može čovek da priđe na 65%, protiv Fritza je bilo 61%. Ne kapiram šta je problem ali sigurno će se poraditi na tome u narednih par dana. Šta bi moglo biti? Ako je izbačaj kako treba onda je do tajminga. Oni kažu da se nešto poremetilo u kinetičkom lancu pokreta. Znaš i sam, igraš tenis. Ide zamah, izbačaj, petlja, udarac. Ako to nije sinhronizovano bude sitno odstupanje a priličan problem.

Ukoliko finale bude sa Alkarazom, očekujem da Novak poradi na kick servisu. To je dobar plan jer niko ne servira Carlosu kick. Inače, ovo je Carlosu četvrto polufinale na Slemovima za redom. Samo je propustio Australiju. Postaje polako veliki igrač. A Novakovo peto finale za redom na Slemovima.

I da dodam, ono što je malo verovatno a može da se desi, jer je ipak Njujork da Novak pruži u finalu malo slabiji izdanje. Jednostavno da ne ide. Ali ako bude na nivou npr. iz 2018.god ima dobre šanse za pobedu. A tek iz 2015.god.

Comment

Ako gledamo sa aspekta naplate ko je koga dobio poslednji put, tu je Alkaraz u prednosti jer je izgubio Sinsinati, medjutim Nole je izgubio poslednji slem tj W tako da opet ima šanse da naplati jer su na slemu, pod uslovom da obojica dodju u finale a doći će🤣
                    Lako je uvek pogadjati u centar ako imaš ljude da crtaju krugove oko njega

Comment

Na poslednjih 9 Slemova koje je igrao, Novak je 8x igrao finale i 6x pobedio. Kakav igrač.

Comment

Jeste, ali ako ćemo da budemo pošteni, to mu je najvećim delom omogućio nedostatak konkurencije. Tek sad Alki pokazuje Zverima i Medvedima đe im je mesto.

Comment

Pašće i mali u igri kao što svi padaju, samo polako. Još kad se umeša privatan život, belosvetske cice koje će ga obletati neće znati gde je levo.
                          “La vostra fama è come il fiore, che nasce e muore, e si secca allo stesso sole che gli ha dato vita dall'acerba terra"

Comment

Jeste, ali ako ćemo da budemo pošteni, to mu je najvećim delom omogućio nedostatak konkurencije. Tek sad Alki pokazuje Zverima i Medvedima đe im je mesto.
                            Mislim da je to pošteno. I Federer je igrao bez konkurencije neko vreme. Jedino Nadal nije imao sreće ali on je to ispeglao sa 14 RG gde nije imao konkurenciju.

Medvedev realno nije u formi. U svakom setu ga je Rubljov brejknuo bar 1x, a bilo je i više puta. Pazi kad je Rubljov uspeo da ga masakrira sa osnovne linije iako je bilo 3-0 baš je bio težak meč za Danila. Realno su Novak i Alkaraz najviše pokazali.

Nije ni toliko što je Danil u nedovoljnoj formi, nego sa čime da igra? Ritern normalan nema, nego igra sa 4m iza osnovne linije. Drugi servis nema, poješće ga mali na riternu, jer realno Alkaraz brutalno napad drugi servis protivnika. Mora da se kickuje mnogo a Medvedev to nema. Podloga je dovoljno spora da Alkaraz može na mrežu.

Ono u šta se uzdam je da bar može da ga namuči. Ili da Alkaraz ispuca najbolju igru u polufinalu i onda da realno ne igra na najvišem nivou u finalu.

Šta bi Novak mogao drugačije protiv Alkaraza da malo olakša sebi? Mislim svakako kick servis na prednost strani, to bi bilo iznenađenje i mora napred na mrežu. Isto važi kao i za Wimbledon, ako ne budu radili forhend i servis, biće mnogo teško. I ključ će biti ritern na drugi servis Alkaraza, to je nešto što na Wimbledonu Novak uopšte nije eksploatisao dobro.

Last edited by Ljubitelj tenisa; 07-09-23, 12:31.

Comment

Servis, kik servis na bekend, i ultra-agresivni mod kao u Australiji. Ako bude razmena kao u Sinsinatiju, crći će. Tako ne može sa njim na USO i RG-u više. Može na AO. Ali AO podloga mu omogućava ultra agresivni mod i da odmornim telom dobro servira. I manje vetra.

Comment

Obratite pažnju na polufinale, sigurno će Novak nešto probati. Videh jedan kick servis protiv Đerea mislim, ali rano je bilo za uvežbavanje. Možda proba protiv Sheltona. Kick bi bio iznenađenje. Ima Carlos tu nekih rupa. Iznenađujuće je kako Novak uopšte nije uspeo da eksploatiše drugi servis Alkaraza. Očigledno je da Carlosova eksplozivnost uspe da pokrije Novakov dobar ritern, mali zauzme poziciju jako brzo. Recept za Novaka se video u 3.setu Wimbledona gde ga je mali žestoko potrošio u kvalitetnim razmenama gde nije žurio da napadne. Ali to je bilo jer je Alkaraz uzeo drugi set. Strpljenje varira u odnosu na rezultat, ako mora da se juri rezultat, mora i da se napada. Novak nema top spin kao Nadal, on ima top spin koji pravi drugačiji proboj, Nadalov forhend top spin odskače visoko a Novakov beži u stranu, oštra putanja, manje obara reket od Nadala u zamahu.

Nema drugog recepta osim da funkcionišu forhend, prvi servis i da se ide na mrežu. To su elementi kojima se drže kratki poeni. Đoković naravno ne može da ide ko lud napred non stop ali može da se okrepi sa snagom, takvom igrom.

Da bi pobedio, sa druge strane, Carlos će da bije kick servis na prednost strani i u telo na đus strani. To mu je Ferero savetovao na koučingu u Sinsinatiju. I još nešto, Carlos je na Wimbledonu izbegao poraz divnim slajsevima koji su leteli nisko iznad mreže a trava ima nizak odskok. To sad neće moći na betonu.

Comment

Working...
                                X