Announcement

Collapse
No announcement yet.

Australian Open 2015

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 4. To ga cini nesigurnim a Vavrinku neugodnim protivnikom za Novaka. To je nesumnjivo najveci uspjeh u Stanovoj karijeri!

    Pa zar neko stvarno moze napisati ovako nesto

    Comment


    • Originally posted by NI View Post
      Da li sam bas tako rekao? Ako jesam, onda sam pogrijesio. S tim sto ja apsolutno ne vjerujem da moze biti fiziki top. Viroza/prehada je morala ostaviti zaostatak u kondicionoj spremi. On je preda u Dohi, potom je smanjeno trenirao 1-2 dana prije pocetkao Ao open. Sjecas li se panike. To znaci da ga je petnaestak dana nesto (malo) mucilo. Protiv Bedene je pokazivao znake fizicke malaksalosti. Ali od tada do jucer je sve bilo u redu. No ne zaboravi da nije imao fizicki naporan mec.


      Ok je to no iako Novak nije top fizicki ja mislim da nije ni daleko,ali I to ce mu po meni biti dovoljno fizicke snage za 5 setova protiv Mareja ukoliko ne bude visoka vlaznost ili nesto slicno,jer svi pricate da je Marej puno popravio fizicku spremu sto se bas I nije videlo u 4 setu meca sa Dimitrovim gde se videlo da na pocetku seta ulazi polako u fizicku krizu,koja bi ga mozda kostala meca da se Dimitrov nije raspao posle one set lopte,tada ga je bukvalno Dimitrov izvukao iz te krize,tako da ne vidim razloga za preteranu paniku u tom smislu,mada definitivno treba obratiti paznju na to

      Comment


      • shminka,

        Ti vidis da Vavrinka stvara Novaku probleme. Ali ne vidis da Novak stvara Vavrinki probleme. Novak ne moze da dominira Vavrinku, ali Vavrinka jos manje moze da dominira Novaka. Postoji nesto sto se zove "dominanace index". To je postotak osvojenih return poene podijeljen sa postotkom izgubljenih servis poena. To je odlicna mjera osim kada imamo velikog servera u mecu kao Karlovica. Taj indeks je u mecevivima Novaka i Vavrinke sljedeci:

        Code:
        19‑Jan‑2015	Au Open	1.21 (1.17 prije 5. seta)
        13‑Jan‑2014	Au Open	1.16
        26‑Aug‑2013	US Open	1.11
        14‑Jan‑2013	Au Open	1.1
        
        U Novakovu korist naravno.
        Sto prvo bode oci je koliko je taj indeks slican u sva cetiri meca. U sva cetiri imamo jasnu prednost Novaka. Da ti dam jednu ideju kolika je ta prednost evo ti indeksi za nekoliko drugih meceva.
        Code:
        Nov Mar US 2014 	1.1		
        Mar Nov US 2012	1.05		
        Nad Nov RG 2014 	1.19		
        Nad Fed AO 2014	1.5		
        Nad Fed AO 2012	1.16		
        Nad Fed AO 2009	0.99	Federer jaci	
        Nad Fed Wi 2008	0.98	Federer jaci	
        Nad Fed RO 2006	0.98	Federer jaci	
        Nad Fed RG 2007	1.14
        Ukratko u ta cetiri meca se Vavrinka vise mucio nego Novak. (Igracki govoreci.) I bilo koji je mogao dobiti samo ako igra bolje od Novaka u vecinu kljucnih gemova. Bilo kako bilo, igrac koji je pod vecim pritiskom cesce puca. Sto je prirodno. Za ocekivati je da u mecevima Novak-Vavrinka prije pukne Vavrinka. Dominacija od 1.1 je prilicna. To je 10% poena vise. A Novak svaki put napravi verseiju od meca. Zasto?

        Originally posted by shminka View Post
        NI,

        1. Apsolutno je nebitno kakva je statistika na 2-2. U 5. set se može ući i nakon 6-0 6-7 6-0 6-7. Tenis. Tu statistiku možeš upotrijebiti samo za žaljenje što meč do tada nije završen. Na AOu 2013 je 5. set bio jedina Novakova prilika za pobjedu, pošto je gubio 2-1 nakon 3 odigrana. Jedino što iz 4 seta u 5. možeš unijeti je čuveni momentum. Novak ga je unio 2014, a Stan 2015. Niti jedan od njih ga nije u potpunosti iskoristio. Stan ga je izgubio u potpunosti nakon propuštene prilike, dok ga je Novak nakon propuštene prilike zadržao još 4. gema.
        Postoji faktor momentuma, tu nema spora. Ali reci da je u 5. setu nebitno jesi li bio superioran u predhodna 4, pod uslovom da ste jednako umorni, je apsurd.

        2. Kao što rekoh, došli su do prednosti koju nisu iskoristili. Apsolutno je nebitno gdje su je ispustili. Sami su krivi što su je ispustili.
        Apsolutno ne stoji. Novak je imao prednost 2014. a Vavrinka nije 2015. Na stranu sada sto je Vavrinkina realizacija BL do 5. seta bila fantasticna. To je posljedica neke mentalne blokade koju Novak ima sa Vavrinkom.

        3. U 4 gema poslije 2-2 Novak jeste bio bolji igrač. Šta je Wawrinka uradio? Spasio je BL odigravši najdužu razmjenu od 31 udarca, potom je došao do prednosti u još jednoj razmjeni od 17 udaraca. U 7. gemu na deuce osvaja još jednu razmjenu od 18 udaraca, a onda spašava još jednu BL asom, te dolazi do prednosti još jednim asom. Da je ovo Rafa uradio, bilo bi šampionski, no?
        Bilo ko ko dobije mec u kome protivnik ima indeks dominacije od 1.1 je odigrao sampionski. To nije sporno. Ali zanemarujes da je Varinka dobio kljucni gem zahvaljujuci jednoj parsici. Naravno da nije Novaka pritiska cijelo vrijeme, ne bi dobio i pored prasice.

        Poeni od 1-4 udaraca Novak 6 Stan 9
        poeni do 10 udaraca Novak 7 Stan 2
        poeni preko 10 udaraca Novak 3 Stan 4...od čega pomenuta 3 za Stana u kritičnim poenima
        Sto to pokazuje? Da je Vavrinak bio superiran u dugim razmjenama? Ni slucajno. Uzorak je premali. Samo jednu stvar. Vavrinka je toga dana bio veci SAMPION. Zato je pobijedio.

        Od 4-4 do kraja meča su stvari izjednačene. Novak na 6-6 osvaja 2 poena na reternu i dolazi do 30-30. Šta Stan radi? Dobija još jednu razmjenu od 20 udaraca. Poeni u ovom razdoblju meča

        od 1-4 Novak 13 Stan 13
        do 10 Novak 3 Stan 3
        preko 10 Novak 2 Stan 5
        Ovdje je uzorak veci. To je znacajnije. Medjutim ti previdjas ocigledno. U kljucnim poenima u razmjenama preko 10 udaraca Stan je imao 4:0. U ostalima je bilo 5:5. Stan je vise zelio pobjedu i igrao SAMPIONSKI kad je trebalo. Ja to tvrdim cijelo vrijeme.

        Iz svega navedenog je sasvim jasno ko je bolji u dužim razmjenama i ko osvaja poene kada se poen razvije. U odlučujućem gemu Novak na deuce stranu 3 puta pogadja 1. servis, 2 puta dobija lagani poen u stilu u kom ih je i osvajao. Treći put nema sreće, nije dovoljno brz, gubi poen. Dešava se, slično se desilo i Roddicku protiv Federera u istoj situaciji. Nije do njega. Na prednost stranu promašuje 2 prva servisa. Šta Stan radi? Pa traži baš onakve razmjene kojima je dobijao poene u ovom setu. Novak više nema snage ni da ih započne, prvu završava prvim FHom, drugu 3. FHom.
        Da li imas stitisku za duze poene za sva cetiri meca. Iz nje bi mogli vidjeti ko je jaci u dugim razmjenama.

        Misliš da je imao snage za izmjenu ma meč loptu? Dal bi je dobio?
        To je mec lopta. Onaj ko je spasva je pod daleko vecim pritiskom.

        Na ovo nemam komentar.

        Nema sumnje da je najbolji meč bio AO 2013. Jedan od najboljih 10 u zadnji 10 godina, bez ikakve sumnje. Medjutim, ono što potvrdjuje da je Stan 2014. bio bolji igrač nego 2013. je činjenica da nije morao igrati isti tenis kao na AO 2013. U svojoj igri je imao opcije koje nije imao godinu prije. To se vrlo lako da primjetiti. Ko hoće, naravno.

        I o meču AO 2013. bi se drugačije pričalo da je imao drugog pobjednika. Po Novaka je na kraju ispalo sve super, priča iz filmova. Došao Stan, naložio se na Novaka, kao što se i svi ostali nalože. Igrao najbolji tenis ikad. Novak se borio sa njim, a i sa sobom, bio je zid, skakao, klizao, vrištao, pogodio pasing na kraju. Stigao poderati i majicu. Ne može ljepšte, šampionski! Svejedno, da je zijanio u analizi bi se sasvim lijepo pokazalo da rezultat 6-1 5-2 nije bio samo Stanova zasluga. Pa bismo imali komentare tipa: "Lako je dobiti, kad ti Novak pokloni set i još i 5-2, pa se mora trošiti da se vrati u meč, pa..."
        Ja takve kometare ne dajem. Novak nista nije poklonio Vavrinki. Ni Vavrinka njemu. Vavrinka mu je 'ukrao', tj. sampinoski dobio, jedan mec a bio vrlo blizu da mu 'ukrade' i drugi. Razlog? Najvjerovatnije Novakova arogancija. Stav tipa: "Ja sam definitivno bolji od Vavrinke i to cu uvijek pokazati." Toga nije bilo jucer, iako je bio lose igre u kljucnim trenutcima, daleko vise nego kod Vavrinke.
        Last edited by NI; 31-01-15, 19:57.

        Comment


        • Nema fizickih problema, nema posledica prehlade, nema nicega, nemojte se tripovati ljudi.
          Sutra ne ocekujemo nista, nadamo se najboljem i to je to...
          sigpic

          Always somewhere Miss you where I've been I'll be back to love you again

          U crnim rupama možeš ludo da se zezaš. Da lebdiš iznad zemlje. Da slušaš rock ´n´ roll.Dozivaš kišu.
          Ili da mazneš neku lepu ribu. Samo je bezveze kada se probudiš….

          Comment


          • Fkt ne vidim kako ti dominacija u izmjenama u 1. setu nešto znači u 5. setu u kom se meč lomi, a protivnik osvaja sve bitne razmjene. Niko ne kaže da ga je kroz meč nadigrao u izmjenama, ali je valjda jasno da je u izmjenama bio bolji na kraju meča što mu je i donijelo pobjedu

            znači, Wawrinka je ŠAMPIONSKI dobio Novaka na AO 2014.

            Pošteno
            Last edited by shminka; 31-01-15, 20:12.

            Comment


            • Originally posted by shminka View Post
              Fkt ne vidim kako ti dominacija u izmjenama u 1. setu nešto znači u 5. setu u kom se meč lomi, a protivnik osvaja sve bitne razmjene. Niko ne kaže da ga je kroz meč nadigrao u izmjenama, ali je valjda jasno da je u izmjenama bio bolji na kraju meča što mu je i donijelo pobjedu

              znači, Wawrinka je ŠAMPIONSKI dobio Novaka na AO 2014.

              Pošteno
              Nije posteno nego realno.

              Ako neko dobija kljucne poene u petom setu, sto je to? Ako neko desetak puta zaostane 0:30 na sopstveni servis i svaki put spasi gem protiv najboljeg returnera na svijetu, sto je to?

              Za razliku od Federera u MC-u protiv kojeg je imao dominaciju 1.19 kada je Vavrinaka je u izjednacenom mecu bio igracki bolji.
              Last edited by NI; 31-01-15, 20:36.

              Comment


              • Naravno da je realno, ali niko to još ovako nije napisao...neka se zna

                Comment


                • Originally posted by shminka View Post
                  Naravno da je realno, ali niko to još ovako nije napisao...neka se zna
                  Kad svako zna da je Vavrinka poznata 'chokercina' bez obzira sto pokaze na terenu.
                  Last edited by NI; 31-01-15, 20:36.

                  Comment


                  • Ispravio se NI, ali ne na vreme, pa eto ima nas koji znamo sta misli o Wawrinki

                    Comment


                    • Zanimljivosti radi:

                      Novak je imao dominaciju protiv Federera 1.30 na USO 2011, 1.17 na USO 2010, 1.12 u Uimbldonu 2014 i samo 1.04 na AO 2011.

                      Federer je imao dominaciju protiv Novaka 1.32 u Uimbldonu 2012, 1.25 u Shangaju 2014. i 1.22 na RG 2011. (Ova posljednja me jako iznenadjuje.)

                      Comment


                      • Iznenadit će te sve vezano za šljaku kod njih dvojice, jer ti je početna stavka pogrešna

                        Vidiš i sam da ti indexi ne moraju ništa da znače...kažeš da je apsurdno to što je pred 5. set nebitno šta se dešavalo prije...računanje poena u tenisu svakako jeste apsurdno u odnosu na ostale sportove...zato ga i volimo
                        Last edited by shminka; 31-01-15, 20:56.

                        Comment


                        • Prihvatiti se ove bliže strane sutra

                          Breakovi u meču Stan-Novak 2014...3 odozgo, 6 odozdo...prethodni meč 2 odozgo, 10 odozdo...a i zadnji sa Murrayem prva dva došla odozdo

                          Comment


                          • Ne razumem cemu pesimizam?
                            Na osnovu cega ste stekli zakljucak da Marej ima vece sanse, da je fizicki u boljem stanju i da ima prednost u dugim relijima?

                            1.Pre meca sa Vavrinkom covek je bio apsolutni favorit a sada navodno nece moci da se nosi sa Marejom.
                            Razlog Novakove onakve igre moze biti taktika koju su fizicki problemi iskazali u drugom svetlu i onakvu igru prikazali kao veliku slabost.
                            Naravno daleko od toga da je bilo sjajno ai cak i sa onakvom igrom dobio je coveka koji je branio titulu i coveka koji mu po stilu igre najmanje odgovara.

                            2. Fizicki pad mogao je biti uzrokovan psihickom nestabilnoscu koja se manifestovala slabom igrom kada bi trebao resiti mec. Postoji mogucnost da je previse razmisljao o tome da mec moze oet otici u pet setova i da ce opet fizicki patit i kako se opteretio sa tim to se i desilo.

                            3. Da je Novak dobio u 4 seta da li bi ste imali drugacije misljenje?

                            4. Nije imao viner 16 gemova i uspeo je da pobedi, to dovoljlno govori o njegovoj zelji bez obzira koliko se Waw raspadao.

                            5. Endi je pobedio loseg Dimitrova, premorenog Kirijosa i izduvanog Berdiha, nista impresivno pogotovo sto se zna kakav je mental midget Ceh.

                            6. Za razliku od Berdiha Djokovic ima neuporedivo cvrsci BH te ce sigurno izdrzati pritisak bez obzira na promene ritma i Skotov ulazak u teren.

                            7. Novak ima mnogo bolji return od Berdiha i tu ce uzimati dosta poena.

                            8. Novak bolje servira.

                            9. Skot je fizicki sigurno jaci nego li na USO ali zaista sumnjam da su sto se tice fizicke spreme daleko jedan od drugog.

                            Sutra slavimo PETICU!
                            There's something wrong with me chemically
                            Something wrong with me inherently
                            The wrong mix in the wrong genes
                            I reached the wrong ends by the wrong means
                            It was the wrong plan
                            In the wrong hands
                            With the wrong theory for the wrong man
                            The wrong lies, on the wrong vibes
                            The wrong questions with the wrong replies

                            Comment


                            • Originally posted by shminka View Post
                              Iznenadit će te sve vezano za šljaku kod njih dvojice, jer ti je početna stavka pogrešna

                              Vidiš i sam da ti indexi ne moraju ništa da znače...kažeš da je apsurdno to što je pred 5. set nebitno šta se dešavalo prije...računanje poena u tenisu svakako jeste apsurdno u odnosu na ostale sportove...zato ga i volimo
                              1.
                              Dakle pricamo o igracima koji poznaju jedan drugoga. Ne o igracima koji prvi put igraju pa su dosli do 5. seta a u predhodna 4 su se upoznali. Znaci u 5. nema nicega novog. Samo volja, kondicija, znanje, momentum i mentalna snaga.

                              U petom setu je najvaznija mentalna snaga, pa kondicija, pa tek onda momentum iz cetvrtog i konacno zadnje tenisko znanje. To znanje se pokazalo u prethodna 4 seta. (Znanje i forma skupa.) Iako je najmanje vazno, to ne znaci da je nebitno.

                              2.
                              Samo jedan mec na sljaci izmadju Novaka i Rodzera je bio stvarno ravnopravan. Rim 2009. U ostalima je pobjednik bio jasno bolji.

                              3.
                              Zar te ne fascinira da Vavrinka i Novak u cetiri meca imaju manje vise isti indeks dominacije. U proslogodisnjem koji je bio briljantan i ovogodisnjem koji je bio ocajan. Sto god radili otprilike su ista meta isto ostojanje, ako su obojica motivisani i u formi. Taj 1.15 +/- 0.05 znaci da je Novak bolji ali da ne moze lako da pobijedi. Novak ne moze da nadigra Vavrinku, moze da bude tek malo bolji. Da je mogao, to bi ucinio u prethodna tri meca. Cini mi se da su Beker i Novak ove godine to shvatili. A meni to do ove diskusije sa tobom nije bilo potpuno jasno.

                              Zaveli su me rezultati mecev u dva dobijena seta u kojima je Novak nekoliko puta pomeo Vavrinku. Vjerovatno Novak moze lakse da podnese zahtijevani intezitet u dva seta. Plus je Vavrinka manje motivisan nego na GSovima. Zavelo me je isto tako opstepoznato misljenje da je Vavrinka choker. Cesto jeste, ali u ovim mecevima sa Novakom nije bio.
                              Last edited by NI; 31-01-15, 21:25.

                              Comment


                              • Originally posted by Indigo View Post
                                Ne razumem cemu pesimizam?
                                Na osnovu cega ste stekli zakljucak da Marej ima vece sanse, da je fizicki u boljem stanju i da ima prednost u dugim relijima?

                                1.Pre meca sa Vavrinkom covek je bio apsolutni favorit a sada navodno nece moci da se nosi sa Marejom.
                                Razlog Novakove onakve igre moze biti taktika koju su fizicki problemi iskazali u drugom svetlu i onakvu igru prikazali kao veliku slabost.
                                Naravno daleko od toga da je bilo sjajno ai cak i sa onakvom igrom dobio je coveka koji je branio titulu i coveka koji mu po stilu igre najmanje odgovara.

                                2. Fizicki pad mogao je biti uzrokovan psihickom nestabilnoscu koja se manifestovala slabom igrom kada bi trebao resiti mec. Postoji mogucnost da je previse razmisljao o tome da mec moze oet otici u pet setova i da ce opet fizicki patit i kako se opteretio sa tim to se i desilo.

                                3. Da je Novak dobio u 4 seta da li bi ste imali drugacije misljenje?

                                4. Nije imao viner 16 gemova i uspeo je da pobedi, to dovoljlno govori o njegovoj zelji bez obzira koliko se Waw raspadao.

                                5. Endi je pobedio loseg Dimitrova, premorenog Kirijosa i izduvanog Berdiha, nista impresivno pogotovo sto se zna kakav je mental midget Ceh.

                                6. Za razliku od Berdiha Djokovic ima neuporedivo cvrsci BH te ce sigurno izdrzati pritisak bez obzira na promene ritma i Skotov ulazak u teren.

                                7. Novak ima mnogo bolji return od Berdiha i tu ce uzimati dosta poena.

                                8. Novak bolje servira.

                                9. Skot je fizicki sigurno jaci nego li na USO ali zaista sumnjam da su sto se tice fizicke spreme daleko jedan od drugog.

                                Sutra slavimo PETICU!
                                Sve se slazem,osim sa cinjenicom da je Marej dobio loseg Dimitrova,Grigor je u tom mecu imao nekoliko perioda vrhunske igre u kojima je sabijao Mareja razornim udarcima,ali ipak Novak nije udarac kao Dimitrov,pa to ne mozemo uzeti kao neki uzorak

                                Comment

                                Working...
                                X