Announcement

Collapse
No announcement yet.

Koji fakultet upisati ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Daleko si ti momak od ozbiljne price za fakultetima, iako je lepo videti da tako mladi ljudi vec sad gledaju sta ce i gde. Koju god da upises srednju, osim gimnazije, neces pogresiti, a sada su nekako najpopularnije ekonomske ili elektrotehnicke.

http://www.sportklub.info/forum/show...=1#post1169366

Da se ne ponavljam, posto sam ovo vec pisao u prvom pasusu. U principu imas nekoliko opcija, ali je nekako najbolja FPN u BG (mada ne znam gde zivis, koliko ti je to daleko), s obzirom da je drzavni, i da imaju finu praksu, i sto je to najlaksi smer od regularna tri na tom fakultetu, bar mi tako drustvo govori koje ide na taj fax. Opet, opcija Singidunum ili Megatrend koji svakako imaju te smerove su isto ok opcije ako imas pare za finansiranje, a i poprilicno nisu teski za ucenje, cak naprotiv.

I da, od novinarstva se ne zaradjuje puno, bar kod nas u ovim domacim listovima poput Zurnala, ako si vec odredio da ces sportski novinar biti. Cak imamo jednog forumasa ovde koji radi tamo, on je zavrsio privatni Singi, pa ti mozda on moze vise reci.

Ja sam npr zeleo da budem isto kao ti u tim godinama, sportski novinar, ali sam kasnije ipak prelomio da odem na FSFV ili popularni DIF, jer me je u gimnaziji (koju sam nazalost pohadjao) zgranulo ocajno fizicko vaspitanje, tako da nije iskljuceno da i ti vremenom promenis misljenje. Mada opet, kao sto Johnny rece, u principu i nije bitno sta zavrsis, da bi radio kao novinar, pa nije iskljuceno, da se ja opet zainteresujem za tu struku.
    sigpic

“We have to change, from doubters, to believers, now.”
    -Jürgen Klopp

Comment

• ne postoji vrsta obrazovanja i usavrsavanja koja bi se mogla poistovetiti sa gubljenjem vremena ili bi se mogla omalovaziti ali novinarstvo, narocito sportsko je nesto sto smatram da se prosto ne moze nauciti u bilo kakvoj skoli, prosto ako covek to nema u sebi mislim da nikada nece biti uspesan jer tu ne postoje formule i pravila za uspeh, vise je individualno i slobodnije je od drugih zanimanja... stoga smatram, uz duzno postovanje, da samo novinarstvo kao usmerenje za akademske studije nije najprakticnije resenje, to je vestina koju ako imas u sebi i zainteresovan si da se time bavis kad tad ces ispoljiti i usavrsiti i bez studiranja a za studije uvek mozes odabrati nesto prakticnije i imati neko back up zanimanje...

nije neki primer ali ja sam naravno takodje vrlo zainteresovan za sportsko novinarstvo i kao takav sam proslog leta gostovao u SK u rubrici gost voditelj intervjuisuci tom prilikom Gojka Andrijasevica o aktuelnim temama iz sveta fudbala... Zaista lepo iskustvo boravak u SK i upoznavanje sa Viskom, Pralicom, Gojkom, Bayom itd intervju je protekao odlicno iako sam do tada na prste jedne ruke mogao da nabrojim svoja pojavljivanja pred kamerama (mogu i sad ), a da ne govorim o neiskustvu u takvim situacijama... I ne smatram ja da je proslo odlicno vec su i Gojko i Baya bili pozitivno iznenadjeni intervjuom i nakon istog me Baya cak pitala da li sam zainteresovan da se bavim komentatorskim poslom ili sportskim novinarstvom na sta sam se naravno odusevio i odgovorio pozitivno i ostalo je na tome da ih kontaktiram i da zakazemo nekakve probe i testove... U medjuvremenu zavrsavam ekonomiju i vreme mi ne dozvoljava prosto da se posvetim tome iako imam ogromnu zelju i nadam se da cu naci vremena da ih kontaktiram od oktobra jer krecu master studije i mislim da cu imati sasvim dovoljno vremena i koncentracije da zablistam tamo

tako da je moj savet da pratis svoje snove ali ne po svaku cenu jer se racionalno razmisljanje (mozgom) vise isplati od razmisljanja srcem
      VALENTINO ROSSI #46

Comment

• Hvala puno na odgovorima

Što se tiče privatnih fakulteta, mislim da finansije to ne bi izdržale, a pošto živim u RS, sigurno mi se ne isplati ići u Beograd na privatni fakultet, mada sumnjam da bi i ovdje mogao plaćati privatni...

Comment

• Originally posted by Valentinik Rossifumi View Post
          ne postoji vrsta obrazovanja i usavrsavanja koja bi se mogla poistovetiti sa gubljenjem vremena ili bi se mogla omalovaziti ali novinarstvo, narocito sportsko je nesto sto smatram da se prosto ne moze nauciti u bilo kakvoj skoli, prosto ako covek to nema u sebi mislim da nikada nece biti uspesan jer tu ne postoje formule i pravila za uspeh, vise je individualno i slobodnije je od drugih zanimanja... stoga smatram, uz duzno postovanje, da samo novinarstvo kao usmerenje za akademske studije nije najprakticnije resenje, to je vestina koju ako imas u sebi i zainteresovan si da se time bavis kad tad ces ispoljiti i usavrsiti i bez studiranja a za studije uvek mozes odabrati nesto prakticnije i imati neko back up zanimanje...

nije neki primer ali ja sam naravno takodje vrlo zainteresovan za sportsko novinarstvo i kao takav sam proslog leta gostovao u SK u rubrici gost voditelj intervjuisuci tom prilikom Gojka Andrijasevica o aktuelnim temama iz sveta fudbala... Zaista lepo iskustvo boravak u SK i upoznavanje sa Viskom, Pralicom, Gojkom, Bayom itd intervju je protekao odlicno iako sam do tada na prste jedne ruke mogao da nabrojim svoja pojavljivanja pred kamerama (mogu i sad ), a da ne govorim o neiskustvu u takvim situacijama... I ne smatram ja da je proslo odlicno vec su i Gojko i Baya bili pozitivno iznenadjeni intervjuom i nakon istog me Baya cak pitala da li sam zainteresovan da se bavim komentatorskim poslom ili sportskim novinarstvom na sta sam se naravno odusevio i odgovorio pozitivno i ostalo je na tome da ih kontaktiram i da zakazemo nekakve probe i testove... U medjuvremenu zavrsavam ekonomiju i vreme mi ne dozvoljava prosto da se posvetim tome iako imam ogromnu zelju i nadam se da cu naci vremena da ih kontaktiram od oktobra jer krecu master studije i mislim da cu imati sasvim dovoljno vremena i koncentracije da zablistam tamo

tako da je moj savet da pratis svoje snove ali ne po svaku cenu jer se racionalno razmisljanje (mozgom) vise isplati od razmisljanja srcem
          A cekaj kako si gostovao?Prijavio se negde ili?
          Dreams are coming true.

Marcello Lippi: „Usporeni snimci akcija nisu realan fudbal. Svi mi želimo da vidimo Moniku Beluči golu, ali ne želimo da je gledamo kroz rendgen“.

Comment

• Ma ne treba ti za to faks. Bolje ti sada od malena kreni da se slihtas cika Vladanu, i kad porastes eto tebe na sk

Comment

• Originally posted by bice View Post
              A cekaj kako si gostovao?Prijavio se negde ili?
              nisam siguran ali mislim da ta rubrika vise ne postoji... dok je postojala bio je mail za prijavu i nekoliko dana nakon prijave me je pozvala Baya i saopstila mi detalje... zaista lepo iskustvo jos jednom moram da ponovim i nadam se da ponuda jos vazi jer je rekla da me imaju u arhivi tako da se mogu javiti kad god pozelim, planiram uskoro da se javim pa cemo videti
              VALENTINO ROSSI #46

Comment

• Originally posted by Bastia33 View Post
                Slučajno nađoh savršenu temu na savršenom forumu za moje pitanje

Imam 14 godina, i već ulazim u period kada trebam razmišljati o svojoj budućnosti, odnosno kakav fakultet upisati, a prema tome i srednju školu. Već neko vrijeme sam zaljubljen u posao sportskog novinara. Taj posao sklapa dvije od meni tri najbitnije stvari u životu, svakodnevnu dozu sporta, i naravno lovu
                Ono što me zanima, kako bi naš narod rekao, ima li 'ljeba od toga? Koliko zarađuju, koliko su uopšte traženi...
                I šta tačno trebam upisati da bi jednom postao sportski novinar, odnosno kakav fakultet, i kakva je srednja škola najbolja.
                Mislim da sam u ovom trenutku najbolji covek za tebe. Evo prijatelju moj samo da ubodem poentu na startu: u pocetku ti definitivno nema hleba od toga, moras da zrtvujes jedan period, da izgradis put za neku dalju karijeru ali naravno sve zavisi sta te konkrektno interesuje (na primer u pisanim medijima sto se tice sporta finansijska situacija je blago receno ocajna dok je na nekim televizijama to solidno placeno). Veruj mi dobro razmisli koliko si spreman za to zvanje ,,sportski novinar’’. Ako volis fudbal nije isto gledati ga na TV-u a onda na forumu ili sa drugarima caskati o tome pa da mislis da si samo zbog toga predodredjen za taj posao. Dok ne osetis stvari u praksi mozes samo da mastas kako to izgleda (u to sam se uverio).
                Nema pravila koju srednju skolu moras da upises. Dacu ti moj primer: bio sam u poljoprivredno-hemijskoj a onda sam zavrsio novinarstvo (jeste da sam bio na Megatrendu ali Boze moj ). I opet sve je to nebitno dok nisam poceo da radim u Zurnalu I osetio kako se pise prvi izvestaj. Dzaba ti sve moguce teorije sta je vest, izvestaj, reportaza, feljton, antrfile, istrazivacko novinarstvo bla bla bla ako odgledas utakmicu I ne umes da je preneses na papir. Sto se tice finansija trenutno je situacija katastrofalna I nema nekih naznaka da ce biti bolje sem ako sve to ne izumre I stvari se totalno presele na online. Nikakvih pravila nema, drugar ima zavrsenu srednju, radi u Blicu vec 4 godine za solidnu platu a drugar koji je zavrsio faks honorarno je radio tamo za 12 hiljada, otisao pre neki dan da trazi povisicu jer nece da radi za tako male pare I urednik mu je samo rekao ,,U redu Marko nema nikakvih problema, od sutra ne moras da dolazis na posao’’. Njima je u interesu da radis kao konj za sto manje pare I okrece se krug, doci ce neko drugi par meseci da radi na Markovom mestu za 12 hiljada onda ce taj da uradi isto, da napusti I opet u krug. Svakako I dosta zavisi od ljudi I kontakata kojih imas ili nemas. U sustini hocu da ti kazem da ima jos dosta vremena da ti se obrnu razmisljanja ali ako se pak odlucis za ovo onda se bas dosta kockas. Ja se evo iskreno razmisljam da dam razliku predmeta za srednju farmaceutsku skolu I da u apoteci radim za 40 hiljada jer do tih para u Zurnalu vrlo verovatno nikada necu da stignem. Mislim koliko god da se to voli mora da se razmislja ,,sutra’’ I o porodici. Ako bas sve krene po zlu onda uzmem iz magacina saku lekova, progutam I resim zivotne probleme
                Pazi, ovo ti je sve napisao sporstki novinar pocetnik, koji radi sitne izvestaje ovog tipa:
                Spoiler

E sad to je sprdnja ali zamisli sebe sutra da radis Zvezdu ili Partizan gde svaki dan u Zurnalu imas minimum po dve velike strane, znas koja je to odgovornost I treba da se otelis kao volina da bi dobio da kazemo neku zadovoljavajucu paru ali dosta malu u odnosu na ono sto radis. To je veliki poraz I mozda je postenije da ja tebe posavetujem da se manes ovoga sem ako bas ne vidis sebe ni u cemu drugom. Mada opet se ponavljam, ko zna sta donosi sutra, mozda se upoznaju neki ljudi pa se okrene neka lova, jos skautiramo igrace pa ih uvalimo menadzerima za 5% puna kapa Nadam se da ces da procitas ovo, sta god ti treba obrati se Kondiciji uvek sam tu da izvedemo mlade narastaje na pravi put, mir u svetu I moram da naglasim da je vrlo verovatno da nikad u zivotu ovoliki post vise necu da iskucam, imao si cast I privilegiju da izmamis to od mene. Duzan si mi jedno pola sata zivota Ziv bio!
                sigpic

http://www.sportklub.info/nemanja-nikolic-u-rostovu

Comment

• Originally posted by Condition23 View Post
                  Ako bas sve krene po zlu onda uzmem iz magacina saku lekova, progutam I resim zivotne probleme
                  Idol...
                  sigpic

“We have to change, from doubters, to believers, now.”
                  -Jürgen Klopp

Comment

• Uzgred Bastia revolucionar, slusaj me jos jednu stvar: Zasto bi radio u ovakvoj radijaciji od novinarstva (nebitno sto tezis sportskom), vidi molim te kakvo je vreme doslo i ti hoces da budes deo radioaktivnog otpada?

naslovna strana eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej
                    sigpic

Comment

• zato sto HRABROST nije dovoljno bombasticno a COJONES 95% ljudi u Srbiji ne bi razumeli
                      VALENTINO ROSSI #46

Comment

• Originally posted by Valentinik Rossifumi View Post
                        zato sto HRABROST nije dovoljno bombasticno a COJONES 95% ljudi u Srbiji ne bi razumeli
                        https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...572482037cd303
                        sad akcentujemo levu stranu.
                        sigpic

Comment

• You must spread some Reputation around before giving it to Condition23 again.

Sad mi krivo za sta sam ti dao reputaciju, ti si raspisao u prethodna dva dana.

Takav naslov nece da smeta publici koja cita Informer, a takvih ima mnogo.Sto dovoljno govori o njima kakav su profil.Drugar mi nedavno radio u trafici, novine su se prodavale ko alva.

Comment

• Ma pusti te impregnacije reputacije Ricpa ovo je teska tematika Fazon je u tome sto se kodeksi ne postuju ni 2%, kukamo za slobodom medija i protiv smo cenzure a ovo je blago receno degutantno. Ako neko treba da se bori za ovakav vid novinarskog izrazavanja onda je postenije baviti se najstarijim zanatom na svetu - majkom prostitucijom (tu dolazimo do situacije da mi je ponekad krivo sto sam musko). Pa upadamo u virove laznih moralisanja, vecina bi osudilia poziv na bavljenje kurvanjem a nece da dignu uzbunu i pocepaju naslovnu stranu dnevnog lista u Srbiji gde ti bez pardona stavljaju pederska posla i muda u oci. Ja bih to tretirao kao napad na ljude i pokusaj da se isti oslepe... i sad to nije strasno a strasno je sto se posteno zaradi neki dinar za pruzanje seksualnih usluga.

Da podvucemo crtu i konstatujemo ogroman apsurd: hapse prostitutke a ne hapse vlasnike novina i urednike za pokusaj vadjenja beonjaca... ko je tu lud?
                            Last edited by Condition23; 23-09-14, 17:49.
                            sigpic

Comment

• Condition23, prijatelju dužan sam ti gajbu piva za toliki post.

Hvala puno na savjetima, ima do te odluke još mnogo vremena, ali jednom će doći taj dan, a na njega želim biti spreman.
                              Odgovorio si na tačno ono što me zanimalo i šta mi je trebalo...
                              Ništa, sad idem da čitam neke lijeve magazine pa da za 10 godina mogu napisati biografiju Jelene Karleuše i od Pinka pokupiti goleme pare

Hvala puno

Comment

• Originally posted by Bastia33 View Post
                                Condition23, prijatelju dužan sam ti gajbu piva za toliki post.

Hvala puno na savjetima, ima do te odluke još mnogo vremena, ali jednom će doći taj dan, a na njega želim biti spreman.
                                Odgovorio si na tačno ono što me zanimalo i šta mi je trebalo...
                                Ništa, sad idem da čitam neke lijeve magazine pa da za 10 godina mogu napisati biografiju Jelene Karleuše i od Pinka pokupiti goleme pare

Hvala puno
                                Citaj brate Skandal i Svet plus i nema zime za tebe

Moze gajba ali da podelimo! Pitaj sta god ti bude trebalo i javi na leto gde si upao u srednju.
                                sigpic

Comment

Working...
                                X