Announcement

Collapse
No announcement yet.

Australian open 2014 (AO)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Originally posted by Prototype View Post
    Nemaju drugi argument, a i tenis su ionako poceli gledati od 2008. i to u najboljem slucaju. Mnogi i dosta kasnije. Najace sad kad uleti FC da prica o eri izmedju 2000-2004. a decko rodjen 1994. Paradoks jbt
    Proto, mozda ce ti izgledati cudno i ne znam kako ali tenis pratim intenzivno od 2006 prije toga a prvi put od 2004. Ali pored toga sam pogledao dosta dosta meceva iz toga perioda kojeg si naveo, pregledao milione highlights-a tako da i preko toga se lako moze dobiti osjecaj sta se tada desavalo, kakva je konkurencija bila i kakve su podloge bile

Comment

• Originally posted by Prle! View Post
      @NI

Sjećaš se mečeva prije 7,8,9,10 godina ?! Siguran sam da si bio zadovoljan kvalitetom onoga što je prikazivano. Podloge su bile dosta brže nego što je ovogodišnji AO. Sami Plexiucshion je bio brži recimo 2008 i 2009 nego ove godine. Možeš li reči da tada nisu bili zastupljeni segmenti koje si naveo?! Pretpostavljam da ne možeš.

Daj im vremena da se prilagode !
      1.
      Slazem se da promjene moraju ici postupno. Jos i vise,smatram da se mora sveukupni efekt konstantno opservirati.

2.
      Igrace koje imamo sad su posljedica uslova kavi su bili u zadnjuh 5-10 godina. Igrace koje smo imali prije 10 godina su posljedica uslova kakvi su bili prije 15-20 godina itd.

Ipak glavni je trend da tehnologija daje sve vecu i vecu kontrolu reketim. Dakle sve vise su jaci i manje talentovani igraci favorizovani. To je glavni problem. Igrac ala tvoj ljubimac Marcelo Rios ili Rod Lejever ili Fabris Santoro imaju sve manje i manje sansi. Protiv tog trenda se treba boriti.

3.
      O kvalitetu nije lako diskutovati. Prije 10 godina je bilo mnogo vise kvalitetnih voleja. Nemjerljivo vise. Mozes li zamisliti Krista van Renzburga i njegov ‘chip and charge’ danas? On je doduse bio prije 20 godina. Ja ne mogu. Ali su zato pasing udarci kvalitetniji nego ikada.

Zato ja vise volim da pricam o interesantnosti a ne o kavalitetu. Treningom, a tenirace se ono sto prolazi, ti ces uvijek dobiti kvalitet.
      Ovdje je vazno napomenuti da Federer, iako najbolji igrac ere, ne cini eru. Mi nemamo nikoga od igraca prije 10 godina, u samom vrhu, ko je stilom i kvalitetom blizu Federera.

4.
      Ubrzani uslovi pogoduju onome sto najvise nedosatje tenisu – igri na mrezi. Na zalost to pogoduje i servis-FH igracima. Sjeti se Rodika, drugi ili treci igrac ere. Pa Beridh je kompletniji igrac od njega.

Zato je tesko mijenjati. Problem cu definisati ovako:

“Kako ohrabriti igru na mrezi da ne favorizujes servere?”

5.
      Predugo bi me odvelo da analiziram veci uzorak, pa sam uzeo sva AO finala iza 2001. Stavio sam i moju subjektivnu ocjenu kvaliteta/interesantnosti. Za mene, ako ista, ova finala zadnjih godina izgledaju bolje. Finale je finale. Za mene su polufinala i finale 50% GS-a.

2001 Agassi Clément 6–4, 6–2, 6–2 2
      2002 Johansson Safin 3–6, 6–4, 6–4, 7–6(7–4) 3
      2003 Agassi Schüttler 6–2, 6–2, 6–1 2
      2004 Federer Safin 7–6(7–3), 6–4, 6–2 3
      2005 Safin Hewitt 1–6, 6–3, 6–4, 6–4 4
      2006 Federer Baghdatis 5–7, 7–5, 6–0, 6–2 2
      2007 Federer González 7–6(7–2), 6–4, 6–4 3
      2008 Djokovic Tsonga 4–6, 6–4, 6–3, 7–6(7–2) 4
      2009 Nadal Federer 7–5, 3–6, 7–6(7–3), 3–6, 6–2 5
      2010 Federer Murray 6–3, 6–4, 7–6(13–11) 3
      2011 Djokovic Murray 6–4, 6–2, 6–3 2
      2012 Djokovic Nadal 5–7, 6–4, 6–2, 6–7(5–7), 7–5 5
      2013 Djokovic Murray 6–7(2–7), 7–6(7–3), 6–3, 6–2 4
      Last edited by NI; 23-01-14, 21:43.

Comment

• Originally posted by bojanaBG View Post
        I samo mi nije jasno zasto svi po automatizmu, cim se spomene ubrzanje podloga, pomisle da ce na svakom turniru da u finalu budu Karlovic i Izner koji ce samo sipati asove
        Ja to ne radim po automatizmu, nego po trendu. A on je neumoljiv. I ne djeluje naglo nego postupno. Kad bi ubrzanje terena proizvodilo Federere ja bih rekao da.

Inace, iako to nije ocigledno, valja imati na umu da se Federerov uspon desio pralelno sa usporenjem podloga.
        Last edited by NI; 23-01-14, 21:10.

Comment

• Originally posted by NI View Post
          Ja to ne radim po automatizmu, nego po trendu. A on je neumoljiv. I ne djeluje naglo nego postupno. Kad bi ubrzanje terena proizvodilo Federer ja bihh rekao da.

Inace, iako to nije ocigledno, valja imati na umu da se Federerov uspon desio pralelno sa usporenjem podloga.
          Federerov uspon bi se sigurno desio, on je dobio Samprasa tako sto je igrao s&v ceo mec. Ali su podloge krenule da se usporavaju i on je morao da se prilagodjava, da ostaje na osnovnoj liniji i da unapredjuje te udarce, a ne da leti na mrezu posle servisa.

Usporenje podloga u svakom slucaju prozivodi igrace koji ce izaci 2 puta na mrezu, na pocetku i na kraju meca da se pozdrave, volej ce izumreti, ali cemo imati trkacka grla koji ce juriti za svakom lopticom i samo je vracati. Ocigledno je to nekima ekstremno zanimljivo, meni je recimo dosadno i ja bih zelela da tokom 11 meseci teniske sezone vidim bukvlano sve u zavisnosti od dela sezone i podloge, dugacke razmene, kratke razmene, s&v itd.
          http://www.youtube.com/watch?v=RfzsyKXSs-Y

Here's the most remarkable thing to me about Federer: Seems to me that the more you know about tennis, the more amazed you are by the guy. If you know nothing at all about tennis, he's amazing. If you know a little something about tennis—maybe you have played a few times in your life—he's more amazing. If you know a little more about tennis—maybe you played in high school and once had illusions of becoming a pro—he's even MORE amazing. And if you were a great player—if you are a McEnroe or a Connors or a Jim Courier—then Federer is preposterously amazing

sigpic

Don't argue with idiots. They'll drag you down to their level and beat you...
          with experience.

Comment

• treba pitati i Don Bekera sta misli o ovome

Comment

• @Bojana

1.
              Federov uspon se desio zato sto je on bio prilagodjiviji Tu se salzem. Mislim da bi se slicno desilo kad bi se islo od brzih ka sporijima. Mozada si ti zato za ubrzanje. Ali Federer je izuzetak!

2.
              Rekao sam: "Kako vratiti volej a sprijeciti povecanje broja igraca cije se umijece svodi na servis i FH."

Kad kazem servis, ne mislim na Federerove varijacije nego na sirovu snagu.
              Last edited by NI; 23-01-14, 21:23.

Comment

• Originally posted by bojanaBG View Post
                Federerov uspon bi se sigurno desio, on je dobio Samprasa tako sto je igrao s&v ceo mec. Ali su podloge krenule da se usporavaju i on je morao da se prilagodjava, da ostaje na osnovnoj liniji i da unapredjuje te udarce, a ne da leti na mrezu posle servisa.
                To je to Kad su sporije podloge moraš biti što kompletniji jer se na njima svaka slabost lakše materijalizuje. Letenje na mrežu kao muva bez glave, podstaknuto brzinom podloge, je ništa drugo nego ograničenje nekog tenisera i nesposobnost da kroz nadigravanje dođe do poena. O tome sam već pričao, znam da ovdje ne vrijedi, ali nije loše ponoviti

Volio bih i ja da vidim Barcelonu kako se snalaze u blatu. Ako su i tu isti, onda su definitivno najbolji tehničari

Comment

• Originally posted by notorious View Post
                  To je to Kad su sporije podloge moraš biti što kompletniji jer se na njima svaka slabost lakše materijalizuje. Letenje na mrežu kao muva bez glave, podstaknuto brzinom podloge, je ništa drugo nego ograničenje nekog tenisera i nesposobnost da kroz nadigravanje dođe do poena. O tome sam već pričao, znam da ovdje ne vrijedi, ali nije loše ponoviti

Volio bih i ja da vidim Barcelonu kako se snalaze u blatu. Ako su i tu isti, onda su definitivno najbolji tehničari
                  Na ovim podlogama fizicka sprema najvise dolazi do izrazaja..

Comment

• Originally posted by Vule_89 View Post
                    Na ovim podlogama fizicka sprema najvise dolazi do izrazaja..
                    Samo jedan od elemenata koji pretjerano naglašavaš zbog nepodnošenja Nadala. Ne, nego treba biti metiljav, a da ti podloga pomaže da se ne umaraš

Comment

Ali kad god se prica o ovim podlogama, ja nikad nisam spomenula da trebaju sve podlogeda se ubrzaju, jer to bi bilo kontraproduktivno i otislo bi se u drugu krajnost.
                      Medjutim, da li W treba da bude brzi i sa nizim odskokom? Obavezno
                      Da li USO treba da bude brzi? Obavezno
                      IW i Majami treba da budu srednje brzine, a ne da kao sad, imamo fakticki jos 2 mastersa na sljaci.

Pre 2,3 godine smo imali situaciju da je RG bio brzi od IW i Majamija, sto je ravno ludosti

Here's the most remarkable thing to me about Federer: Seems to me that the more you know about tennis, the more amazed you are by the guy. If you know nothing at all about tennis, he's amazing. If you know a little something about tennis—maybe you have played a few times in your life—he's more amazing. If you know a little more about tennis—maybe you played in high school and once had illusions of becoming a pro—he's even MORE amazing. And if you were a great player—if you are a McEnroe or a Connors or a Jim Courier—then Federer is preposterously amazing

sigpic

with experience.

Comment

Samo jedan od elemenata koji pretjerano naglašavaš zbog nepodnošenja Nadala. Ne, nego treba biti metiljav, a da ti podloga pomaže da se ne umaraš
                        Moj tast kaze: "Kakav je to sport ako nema trcanja!" On odavno ne moze trcati.

Comment

Ja to ne radim po automatizmu, nego po trendu. A on je neumoljiv. I ne djeluje naglo nego postupno. Kad bi ubrzanje terena proizvodilo Federere ja bih rekao da.

NI, pogledaj ovaj klip koji uradio BBC i koji objasnjava zasto je Federer izgubio finale WB 2008 od Nadala 2008.
                          Naime uporedjivali su podlogu iz 2003 i 2008 i ustanovili da pri istoj brzini servisa od 126 mph podloga drasticno usporila brzinu loptice nakon dodira sa povrsinom sa 53 mph na 43 mph sa vecim odskokom i vise vremena za retern.

Comment

• Džumhur je u Australiji dobio Browna. Da se sastanu u Sarajevu mogao bi samo da gleda kako loptice fijuču pokraj njega. Ne bi mu pomoglo to što je tehnički miljama ispred, što više zna o tenisu, jer mu podloga ne bi dozvolila

@Bojana, Wimbledon bi trebalo ubrzati samo da ga Smarej više ne osvoji USO je brz taman koliko treba.

Comment

• Originally posted by skeptik View Post
                              NI, pogledaj ovaj klip koji uradio BBC i koji objasnjava zasto je Federer izgubio finale WB 2008 od Nadala 2008.
                              Naime uporedjivali su podlogu iz 2003 i 2008 i ustanovili da pri istoj brzini servisa od 126 mph podloga drasticno usporila brzinu loptice nakon dodira sa povrsinom sa 53 mph na 43 mph sa vecim odskokom i vise vremena za retern.
                              Uvijek je dobro pogledati ovaj film. Zato danas imamo Spance u Uimbldonu.

Inace oni su se u Uimbldomu zabrinuli poslije 2. finala Sampras Ivanisevic. Cekali su sa promjenom da daju sansu Henmanu. Kad su zakljucili da Henman ne moze vise da osvoji, poceli su sa laganim usporavanjem. Ali vec nekoliko godina ne usporavaju.
                              Last edited by NI; 23-01-14, 21:44.

Comment

Uvijek je dobro pogledati ovaj film. Zato danas imamo Spance u Uimbldonu.

Inace oni su se u Uimbldomu zabrinuli poslije 2. finala Sampras Ivanisevic. Cekali su sa promjenom da daju sansu Henmanu. Kad su zakljucili da Henman ne moze vise da osvoji. Poceli su sa laganim usporavanjem. Ali vec nekoliko godina ne usporavaju.
                                Pa da su nastavili imali bi 2 RG-a

sigpic

with experience.

Comment

Working...
                                X