Announcement

Collapse
No announcement yet.

MOTO GP

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Odg: MOTO GP

1 Jorge Lorenzo Yamaha Factory 41:18.629
    2 Dani Pedrosa Honda HRC 2.935
    3 Casey Stoner Ducati MotoGP 7.022
    4 Ben Spies Yamaha Tech 3 13.265
    5 Andrea Dovizioso Honda HRC 15.324
    6 Randy de Puniet Honda LCR 15.772
    7 Nicky Hayden Ducati MotoGP 25.867
    8 Colin Edwards Yamaha Tech 3 28.991
    9 Marco Simoncelli Honda Gresini 35.658
    10 Aleix Espargaro Ducati Pramac 35.837
    11 Mika Kallio Ducati Pramac 56.769
    12 Hector Barbera Ducati Aspar 56.890
    13 Loris Capirossi Suzuki MotoGP 10.615
    14 Alvaro Bautista Suzuki MotoGP 1:08.074
    15 Kousuke Akiyoshi Honda Interwetten

Evo detaljnije
    Dreams are coming true.

Marcello Lippi: „Usporeni snimci akcija nisu realan fudbal. Svi mi želimo da vidimo Moniku Beluči golu, ali ne želimo da je gledamo kroz rendgen“.

Comment

Rossi's pit garage is eerily quiet

HERE'S Valentino Rossi's pit at the Assen MotoGP. Not the hive of activity we're used to. It seems strange walking around the garage and not feeling like you're getting in the way. The countdown continues, but will Rossi be back for the Czech GP? Let's hope so.

Comment

[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg143538#msg143538 date=1277560487]
        Rossi's pit garage is eerily quiet

HERE'S Valentino Rossi's pit at the Assen MotoGP. Not the hive of activity we're used to. It seems strange walking around the garage and not feeling like you're getting in the way. The countdown continues, but will Rossi be back for the Czech GP? Let's hope so.
        [/quote]

Comment

Ovo je bilo na prosloj trci koliko se secam??? (%fsd%&j
          Dreams are coming true.

Marcello Lippi: „Usporeni snimci akcija nisu realan fudbal. Svi mi želimo da vidimo Moniku Beluči golu, ali ne želimo da je gledamo kroz rendgen“.

Comment

Na trci u Mudjelu je Lorenco drzao poruku za Rosija. Slika iz garaze je iz Asena.
            Inace, po meni nista novo nismo videli, osim, mozda, Stonera kako se vraca u formu.Nadam se da je to samo pocetak i da ce Stoner biti opet onaj stari. Malo mi je zao sto se Spiz nasao izmedju Lorenca i Pedroze, pa ga je usporio. Da se to nije dogodilo, verovatno bi bila interesantnija trka, jer je Pedroza izgubio prilicno vremena obilazeci Spiza, sto je opet omogucilo Lorencu lepu prednost. Ovim ne zelim da kazem da Lorenco ne bi bio pobednik i da Spiz nije bio tu gde jeste, vec samo da bi bilo uzbudljivije.
            Uostalom, sada nam ostaje da cekamo Barcelonu i da verujemo da ce neko zaustaviti Lorenca.

Comment

Ja bih se osvrnula na sledecu trku, i zamenu za Rosija. Nadam se samo da ce biti koliko--toliko bolja od zamene za Aojamu. Posto su i jedan i drugi probni vozaci, mozda se moze povuci neka paralela.
              Akijasi, koji menja Aojamu, je Hondin probni vozac, i koliko sam ja razumela, a i procitala, on je izabran na brzinu, dok ce prava zamena tek uslediti, posto, kao sto svi znaju vec, Aojama ima tesku povredu kicme. On bas nije imao srece, jer je bas poceo da pokazuje kako brzo uci.
              Opet Akijasi za motogp, je vozio samo 4 puta i to za Suzuki. Od ta 4 nastupa, samo je jednom uspeo da osvoji poene i to zauzevsi 13.mesto u trci koja se odrzala u Japanu. I nije neki vozac, mora se priznati. Da li je ovaj drugi, koji menja Rosija bolji, i po kom kriterijumu ih biraju, mene bas interesuje, a odgovor ne znam.

Comment

[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg143717#msg143717 date=1277579372]
                Ja bih se osvrnula na sledecu trku, i zamenu za Rosija. Nadam se samo da ce biti koliko--toliko bolja od zamene za Aojamu. Posto su i jedan i drugi probni vozaci, mozda se moze povuci neka paralela.
                Akijasi, koji menja Aojamu, je Hondin probni vozac, i koliko sam ja razumela, a i procitala, on je izabran na brzinu, dok ce prava zamena tek uslediti, posto, kao sto svi znaju vec, Aojama ima tesku povredu kicme. On bas nije imao srece, jer je bas poceo da pokazuje kako brzo uci.
                Opet Akijasi za motogp, je vozio samo 4 puta i to za Suzuki. Od ta 4 nastupa, samo je jednom uspeo da osvoji poene i to zauzevsi 13.mesto u trci koja se odrzala u Japanu. I nije neki vozac, mora se priznati. Da li je ovaj drugi, koji menja Rosija bolji, i po kom kriterijumu ih biraju, mene bas interesuje, a odgovor ne znam.
                [/quote]

Ciao Vesna,

Kriterijuma ima mnogo, ali je par stvari presudno.

1. Poznavanje MotoGP mašinerije. S obzriom da se radi o visoko-specijalizovanim motociklima, ne može se tek tako sesti na njih i biti brz. Koliko god izgledom ličili, naprosto su u pitanju motori velike sofisticiranosti, snage, upravljivosti i naravno kočione snage. Koliko god dobar bio neko na drugim motorima, za MotoGP mašinu je potrebna izuzetna fizička pripremljenost, koncentracija, veština, poznavanje motora i hrabrost.

2. Lojalnost. Kojoj fabrici "pripada" vozač je možda još važnije. Svakako da Honda ne želi nekog ko je blizak sa konkurencijom na svom motoru, koliko god da je brz ili kvalitetan. Samim tim se dovode ljudi iz svoje kuće.

3. Ugovori. Veliko je pitanje ko ugovornom obavezom nije "vezan" za određeno takmičenje, ekipu...

4. Mogućost nastupa. Ovo se nadovezuje na ugovore. Ukoliko neko vozi u superbajk šampionatu za Jamahu ili Hondu, verovatno može da dobije zeleno svetlo da se preseli u MotoGP, ali je pitanje da li se taj neko bori za poziciju u šampionatu, ima iste nedelje nastupa i superbajku i u MotoGP-u. Pritom, uzmi u obzir da će taj neko dobiti priliku na samo nekoliko trka da nastupa za tim. Treba u tom kratkom periodu da nauči da vozi MotoGP mašinu, odrekne se sezone u takmičenju u kojem je već bio, rizikuje da se obruka i da ne dobije pravu priliku u MotoGP-u na osnovu nekoliko rezultata usred sezone i naravno dovede i jednu i drugu ekipu u nezavidan položaj. Jer, i ekipa iz koje odlazi mora da nađe zamenu, sruši kompletnu strukturu koju je gradila najmanje devet meseci, da bi neko imao izlet u MotoGP.

Lin Džarvis i masao Furusava su pričali dosta o tom domion efektu. Dovedete Touzlanda u fabrički tim, šta onda da radi superbajk ekipa? Dovedete Spisa, šta da radi Teh3? I tako u krug.

Takođe, ako dovedeš nekoga ko bi mogao da bude stalna zamena za Rosija konkretno, kakvu poruku šalješ vozaču? Isto važi i za Aojamu. Hiroši je ipak svetski šampion i u debitantskoj sezoni. Spominjalo se ovde kako je Skot ekipa postupila sa Takahašijem. Da li želimo da se isto desi i Aojami? Ja ne bih voleo da sam na njegovom mestu.

Samim tim, na kraju dana imaš malo vozača kokji mogu ozbiljno da zauzmu mesto u šampionatu. Akijoši je pritom bio dobar. Smanjivao je razliku iz kruga u krug i u Katalunji će verovatno biti još bolji. Šteta je što možda nećemo moći da ga gledamo duže, jer verujem da bi bilo interesantno.

Ne zaboravi da Aojama već osam meseci vozi ovaj motor, a Akijoši je na njemu bio nekoliko sati. A kao što sam rekao, razlika između MotoGP motora i ostalih je nemerljiva. Samo na kočenje dok se navikne. Na drugim motorima kočiš i do 50 metara ranije i traži se hrabrost da bi poverovao da će ti motor usporiti na vreme da skreneš, a onda novi šok, kako skreće. Pa još jedan šok, kako reaguje na dodavanje gasa, pa podesiti motor na Akijošijev stil, pa protumačiti njegove reči u potpunosti da se podese prenosi, ogibljenje... Nauka kompletna.

Nadam se da sam koliko, toliko odgovorio. Skidam kapu Akijošiju. Za razliku od Fabricija, koji se prošle godine umorio u Brnu i nije imao snage da završi trku, a vozi u superbajk šampionatu sveta, Akijoši je završio trku i osvojio poen. To nije mala stvar, iako ih je bilo samo 15 na stazi.

Pozdrav i nadam se da će biti još pitanja,

Srđan

Comment

Zdravo Srdjane, drago mi je da si nasao vremena da nam se pridruzis.
                  Kada sam pisala o zamenama, mislila sam konkretno na sledece : Naime, od pocetka se govorilo da ce zamena za Rosija biti neki test--vozac Yamahe.
                  Moje pitanje je bilo koliko takvih vozaca ima jedna fabrika, i ako ih ima vise, kako onda odlucuju ko ce voziti.
                  Inace ono o drugim vozacima, na pr. iz Superbika, mi je potpuno jasno zasto oni ne mogu da uskoce.
                  A i sigurna sam da ne bi nesto narociti uradili i da oni sednu na tu Yamahu.

Comment

[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg143905#msg143905 date=1277643443]
                    Zdravo Srdjane, drago mi je da si nasao vremena da nam se pridruzis.
                    Kada sam pisala o zamenama, mislila sam konkretno na sledece : Naime, od pocetka se govorilo da ce zamena za Rosija biti neki test--vozac Yamahe.
                    Moje pitanje je bilo koliko takvih vozaca ima jedna fabrika, i ako ih ima vise, kako onda odlucuju ko ce voziti.
                    Inace ono o drugim vozacima, na pr. iz Superbika, mi je potpuno jasno zasto oni ne mogu da uskoce.
                    A i sigurna sam da ne bi nesto narociti uradili i da oni sednu na tu Yamahu.
                    [/quote]

Ciao Vesna

Žao mi je što ne stižem češće da se javim. Nisam lepo protičato tvoje pitanje, a stalno sam u žurbi. Izvini.

Većina ekipa ima jednog, eventualno dva test vozača za MotoGP. Retko ih viđamo na stazi, najčešće testiraju na fabričkim stazama, a ponekad se pojave na zvaničnim testiranjima ili na nekoj trci. Nobuacu Aoki je ime koje najčešće viđamo na trkama, kako testira nove verzije Suzukija ili njihove nove modele. Suzuki je to gotovo pretvorio u praksu. Dosta toga zavisi naravno i od pravila koje je definisala Dorna kada su u pitanju testiranja.

Kada ih ima više, zaista ne znam koji princip primenjuju pri izboru. Verujem da obično iskusniji dobijaju priliku, pošto mogu najviše da pomognu fabrici. Ali, to je samo moje mišljenje.

Dosta direktnu izjavu o svemu je dao Hejden na MotoMatters.com: http://www.motomatters.com/news/2010...p_riders_.html

Nadam se da sam pomogao.

Pozdrav,

Srđan

P.S. Mene zanima kako će izgledati sezona kada se Rosi vrati i da li će imati prednost u odnosu na ostale, pošto će Jošikava koristiti samo već korišćene agregate. Samim tim Rosi će imati na raspolaganju veću broj novih motora i mogućnost da bude agresivniji.

Comment

Kako ce izgledati sezona kada se Rosi vrati ?
                      Posto ce imati na raspolaganju nove, nekoriscene motore, verovatno ce biti u povoljnijem polozaju od ostalih, narocito nad Lorencom, posto ga on najvise i zanima.
                      Po meni to ce i biti dobro, a koliko smo uspeli da "procitamo" Rosija, njemu ce biti od izuzetne vaznosti, da pobedi Lorenca.
                      Mislim da ce on dati sve a i vise, da zaustavi Lorenca. Posto je kasno da uradi nesto da bi mogao da se bori za titulu, ostaje mu samo da pokaze kako ta Lorencova titula i ne bi bila njegova da je i on vozio.A to moze da uradi samo pobedama nad njim. Tako osvajanje sampionata od strane Lorenca bi bilo u senci (sto se tice jaqvnosti), Rosijevih pobeda.
                      Jednostavno, Rosi mora da pokaze da jos nije za "penziju" i da je jos on taj, koji je najbolji vozac,i da jos uvek ne postoji neko ko moze da mu se suprostavi.
                      Ovo je samo moje misljenje, koliko je tacno, saznacemo cim se Rosi vrati.

Comment

[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg144015#msg144015 date=1277665424]
                        Kako ce izgledati sezona kada se Rosi vrati ?
                        Posto ce imati na raspolaganju nove, nekoriscene motore, verovatno ce biti u povoljnijem polozaju od ostalih, narocito nad Lorencom, posto ga on najvise i zanima.
                        Po meni to ce i biti dobro, a koliko smo uspeli da "procitamo" Rosija, njemu ce biti od izuzetne vaznosti, da pobedi Lorenca.
                        Mislim da ce on dati sve a i vise, da zaustavi Lorenca. Posto je kasno da uradi nesto da bi mogao da se bori za titulu, ostaje mu samo da pokaze kako ta Lorencova titula i ne bi bila njegova da je i on vozio.A to moze da uradi samo pobedama nad njim. Tako osvajanje sampionata od strane Lorenca bi bilo u senci (sto se tice jaqvnosti), Rosijevih pobeda.
                        Jednostavno, Rosi mora da pokaze da jos nije za "penziju" i da je jos on taj, koji je najbolji vozac,i da jos uvek ne postoji neko ko moze da mu se suprostavi.
                        Ovo je samo moje misljenje, koliko je tacno, saznacemo cim se Rosi vrati.
                        [/quote]

Bliskog sam mišljenja. Biće uzbudljivo.

Lorenco međutim postaje veliki as. Svaka mu čast. Protivnici koje pobeđuje se protivnici sa kojima je Rosi vodio žestoke bitke poslednjih nekoliko godina. Možda nisu u najboljoj formi, ali nisu ni daleko od nje. Sazreo je mnogo ove sezone, a svidelo mi se što se vraća sebi. Nije imitirao Rosija, već je samo poboo zastavu i obeležio teritoriju. Sjajan vozač.

Nadam se da će Pedrosa i Stoner biti bolji u Španiji, koja je ovog vikenda na programu Postaviću i anketu, da vidim šta ko misli

Comment

Slazem se sa tobom sto se tice Lorenca. Nikada nisam ni sumnjala u njegove kvalitete kao velikog vozaca. Samo mislim da je on ipak malo bolji od Stonera cak i kada je ovaj bio u punoj formi.
                          Inace sto se tice njegove zrelosti, mislim da je i tu napravio veliki napredak. Ovo sam napisala nekoliko dana pre trke u Asenu.

Lorenco je prema ocekivanjima prvi. Nista novo. Ono sto je obecavalo pred pocetak sezone, da ce ova godina biti izuzetno neizvesna, pa samim tim i zanimljiva, pretvorilo se u svoju suprotnost.
                          Od cervorice "vanzemaljaca", ostao je samo jedan.Kao da je Rosijev pad, jos vise poljuljao samopouzdanje i Stoneru i Pedrozi. Lorenca sada moze zaustaviti samo Rosi, ili on sam sebe, sto se verovatno nece desiti.
                          Kao da su se sve karte otvorile Lorencu, nema najveceg rivala, ostali su blede senke, a on je samouveren, siguran i opasno brz. Meni je nesto drugo palo u oci. Lorencovo ponasanje posle ovih pobeda, a i sledeca ce biti njegova, osim ako se ne desi nesto nepredvidjeno. Posle pobede u Silverstonu, jasno se videlo da nema one euforije koja ga pratila nakon pobeda u Herezu i Le Manu. Narocito je "bolo" oci odsustvo medija. Njegova proslava je bila, moze se reci tragikomicna. I sam Lorenco nije pokazivao neko preveliko odusevljenje. Da li je postao svestan da te pobede ipak nisu ono pravo ? Nisam sigurna. Titula je titula. Ali hoce li on ostati svoj, ili ce se negde usput izgubiti ?
                          Ocigledna je njegova zelja da postane drugi Rosi, i to je toliko uzelo maha da je poceo da ga kopira i u izjavama za stampu. To je ono sto mene interesuje, da li je moguce da mu je Rosi postao opsesija?Moze li on izgraditi neki sopstveni stil u svemu, u odnosu sa medijima, navijacima, proslavama, jer nijedna kopija, ma koliko bila dobra, ne moze se porediti sa originalom.

Odnosi se na dogadjanja u Silverstonu.

Comment

[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg144044#msg144044 date=1277676189]
                            Slazem se sa tobom sto se tice Lorenca. Nikada nisam ni sumnjala u njegove kvalitete kao velikog vozaca. Samo mislim da je on ipak malo bolji od Stonera cak i kada je ovaj bio u punoj formi.
                            Inace sto se tice njegove zrelosti, mislim da je i tu napravio veliki napredak. Ovo sam napisala nekoliko dana pre trke u Asenu.

Lorenco je prema ocekivanjima prvi. Nista novo. Ono sto je obecavalo pred pocetak sezone, da ce ova godina biti izuzetno neizvesna, pa samim tim i zanimljiva, pretvorilo se u svoju suprotnost.
                            Od cervorice "vanzemaljaca", ostao je samo jedan.Kao da je Rosijev pad, jos vise poljuljao samopouzdanje i Stoneru i Pedrozi. Lorenca sada moze zaustaviti samo Rosi, ili on sam sebe, sto se verovatno nece desiti.
                            Kao da su se sve karte otvorile Lorencu, nema najveceg rivala, ostali su blede senke, a on je samouveren, siguran i opasno brz. Meni je nesto drugo palo u oci. Lorencovo ponasanje posle ovih pobeda, a i sledeca ce biti njegova, osim ako se ne desi nesto nepredvidjeno. Posle pobede u Silverstonu, jasno se videlo da nema one euforije koja ga pratila nakon pobeda u Herezu i Le Manu. Narocito je "bolo" oci odsustvo medija. Njegova proslava je bila, moze se reci tragikomicna. I sam Lorenco nije pokazivao neko preveliko odusevljenje. Da li je postao svestan da te pobede ipak nisu ono pravo ? Nisam sigurna. Titula je titula. Ali hoce li on ostati svoj, ili ce se negde usput izgubiti ?
                            Ocigledna je njegova zelja da postane drugi Rosi, i to je toliko uzelo maha da je poceo da ga kopira i u izjavama za stampu. To je ono sto mene interesuje, da li je moguce da mu je Rosi postao opsesija?Moze li on izgraditi neki sopstveni stil u svemu, u odnosu sa medijima, navijacima, proslavama, jer nijedna kopija, ma koliko bila dobra, ne moze se porediti sa originalom.

Odnosi se na dogadjanja u Silverstonu.
                            [/quote]

Nisam ispraio sve. Nažalost, ne stižem uvek. Moraću češće da pratim sve.

Pričali smo tokom prenosa o tom kopiranju Rosija. Ne sviđa mi se to nimalo. Volim autentičnost. Sjajan mi je bio u 250 kubika, što je imao svoj način obeležavanja pobede (teritorije) i bilo mi je potpuno neshvatljivo insistiranje na kopijama proslava. To je Rosijeva stvar. Nema potrebe da Lorenco bude Rosi2. Najzad se vratio u rikverc. Činjenica je da nikada neće biti Rosi, ali poenta je da ne treba da bude. Treba da bude Lorenco, kao što Rosi nikada neće biti Agostini. Ago je vozio u nekom drugom vremenu, na drugačijim mašinama. Da, Lorenco deli i vreme i prostor sa Rosijem, ali treba da ima svoj stil.

Verujem i dalje da je velik vozač, jer je uspeo da uzdrma Rosija drugu sezonu za redom. Rosi je morao da ide na samu ivicu i prošle i ove godine kako bi ga zaustavio. Otud i tako veliki broj padova, i za jednog i za drugog. Rekli smo tokom prenosa u Italiji ili možda u Francuskoj, da će presudno verovatno biti ko će prvi pogrešiti. Nažalost, desilo se da je greška bila vrlo, vrlo skupa.

Nadam se da će Rosi preći u Dukati, pa da krene potpuna ludnica od samog početka. Pritom će onda Spis sesti za drugu fabričku Jamahu...što će biti opasno!

Jamaha - Lorenco i Spis
                            Dukati - Rosi
                            Honda - Stoner i Pedrosa
                            Suzuki - ???

Ne spominjem ostale, jer verujem da samo ova petorica mogu da se bore za titulu. Nadam se da može i Dovi. A ne smem da zaboravi ni Simončelija. Imam osećaj da može nešto da postigne.

Da ne zaboravim medije - Rosi je neko ko prevazilazi interesovanja motociklista, on je zvezda van sporta. Kada nekome kažem MotoGP, odgovor je obično: "Rosi i to?" Što i dalje ne znači d aostali vozači nisu neverovatni motociklisti. Samo nisu zvezde poput Rosija.

BTW, Pedrosa će biti opasan u Katalunji.

Comment

Da li neko zna sta se desava sa Suzukijem??????????? Kako je moguce da su sve privatne ekipe bolje od njih????? Pritom ne bi trebalo da je do vozaca, iako je Bautista bio povredjen, tu je Capirossi, neverovatno koliko je ta masina slaba. I stvarno ne razumem kako su vozaci poput Eliasa, Vermulena izgubili mesto u GP-u, to su ipak vozaci koji su imali pobede, podijume, i doprinosili zanimljivosti, a vozaci poput Kalia, Barbere, Espargara nemaju nikakve sanse, tu su samo zbog sponzora, ako nista drugo Elias je dobar u Moto2, ali definitivno ove privatne ekipe mozda cak i vise gledaju koje sponzore vuku vozaci za sobom nego kvalitet vozaca, a to je razocaravajuce, jeste tesko privatnicima i potrebne su im pare, ali opada kvalitet svake godine.........

Comment

Malo cu se nasaliti na racun Lorenca---mora da vas je cuo kako ne odobravate njegove pokusaje da postane rosi 2, , pa je resio da se vrati na sopstveni stil.
                                Znam da ste pricali o tome, i bilo mi je drago sto nisam usamljena u tom razmisljanju. A i obradovalo me je sto je Lorenco onaj "stari".
                                Licno bih volela da ga Pedroza ili Stoner zaustave u Katalunji. Mislim da bi to bilo dobro zbog same trke, a i zbog buducih trka. Ovako su isuvise predvidljive i to im oduzima onu draz, zbog cega je motogp tako poseban.

nucleO, to sa Suzukijem ni meni nije najjasnije. Stalno su u sampionatu, a tako malo ulazu da postignu nesto vise.
                                Zbog cega tako razmisljaju, ja stvarno ne umem da objasnim.

Comment

Working...
                                X