Announcement
Collapse
No announcement yet.
MOTO GP
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Odg: MOTO GP
[quote author=vuk link=topic=1368.msg114453#msg114453 date=1265801024]
Ovde ima najvse Rossijevih navijaca zar ne? Pored Rossija najvise gotivim Melandria, pogotovu zbog prosle sezone, jer je sa losijom masinom dokazao da zna da vozi.
[/quote][/quote]
Comment
-
Srdjan se stvarno trudi da bude objektivan i neutralan i izjasnjava se kao fan motogp-a a ne kao fan pojedinca, i jeste...ALI... Zacakle mu se oci kada Stoner pobedi... ;D ;)
Sto se Melandria tice, ja ga stvarno volim, super vozi, nije mozda za sampiona kraljevske klase ali cini trke jako uzbudljivim. Nema straha da prestigne Rossija u svako doba, pravi Italijan, bez ikakve brige na svetu, uvek osmeh na licu, samo zeljan zabave...
Nikada necu zboraviti, mislim da je to bilo na Philip Island-u te godine kada je bio vice sampion, ulazi prvi u poslednju krivinu posle uzbudljive borbe, daje gascinu, zadnji tocak mu u dimu od slide-ovanja, motor i volan pod pravim uglom, a on na sve to jos dize ruku i pozdravlja publiku... ;D ;D ;D
Zao mi ga je naravno bilo u Ducati-u, cinilo se da je pravi covek za tu zver, ali... :'(
Comment
-
[quote author=vezara link=topic=1368.msg114468#msg114468 date=1265803807]
Nikada necu zboraviti, mislim da je to bilo na Philip Island-u te godine kada je bio vice sampion, ulazi prvi u poslednju krivinu posle uzbudljive borbe, daje gascinu, zadnji tocak mu u dimu od slide-ovanja, motor i volan pod pravim uglom, a on na sve to jos dize ruku i pozdravlja publiku... ;D ;D ;D
[/quote]
Bravo za podse?anje na taj trenutak - neprocenjivo !!! Ipak, bilo je to 2006-e godine na toj stazi ;)
Comment
-
Link koji sam tu postavila greskom je na tom mestu-navika. Samo mislim da od muzike koju neko slusa, knjiga koje cita- mnogo govori o tome kakav je.
Sta mislite o novajlijama u MOTOGP-u Simonceliju, Barberiju, Bautisti i Spies-u? Ko ce se najbolje snaci?
Comment
-
[quote author=N_Trooper link=topic=1368.msg114471#msg114471 date=1265804407]
[quote author=vezara link=topic=1368.msg114468#msg114468 date=1265803807]
[/quote]
Bravo za podse?anje na taj trenutak - neprocenjivo !!! Ipak, bilo je to 2006-e godine na toj stazi ;)
[/quote]Samo mislim da od muzike koju neko slusa, knjiga koje cita- mnogo govori o tome kakav je.
Sta mislite o novajlijama u MOTOGP-u Simonceliju, Barberiju, Bautisti i Spies-u? Ko ce se najbolje snaci?
[/quote]
Comment
-
Definitivno mislim da ce se Spies najbolje snaci od svih novajlija, ali njega, kao sto sam rekao ranije, nekako ne smatram istim tipom novajlija kao momci iz 250... Mislim i nadam se da ce redovno zavrsavati tik iza velike cetvorke, uz cestu borbu za podijum.
Prethodnih godina se pokazalo da se vozaci iz 250 odlicno snalaze na 800 ccm motorima, to ove novajlije jos nisu pokazale ali polako, tek su seli na te masine... Naravno, mnogo zavisi i od timova... Lorenzo i Pedrosa su odmah seli na fabricke motore, Melandri, Dovi i Stoner vrlo brzo takodje. Melandri je ucio od Rossija, kao i Hayden i Lorenzo a Casey od Gibernau-a i Capirosija, mada je Stoner nekako prica za sebe... kao i Lorenzo uostalom...
Od novajlija iz 250, najvise sanse dajem mozda Simoncelli-u jer se nadam da ce Honda biti jaca ove godine, ima iskusnog kolegu Melandrija, tako da ima sanse za po neki podijum... (0.7 - 1.5 sec zaostatka po krugu za prvim)
Bautista jedini ima fabricki motor sto je odlicna stvar, tu je i Capirossi ali mnogo toga naravno zavisi od Suzukija, ako bude napravio bolju masinu, ima sanse za bolja mesta... Ipak, na zalost mislim da se nece proslaviti ove godine... Bio bih najsrecniji kada bi bio u krivu! (1.3-2 sec po krugu)
Barbera se najbolje pokazao na testovima, N_Trooper i Sale su najavili sjajni Dukati ove godine, tako da nam on moze biti iznenadjenje ove godine. Cak je bio ispred Kalia i relativno blizu Espargaru, sto mislim da je odlican ucinak.(1.2-1.7 sec po krugu)
Aoyama je odlican bio prethodne sezone, vredan i uporan. Sa takvim stavom verovatno moze daleko da dogura. Ipak znacilo bi da ima nekog iskusnijeg pored sebe, ne znam kako funkcionise razmena podataka izmedju Hondinih timova, prosle godine nikako... Definitivno mislim da je bolji i od Takahashija i Talmacshija, tako da ispod 2 sec po krugu.
Espargaro nije bas novajlija, odlicno se pokazao u onih nekoliko trka, uz stalni napredak tako da bi on mogao da se cak kolje i sa Haydenom za bolju poziciju.
Comment
-
To sam vec procitala. SADA DOLAZIMO DO MOJE SLABE TACKE. U cemu je tu stvar-ili znas ili ne znas da vozis? Sta znaci grip-na srpskom, ako moze, podesavanja za svaku trku, sta to konkretno podesavaju(znam da su staze svaka za sebe-razlicite krivine.duzine pravaca itd) ali mi nista nije jasno kako to moze da zavisi na ishod trke.Na srpskom takodje.
I da, kakva je to krvina koju zovu-sikana. HVALA>
Comment
-
[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg114458#msg114458 date=1265802137]
http://www.youtube.com/watch?v=4BZSqtqr8Qk
[/quote]
Belisimo... ;D jako mi se svidelo!!! ;)
Bravo N_Trooperu, zaboravio sam na padove, u potpunosti se slazem za Simoncellia, mislim da ce i bautista dozvoliti sebi isto na fabrickoj masini. To ce svakako biti zabranjeno Aoyami, bice mu receno da vozi i za minut sporije ako treba ali samo da ne pada...Mozda ce slican odnos imati i Aspar ekipa, ali mi se cini da su oni nekako lakse dosli do motora... ;)
Od starijih vozaca: Dovi vise nema sta da ceka i da se prilagodjava, niko ko je bio kolega Pedrosi se nije proslavio... Ovo naravno ide na racun Puiga i Honde... Dovi mora da napravi cudo i da se dokopa podijuma i to vise njh!
DePuniet je napravio ogroman korak napred i imao je odlican veci deo sezone, ove godine mu je potreban jos jedan korak!
Edwards... Ako je ostalo jos energije u tom, vec, veteranu, moze da nastavi da pravi odlicne rezultate. Ako ne, ne mora, on se vec dokazao. Sigurno se nece klati sa Spies-om vec ce odlicno saradjivati...
Capirosi, slicna prica kao i za Edwardsa, s tim sto ima losiju masinu.
Melandri bi takodje trebalo jako lepo da funkcionise sa imenjakom i zemljakom. Odlican je vozac i mislim da ce to dokazati ukoliko im to Gresini omoguci...
Hayden, videli smo da se trudi i da je sve bolji ali mu taj Ducati zaista ne lezi... Zelim mu zaista puno srece ali se bojim da ce doci hiljadarke a da on nece imati motor... U senci je Stonera i tu mu nema mnogo spasa... Jos jednom, neka dokaze suprotno...
Kalio... nemam predstavu... uopste me nije odusevio! Cini mi se da bi bolje bili Elias ili DeAngelis na toj masini...
Za cetvorku je potpuno druga prica, svi moraju da se dokazu sem Doktora, on se trka sa Agostinijem 8) ;)
Comment
-
[quote author=vesna8.11 link=topic=1368.msg114506#msg114506 date=1265813348]
To sam vec procitala. SADA DOLAZIMO DO MOJE SLABE TACKE. U cemu je tu stvar-ili znas ili ne znas da vozis? Sta znaci grip-na srpskom, ako moze, podesavanja za svaku trku, sta to konkretno podesavaju(znam da su staze svaka za sebe-razlicite krivine.duzine pravaca itd) ali mi nista nije jasno kako to moze da zavisi na ishod trke.Na srpskom takodje.
I da, kakva je to krvina koju zovu-sikana. HVALA>
[/quote]
;) ;D jako simpaticno... ;) ;D Mislim da cemo pokusati svi po malo, a verovatno ce i svako od nas ponesto jos nauciti. Sto znaci da ne znamo ni mi u potpunosti odgovor na to pitanje...
1. Svi znaju jako jako jako dobro da voze. U pitanju su nijanse!
2. Grip je trenje odnosno prijanjanje. Na ledu imas mnogo manje gripa nego na suvom. Vece klizanje = manji grip. dakle vlazna staza= manji grip. Prljava staza=manji grip. Nov asfalt, takodje manji grip, ne deluje logicno ali je tako. Neravna staza=manji grip. itd.
3. Arhitekti koji prave stazu se odlucuju na brze, srednje ili spore staze. Zatim sa vise pravaca ili sa vise krivina, sa brzim ili sporijim krivinama, itd. Jerez je sporija, Sepang je brza, npr. Po karakteristikama motora, tj agregat, ram, ogibljenja(amortizeri), gume,itd. zavisi da li tom motoru vise prijaju brze ili sporije krivine. kada je ram u pitanju mozes da podesavas raspon tockova, centar tezista, raspored opterecenja na prednji i zadnji tocak. Previse opterecenja na zadnj= nemas dobru upravljivost, previse se podize prednji kraj, sto nije dobro. A previse na prednji=nemas dovoljno gripa na zadnjem prilikom davanja gasa.
Agregat: zavisi da li ti treba najveca krajnja brzina ili vise snage za izlazak iz spore krivine, itd.
Ogibljenje, potpuno prica za sebe, pojednostavljeno, da li zelis tvrdje amortizere ili mekse...
Gume... U zavisnosti od temperature staze, hrapavosti, broj krivina na levu, broj krivina na desnu i mnogih drugih stvari zavisi koje ces gume da odaberes, da li mekse ili tvrde. Mekse imaju vece prijanjanje ali se brze trose. Tvrde su za visoke temperature ali ih je teze zagrejati. Ne znam da li i dalje postoji opcija da se igras i sa sirinom gume.. Ima jos jedan bitan faktor a to je pritisak u gumama... Moras sve te kombinacije da isprobas za svaku stazu pojedinacno. Medjutim tome nije kraj jer za svaku stazu zavsise karakteristike u zavisnosti od uslova na stazi: vlazno ili suvo, toplo ili hladno, nov asfalt ili stari, itd.
na svu tu komplikaciju, desi ti se da krenes sa trkom, sve ti funkcionise, i u jednom momentu se promene uslovi(pregreju ti se gume, ili izgube potrebnu temperaturu) i sve sto si radio pada u vodu...
Eto u grubo a siguran sam da ce me drugari dopuniti i ispraviti gde sam pograsio...
Comment
-
Hvala!! Mozda mi neces verovati, ali mi je vec mnogo jasnije, vec sa objasnjenjm znacenja gripa. Sta tu ima posla, boli glava.
Sada cu sve ovo sto si napisao da nabubam, kao pravi streber. Jos je ostala Sikana(ima tu jos stvari, ali prvo ovo da "SVARIM")
Nadam se da se ne smejete mojim pitanjima (za vas su sigurno malo glupa) :-*
Comment
Comment