Announcement

Collapse
No announcement yet.

Sezona 2014. - Velike promene

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Nos je odličan ako mene pitate. Lepše s ovim pravilima nije moglo. Ovo je privatljivo. Samo mi je malo glupo što je taj deo kod Shell znaka konkavan a ne konveksan.
    ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
    I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

• Mnogo bolje se čini od Mclarena i Lotusa
      If a bike and rider coming past you three feet from your face at 180mph down a hill on a public road doesn’t raise even a grin, you are already dead.

Comment

• Originally posted by MarkedOne8 View Post
        Nos je odličan ako mene pitate. Lepše s ovim pravilima nije moglo. Ovo je privatljivo. Samo mi je malo glupo što je taj deo kod Shell znaka konkavan a ne konveksan.
        Verovao ili ne, tako se stvara manji otpor vazduha... Moglo je lepše s ovim pravilima, ali ovo je rešejne koje ima ideju da iskoristi tu rupu kao kod usisivača maksimalno. Nisu odustali od filozofije iz 2012, samo su je spustili...

Ako ništa drugo, drago mi je što se razlikuju od ostalih. Malo ću detaljnije da pregledam slike pa da bacim neke ideje za diskusiju. Mislim da je bolid sveukupno kompleksniji od McLarena, videćemo da li će biti komplekcniji i od Mečke i RB-a...

Comment

• Gledam sad ove njihove klipove i intervjue, Kimijeva kaciga ima 2 nijanse crvene, Alonsova je gotovo identična kao prošle godine...

Comment

• Kimijeva kaciga je prejebeno dobra!
            ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
            I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

• Prednje krilo ništa posebno, sigurno će izvršiti neke izmene, a ove kaskade mnogo liče na one sa F10
              If a bike and rider coming past you three feet from your face at 180mph down a hill on a public road doesn’t raise even a grin, you are already dead.

Comment

• Au zajebane kacige kod Kimija
                Last edited by Nikoletina; 25-01-14, 15:18.

Comment

• http://www.f1zone.net/news/gallery/2...-f14-t-launch/

Još neke slike... Tu su i kacige...

Comment

• Poslednjih godina je uvek imao bar malo crvenog i crnog na kacigi, a sad uz crveno-crni bolid, savršena kombinacija. Meni se jako sviđa kaciga. Moram to da pomenem.

Ono glavno... nos je sasvim prihvatljiv a i deluje dobro. Prednje krilo, znači jednostavnije od ovoga ne može. Sigurno će biti izmenjeno. Prednje krilo, pa ne znam kad sam poslednji put video prednje krilo na predstavljanju a da nije promenilo izgled u Melburnu. Ono se i inače menja i razvija iz trke u trku, da ne kažem iz sesije u sesiju. Bočni usisnici će možda dobiti koji detalj pri prednjem delu. Difuzor je, klasično, prekriven da se ne vidi.

sigpic

Comment

• Primećujem da je Oakley novi Ferrarijev sponzor. Došli s Kimijem.

sigpic

Comment

• Originally posted by MarkedOne8 View Post
                        Primećujem da je Oakley novi Ferrarijev sponzor. Došli s Kimijem.
                        Bili su sa Alonsom do sad, sad su se samo ozvaničili jer i Kimija sponzorišu...

Pišem poveću analizu, pa mi treba vremena. Ima dosta finih detalja iako bolid izgleda dosta jednostavno na prvi pogled.

Last edited by Vanja #66; 25-01-14, 17:58.

Comment

• Izgleda i da imaju Lotusovo rešenje spremno... Nije baš sasvim jasno šta je po sredi, tako da ne uzimam ovo u obzir u analizi...

Još nešto uhvaćeno iz klipova...

Evo i Mečka daje malo...

Last edited by Vanja #66; 25-01-14, 18:51.

Comment

• Ne ynam koliko će se videti dobro na forumu, ali hajde da probamo... Malo sam se zbunio sa pozicioniranjem slika, tako da su detalji 1-6 sa desne umesto sa leve strane, ali dobro... Detalji su zelene elipse, strujnice su svetlo plave...

1 - jako mali bočni usisnici. Naravno da je to dobro, manji otvor znači i manji otpor. Ovo ima smisla sa pričom da idu sa hlađenjem vazduh-voda, manje vazduha je potrebno, pa su i manji otvori prihvatljivi. Generalno, bokovi su im super, Red Bull je ovih godina imao slično rešenje, mislim da je i Lotus imao nešto slično, ne mogu se oteti utisku da je Allison ovde umešao prste makar malo...

2 - spoj kamera i šasije. Pozicija im je fiksna ove godine, maltrene, kutija gde se smeju postaviti je jako mala i na tom mestu, tako da nema više smeštanja kod prednjeg krila. Sa desne strane sam nacrtao strujnice, deluje mi da ovaj blagi pad pri spoju kamere sa šasijom treba da dopusti tom prvom sloju vadzuha da se podvuče ispod spoja večanja i šasije. Mada, granični sloj je to, ko će znati kolika je njegova debljina na tom mestu i da li je taj pad napravljen da bi vazduh prešao preko tih spojeva. Nisam siguran, zato sam i nactao da ide direktno u spoj.

3 - kontrola toka vazduha iznad bočnih usisnika. Ovo gubi na značaju jer nema više Koanda auspuha, ali čim je ovde, na prezentaciji, znači da je nešto ne čemu će Ferrari raditi. Kao i prošle godine, McLaren na bolidu u tom delu nije imao ništa, a na 3D modelu na sajtu jeste. Imaju ga i sad i znači da će ga dodati na prvom ili drugom testu. Ferrari ga ima već sad, što će reći da sigurno imaju i sledeću varijantu, možda će ih na testovima biti i više, garantujem da u Australiji neće biti ovakav. Kasnije ću pojasniti za šta mi deluje da su ove godine vezani...

4 - krilce kod kočionih otvora. Poznato je da se na kočione otvore i vodove dodaje sve i svašta, Ferrari je napravio jedan mali, ali vrlo agresivan dodatak. Deluje da treba da pomogne vazduhu da nađe put preko spoja glavčine i vešanja. Generalno, pull-rod ove godine izgleda bolje nego push-rod, nema previše intereferencije pojedinačnih šipki, samo kod spojeva.

5 - prednje krilo je out-wash. Očito, nije logično pokušavati sa in-wash varijantom, premalo je skinuto sa dužine krila da bi moglo tako nešto da se proba. Takođe, jasan pokazatelj da Ferrari nema nameru da pokaže išta na prvim testovima, dosta jednostavno prednje krilo, zadovoljava bukvalno najosnovnije potrebe da se prednji točkovi održe uz asfalt u krivinama. Ne bi me čudilo da na testovima vidimo drugu iteraciju, kao i treću na zadnjem testu, a u Australiji četvrtu.

6 - još jedan pokazatelj koliko je krilo jednostavno. Newey je na Red Bullu pravio spoj sa bočnom stranom sasvim drugačije povijen. To krilo je bilo rezultat petogodišnje evolucije, tako da - stićiće se i do njega.

7 - velika rupa iza bočnih usisnika. I prošle godine su imali mnogo prostora u tom delu poda, ove godine su izvukli još više. Mada, deluje mi da su to mogli zbog preraspodele motora i hladnjaka unutra, sad su im usisnici definitivno širi, ali mnogo uži od McLarena i Williamsa, a deluju mi uže i od Lotusa. Za Force Indiju ne znamo... Bojazan je da se vazduh pri većim brzinama tu odvoji i da pređe u turbulentan, ali siguran sam da Allison i Fry ne bi prevideli nešto tako očigledno. Strujnica kod spoja usisnika i poda pokazuje kako to izgleda, zaista liči na Red Bull iz prethodnih godina, bokovi su ravni pri spoju, ali su dosta zaobljeni na gornjem delu.

8 - držači zadnjeg krila. Rasterećuju bočne strane zadnjeg krila, ali one su sasvim sigurno spojene sa podom (ni na jednoj slici se ne vidi valjano), kako bi održale oblik pri prelasku preko ivičnjaka i slično. Između njih je postavljen i izduv, veliki izduv, ako ga smanje možda će postavljati neka dodatna mala krila na tom delu. U tih centralnih 200 mm je sve dozvoljeno, zona je proširena sa 150 koliko je bila do sad. U međuvremenu sam uhvatio nešto na klipu sa 3D modelom...

Dakle, definitivno spremaju još nešto u tom delu.

9 - otvori na prednjem delu bočnih strana. I prošle godine su pred kraj počeli da eksperimentiču sa njima, sad su kao i McLaren dodali dva takva otvora. Pokazao sam sliku toka vazduha bez grednog krila, vrlo je haotično, tako da su ti otvori tu kako bi koliko toliko to sredili.

10 - škrge iznad zadnjeg krila. Slične su kao prošle godine, klasičan dizjan koji Ferrari koristi već duže vremena, s tim što su im izlazi sad povijeni naviše umesto naniže, tako da izgleda kao da su se McLaren i Ferrari trampili po tome.

2012:

11 - gornji usisnik je ostao trouglast, ali mi deluje da je smanjen, kao i bočni usisnici. Ostao je ovakvog oblika kako bi vazduh na tom delu mogao da prati konturu celog gornjeg dela poklopca motora. Strujnice koje sam ovde nacrtao nisu takve u realnosti, paralelne su sa podom, ali fazon je što bi kod kružnog otvora morale da prođu tri krivine pre nego što se spoje, ovako prolaze samo dve. Prva je na krivini tog trougla, druga je pri samom spajanju.

12 - drugi pogled na bokove prednjeg krila. Filozofija iz prošle godine se nastavlja, ali su krivine dosta manje agresivne nego kod McLarena.

Ovde sam prikazao i neko moje viđenje šta se možda dešava sa tokom vazduha. Deluje mi, osim što je jasno gde se usisava ispod samog nosa, da se vazduh dovodi i sa strane. Cela gornja površina nosa je vrlo zaobljena, sve bi odatle skliznulo, pa i vazduh. Sa druge strane, bukvalno, ispod tih zaobljenja su suženja koja ubrzavaju vazduh ispod nosa, ali istovremeno vode strujnice u smeru koji sam nacrtao. Tu su i skretnice kod vešanja koje bi ih skupljale. Centralna strujnica nema tako nagle krivine za prelaz kao što se čini... Ovu sam sliku uhvatio iz klipova koje su ostavili.

Mislim da ternutno nemamo bolju sliku profila nosa. Ovde nema ničeg naglo, a dvostruko skretanje je bolje nego ono kakvo su imali nosevi s početka milenijuma. Ovakav profil nosa sigurno dosta kasnije skreće strujnice ispred sebe nego onaj na F2000 recimo. Čak bih pomislio da do odvajanja strujnica dolazi bukvalno par milimetara pre samog vrha nosa.

Evo na primeru aeroprofila na kakvo odvajanje mislim...

Nije ucrtana strujnica koja ide do zaustavne tačke ali nema veze. Strujnice koje idu uz gornjaku i donjaku prestaju da budu paralelne na određenom mestu. Jasno je kolika je razlika ako se to desi na profilu dužine 150 mm, recimo vrh ovog nosa i na profilu dužine 900 mm, što bi recimo bila dužina nosa na F2000.

Takođe, osim što postoje zaobljenja kod spoja sa makerama (detalj 2), zaobljen je i prelaz kod Shellovog znaka. Obratite pažnju na odsjaj osvetljenja na ovoj slici iz klipa gore, pa ćete videti da se negde kod sredine Shellovog znaka formira vrh zaobljenog trougla. Ima mi dosta smila da se to dešava oko kamera, baš zbog vešanja.

13 - još jedan pogled iz drugog ugla na skretnicu kod kočionog otvora. Definitivno treba da premosti neki tok u tom delu.

14 - profilni pogled na bok prednjeg krila. Agresivniji je otvor, naravno da se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, ali zaista celo prednje krilo nema svrhe analizirati, videćemo ih sigurno još dva pre prve trke.

15 - spoj vešanja je dosta nisko u odnosu na vrh šasije. Ali takva su pravila sad, levo od detalja 13 se može lako videti da zbog novih pravila to bukvalno ne može stojati više od toga. Očekivano je bilo da će zbog ovog spuštanja šasije na tom delu sada biti manje prostora ispod bolida na tom delu, tj. ispod nogu vozača. Upoređivanje sa F138 pokazuje da se malo šta promenilo...

... osim izgleda većeg međuosovinskog rastojanja. Omnicorse je svašta nešto pogodio ove zime...

Vrlo je moguće da tu postoji nego udubljenje u profilu šasije, ono koje se pominjalo u vezi sa Force Indijom. I dovoljan je pokazatelj da Ferrari ovakvim nosem nije odustao od proturanja što više vazduha ispod poda, prosto imaju elegantnije rešenje od ostalih. I kulturnije, mada je jasno da sa pravilnom upotrebom boje MP4-29, FW36 i VJM07 mogu mnogo pristojnije da izgledaju, kao i mnogi drugi koji će gotovo sigurno imati ovakvo rešenje.

Kao Tifosiju, sviđa mi se što se Ferrari isprsio sa rešenjem koje će se ispostaviti kao nekonvencionalno, iako je isprva delovalo da će nos mravojeda biti nekonvencionalan.

16 - usmerivač kod bočnih usisnika je očekivano jednostavan, biće na njemu dosta rada ove sezone, terba optimizovati protok oko tako širokih bokova.

17 - ? 17's gone rouge... Pogubio sam se skroz u numeraciji...

18 - bočni pogled na rupu iza usisnika. Posvetlio sam ove slike dosta, ali ta rupa je ostala crna, što je samo pokazatelj koliko je duboka...

19 - bočni pogled na otvore kod zadnjeg krila.

20 - za razliku od prošle godine, sada su stavili samo jedan odvojeni profil na bočne strane zadnjeg krila. Detalj se daleko bolje vidi na originalnim slikama, izgubio su dok sam ih posvetljivao i povećavao kontrast.

21 - vidi se koliko je nos zaobljen kad se pogledom odozgo vidi pola logoa kaspersky koji se potpuno (i pravilno da se tako izrazim) vidi iz profila.

22 - usmerivači vazduha kod usisnika su vrlo zanimljivo profilisani. Na delu gde postoji određeno zakrivljenje su i prošireni. Strujnica koju sam nacrtao prati konturu do otvora za hlađenje i mora da prođe tri krivine i da se ne odvoji od bolida. To nije jednostavno obezbediti. Na toj strujnici se vidi i koliko je F14-T uži od ostalih u ovoj oblasti. Otvori za hlađenje će gotovo sigurno imati sličnu ulogu kao kod McLarena i Lotusa, da vazduhom iz njih premoste jaz između zadnjeg krila i difuzora u nedostatku grednog krila. Na F14-T ovi otvori idu kraće nego kod Lotusa i McLarena, koji koriste i samu karoseriju u tu svrhu.

23 - pull-rod zadnje vešanje. Deluje mi kao da je i Ferrari postavio ponovo aeroprofile oko poluosovina kao i prošle godine, isto je učinio i McLaren.

24 - auspuh je ogroman u odnosu na ono što se očekuje, mada nismo videli ni jedan drugi do sad.

25 - cela oblast iza otvora za hlađenje je ostala šista, sumnjam da je to slučajno ispalo.

26 - još jedan pogled na rupu ispod ovih otvora za hlađenje, stvarno neverovatno pakovanje hladnjaka kod Ferrarija... U isti detalj upada i koliko je šist taj deo na visini od oko 100 mm iznad poda i difuzora.

U međuvremenu je otkriven novi detalj, moguće da ove rupe služe kako bi se vazudh sa poklopca preusmerio oko auspuha...

Sve u svemu, sviđa mi se šta vidim, naročito paint-job. Ima dosta crnih detalja, voleo bih da ih bude još više...

Matt Sommers je takođe dao svoju analizu, čeka se scarbs...

http://somersf1.blogspot.co.uk/2014/...-analysis.html

Comment

• Ovo silno poređenje noseva po internetu me nervira i smatram to vrlo neozbiljnim. Ljudi preteruju.
                              Porede ih sa kondomima, sa mravojedima, sa usisivačima.

McLaren i Lotus su ružni dibidus. Pogotovo Lotus. Što se tiče Ferrarija, meni je sasvim ok. Kao njihov navijač mogu da kažem da je pristojan, da ne kažem lep.

Kako ovakvi nosevi kao na slici nisu smetali? To su, po meni, najseksi bolidi F1 ikada koji su bili. 2007-2008. Kada se F14 T i MP4-22 gledaju sa strane, nosevi su vrlo slični. Imaju taj nagli pad.

P.S. E baš da vidim, Vanja, šta si napisao u Jevanđelju.
                              Last edited by MarkedOne8; 25-01-14, 18:58.

sigpic

Comment

• Takođe, jedva sam se suzdržao da ne uporedim sve ljude koji na f1technical samo o tome pišu sa nedozrelim klincima iz obdaništa... Jbt, trebam pet puta da okrenem točkić na mišu da bih naišao na iole koristan komentar...

I da, ovakav koncept nosa je mnogo bolji u prljavom vazduhu...
                                Last edited by Vanja #66; 25-01-14, 19:03.

Comment

Working...
                                X