Announcement

Collapse
No announcement yet.

Barclays Premier League & Championship 2012/13 - Diskusija i komentarisanje utakmica

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts



  • Aco legenda.
    sigpic

    Sever celi sada se veseli, crveno-beli, 'ajmo u napad zajedno! Sa severa nek zapeva svako, nek grmi jako, Zvezda šampion!

    "Nema velike ljubavi bez velike radosti, ali i bez velike patnje. E, to vam je Crvena zvezda. Ima da se raduješ do neba, ali sekiracija ti ne gine." Gospodin Ljuba Tadic

    Batica Wilshere je gospodin covek...

    All hail the Chan-Chan man!

    Comment


    • Iskupljivanje Andersona|Pogled na veznjaka Manchester Uniteda


      Andersonova karijera u Manchester Unitedu, je do sada bila izuzetno nekonstantna. On je napravio samo 10 nastupa za Crvene Djavole prosle sezone, manje od pola od broja nastupa koje je imao kada je dosao 2007. godine a to je 24 puta, i od samog pocetka dosta se muci i bori da zadrzi mesto u prvom timu. On je stigao kao izuzetno talentovan i lukav igrac, tanke gradje, ali brz, agilan i zeljan da isproba protivnicke igrace. Danas, on igra dosta konzervativniju ulogu u timu.
      Anderson je oblikovan u mocnog, inteligentnog igraca sredine terena sa sjajnom pas igrom. Dosta drugacije od njegove prethodne role, koje obuhvata dosta usavrseniji "skill set". Pre, on se oslanjao na svoje neistrenirano i sirovo umece i vise izgledao kao tradicionalni brazilski igrac. Sada igra sa dosta zrelosti i vizije na terenu. I verovatno je ovo "to" sto je Alex Ferguson video u njemu i ovo je nacin na koji ga je Manchester United razvio kao igraca.

      Kalup Scholesa

      Nakon sto smo gledali Andersona ove sezone, dosta iznenadjuje to na kakav nacin je on postao totalno drugaciji tip igraca. Dosta je pozicioniran dublje i nize na terenu, sa sjajnim entuzijazmom da eksplozivno krene napred i distribuira loptu na izvrstan nacin kad god je to potrebno. Dosta podseca na Paula Scholesa.
      Nigde to toliko nije bilo ocigledno nego u utakmici Liga Kupa sa Chelsea. Anderson je poceu utakmcu u centru veznog reda, i bio je centralni deo plana igre Uniteda. On je obezbedio tri asistencije za saigrace, odigrao 4 kljucna pasa na utakmici, i uzeo nagradu najboljeg igraca utakmice.
      Anderson ne dodaje i ne prima loptu toliko cesto kao Scholes, ali svakako ima sposobnost za to, i tokom poslednjih nekoliko sezona, njegova distribucija lopte i vizija su se znatno poboljsale. Scholes je jedan od najboljih "passera" na svetu, i zato hajde da pogledamo njegovu statistiku od ove sezone, u komparaciji sa Andersonovom.

      Anderson: Pas igra

      Tabela ispod pokazuje sve statisticke podatke kada je u pitanju parametar dodavanja u Premier ligi ove sezone. Scholes je proveo mnogo vise vremena na terenu od Andersona, ali kada je Scholes bio odmaran, Ferguson je stavljao Andersona u prvih 11 da ga zameni - zaista tezak zadatak za bilo kog igraca.



      Iako je uzorak za ovu sezonu mali, mozemo videti slicnosti izmedju dva igraca. Pas igra Andersona se neverovatno poboljsala tokom proteklih sezona. Npr, procenat uspesnosti dodavanja u sezoni 2010/11 bio je 83%, sto se unapredilo u 86% naredne sezone. On je nastavio da napreduje i procenat uspesnosti ove sezone je 93%.

      Unitedov motor pas igre

      United ima dva odlicna veznjaka dodavaca, pored Scholesa, tu su Carrick i Cleverly, ali Anderson donosi nesto drugo u timu. Obojica, Carrick i Cleverly su primer za igraca koji sjajno zadrzava loptu i koji pravi kratka ali precizna dodavanja, medjutim Andersonove duge lopte i dodavanja tog tipa, je nesto cemu se treba diviti.
      Imati procenat uspesnosti dodavanja od 93% je impresivan podatak - jos vise kada vidimo sa koje distance on dodaje loptu. Graficki prikaz dole na pokazuje pas igru Andersona protiv Fulhama i pas igru Scholesa protiv Stokea. Oba igraca su zamenjeni pre kraja utakmice, ali nam ovo obezbedjuje dobar primer toga kolika je razlika u pas igri ova dva igraca.



      Cim Anderson dobija loptu, on se oslobadja lopte tako sto trazi igrace na krilima i preko njih distribuira loptu, ili pokusava da promeni stranu. Ovo za protivnicke timove znaci veoma tezak zadatak u odbrani i otvara prostor za United da krene napred. U kontrastu, Scholes je igrao veoma usko protiv Stokea gde mozemo videti kako je on dodavao, dosta centralizovano. Jedan od faktora za ovo jeste svakako taktika Pullisa i njegovog tima. On su jedan izuzetno tezak tim za slomiti, i dosta stavljaju pritiska na loptu i pune vezni red sa dosta igraca.
      Ovo je znacilo da je Scholes morao da adaptira svoju igru, slicnu rolu onoj Carricka i Cleverlya - pokazavsi njegovu svestranost i adaptaciju u igri. Ovo nije rola za koju je Anderson odgovoran. United ima Carricka i Cleverlya koji su spremni da popune te rupe. Andersonov posao je da imitira napadcku viziju u veznom redu Scholesa i da unistava protivnicke timove svojim dugim loptama.

      Razlike i slicnosti

      Ovde smo zeleli da vidimo koliko su Scholes i Anderson slicni, i zbog cega ako je to tako on dobija malo vremena na terenu, i da li njegova ponovna pojava znaci ipak drugaciju rolu na terenu.
      Ovo je neki zakljucak. Andersonova pas igra se definitvno unapredila, bez sumnje. Mozda nije na Scholes-ovom standardu, ali ima veoma malo igraca koji jesu na njegovom nivou. On definitivno igra drugaciju ulogu u timu nego pre. On retko pokusava da predribla igrace i prepusta posed lopte mnogo manje nego pre. Na pocetku, izgledalo je da je spreman da zameni Paula, ali to nije tako jednostavno. Kraci za jednog Xavia ili Alonsa, United ce uvek rupe za popunjavanje koje ce ostati nakon sto se Paul povuce, opet. Imati vezne igrace sa sjajnom pas igrom je jedan od kljuceva za United-ov dugorocni uspeh pod Fergusonom i ovo je naglaseno sa igracima koji su trenutno u timu poput Andersona, Carricka i Cleverlya.
      Tako da logicno objasnjenje jeste da su Ferguson i njegov personal u timu razvijali Andersona da bude fit u ovaj kalup. Da se uklopi u vezni red sjajne pas igre, vizije, svestranosti i penetracije. To nudi dubinu u timu i najvise od svega, nudi neosporan potencijal za buducnost.

      Ostala misljenja su dobro dosla.
      sigpic

      “We have to change, from doubters, to believers, now.”
      -Jürgen Klopp

      Comment


      • Ja sam kukao kako ga je Ferguson ugusio,ali se sad najbolje vidi sta je od njega napravio.Ono sto je Junajtedu trebalo
        Anderson je jak kao bik,trci koliko oces i grize za svaku loptu a sad vidimo i da je zestoko napredovao sto se tice pas igre i organizovanja napada.Njemu svaka cast jer sam ja jedno vrijeme mislio da ce on biti prodat.Steta sto se povrijedio.

        Comment


        • Искрен да будем, недостаје ми онај Андерсон из Портоа, колико је то био моћан играч, спадао је у момке који сами праве разлику на терену, плус играо је доста атрактивно, лепршаво, мелем за очи. Ово данас није ни налик таквом Андерсону и ја бих слободно истог означио као "пропалог" јер не верујем да га је Фергусон довео са намерог да онаквог Андерсона лимитира и стави у улогу слуге свог система. Мислим да га је пре довео како би онакав Андерсон напредовавши кроз ПЛ унапредио његов систем, тј. донео Манчестеру нешто ново. Андерсон је од преласка у Јунајтед стагнирао, чак и назадовао и џаба му сва ова статистика кад се од њега пре пар година очекивало да буде играч светске класе.
          Искрено, поштујем Фергусона и сигурно да га многи сматрају за но1 свог посла (што је ствар укуса), али како он зна да унакази перспективног играча то је брука. Имамо овај пример Андерсона, на који бих ја још додао и пример Алана Смита - какав је то нападач био, тј. какав је то нападач тек могао да буде и Ферги га на крају врати на задњег везног где се његова каријера фактички и окончала (направио је од перспективног шпица, просечног задњег везног). Има ту још примера да не дужим сада...

          Comment


          • 61440_517924284914459_150298278_n.jpg

            umirao sam na ovo

            Comment


            • Originally posted by Brajkula View Post
              Искрен да будем, недостаје ми онај Андерсон из Портоа, колико је то био моћан играч, спадао је у момке који сами праве разлику на терену, плус играо је доста атрактивно, лепршаво, мелем за очи. Ово данас није ни налик таквом Андерсону и ја бих слободно истог означио као "пропалог" јер не верујем да га је Фергусон довео са намерог да онаквог Андерсона лимитира и стави у улогу слуге свог система. Мислим да га је пре довео како би онакав Андерсон напредовавши кроз ПЛ унапредио његов систем, тј. донео Манчестеру нешто ново. Андерсон је од преласка у Јунајтед стагнирао, чак и назадовао и џаба му сва ова статистика кад се од њега пре пар година очекивало да буде играч светске класе.
              Искрено, поштујем Фергусона и сигурно да га многи сматрају за но1 свог посла (што је ствар укуса), али како он зна да унакази перспективног играча то је брука. Имамо овај пример Андерсона, на који бих ја још додао и пример Алана Смита - какав је то нападач био, тј. какав је то нападач тек могао да буде и Ферги га на крају врати на задњег везног где се његова каријера фактички и окончала (направио је од перспективног шпица, просечног задњег везног). Има ту још примера да не дужим сада...
              Moram da kazem da se slazem sa tobom, delimicno. Zasto ?? Pre svega, i ja kao i ti sam voleo "onog" Andersona iz Portoa, momak je rasturao i bio pravi onaj ofanzivni veznjak koji je terorisao odbrane na svaki moguci nacin, jednostavno, odredjeno mu je bilo po talentu i skillu da bude fantatsican igrac. To se nije desilo, krivim naravno Fergija za to ali je i sam Anderson cesto puta bio povredjivan. Zasto sam rekao delimicno ?? Pa zato sto imas primere igraca koji su sa svoje prirodne pozicije isto pomereni nazad na centralnu poziciju na sredini, Klasican primer za to jeste Moussa Dembele. Prosto da ne poverujes da je taj momak igrao napadaca u AZ Alkmaru pre par godina, da bi iz godine u godinu bio sve bolji kako ide sa pozicije klasicnog spica, na poluspic, pa ofanzivni vezista i na kraju onaj pravi veznjak. Njegova nekonstatnost je bila primarna mana, isto se desavalo i sa Andersonom u Portou, pa se nastavilo u Utd-u. Fergi ga je unazadio, ali je isto tako ovaj napredovao u nekim ostalim segmentima igre koji su potrebni za novu rolu i postao vrlo dobar veznjak, sa potencijalom da bude najbolji u Utd i jedan od najboljih u PL. Pogledas Moussu, on se preporodio od kako ga je Jol vrati nazad, covek gazi i jos bolji je u Spursima, a ja sam mislio da ce biti jedan od najboljih ofanzivnih igraca(napadac, poluspic).
              sigpic

              “We have to change, from doubters, to believers, now.”
              -Jürgen Klopp

              Comment


              • Мусом сам импресиониран и човек је напредовао у својој игри мењањем позиције, то је друга прича. Овде ипак није то случај, и мене лично Андерсон не одушевљава како игра, од мајстора са лоптом претворио се у тркача...мсм да нема он ту много простора за напредак и да никада неће бити крем лиге, па ни самог Јунајтеда. То зна и Фергусон, јасно му је да се зајебао и сигурно да ће довести неког бољег вежњака, Сколс ће у пензију, а Андерсон ће остати вечан бек-ап и на крају ће завршити у КПР-у као нпр. Парк.
                Доста сам очекивао од овог момка и радовао се његовом преласку у ПЛ, али је се све то свело на једно велико разочарање.

                Comment


                • Ал опљачкаше Виган Непостојећи пенал плус црвени картон за тако нешто!

                  Comment


                  • Iskreno ovaj clanak nekako "na silu" promovise Andersona kao nekog specijalnog igraca. Po mom misljenju pas igra je nesto sto treba da se podrazumeva kod svakog fudbalera, pogotovo veznjaka. Pitanje je sta moze igrac da ponudi osim te pas igre... pa je tako npr. Scholes osim pasova znao da postigne gol iz daljine, da se ubaci u pravo vreme u kazneni i da se nadje na pravom mestu za postizanje golova. To je ono sto ga cini posebnim, a ne pas igra. Ako ti se protivnik povuce i ne igra presing na sredini, onda je sasvim logicno da ce ti procenat uspesnosti pasa biti oko 90%... E sad Anderson, osim te pas igre, tokom godina nije uspeo da redovno daje golove i da upisuje asistencije, dok mu je upravo to bio posao u Portu i odradjivao ga je fenomenalno, i pritom na atraktivan nacin. Doveden je kao takav igrac, ali Ferguson jednostavno ne zna sta da radi sa takvim igracem u ekipi. Uvek je igrao sa 2 spica i 2 krila, u takvoj formaciji mu trebaju dva trkaca na sredini, po mogucstvu malo defanzivnije orijetnisana, i nazalost pokusao je da napravi to od Andersona. Greota je uciniti to jednom perspektivnom fudbaleru... Evo posle nekoliko godina Fergie je opet napravio slicnu gresku dovodjenjem Kagawe, klasicna 10-ka koja se ne uklapa u ovaj sistem. Igrao je na pocetku kao poluspic dok je Rooney bio povredjen, ali sumnjam da ce imati neku ozbiljniju ulogu do kraja sezone ako RvP i Rooney ostanu zdravi.
                    Za kraj Fresh, rekao si da Fergie trazi novog Scholesa, ne bih se slozio, iako je Scholes sjajan igrac, mislim da Fergie trazi zamenu za Roya Keane-a, on je bio glavni razbijac na sredini za United, a nikad nije zamenjen, iako je i dalje potreban jedan takav Unitedu, jer bez takvog igraca duva zesca promaja u ekipi. Sve je vise super talentovanih igraca koji bi mogli da zamene Scholesa, sigurno po tehnici i igri, mozda ne i po predanosti klubu, ali nema vise igraca tipa Keane i Viera, jedan koji im je najblizi po stilu je u Unitedovom susedstvu, ali generalno nema vise takvih, a Fergiju i dalje trebaju jer nije promenio stil igre...
                    sigpic

                    Comment


                    • Браво за Кагаву Тони! И од њега како ствари стоје неће бити на крају ништа у овом Јунајтеду, стварно не видим простор где би њега могао Ферги да стави, осим на крило, те сада долазимо до исте приче, Ферги од сјајне 10 прави просечно крило.
                      Није ми просто јасно зашто то ради, и коју идеју има, али фудбал је остао ускраћен за једног Ђузепе Росија, Форлана, Смита, Андерсона и како ствари стоје и Кагава ће њиховим путем, а плашим се и Ћићарито...

                      Comment


                      • Originally posted by Brajkula View Post
                        Браво за Кагаву Тони! И од њега како ствари стоје неће бити на крају ништа у овом Јунајтеду, стварно не видим простор где би њега могао Ферги да стави, осим на крило, те сада долазимо до исте приче, Ферги од сјајне 10 прави просечно крило.
                        Није ми просто јасно зашто то ради, и коју идеју има, али фудбал је остао ускраћен за једног Ђузепе Росија, Форлана, Смита, Андерсона и како ствари стоје и Кагава ће њиховим путем, а плашим се и Ћићарито...
                        Ne pravi prosjecno krilo,nego prosjecne veznjake,umanjuje im vaznost da se tako izrazim,pravi od njih Fletchera

                        Tony,mislim da grijesis ovdje oko jedne stvari,a to je da podcjenjujes pas igru s kojom danas velika vecina fudbalera ima problema,mogu ovdje nadugo i nasiroko ako te zanima,ali mislim da ces shvatiti sta hocu da kazem,pas igra je krucijalna za veznjake,moze on da trckara i da se trudi,da je jak i brz,osjecaj za go da posjeduje,ali ako nema osjecaj za prostor i pas,to je los veznjak,sve drugo mozemo da nadoknadimo,mozda i grijesim ali uvijek sam tako gledao veznjake...sve drugo mozes nauciti i moze se na tome raditi,ali ovo se tesko uci

                        Svaka cast Scholesu,ali ja uvijek ustanem kad se spomenu igracka umijeca Roya Keana,kralj veznog reda,ubica...
                        Zeljko Malnar-Nocna mora <3


                        #the return

                        Comment


                        • Originally posted by Brajkula View Post
                          Браво за Кагаву Тони! И од њега како ствари стоје неће бити на крају ништа у овом Јунајтеду, стварно не видим простор где би њега могао Ферги да стави, осим на крило, те сада долазимо до исте приче, Ферги од сјајне 10 прави просечно крило.
                          Није ми просто јасно зашто то ради, и коју идеју има, али фудбал је остао ускраћен за једног Ђузепе Росија, Форлана, Смита, Андерсона и како ствари стоје и Кагава ће њиховим путем, а плашим се и Ћићарито...
                          Slazem se za sve, osim za Chicharita, on je ono sto se kaze dzoker, igrac sa klupe, da udje kad je protivnicka odbrana vec poprilicno umorna i onda donese pobedu. Ipak su Rvp i Rooney za klasu bolji igraci, odnosno igraci koji znaju vise nego samo gol da daju... Chicharito bi mogao da ima neku ulogu kao Solskjaer, ako tako prodje to ce znaciti da je uspeo u karijeri.
                          A za Kagawu se samo nadam da ce preci negde i nastaviti da igra kako je igrao u Dotmundu, ali ko zna kad ce i da li ce se to desiti...
                          A zasto uporno dovodi igrace koji mu se ne uklapaju u sistem je prava misterija... Covek dovede umetnika i od njega napravi molera...
                          sigpic

                          Comment


                          • Originally posted by AK47 View Post
                            Ne pravi prosjecno krilo,nego prosjecne veznjake,umanjuje im vaznost da se tako izrazim,pravi od njih Fletchera

                            Tony,mislim da grijesis ovdje oko jedne stvari,a to je da podcjenjujes pas igru s kojom danas velika vecina fudbalera ima problema,mogu ovdje nadugo i nasiroko ako te zanima,ali mislim da ces shvatiti sta hocu da kazem,pas igra je krucijalna za veznjake,moze on da trckara i da se trudi,da je jak i brz,osjecaj za go da posjeduje,ali ako nema osjecaj za prostor i pas,to je los veznjak,sve drugo mozemo da nadoknadimo,mozda i grijesim ali uvijek sam tako gledao veznjake...sve drugo mozes nauciti i moze se na tome raditi,ali ovo se tesko uci

                            Svaka cast Scholesu,ali ja uvijek ustanem kad se spomenu igracka umijeca Roya Keana,kralj veznog reda,ubica...
                            Mozda me nisi razumeo, ali poenta mi je bila da pas igra treba da bude osnova za svakog fudbalera, pogotovo za veznjake, ali da bismo igraca svrstali u kategoriju najboljih, potrebno je da ponudi jos nesto osim pas igre. Dakle ne potcenjujem pas igru vec smatram da je osim nje potrebno jos nesto. A taj osecaj za prostor koji pominjes ja i ne racunam pod pas igrom, to je nesto sto se ne moze nauciti... Od svih tih pasova u pas igri Andersona, Carricka itd. koliko su asistencije i oni kljucni pasovi koji probiju protivnicku odbranu? Vrlo mali procenat, a istice se tu neka statistika i procenat uspesnosti pasa koja realno nema neku tezinu. Kao npr. kad bismo rekli da su Joe Allen i Luka Modric eto pas igraci, a u stvari jedan je prosecan igrac sa dobrom tehnikom i sigurnim pasom a drugi osim toga ima i taj osecaj za prostor, oseca igru...
                            sigpic

                            Comment


                            • Originally posted by Tony_G View Post
                              Mozda me nisi razumeo, ali poenta mi je bila da pas igra treba da bude osnova za svakog fudbalera, pogotovo za veznjake, ali da bismo igraca svrstali u kategoriju najboljih, potrebno je da ponudi jos nesto osim pas igre. Dakle ne potcenjujem pas igru vec smatram da je osim nje potrebno jos nesto. A taj osecaj za prostor koji pominjes ja i ne racunam pod pas igrom, to je nesto sto se ne moze nauciti... Od svih tih pasova u pas igri Andersona, Carricka itd. koliko su asistencije i oni kljucni pasovi koji probiju protivnicku odbranu? Vrlo mali procenat, a istice se tu neka statistika i procenat uspesnosti pasa koja realno nema neku tezinu. Kao npr. kad bismo rekli da su Joe Allen i Luka Modric eto pas igraci, a u stvari jedan je prosecan igrac sa dobrom tehnikom i sigurnim pasom a drugi osim toga ima i taj osecaj za prostor, oseca igru...
                              Cinjenica je da su Modric i Allen prosjecni igraci,mozemo dalje nastaviti diskusiju

                              Mozda bi trebalo da bude osnova,ali nije,pa pogledaj dva zadnja vezna u Chelseau,koliko oni imaju asistencija u prostor,dobrih dugih lopti ili ne daj ti Boze asistencija,nista ni Mikel ni Ramires,hajde Ramires da go s vremena na vrijeme,ali to u negativnom smislu nadoknadi izgubljenim loptama,kriminalnim sutevima i ocajnim prijemom.O Mikelu i ne pricam nije 50 godina go dao...

                              Zavisi kako gledas,npr Javier Martinez na prvi pogled djeluje kao igrac koji samo ima pas igru,ali na drugi ili treci pogled djeluje kao genije koji sve zna.Osjecaj za prostor mi uvijek ide uz te pas igrace pa sam to zbog toga rekao,nekako oni to razumiju po prirodi
                              Last edited by AK47; 03-12-12, 22:25.
                              Zeljko Malnar-Nocna mora <3


                              #the return

                              Comment


                              • Можемо да пљампамо о пас игри колико год желимо, али да је Андерсон од преласка у Јунајтед назадовао јесте. Очекивао сам и капирам не само ја доста више од њега и свело се на 10, 15 просечних рола по сезони. Доведен је као један од најперспективнијих играча света у том тренутку завршио као вечни бек-ап, ко је главни кривац за тако нешто, Фергусон и ту сва дискусија престаје.
                                Остаје само Богу да се молимо да не заврши исто и Кагава, а како сада ствари стоје сличан сценарио се спрема.

                                Comment

                                Working...
                                X