Announcement

Collapse
No announcement yet.

NBA Playoffs 2011- Analize

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #46
    Kako je LA branio Dirk-a i sta mogu da promene



    Osim Nowitzki-og i Terry-a, realno ne postoji igrac u Dallas Mavericks-ima koji moze da iskreira sut za sebe i upravo to je razlog sto je odbrana na Dirk-u toliko bitna jer ako uspete da ga zaustavite, imate dobru sansu da potpuno zaustavite i napad Mavericks-a i da ih pobedite. Nowitzki je izuzetno tezak za cuvanje jer je to covek od 210 koji moze da sutira preko vas i jos ako je potrebno da ubaci i malo fade-a. Ovo znaci da na njega morate staviti visokog igraca koji moze da igra i spolja i na postu.

    LA je probao da ga brani sa dva coveka, Gasol-om i Odom-om i dok je jedan koliko-toliko imao uspeha, drugi je odigrao ocajnu rolu:


    Protiv Pau Gasol-a – 6 poseda lopte, 5-5 FG, 13 poena, 2.17 PPP



    S obzirom na to da je Lamar Odom sesti igrac Lakers-a, Phil Jackson mora da nadje nekog da cuva Nowitzki-og dok Lamar ne udje u igru. U utakmici broj 1, Jackson je pokusao visinom Gasol-a da zaustavi Dirk-a, ali nije imao previse uspeha u tome:






    Ovde, vidite kako Gasol spolja izgleda kao riba na suvom. Kada je Nowitzki uhvatio loptu spolja, Gasol je tu, ali umesto da mu drzi ruku na sutu, njemu mu su obe ruke spustene dole. Iz tog razloga, Dirk je u stanju da se jednostavno digne na sut i pogodi preko Gasol-a.







    U ovom posedu, Nowitzki dobija loptu na trojci, a Pau je prinudjen da ga prati. Gasol-u ovo normalno ne odgovara tako da Dirk samo pravi fintu dodavanja, probija Gasol-a driblingom i pogadja skok sut sa svog mesta.







    Konacno ovde, vidimo kako Pau Gasol pokusava da juri Nowitzki-og oko bloka bez lopte. Gasol je tu potpuno nemocan i Dirk uspeva da nadje dovoljno prostora zahvaljujuci blokadi i pogodi sut.



    Protiv Lamar Odom-a – 15 poseda, 6-14 FG, 15 poena, 1 PPP



    Pau Gasol se mucio u odbrani protiv Nowitzki-og, tako da je Phil Jackson odmah poslao Odom-a na njega. Odom je imao malo vise uspeha iako se i on prilicno mucio:







    Prednost koju Lamar ima u odnosu na Gasol-a je sto ima brzinu kojom moze da parira Nowitzki-om i da ostane ispred njega. To mu omogucava da igra agresivno kada Dirk primi loptu spolja, a da opet uspe da ga zaustavi kada krene driblingom ka kosu sto se i desilo u napadu iznad.







    Kao dodatak, ta brzina mu dozvoljava i da lakse izlazi na Nowitzki-og nakon sto pomogne. Ovde, Odom odlazi malo u reket kako bi pomogao kod prodora i lopta dolazi do Dirk-a. Kada je pas odigran, Lamar je u stanju da izadje na Nowitzki-og i zasmeta mu kod suta.



    Medjutim, uprkos uspehu koji je imao u nekim posedima, Dirk Nowitzki je opet uspevao da dolazi do kvalitetnih pozicija i kada ga je cuvao Odom:







    Problem za Lakers-e je kada Odom cuva Dirk-a, Dirk moze ledjima da ga odgura do mesta na koje zeli da dodje. Nowitzki je jedinstven centar po tome sto ne mora ledjima da gura svog cuvara do samog reketa kako bi poentirao. Na akciji iznad, potrebno mu je samo nekoliko koraka kako bi dosao do potrebnog prostora i pozicije koja mu odgovara.

    Pretpostavljajuci da Phil Jackson nece menjati svoju startnu petorku, mora da nadje boljeg cuvara za Nowitzki-og od Gasol-a. Postoji jos samo jedna opcija, a to je Ron Artest. Protiv Artest-a, jasno postoji mismatch zbog visine, ali on je po mom misljenju jedina opcija kojoj Phil moze da se okrene u drugoj utakmici. Da li ce to uspeti? Ako pogledate ova 2 poseda u kojima je Ron branio Dirk-a iz regularne sezone, cini se da je odgovor ne:








    U obe akcije, Nowitzki je jednostavno u stanju da svoju veliku prednost u visini iskoristi i sutne preko nizeg Artest-a. Medjutim, da se primetiti cvrstina i fizikalnost koju Ron primenjuje na Dirk-u.
    Sa visinom koju poseduje, lako mu je da sutira preko bilo koga spolja, tako da zelite da ga cuva neko snazan spolja, a ko isto tako moze da ostane ispred njega ukoliko pokusa da probije.
    Naravno, ne kazem da bi Ron trebao da ga cuva tokom cele serije, ali ako vec Jackson zeli da koristi Odom-a kao sestog igraca morate naci nekog cuvara na pocetku utakmice i Artest je mozda cak i bolje resenje od Gasol-a.



    Terati Dirk-a da igra odbranu



    Jos jedan nacin da iskljucite Nowitzki-og u napadu je da ga naterate da dosta radi na drugom delu terena – u odbrani. Dirk nije previse dobar defanzivac, a i Gasol i Odom su odlicni napadaci, tako da treba koristiti prednosti u napadu kako bi eksploatisali mane Nowitzki-og u odbrani. Ruku na srce, Lakers-i su Dirk-a napali samo 2 puta tokom prve utakmice.








    U obe akcije ide se direktno na Dirk-a (Gasol na postu i Odom spolja). LA mora to raditi cesce ukoliko zele da pokusaju da neutralizuju Dirkenstein-a, ali svi znamo da je to gotovo nemoguce.
    sigpic


    "The last time I was intimidated was when I was 6 years old in karate class. I was an orange belt and the instructor ordered me to fight a black belt who was a couple years older and a lot bigger. I was scared s---less. I mean, I was terrified and he kicked my ass. But then I realized he didn’t kick my ass as bad as I thought he was going to and that there was nothing really to be afraid of. That was around the time I realized that intimidation didn’t really exist if you’re in the right frame of mind." - Kobe Bryant

    Comment


    • #47
      Kako je JJ Barea dosao do svog tog prostora




      Nakon samo 4 poena u prvom poluvremenu, JJ Barea je „poludeo“ u poslednjoj cetvrtini sa 8 poena za 9 minuta koliko je i igrao. Barea je bio u stanju da postize poene i bude efikasan tako sto je lagano ulazio u reket i pravio pometnju u odbrani LA-a.



      Nacin na koji su Mavericks-i uspevali da mu stvore prostor da ulazi u reket je jednostavan. Igrali bi running pick and pop (PnP u kretanju) na vrhu kapice. Mozda i najbitniji aspekat ovog PnP-a je igrac koji pravi pik, a to je naravno Dirk Nowitzki. Lakers-i su bili toliko zabrinuti da ce ga ostaviti samog, da je to potpuno poremetilo njihovu PnR odbranu:







      Ovde, JJ Barea dolazi do lopte, a Dirk Nowitzki prilazi i pravi mu pik na sredini. Kako Barea koristi blok, Lamar Odom (covek koji cuva Nowitzki-og) iskace, a Derek Fisher pokusava da probije blok i prodje ispred njega.







      Medjutim, iz razloga sto je Lamar Odom toliko zabrinut za Nowitzki-og da ce ili krenuti da se otvara do samog kosa ili da ce samo rasiriti do suprotnog lakta na sut ne pomaze normalno na igracu sa loptom. Umesto toga, iskace samo za trenutak kako bi koliko-toliko zaustavio Barea-u, ali se brzo vraca na Dirk-a.







      Problem sa tim je sto Odom prakticno postavlja drugi blok koji Fisher treba da probije jer mu staje na put i daje JJ-u prostor da dodje do samog reketa.








      I Fisher i Odom su ostali zakucani na vrhu kapice sa Dirk-om, a 3 igraca Lakers-a pokusavaju da zaustave 4 Mavs-a. Niko ne izlazi na Barea-u dok nije bilo prekasno i on pogadja ovaj mali runner.







      U ovoj akciji vidimo da je jednostavno Lamar Odom previse zabrinut da ce ostaviti Dirk-a samog tako da ne izlazi na igraca sa loptom onako kako bi to inace uradio i umesto toga pomaze samo na brzinu i pokusava da se vrati na svog coveka. Problem je sto je Fisher pokusao da probije blok i prodje ispred njega, a Odom mu je usao u putanju.








      Ovo je jos gori primer. Ovde, Lamar Odom jos jednom prebrzo odlazi od igraca sa loptom nakon iskakanja da bi pokrio Nowitzki-og. Sve to rezultira cinjenicom da Steve Blake sada mora da prodje izmedju Dirk-a i Odom-a kako bi pokusao da zaustavi prodor. I dok je on to na kraju i uspeo, Andrew Bynum je vec morao da izadje na Barea-u sto ostavlja samog Haywood-a pod kosem i JJ ga pronalazi lepim pasom od pod.

      Ono sto smo imali u drugoj utakmici je to da je jos jedan brz plejmejker unistio PnR odbranu Lakers-a. Ovaj put je razlika u tome sto nisu bili zabrinuti za igraca sa loptom, nego za igraca koji je pravio pik i to je otvorilo prostor za Barea-u i njegove prodore.

      Ovo ne izgleda kao korekcija koju je napravio Phil Jackson i njegov strucni stab, tako da se cini da je Odom to radio na svoju ruku. Na konferenciji za novinare, Phil nije rekao previse, ali je konstatovao da im je PnR odbrana bila katastrofalna i da zeli da PnP Mavs-a brane svojim standardnim sistemom i da nece biti promena.

      Bice zanimljivo sta ce Dallas odgovoriti kada LA bude igrao korektnu i dobru odbranu. Da li to znaci da ce Nowitzki dobijati vise lopti? Vrlo je moguce...
      sigpic


      "The last time I was intimidated was when I was 6 years old in karate class. I was an orange belt and the instructor ordered me to fight a black belt who was a couple years older and a lot bigger. I was scared s---less. I mean, I was terrified and he kicked my ass. But then I realized he didn’t kick my ass as bad as I thought he was going to and that there was nothing really to be afraid of. That was around the time I realized that intimidation didn’t really exist if you’re in the right frame of mind." - Kobe Bryant

      Comment


      • #48
        Kljucni faktor u rafalnoj paljbi Dallas-a? Dirk Nowitzki...



        U cetvrtoj utakmici protiv LA Lakers-a, Dallas Mavericks-i su uspeli da izjednaci NBA playoff rekord sa 20 pogodjenih suteva za 3 (20-32 62.5%) i tako kompletirali ciscenje Lakers-a. Kada se pogledaju ti sutevi Dallas-a ono sto je zajednicko kod skoro svih je sto umesan ko drugi do Dirk Nowitzki. Dirk je bio na terenu za 15 trojki i po mom misljenju bio je zasluzan za 12. Kao dodatak tome sto ih je ili pogadjao ili asistirao, paznja koju on privlaci je terala odbranu na neke teske rotacije koje su rezultirale potpuno otvorenim sutevima:


        Dodavanja iz double team-ova



        Dirk Nowitzki je sjajan za svoju ekipu jer je uvek spreman da odigra pravi pas kada ga odbrana udvoji. Kada se iskombinuje njegova visina sa tom zeljom, to je otprilike recept za propast protivnicke odbrane:







        U ovoj akciji, Nowitzki dobija loptu na 45, nekih korak unutar trojke. Pravi fintu suta kako bi izbacio svog cuvara i krece u prodor. Kako se to desava, Shannon Brown prilazi pokusavajuci da udvoji/pomogne. Ovo tera Fisher-a da pomogne i preuzme Chandler-a ostavljajuci Terry-a potpuno samog u korneru. Nowitzki ima visinu da vidi Terry-a u korneru i odigrava mu odlican pas koji Jet koristi.







        Uprkos svim problemima sa kojima su se Lakers-i suocili kada je preuzimanje nakon blokova u pitanju, iste greske su pravili nekoliko puta i u cetvrtoj utakmici. Ovde, Brown ostaje zadrzan u bloku i Odom preuzima Barea-u. Dallas odmah prepoznaje mismatch i daje loptu Dirk-u. Nowitzki brzo vraca loptu JJ-u jer Odom pokusava da ga udvoji. Nakon jos jednog brzog dodavanja, Jason Terry pogadja za 3.







        Ovde, Mavericks-i gledaju da urade nesto u tranziciji, a Dirk Nowitzki trci prvi u kontru. Ovo je jako bitno jer znaci da LA mora da napravi cross match, odnosno da mora da ga preuzme prvi igrac koji mu je u blizini, nebitno na kojoj poziciji igra, a to je u ovoj situaciji bio Brown. Kako Nowitzki dobija loptu, Pau Gasol pokusava brzo da ga udvoji. Dirk ponovo odigrava sjajan pas do Barea-e koji ponovo pogadja potpuno otvorenog Terry-a = splash. Nova hokej asistencija za Dirk-a.








        Ponovo preuzimanje na PnR-u Nowitzki/Barea, ovoga puta Bryant je na Dirk-u. Nowitzki odmah odlazi na post, prima pas, „snima“ da mu prilazi double team (ovoga puta od strane Bynum-a) i izbacuje loptu u korner. Pogodite ko je tamo?
        Jako je bitno ovde apostrofirati koliko je bitna Dirk-ova visina jer je ovaj pas u cosak jako komplikovan za obicnog beka, ali Nowitzki-om nije problem.









        Jos jednom Dirk-ova velicina na videlu. Ovde, koristi fintu suta i krece duz ceone linije na prodor, a Gasol ga koliko-toliko zaustavlja. Gasol je 210+ tako da bi to u principu sprecilo pas u korner. Ali, ne kada je Dirk Nowitzki covek koji se udvaja i jos jednom ko drugi nego Jet...



        Privlacenje paznje



        Dodatak izbacivanju lopte iz double team-ova je cinjenica i da Nowitzki kada god bi primio loptu privukao bi toliko paznje odbrane Lakers-a da je to otvaralo jako mnogo prostora za ostale igrace Mavs-a:







        U ovoj akciji, Dirk dobija loptu, a Derek Fisher ostavlja svog coveka kako bi pokusao da mu izbije loptu. De Shawn Stevenson se sjajno namesta i kako je Fisher pokusao da se vrati na njega bilo je prekasno jer je vec dobio loptu od Dirk-a i to su 3 poena.







        Ovde, Brendan Haywood kupi skok i pravi nekoliko driblinga. Najblizi odbrambeni igrac njemu, Pau Gasol, sprinta do Nowitzki-og koji stoji van linije 7.24 umesto da napravi pritisak na loptu. Ovo dozvoljava Haywood-u da malo saceka, snimi Terry-a otvorenog na trojci – splash.







        Ovde, Jason Kidd ima loptu, Terry je na trojci, a Nowitzki na laktu. S obzirom na nacin na koji LA rotira, Gasol bi trebao da izadje na Terry-a kada ovaj dobije pas od Kidd-a. Medjutim, umesto da brani trojku, Gasol ostaje uz Dirk-a.







        U ovoj akciji, Dallas izlazi u tranziciju i lopta odlazi u ruke Terry-a u ugao, a Nowitzki je negde oko penala. Kako lopta odlazi Stojakovicu, 2 coveka su na Nowitzki-om i Fisher mora sam da brani sutere za 3 poena. Stize na Pedju, ali ne moze i na Terry-a, mislim da svi vec znate ishod ovog napada...







        Ovde, Mavericks-i jos jednom koriste PnR Nowitzki/Barea u svoju prednost. Ovoga puta, Barea odlazi sa druge strane bloka, a Odom ostaje uz Dirk-a potpuno dopustajuci JJ-a da napadne reket. Ovaj prodor donosi Terry-u trojku kojom je izjednacio rekord.







        Vec smo videli Dirk-a u tranziciji i evo jos jedan razlog zasto je toliko opasan. U tranziciji, odbrane ce se fokusirati na kosgetere i upravo to se desava ovde. Steve Blake se drzi uz Nowitzki-og, a Pedja potpuno sam pogadja za 3.



        Pogadjanje trojki



        Nowitzki nije postigao previse poena u ovoj utakmici, ali je uvek pretnja da i on sam pogodi:







        Nakon sve pometnje koju je prouzrokovao terajuci odbranu da reaguje na sve i kreirajuci otvorene suteve za 3, odbrana LA-a je bila potpuno razvucena. Ovo dozvoljava Dirk-u da primi loptu, covek mu ne prilazi ostavljajuci mu potpuno otvoren sut.



        Sinocnje sutiranje Dallas-a je bilo istorijsko i verovatno necete od njih videti ovako nesto ponovo u PO-u. Medjutim, to ne znaci da vise nece dolaziti do otvorenih pozicija za sut, a kada se to bude dogadjalo, Dirk Nowitzki ce verovatno biti umesan.
        sigpic


        "The last time I was intimidated was when I was 6 years old in karate class. I was an orange belt and the instructor ordered me to fight a black belt who was a couple years older and a lot bigger. I was scared s---less. I mean, I was terrified and he kicked my ass. But then I realized he didn’t kick my ass as bad as I thought he was going to and that there was nothing really to be afraid of. That was around the time I realized that intimidation didn’t really exist if you’re in the right frame of mind." - Kobe Bryant

        Comment


        • #49
          Quick Hitter: Chicago otvara utakmicu zakucavanjem



          Ulazeci u sesti mec, Chicago Bulls-i su zeleli da preuzmu kontrolu nad utakmicom od starta (posebno sto je tim koji bi dobio prvu cetvrtinu, na kraju dobio i mec u ovoj seriji). Da bi tako i ucinili, Bulls-i su odigrali jedan kreativan set koji je ponudio brojne opcije, a rezultat je na kraju bilo lagano zakucavanje za Boozer-a:






          Derrick Rose prenosi loptu i odigrava je Bogans-u. Nakon pasa, Rose obilazi oko Noah-e i odlazi na suprotnu stranu, a Carlos Boozer dobija pas od Bogans-a na laktu.







          Boozer hvata loptu, okrece se licem ka kosu i prvo gleda gde je Rose koji je usred svoje kretnje. Kada je Derrick izasao iz reketa, Luol Deng izlazi iz bloka i ulazi u srce reketa.







          Boozer-ova druga opcija je bio Deng u reketu, ali Jason Collins je svestan da mu igrac utrcava iza ledja i oduzima mogucnost pasa tako sto se malo odmagao od Boozer-a ka kosu.






          S obzirom da je Deng pokriven, Boozer izbacuje loptu do Rose-a koji je cekao na krilu. Kada je odigrao pas, utrcava ka kosu pored Deng-a koji mu maltene pravi jedan „brush screen“, a onda se otvara na sut.







          Rose baca sjajan pas za Boozer-a koji prolazi pored zbunjene odbrane.. Carlos hvata loptu, pravi jedan dribling i zavrsava akciju zakucavanjem.







          Ono sto zbunjuje odbranu u ovoj situaciji su brojne opcije koje napad ima. Posebno je Jason Collins bio zabrinut zbog onog cut-a Deng-a da je morao da se odvoji od Boozer-a vise nego sto je hteo. Kako je centar Hawks-a udaljen od Boozer-a, Carlos-u to dozvoljava da slobodno i lagano utrci ka samom kosu potpuno zbunjujuci odbranu, posebno nakon bloka koji mu je napravio Deng.
          sigpic


          "The last time I was intimidated was when I was 6 years old in karate class. I was an orange belt and the instructor ordered me to fight a black belt who was a couple years older and a lot bigger. I was scared s---less. I mean, I was terrified and he kicked my ass. But then I realized he didn’t kick my ass as bad as I thought he was going to and that there was nothing really to be afraid of. That was around the time I realized that intimidation didn’t really exist if you’re in the right frame of mind." - Kobe Bryant

          Comment


          • #50
            Zasto Kendrick Perkins treba da bude van parketa u zavrsnicama



            U sestom mecu protiv Memphis Grizzlies-a, cetvrta cetvrtina je bila prava muka za Thunder, jer su postigli samo 15 poena na 31% suta iz igre. Dok ce sigurno biti kampova koji ce kriviti Westbrook-a i kampova koji ce kriviti Durant-a (obojica su odigrali podjednako ocajno zadnju deonicu), jedan igrac koji je otezao postizanje poena OKC-u je Kendrick Perkins.

            Trener Scott Brooks je zadrzao Perkins-a u igri za zadnjih 8 minuta meca gde je Perk zabelezio +/- od -5. Iako je ocajan izvodjac slobodnih bacanja, ni to nije razlog zbog kojeg nije trebao da bude u igri. Kendrick Perkins ne bi trebao da bude na parketu tokom vaznih zavrsnica zbog cinjenice da nije nikakva pretnja za svog cuvara. Ovo dozvoljava bilo kome ko ga cuva da ga bukvalno ignorise. U konkretno ovom slucaju, Gasol je svesno ostavio Perkins-a i sprecio Durant-a da dodje do lopte. Bile su 3 akcije u kojima je Gasol pomogao potpuno ignorisuci Perkins-a:






            Ova akcija krece tako sto Russell Westbrook prevodi loptu uz bocnu liniju. Kako se to desava, Durant dobija blok od Collison-a na desnom bloku. KD pravi fintu kretanja, a zatim odlicno koristi blokadu.






            Durant (koji cesto ima dosta problema da koristi blokove kako treba), ovde radi sjajan posao i stvara separaciju izmedju sebe i Battier-a koji ga cuva. Stavise, naterao je Shane-a da se zakuca u jednog od svojih saigraca. Nakon Collison-a, i Perkins mu pravi screen na penalu.






            Iz razloga sto Gasol uopste ne brine da ce se Perkins otvoriti nakon blokade ka obrucu, u stanju je da iskoci na Durant-a, dok ga sa druge strane ne stigne Battier. Ovo tera Durant-a da napravi jos koji korak van linije 7.24, ocigledno dalje nego sto je sam zeleo.







            Durant dobija loptu na nekih 8-9 metara od kosa i sada treba da sutne preko 2 igraca Grizzlies-a od kojih je jedan centar.







            Obratite paznju na to kako Gasol iskace na Durant-a, a niko se ne rotira na Perkins-a jer uopste ne predstavlja pretnju. Cak i ako Durant zeli da doda loptu Perkins-u, to je ok sto se Memphis-a tice.


            Sledeca akcija koju cemo pogledati je akcija kada je Thunder zeleo da doda loptu Durant-u kako bi odigrao ledjima jer ga brani nizi igrac. Ponovo, iz razloga sto Marc Gasol cuva Perkins-a, u stanju je da pokvari napad.







            Akcija startuje tako sto Westbrook prevodi loptu po levoj strani, a James Harden i Kevin Durant su na strani lopte. Harden prolazi preko bloka Durant-a i ide ka sredini kako bi ocistio prostor KD-u. Medjutim, obratite paznju gde se nalazi Marc Gasol na pocetku ovog poseda. Cak i pre nego sto je Thunder krenuo da doda loptu Durant-u, Gasol je neka 3-4 metra daleko od Perkins-a. Kako se Durant spremio da primi pas na postu, Gasol krece ka drugoj strani reketa.






            Durant ima na sebi Battier-a koji ga brani ispred tela i zeli lob pas, ali iz razloga sto je Gasol odmah iza njega, taj lob pas nije moguce baciti.







            Rezultat svega je da Westbrook odustaje od bacanja lopte na post i salje je na drugu stranu terena, a napad se zavrsava promasenom trojkom Westbrook-a iz driblinga.






            Pogledajte kako je Perkins potpuno sam ispod kosa i kako to uopste ne utice na Gasol-a za kojeg Perkins gotovo da ni ne postoji na terenu. Perk je toliko ofanzivno limitiran da nije cak pretnja ni pod samim obrucem.



            Na kraju, pogledacemo jos jedan solidan set Thunder-a, ali s obzirom da je Perkins igrac koji pravi blok, to ponovo dozvoljava Gasol-u da upropasti sve za OKC:







            Ponovo, imamo Westbrook-a koji prevodi loptu u fazu napada duz bocne linije. Kako se to desava, Kendrick Perkins na vrhu kapice pravi blok bez lopte za Durant-a koji to koristi da bi dobio loptu.







            Medjutim, taj prvi screen je samo mamac kako bi Battier pokusao da spreci pas ka Durant-u. KD menja svoj smer kretanja i odlazi na mesto sa kojeg je krenuo kada je akcija pocela, naravno ponovo uz blok Perkins-a koji se nije pomerao. Cinjenica da je upravo Perkins covek koji pravi blok, Marc Gasol ponovo iskace, preuzima Durant-a i sprecava dodavanje.







            Opet, Westbrook mora da odustane od minijature koju je nacrtao Scott Brooks i sve se svodi na igru 1 na 1.







            Westbrook pokusava da probije, zatim izbacuje loptu na trojku Harden-u koju ovaj promasuje.







            Scott Brooks se ponovo postarao da njegova ekipa ulazi u odlicne setove. Imamo Battier-a koji brani Durant-a na liniji dodavanja, sto omogucava KD-u da se potpuno oslobodi drugim blokom i promenom pravca kretanja. Medjutim, zbog toga sto ima pogresne igrace na parketu (igraca ), ovakve vrste akcija su jednostavne za odbranu Memphis-a.


            Razumljivo je sto je Brooks zeleo da Perkins bude na parketu zbog svoje odbrane i skoka, ali u nekom trenutku morate u igri imati coveka koji je pretnja po kos protivnika da bi odbrana obracala paznju na njega. S obzirom na to da je Perkins taj koji pravi blokove, to bukvalno dozvoljava Grizzlies-ima da stave 2 coveka na Durant-a u svakom momentu, a da ne budu u hendikepu zbog toga. Ovo mnogo otezava posao Durant-u da primi loptu, a kamoli da postigne neki kos.
            sigpic


            "The last time I was intimidated was when I was 6 years old in karate class. I was an orange belt and the instructor ordered me to fight a black belt who was a couple years older and a lot bigger. I was scared s---less. I mean, I was terrified and he kicked my ass. But then I realized he didn’t kick my ass as bad as I thought he was going to and that there was nothing really to be afraid of. That was around the time I realized that intimidation didn’t really exist if you’re in the right frame of mind." - Kobe Bryant

            Comment


            • #51
              Odlicna akcija Bulls-a u zavrsnici meca


              Sa 5:30 do kraja utakmice protiv Miami Heat-a, Chicago Bulls-i su zeleli da povecaju svoju prednost od 12 poena i prelome. Da bi to i ucinili, Bulls-i su odigrali set koji ne koriste cesto, pick and pop Derrick Rose / Kyle Korver.

              E sad, zasto bi Tom Thibodeau isao u finalu Istocne konferencije na akciju koju nije koristio tokom celog PO-a i samo 3 puta tokom citave regularne sezone? Zato sto je video situaciju u defanzivnoj strategiji Heat-a koja moze da se eksploatise:





              Derrick Rose prevodi loptu, Mario Chalmers je odmaknut od njega i stoji negde oko trojke. Cim je Rose presao pola, Korver prilazi i pravi pik na Chalmers-u.





              Chalmers ide preko bloka, ocekujuci od svog saigraca, James Jones-a, da mu pomogne i udvoji Rose-a. Medjutim, iz razloga sto je jedan od najboljih sutera lige covek koji pravi pik, Jones odlucuje da ostane uz njega i spreci ga da primi pas.





              Jones je odsekao mogucnost dodavanja Korver-u, ali sada Derrick Rose ima lagan put ka reketu. Dwyane Wade ne moze da pomogne jer ce ostaviti Deng-a samog u korneru, tako da su sada Chris Bosh i Lebron James prinudjeni da to urade, sto otvara Boozer-u prostor za cut pod sam obruc.





              Boozer utrcava, a Rose ga pogadja lepim dodavanjem. Boozer brzo ide gore na kos, biva fauliran i kasnije pogadja oba slobodna bacanja.





              Dok gledate ovo, obratite paznju na Jones-a. Krece da udvoji Rose-a, ali onda brzo shvata da cuva Korver-a i vraca se na njega. Ovo omogucava Rose-u da napadne reket i napravi haos.


              Zato sto je prvi put ovako dobro ispalo, Chicago je odlucio da i u narednom napadu odradi istu akciju:





              Ovoga puta, Jones odlucuje da ostane pri dogovoru i udvoji Rose-a nakon pika i ostavi Korver-a samog. Rose je ustvari prvi put propustio priliku da pogodi Korver-a, ali Bulls-i nisu panicili, nego su ponovili set. Heat ponovo pokusava sa udvajanjem, ali Korver jednostavno iskace ka liniji 3 poena gde dobija pas i pogadja.


              Mnogo pohvala ovde za trenera Thibodeau-a. Video je kako Miami redovno lovi Rose-a i nasao je nacin da ih natera da plate za to. Prvi put, Miami je odigrao normalnu odbranu i to je stvorilo otvoren prodor za Rose-a. Drugi put, pokusali su zamku/udvajanje i primili trojku. Nemojte biti iznenadjeni ako Bulls-i nastave da koriste ovu akciju u zavrsnicama meceva ako Heat nastavi da udvaja Rose-a na svakom PnR-u.
              sigpic


              "The last time I was intimidated was when I was 6 years old in karate class. I was an orange belt and the instructor ordered me to fight a black belt who was a couple years older and a lot bigger. I was scared s---less. I mean, I was terrified and he kicked my ass. But then I realized he didn’t kick my ass as bad as I thought he was going to and that there was nothing really to be afraid of. That was around the time I realized that intimidation didn’t really exist if you’re in the right frame of mind." - Kobe Bryant

              Comment


              • #52
                Oklahoma City protiv zone: Previse ishitrenih suteva/Nedostajanje Jeff-a Green-a?


                Kao sto je i bilo ocekivano, Dallas je koristio zonsku odbranu protiv OKC Thunder-a u prvom mecu finala zapadne konferencije i iako je nisu igrali onoliko koliko i u regularnoj sezoni, bila je jako efikasna. Glavni razlog zasto je zona tako dobro odradila posao sinoc je isti kao i u regularno, naterati OKC Thunder da se zadovoljava sutevima sa distance:





                Ovo je prvi posed u kojem je Dallas „bacio“ zonu pred Thunder i Oklahoma jednostavno nije izgledala spremno na tako nesto. Imate ljude koji samo stoje i nesto pokazuju jedan drugom, pokusavajuci da skontaju sta ce sa loptom. Na kraju svega, nakon pokusaja prodora, Durant je prinudjen da izbaci loptu Westbrook-u na krilo. Odbrambeni igrac se malo odvaja od njega i Westbrook uzima sut.





                Naredni posed, Westbrook pokusava da prodre bez ikakvog pokusaja dodavanja i protoka lopte pre toga. Iz razloga sto nema ni jednog, ni drugog, odbrana je u svojoj pocetnoj formaciji, tako da kada je Westbrook pokusao da prodje, odbrana je uspela da skupi, spreci Westbrook-a da dodje do kosa i iznudi izgubljenu loptu.





                Ovde, Thunder pokusava da napravi blok na jednom od gornjih odbrambenih igraca i Eric Maynor ga koristi. Medjutim, umesto da iskusa odbranu i proba da doda loptu u srce reketa, on uzima skok-sut iz driblinga i promasuje.





                Ovoga puta, Thunder ustvari odradjuje pristojan napad i lopta se lepo krece. Westbrook prevodi loptu u fazu napada, salje je na 45, a onda protrcava na drugu stranu i ponovo dobija loptu. Ipak, nakon toga, Westbrook je od svega izabrao da taba loptu u mestu, dozvoljava odbrani da se povrati i namesti ponovo. Na kraju svega, uzima fall away skok sut za 3.

                Ovde jednostavno ima previse staticnosti i igraca, a samim tim i lopte kada Thunder vidi zonsku odbranu. Ustvari, dodavanja gotovo i da nema. Jednostavno, zonu ne mozete pobediti driblanjem lopte u mestu i bez ikakvih pasova i ove akcije su savrsen primer za to.

                Ja zapravo mislim da cinjenica da Thunder nema pravi ofanzivni sistem dosta doprinosi njihovom mucenju protiv ovakve odbrane. Pogledaj na primer Lakers-e, imaju svoj trougao i u stanju su da ga koriste cak i protiv zone i da imaju uspeha (o tome je radjen preview LA – Dallas, mozete naci na nakoj od prethodnih strana). Napad Mavs-a se zasniva na brzom kretanju lopte i igraca, tako da oni kada se suocavaju sa zonom, prosto prirodno teze takvim akcijama i lako je probijaju. Thunder sa druge strane nema neke postavljene principe napada i ne znaju sta da rade. Cak i kada odigraju ono sto zele, u principu se zavrsi tako sto jedan igrac dribla loptu na sredini, a cetvorica stoje i gledaju. Moraju naci nesto gde ce daleko vise koristiti kretanje i igraca i lopte.

                Kao dodatak ovome, videli smo i jedan posed protiv zone Mavs-a gde se cinilo da Thunder-u mnogo fali Jeff Green i njegove sposobnosti:





                S obzirom da je Serge Ibaka bio van igre, Thunder je morao da se osloni na Collison-a u reketu. Ovoga puta, OKC je napravio odlicno kretanje lopte oko perimetra sto je nateralo odbranu da rotira. To ostavlja sredinu potpuno slobodnu i lopta dolazi do Collison-a. Collison je nesiguran sta da uradi, ne zeli da uzme sut, tako da pokusava da napadne kos i na kraju pravi korake. Da je ovde bio Jeff Green to bi bila 2 poena za OKC.

                Razumljivo je zasto je Oklahoma napravi trade za Perkins-a, medjutim zanimljivo je videti kako je Perk gotovo nepotreban u ovoj seriji, a Green bi mogao biti jako upotrebljiv i efikasan.

                Kada se sve sabere, malo je iznenadjujuce da se Dallas nije vratio u zonu krajem utakmice kada je Durant poludeo, ali se pokazalo da je jako efikasna i sigurno cemo je tokom serije vidjati sve vise i vise.
                sigpic


                "The last time I was intimidated was when I was 6 years old in karate class. I was an orange belt and the instructor ordered me to fight a black belt who was a couple years older and a lot bigger. I was scared s---less. I mean, I was terrified and he kicked my ass. But then I realized he didn’t kick my ass as bad as I thought he was going to and that there was nothing really to be afraid of. That was around the time I realized that intimidation didn’t really exist if you’re in the right frame of mind." - Kobe Bryant

                Comment


                • #53
                  Quick Hitter: Dallas koristi dobro poznati set da dodje do otvorene trojke



                  Na kraju prvog poluvremena meca protiv OKC Thunder-a, Dallas je imao posed lopte i gledali su kako da dodju do lakih poena i povecaju svoju prednost od 6 razlike. Da bi to ucinili, iskoristili su jedan kreativan set koji vole da koriste i koji ukljucuje pik na laktu.





                  Akcija krece tako sto JJ Barea pravi blok pod kosem za Marion-a dok Jason Kidd prevodi loptu. Marion koristi blok i dolazi do lakta gde ceka loptu.





                  Kada Marion dodje na svoje mesto, Tyson Chandler pravi cross screen za Pedju Stojakovica sto omogucava Pedji da odsprinta u korner na strani lopte.





                  Kada Marion dobije loptu, Barrea rotira do 45, a Stojakovic odlazi u korner da napravi dobar spacing. Kako se ovo desava, Tyson Chandler prilazi i pravi pik Marion-u koji ga koristi i ide sa loptom do penala.





                  Nakon pika, Chandler se otvara ka kosu. Ono sto je zanimljivo kod ovog PnR-a na laktu je cinjenica da Chandler ima daleko kraci put do obruca sto ga cini daleko vecom pretnjom da uhvati lob pas. Upravo zbog te pretnje, Thabo Sefolosha je prinudjen da „potone“ u sredinu i pomogne kod Chandler-ovog otvaranja.





                  To ostavlja Stojakovica potpuno samog u cosku i Shawn Marion ga sjajno primecuje i dodaje mu loptu.





                  Stojakovic dobija pas i sutira trojku pre neko sto je Sefolosha uspeo da izadje na njega.






                  Ono sto cini ovaj set zanimljivim je cinjenica da je Shawn Marion u ulozi igraca sa loptom. Akcija nije dizajnirana da igrac sa loptom poentira, tako da vam ne treba brz bek u toj ulozi. Treba vam malo visi igrac koji moze odlicno da vidi teren i izabere pravo dodavanje u cemu Marion uspeva.
                  sigpic


                  "The last time I was intimidated was when I was 6 years old in karate class. I was an orange belt and the instructor ordered me to fight a black belt who was a couple years older and a lot bigger. I was scared s---less. I mean, I was terrified and he kicked my ass. But then I realized he didn’t kick my ass as bad as I thought he was going to and that there was nothing really to be afraid of. That was around the time I realized that intimidation didn’t really exist if you’re in the right frame of mind." - Kobe Bryant

                  Comment


                  • #54
                    Akcija zbog koje je Russell Westbrook poslat na klupu: Nije bila njegova krivica



                    Sa 48 sekundi do kraja trece cetvrtine, ekipa OKC-a je imala loptu i zelela da ponovo dodje do vodjstva. Medjutim, nisu uspeli u tome jer je Russell Westbrook izgubio loptu i napravio gresku koja ga je zakucala za klupu do kraja utakmice. Sebicni Russell Westbrook ponovo, zar ne? Kako se ispostavilo, izgubljena lopta je dosla kao posledica lose odigranog seta od strane njegovih saigraca:


                    Thunder coach Scott Brooks promptly took Westbrook, who had four turnovers, out of the game. Brooks slapped the All-Star point guard on his backside as he walked by.

                    Westbrook turned around and glared at the court. Then, when Brooks walked toward him and made a comment, Westbrook yelled, “I’m trying to run the [expletive] play, man.”

                    Westbrook continued yelling on the bench for roughly a minute — saying, “Tell them to run the [expletive] play,” according to the source — prompting assistant coach Maurice Cheeks to console him as play continued.

                    Iz Westbrook-ovog odgovora se cini da mu je Brooks rekao da mora da izvrsi akciju kako treba (verovatno ne tim recima), a Westbrook je odgovorio da je to bila greska saigraca. Gledajuci napad, cini se da je Russ u pravu:





                    Akcija koju Thunder zeli da odigra nije preterano komplikovana, to je jednostavan pindown blok za Thabo Sefolosha-u koji pravi Kevin Durant. S obzirom na to da Kidd brani Durant-a, a da on pravi blok, Sefolosha bi imao dve mogucnosti nakon prijema lopte. Ili da sutne na kos ili da spusti loptu KD-u na post.

                    Medjutim, Sefolosha-i treba previse vremena da izadje nakon bloka, ustvari potrebna mu je bila sugestija Westbrook-a rukom da uopste krene gore po loptu. Ipak, dok je Sefolosha iskoristio blok, bilo je prekasno. Harden pokusava da napravi V demarkaciju na drugoj strani i „izbavi“ Westbrook-a, ali to ne uspeva. Sada, sa 10 sekundi do kraja napada, Westbrook dribla unazad, a zatim napada kos i na kraju gubi loptu.

                    Evo kako je ta akcija trebala da izgleda:





                    Izgleda da je Brooks okrivio Westbrook-a da gresku, kada je krivac ustvari bio Sefolosha. Velika je verovatnoca da je bez mogucnosti gledanja ponovljenog snimka, Brooks pretpostavio da je Russell jednostavno previse zadrzavao loptu i da ga je zato ostavio na klupi do kraja.

                    Svaki put kada Thunder igra, cini se da slusamo non-stop jedne te iste stvari o Westbrook-u. Sebican je, nije pravi plejmejker, ne moze da ukljuci svoje saigrace u igru, ali to ovde jednostavno nije slucaj. Dok u dosta slucajeva previse ishitreno sutira i zadovoljava se izolacijom, isto tako treba pogledati sta rade njegovi saigraci kod izgubljenih lopti, jer su oni isto tako mladi i takodje prave greske.
                    sigpic


                    "The last time I was intimidated was when I was 6 years old in karate class. I was an orange belt and the instructor ordered me to fight a black belt who was a couple years older and a lot bigger. I was scared s---less. I mean, I was terrified and he kicked my ass. But then I realized he didn’t kick my ass as bad as I thought he was going to and that there was nothing really to be afraid of. That was around the time I realized that intimidation didn’t really exist if you’re in the right frame of mind." - Kobe Bryant

                    Comment


                    • #55
                      Da li je Kevin Durant kriv za poslednji posed?

                      Jedna od najvećih kritika koju imam za trenera Thundera Skota Brooksa je što u poslednje vreme ne koristi nikakve akcije. Ima previše primera u kojima se Thunderi oslanjaju da mogućnost Duranta ili Westbrooka da sami sebi iskreiraju šut u poslednjim ternucima meča. I to je jedan od razloga zašto se muče u završnicama utakmica. Videli smo savršen primer ovoga na 38.6 sekundi do kraja i dva poena prednosti za OKC.



                      Ovde, Durant dobija blok, koji mu ne daje mogućnost za skoči i šutiraj situaciju. Umesto toga, blok mu pomaže da napravi sebi izolaciju. Rezultat toga je da Durant kreće previše rano i baca loptu Sefoloshi koji maši trojku.

                      Dok je po mom mišljenju ovo veoma loš potez Brooksa, on u sledećem napadu pokušava da napravi akciju za Duranta.

                      U intervju-u posle utakmice Brooks kaže da je poslednji posed bio neuspešan zbog loše egzekucije. Nakon tih njegovih reči, posebnu pažnju sam obratio na tu akciju, bio je u pravu. Igrač koji je izvršio lošu egzekuciju? Kevin Durant.



                      Akcija počinje tako što Durant postavlja blok za Westbrooka, ne bi li ovaj došao do lopte.



                      Westbrook dobija loptu od Sefoloshe. Sada deluje da je akcija postavljena da Kolison napravi blok za Duranta, koji bi potrčao ka ćošku.



                      Westbrook donosi loptu do sredine terena. A Durant sprinta ka lopti, umesto da krene ka ćošku kako je zamišljeno.



                      Rezultat je da Westbrok predaje loptu Durantu. Pogledajte šta imamo ovde, nešto o čemu smo već pričali, loš prostor između dva najbolja igrača Thundera, koji stoje jedan pored drugog na 10-11 metara od koša.



                      Durant paniči i uzima šut sa preko 10 metara na 3 sekunde do kraja. Biva blokiran i daje šansu Dallasu da pobedi meč i pre produžetka.



                      Gledajući ovaj posed, očigledno je da Durant treba da iskorsti blok Kolisona. Iz ko zna kog razloga, on trči ka lopti. Zašto to radi? Moglo bi da bude dosta razloga. Možda je mislio da je Westbrook dobio loptu predaleko od sredine terena, ili nije imao vere u ovu akciju. Bilo kako bilo, nije smeo da kvari akciju.

                      Westbrook dobija loptu i dribla ka sredini ne bi li dobio prili za dobar pas. Durant svojim postupkom dovlači još jednog igrača na Westbrooka. On dodaje loptu Durantu i pokušava da izvuče maksimum iz te situacije postavljanjem bloka za Kevina, ali Durant se već diže na šut sa preko 10 metara.

                      Interesantno je. Kritikujemo trenere jer se oslanjaju na izolacije u završnicama utakmica i tako olakšavaju stvari protivničkoj odbrani. Onda trener napravi akciju, koja se ne odradi po planu. Biće interesantno ako se uskoro nađe u sličnoj situaciji, kako će reagovati. Da li će se odlučiti za izolaciju ili za neku akciju?
                      Last edited by Ljuba90; 31-05-11, 20:14.

                      Comment


                      • #56
                        Dallasova zona protiv Heata

                        Na putu do finala Majami nije video mnogo zone (samo 3 poseda,da budemo precizniji), ali to će se promeniti u finalu protiv Mavsa. Dok su Mavsi igrali manje zone u PO-u nego u regularnom delu sezone (5,2 % vs. 10 %), sada možete očekivati da stanu u zonu i da iz nje ne izlaze. U dve njihove utakmice tokom regularnog dela sezone, Dallas je igrao zonu 56 puta u 179 poseda Majamija (31.2 %). Majami je poentirao u samo 41.1 % tih poseda, a uspešnost prilikom napada na Dallasovu odbarnu čovek na čoveka je iznosila 44 %.

                        Iako se ova dva tima nisu sastala u 2011. možemo iskoristiti te dve utakmice da stvorimo ideju o tome kako Majami treba da napada zonu. Kada igraju dobro protiv zone, Heati vole da rade dve stvari. Ili da napadaju preko visokog igrača sa sredine terena ili da postave blok na vrhu zone:



                        Ovde vidite pas ka visokom igraču koji se nalazi na sredini terena. Jednom kada probijete zonu kroz sredinu, ona postaje veoma ranjiva. U ovom slučaju, to dozvoljava Boshu da primi loptu i ima prostora za skok šut ili za prodor.
                        Ako to ne uspe, onda visoki igrači Majamija idu na blok na vrhu zone, oko trojke.



                        Blokovi protiv zone pomažu jer u zoni nemate normalne pick and roll obaveze. Dalas ima problema protiv ovakvog napada jer obično ostave visokog igrača da brani Wade-a. Wadeov pravi čuvar ne pokušava da kroz blokove dođe do njega, jer bi morao da napusti zonu. Dva puta je odbrana loše odreagovala i omogućila Wade-u prodor ka košu ili pas ka otvorenom saigraču.

                        Ali i Heati lako mogu ući u problem protiv zone. Kao što možete da pretpostavite, to se dešava kada pokušavaju šutevima da napadaju zonu, umesto da napadaju preko sredine.



                        U ovom klipu se vidi da nema mnogo dodavanja u Majamiju i to dozvoljava zoni da se ne pomera mnogo i lakše brani Jamesa ili Wade-a.

                        Najviše šanse da budu uspešni u napadu Heati imaju ako budu uspeli da nateraju Mavse da izađu iz zone i igraju čovek na čoveka. Da bi uspeli u tome, moraju da pogađaju protiv zone. Moraju da trče i da eksploatišu visokog igrača na sredini terena. Najvažnije pitanje je: Da li ostali igrači Majamija mogu da pogađaju sa distance i poludistance. Ova zona Dalasa brani Boshu,Wade-u i Jamesu da prodiru ka košu. Ali to će ostaviti prostora za Bibby-a, Chalmersa i Millera. Tokom sezone nisu uspevali da pogađaju, pa je Dallasova zona bila uspešna.



                        Ovo su sve bile dobre pozicije za šut, ali dok god ne budu pogađali, Dallas će biti zadovoljan jer sprečava nekog iz velike trojke da šutira.

                        Na putu ka finalu momci kao što su Miller ili Bibby su pogađali. Mogu li da nastave sa tim u 4 utakmice i tako omoguće pobedu Majamiju? Nisam skroz siguran.

                        Comment


                        • #57
                          Majamijeva Pick And Roll odbrana protiv Dallasa

                          Ako je bila neka akcija koju su Mavsi koristili u PO-u kad god su bili u problemu, to je bio Pick and Pop sa Terry-em ili Bareom kao čovekom sa loptom i Novickim, igračem koji postavlja blok.

                          Tokom serije sa Bullsima, Majami je pravio odlične zamke za Rose-a kad god je izlazio iz blokova sa loptom. Ovo nije bilo prilagođavanje Bullsima, ovakvu odbranu Majami igra cele sezone. Da li će Heati ići na udvajanje igrača sa loptom koji koristi Dirkov blok? Gledajući njihova dva prethodna susreta, vidimo da će to raditi, čak iako blok postavlja Novicki.



                          Ono što Novickog čini skoro nemogućim za branjenje je njegova visina i sposobnost da pogađa jako teške šuteve, za koje mu je dovoljno samo malo prostora. Kada branite pick and pop kao što su Heati radili u prethodnom klipu, ostavljate dovoljno prostora Dirku.

                          Problem prilikom odbrane od pick and popa će im predstavljati i činjenica da Barea i Terry igraju jako dobro u ovom trenutku i ne možete igrati blagu odbranu nad njima tako što ćete ostajati na Dirku. Nakon štu su bili nadigrani prilikom udvajanja, Heati su pokušli da ostave igrača na Dirku i da sa jednim brane igrača sa loptom. Rezultat je bio isti.



                          U ovim akcijama vidimo da Heati imaju zadatak da spreče loptu da dođe do Dirka. To znači da Dirkov čovek ostaje na njemu, a da igrač koji brani igrača sa loptom mora da probije Dirkov blok ne bi li sprečio Bareu ili Terry-a da dođu do lakih poena. Ako oba igrača budu pogađala otvorene šuteve, ovo će biti veoma duga serija za Majami jer će morati da biraju između dva zla.

                          Gledajući Heate u PO-u, očekujem da krenu sa udvajanjem u prvih nekoliko pick and pop situacija, ali i da istovremeno rotiraju nekog igrača do Dirka. Videli smo da je jako teško igrati ovakvu odbranu protiv Dirka, ako do njega ne rotirate veoma brzo. Ako u tome uspeju nateraće Dirka da više dodaje loptu igračima s’ polja nego da šutira. Ako Novicki bude bio uspešan u ovim situacijama na početku, onda ćemo gledati pick and roll odbranu bez udvajanja i zamki, i onda će Dallas zavisiti od Terry-a i Barea-e.

                          Prosto ne vidim način da Heati konstantno brane Dallasov pick and pop. Ovo i Dallasova zona u odbrani će učiti ovu seriju veoma zanimljivom.

                          Comment

                          Working...
                          X