nije isto prije i poslije open ere. cak i kada je postao otvoren za profi igrace nisu svi mogli nastupati. prijavljivali su ih savezi. i onda mnoge najbolje igrace iz nekih obaveza DC ITD) nisu prijavljivali. djelomicno i zato dolazi do formiranja ATP-tura kao udruzenja teniskih profesionalaca. i igraci se sami prijavljuju. inace ni slemovi nisu imali taj kultni status cak ni poslije starta pen ere ... borg skoro nije ni znao da treba da obori nekakav rekord. tek kada (opet amer) sampras prelazi borga pocela je ta fama sa znacejem slema da se dize u nebo. slem jeste naznacajniji turnir u tenisu i to je oduvjek bio ali jednostavno nije sve i jedino bitno kako se cesto danas tumaci! mnogi teniseri su preskakali mnoge slemove renije sto je sada nezamislivo. narocito je preskakan OZI koji je bio daleko a i nije imao tradiciju kao drugi. cak su mu neko vrijeme i nagrade i zreb bili manji od majamija koji je uvjek zelio da si laska kao 5. GS turnir. ali razliciti igraci su preskakali cesto razlicite slemove iz raznih razloga. podloge, daljine, uklapanja u raspored itd...
sto se tice gran prixa i mastersa... ta super serija je oznacavala 9 turnira najjace kategorije (poslije slema mada slemove i DC organizuje ITF a masterse i ove 500 i 250 ATP) prije nego su prerasli u masterse. nisu bili obavezni kao sto su sada ovih 8 + neobavezni MC. kod cura su 4 obavezna (premier mandatori) i ima jos 5 neobaveznih (premier 5) dok su se prije zvali T1 turnirima. koliko sam sve pohvatao i upamtio.. ako sam nesto pogrijesio slobodno me ispravite.
sto se tice gran prixa i mastersa... ta super serija je oznacavala 9 turnira najjace kategorije (poslije slema mada slemove i DC organizuje ITF a masterse i ove 500 i 250 ATP) prije nego su prerasli u masterse. nisu bili obavezni kao sto su sada ovih 8 + neobavezni MC. kod cura su 4 obavezna (premier mandatori) i ima jos 5 neobaveznih (premier 5) dok su se prije zvali T1 turnirima. koliko sam sve pohvatao i upamtio.. ako sam nesto pogrijesio slobodno me ispravite.
Comment