Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komentatori pod lupom

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by Dragooon View Post
    veoma su površni, nezainteresovani, nedodirljivi..., najblaže rečeno!
    Pa sve i da jesu?! I dalje mi sve nejasno. o.O
    Kazete trebaju biti kvalitetni sportski novinari. Pa oni cak i nisu "ucili" za taj poziv. Oni su sportski komentatori.
    Sta li tek neki tamo "argentinski Dragoooon" pise o ovom tipu?!
    http://www.youtube.com/watch?v=2JASEUO59YM
    Mislim da ga je neki "Dragoooon" "konstruktivno posavjetovao", okacio bi mikrofon o klin.
    Dalje, nisam znao da treba od komentatora da ocekujem neke lekcije iz poznavanja jezika i knjizevnosti. Mislio sam da su oni tu cisto da ponekad prozbore nesto, po mogucnosti da bude informativno i smijesno, a da uopste nije bitno kako ce to reci.
    Da li je trebao jedan Milorad Djurkovic da prestane da komentarise jer se uvijek "gadjao" s nekim dosjetkama?! "I sijevnula je ljevica iz njegove desne cipele", "Le perdon moa, a "Fuck off""...... O padezima i glupostima ne treba ni trositi rijeci, jer ih je on patentirao...

    Komentatori su tu da unesu negu dodatnu energiju, da nam priblize desavanja sa "terena", a kako ce to da urade, manje je bitno. To nije naucno-obrazovni program i niko ne dolazi da bi naucio pravilno da se izrazava. Ja cak i navijam za neke iskrene izlive emocija, pa makar bile i neke "teze" rijeci.

    Stvarno je za pohvalu sto godinu dana ste odje i pisete o jednom te istom. Za to je stvarno potrebna velika upornost. Citirao sam Vam ovo gore, ali toga jos ima. Slicnih obzervacija. Ako ste u tom tonu odje postovali godinu dana, onda to nema nikakve veze sa konstruktivnom kritikom. To se zove "pljuvanje". Nema potrebe traziti "eufimizam". Licno nisam tip covjeka koji smatra da treba da "pljuje" na neciji rad. A moram priznati nimalo los rad.

    I naslov teme treba da bude "Komentatori pod mikroskopom", jer cete, imam osjecaj, pronaci nekom od njih i neku "stresiranu" celiju u organizmu i tako spasiti zivot.
    Last edited by M_G_S; 01-03-12, 17:17.

    Comment


    • MGS,on samo zeli da naglasi da se nepotrebno ponavljaju neke rijeci,ili da se suvisne ili slicno..npr 'SJAJNO'..ili JAKO MALO...on zeli da ukaze da je pogresnoo..nemaju veze dosjetke,sto ti kazes.


      Bjezmo Grumfe,njih je dvojica a mi smo sami!
      sigpic

      Comment


      • Mislis, ovako nesto Duka?
        Originally posted by Dragooon View Post
        RTS, 20,30 25.3.2011. (direktno)
        Srbija – Severna Irska 2:1 (0:1)
        Komentator: Aleksandar STOJANOVIĆ

        Petnaest minuta pred utakmicu, za vreme kratkog uključenja, u najavi, u prvoj rečenici i skoro u prvoj reči, na RTS-u, komentator Aleksandar Stojanović, upotrebljava: „U PRINCIPU...“ (Šta: „u principu!?“... i dokle: poštapalice!)... Da li se uplašio koordinatora prenosa Peđe Strajnića (koji ga je možda iznenada pozvao da (sa par jednostavnih reči) dočara atmosferu, pred početak utakmice!. Ili, već šta!? A, komentator: U principu...! (To su reči iz „edicije“: globalno, generalno, praktično, praktički, faktički...)
        Nakon uobičajeno dobre najave, u svom prepoznatljivom stilu, gde je dao uvertiru za utakmicu, da smo pretposlednji sa svega 4 boda, i još nekoliko korektnih informacija...
        nije propustio (u 5. minutu) da naglasi da su se Irci „pohvalili“ i „zahvalili“ kako su ih u Srbiji „JAKO LEPO domaćini dočekali...“
        U toku „razigravanja“ utakmice (10-20 minut) u više navrata je komentator znalački ukazao na određene taktičke zamisli trenera i pokazao je vrlo dobro poznavanje fudbalske taktike i terminologije... Ali, čim pokuša nešto više, odmah se uhvatio za „SJAJNO“ (Irci imaju „sjajnu“ odbranu...“, i još jedanput: SJAJNO, par minuta pre kraja utakmice)... Taman kad sam pomislio da neću imati bitnijih negativnih zapažanja (tada sam još uvek mislio da ni ove neću izneti), on je izgovorio: Irskoj su „ZABILI“ pogodak samo Farani!... Aleksandre da li to mora da se kaže na hrvatskom jeziku, zar je toliko teško govoriti svoj maternji srpski jezik (dok komentarišeš igru u grupi gde je i reprezentacija Srbije, i uopšte!) koji ima bar nekoliko reči za taj pojam (postigli, dali, zatresli mrežu...). Sad sam opet u dilemi, ako je Aleksandru Stojanoviću trebalo sedam godina da nauči da se ne kaže „udarac SA ugla“ nego „IZ ugla“ (TV BK, TV B92, RTS...), koliko ćed mu trebati da nauči nekoliko reči srpskog jezika (pa da konačno bude korektan sportski komentator - sramota!!!). Usput, pohvaljujem njegovu bolju primenu gramatike, zapazio sam, ali ako krenem i to da pominjem, makar bilo u pozitivnom, rizikujem da i mene neko može da „prozove“... Nema veze!
        Tokom cele utakmice, osim pomenutog, nije imao grešaka... Šta više, može se komentarisanje ove utakmice oceniti vrlo dobrom ocemo.
        Dobro objašnjava pravila fudbalske igre kada proceni da bi gledalac mogao da bude u dilemi... Dobro „vodi“ ili „prati“ događanja na terenu i oko njega... Vrlo dobro je komentarisao kod sva tri postignuta gola: kod 0:1 je dobro primetio da su naši postavili odbranu kod prekida na „petercu“ pa nas je Irac umešno „nadskočio“... kod 1:1 ...“već se pomislilo da se izgubio momenat za šut, ali“... kod 2:1 doprinos Ninkovića i udarac Tošića „iz kolena“... Koncentracija mu je bila vrlo dobra, pre svega zato što nije padao „u vatru“ pa je imao dosta „pažnje na raspolaganju“... Prihvatljivi su i komentari: „stvari stoje dosta loše...“, „stvari stoje malo bolje...“, „sada stvari stoje mnogo bolje“... Ne zvuči loše! Bilo je korektno i to što nije previše hvalio pojedine igrače...!

        Nije loš ni opis atmosfere na stadionu: „...svaki pojedinačni glas odjekuje sada Marakanom...“. Nije nikome zasmetalo ni kada je znatno povisio glas kod izjednačenja – 1:1!... Jer, siguran sam da smo isto učinili i nas nekoliko miliona koji smo posmatrali TV-prenos... Nije imao skoro ništa suvišno i nametljivo, bio je odmeren, pravovremen, glas prikladan... Dobar završni komentar utakmice s konstatacijom da smo sada oko 2. mesta (Italija Srbija, Slovenija, ali utakmica manje...) i šta nas za nekoliko dana očekuje, ponovo!
        Bas dug post, zbog dvije rijeci...
        I to post prije skoro godinu dana. Shvatili smo vec onda.

        Comment


        • Pa brate,ukazuje na greske...mozda ponekad pretjera..
          Dragoon,'frajer' je rijec koja se cesto upotrebljava u nasem jeziku i oznacava pozitvnu osobinu.Dakle,ako je nastala od njemacke rijeci 'fraj',(to znaci NULA,NISTA)onda ne mora da znaci,da je ona surovo prevedena i pravilno upotrijebljena u nasem jeziku.Validno je ono znacenje rijeci koje je u masovnoj upotrebi,svidjelo se to nama ili ne.Ako lingvisti nisu tu 'nepravdu' ispravili naa vrijeme(a to je prije masovne uoptrebe) nema potrebe ni za naknadnom pamecu.Prvi put sam se sada upoznao sa takvim 'znacenjem'.Ako tek sad poslije ovoliko godina mog zivota,upoznajem sa ovakvim znacenjem te rijeci i ne poznajem nikog ko je drugacije tumaci,zasto bi sad nesto mijenjali i upotrebljavali njeno 'pravo' znacenje.U svakom slucaju nas jezik je bukvalno sastavljen od tudjica koje su manje vise pravilno ili nepravilno iskoristene u nasem jeziku,i koriste se onako kako se koriste.Osim toga ako cemo vec da zalazimo u dublje analize 'frajer' je rijec modernog vremena i niko sa sigurnoscu ne moze da tvrdi da je nastala od ove ili od one rijeci.
          Last edited by Duka; 01-03-12, 18:02.


          Bjezmo Grumfe,njih je dvojica a mi smo sami!
          sigpic

          Comment


          • Originally posted by M_G_S View Post
            Mislis, ovako nesto Duka?

            Bas dug post, zbog dvije rijeci...
            I to post prije skoro godinu dana. Shvatili smo vec onda.
            Potpuno si u pravu, slažem se, shvatio si ti, ja i još nekoliko forumaša koji dolaze na ovu stranicu. Ali nismo mi pod lupom ili kako kažeš pod mikroskopom i nije poenta da mi shvatimo već oni koji se nalaze sa druge strane.;)

            Jeste ova analiza od pre godinu dana, a pitam se šta se promenilo u Acinom komentarisanju mečeva od navedene utakmice do danas i u kojem pravcu je sve otišlo. Tada je sjajno bilo ponešto, danas je sve sjajno. Ali obzirom da on nije komentator SK, a ovde su tema komentatori ove kuće izuzev par pojedinaca svi su mnogo nazadovali. Imali smo priliku da ih ponovo slušamo nedavno u reprizama Novakovih mečeva, ko je slušao o čemu su govorili i kako su radili svoj posao tada a kako ga rade sad, može da razume o čemu je ovde reč.

            Ja nisam primetila da se ''pljuje'' nečiji rad, čak ti preporučujem da prelistaš ovu temu, ali i da pažljivo i detaljno pročitaš sve što je postovano o svakom komentatoru pojedinačno, svaki napredak je pohvaljen i sve što je dobro, jasno je istaknuto. Upravo da ne bi došlo do zabune, odnosno da bi se samo ukazalo na neke nepotrebne i suvišne reči koje su neprimerene događaju na terenu.;)
            Last edited by milicica; 01-03-12, 21:00.
            sigpic

            Comment



            • Komentatore, gledalac te (ne)video!

              Svi naši sportski komentatori, trebalo bi da pogledaju film, a posebno seriju: „Montevideo, bog te video“, jer je veoma poučno, kazuju o prvim počecima radijskog prenosa sportskog događaja – fudbalske utakmice. Mnoge greške i nedostaci iz tog vremena, pre oko 80 godina, bezmalo ceo jedan vek, i danas se još uvek „provlače“ kao „dečije bolesti“ i današnjih sportskih komentatora.

              Svaki sportski komentator koji sebe smatra profesionalcem, trebalo bi da, u okviru svoje biblioteke (literature) poseduje:
              i film i (još bolje) seriju „Montevideo, bog te video“; da obratite pažnju na: (ne)pristrasnost, (ne)ostrašćenost, (ne)odmerenost, (ne)objektivnost, (ne)koncentrisanost, (ne)obaveštenost, (ne)preciznost, (ne)nijansiranost, (ne)nametljivost, (ne)pismenost, (ne)poročnost, (ne)pravovremenost...
              Od svega toga ima pomalo, ponešto, za ponekog. Dovoljno dobro je prikazano! Poučno! Čisto radi poređenja. Da vide da sve to već odavno postoji! Da nije godinama i decenijama bilo svega toga, sve bi bilo prilično lepše, tečnije, prigodnije, prihvatljivije...
              Ovako, ispada da sve vreme nepotrebno vozimo - "pod ručnom"?!
              "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

              Comment



              • Za 'trunku vlasti'!

                Što si dobronamerniji, i pošteniji, to te manje poštuju, i cene... Kao da (svi) uživaju u svojoj samoljubivosti, i samozadovoljstvu, svako traži neku (svoju) 'trunku vlasti', ma kakva da je, al' slatka (im) je!

                Makar i samo u komentatorskoj kabini TV-studija, i na Forumu. Svako želi da se izdigne (bar malo, malo samo) iznad sopstvenog okruženja, i iznad spektatorijuma, i iznad Foruma...
                Šta to ima, da ne valja, u nekim ljudima - nekim komentatorima i nekim forumašima?!
                "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

                Comment


                • Mislim da nema u svemu ovome previše filozofije.
                  Svi grešimo i to je ljudski.
                  Ne priznavati svoje greške je već druga stvar. To nije profesionalno.
                  Ovde sam pročitao kritike (to je oke) ali i mnogo ružnih reči na račun mojih kolega.
                  U svakom slučaju , kad se slegne prašina - sve se smiri i kapiram da velika većina ima pozitivne namere.
                  Tačnije , siguran sam u to.
                  Svako dobro i pozzz svima

                  Aleksandar Džankić

                  Comment


                  • Originally posted by BEST View Post
                    Mislim da nema u svemu ovome previše filozofije.
                    Svi grešimo i to je ljudski.
                    Ne priznavati svoje greške je već druga stvar. To nije profesionalno.
                    Ovde sam pročitao kritike (to je oke) ali i mnogo ružnih reči na račun mojih kolega.
                    U svakom slučaju , kad se slegne prašina - sve se smiri i kapiram da velika većina ima pozitivne namere.
                    Tačnije , siguran sam u to.
                    Svako dobro i pozzz svima

                    Aleksandar Džankić


                    FiloZofski ili FiloSofski, nema veze. Ja sam ipak za ovo – drugo!

                    Svi grešimo: komentatori i forumaši, 'oke' – ljudski je! Najveća greška jeste nepriznavanje svojih grešaka, ali baš zbog (pre)velikog broja grešaka (gramatičkih, pravopisnih i mnogih drugih nesvojstvenih profesionalcima!) ne možemo, nažalost, još uvek (ni) govoriti o – profesionalizmu!

                    Jeste, čudna je pojava ta 'prašina', nikako da se 'slegne'. Eenee je, čak i u Dubajiu, ko bi rek'o?! Čusmo to od komentatora... Prašina kao da ne zna za dobre ili loše – namere! Nema druge, moraš znati (i) da je 'progutaš'!

                    Opet, nešto mi nije baš najjasnije, šta ću kad sam toliko dobronameran: da li je ovaj post od BESTa (u nečije ime) ili od Aleksandra Džankića, lično!
                    Mislim, ono: ja..., mi („...na račun mojih kolega“)...

                    Pitam se, pitam, onako, samo...?! Bila je to već nedoumica – jednina ili množina - onomad!
                    Da, skoro filoSofski.
                    "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

                    Comment


                    • Od mene licno

                      Aleksandar Dzankic

                      Comment



                      • Upozorenja: Nije za mlađe od 18 godina ~ Nije ni za one kojima sam “dosadan”
                        Samo za komentatora Dragana Čiču (Fulam-Volves, Premijer liga!!!)

                        Bravo, za najnoviji gramatički ‘patent’: šuškalizacija suglasnika “T” i “S” u suglasnik “C” – sjajno, sjajno sjajno…

                        A, kad smo već kod “SJAJNO”, samo još (i) ovo – zabeleženo od 20. do 45. minuta: “SJAJNO se snalazi Rus (Pogrebnjak)”…??? “SJAJNI Irac, proslavio 33. rođendan”…??? “SJAJNO je primetio slobodnog…”…??? “SJAJNO su izneli loptu igrači Fulama”…??? “golman Henesi je SJAJNO reagovao”…??? “SJAJNO je loptu sačekao Senderos, lepo primio, ali slabo šutirao”…!?!?!? “SJAJNO iznosi loptu”…??? “šansa, to čine na SJAJAN način”…??? “Henesi je bio SJAJAN u prvih 30 minuCa (44. min, već primio dva gola, nije kriv, ali zašto: ‘sjajno’, ‘sjajno’ ‘sjajno’…!) ???

                        (Kraj prvog poluvremena – prelazim na ‘čarobno dugmence’ - “mute” i razmišljam da li da samo pomislim u sebi ili da glasno kažem: SRAM TE BILO!!!)


                        Ako neko i dalje smatra da sam, opet, navodio: “loše reči”, “pljuvanje komentatora”, “dosadna zapažanja”…
                        (sve su citati!) Šta onda mi da kažemo!?
                        Ili, ako neko kaže da su ovo: “uvrede za komentatore”, “dokona posla”, šta-god…?!
                        Šta onda mi da kažemo?!
                        Mi, to smo mnogi MI koji bismo želeli da uživamo u fudbalu, ali nam (ovakvi) komentatori to – uskraćuju!!!


                        Last edited by Dragooon; 04-03-12, 17:11.
                        "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

                        Comment


                        • Ma nisu uvrjede ali ne znam kako ti ne dosadi non-stop pisati isto kad vidis da od toga nema nista.
                          A primjecujem i gresku u tvom postu i ne znam sta bih drugo mogla da kazem nego SRAM TE BILO, druge upozoravas, a i sam grijesis...

                          Comment


                          • Komentatori me ne interesuju. Najbitnije mi je da znam sta gledam i sam pratim desavanja na terenu. Mute na daljinskom mogu da izvadim jer tu opciju imam u glavi.
                            Ako Cica ubacuje c gde ne treba forum mu nece pomoci sigurno. Ljubitelji sporta uzivajte sami za sebe, komentatore izbrisite iz glave
                            sigpic

                            http://www.sportklub.info/nemanja-nikolic-u-rostovu

                            Comment


                            • Originally posted by majabl View Post
                              Ma nisu uvrjede ali ne znam kako ti ne dosadi non-stop pisati isto kad vidis da od toga nema nista.
                              A primjecujem i gresku u tvom postu i ne znam sta bih drugo mogla da kazem nego SRAM TE BILO, druge upozoravas, a i sam grijesis...

                              Majabl-o,
                              nisi ti znala šta jeste a šta nije “uvreda” ni kada je bilo neophodno ili važnije da znaš.
                              Ne razumeš ti baš dovoljno ni pojam: ‘dosadno’ ili ‘dosaditi’.

                              O tome kako i koliko ti ‘vidiš’, mogu samo da kažem (moje mišljenje) da je tvoje ‘viđenje’ prilično suprotno od – objektivnog. Ono što ja zaista vidim, ti izgleda da nećeš moći da ‘vidiš’ nikada, pre svega, zbog tvoje površnosti i nedovoljne promišljenosti. A, izgubila si i osećaj za mnoge – nijanse. Pretpostavljam i zašto? No, …

                              Sada si se, na primer, javila baš “ničim izazvana”, jer obratio sam se prevashodno lično komentatoru Draganu Čiči, ali ti ne čitaš od početka, već samo od kraja; ili na preskok, pa stoga ne uzimam više (za) ozbiljno tvoje postove, bar na ovoj temi.
                              U tvojim postovima provejava osvetoljubivost, jednostranost, nedoslednost…

                              Ti, Majabl, i kada “lajkuješ” nekoga, činiš to s velikom dozom ostrašćenosti, i da ja jutros (nešto posle ponoći) nisam za par sekundi ispred tebe “lajkovao” BESTov post, jer smatram da je vrlo dobar njegov post, učinila bi (siguran sam!) isto, ali kada si videla da je to pre tebe već učinio “Dragooon”, odustala si i “nestala”, najblaže rečeno – naivno. Toliko o tvojoj objektivnosti, iskrenosti, promišljenosti… A to sam već uočio i na nekoliko drugih mesta i primera.

                              Ne bih da komentarišem tvoj “lov” na moje greške i tvoju “grdnju”, jer ponavljam: ničim nisi izazvana! Osim, jedino, pomislio sam (najpre), da neprekidno pokušavaš da postigneš neki efekat, na primer, da me (is)provociraš ili tome slično! Budi sigurna neću ti pružiti to ‘zadovoljstvo’, pa zato (valjda je očigledno) veoma biram reči (i interpunkciju) kada s tobom “razgovaram”.

                              Želim ti sve najbolje, ali ako misliš i dalje da mi se ‘obraćaš’, ispolji malo više dostojanstva i promišljenosti. Pretpostavljam da si mlada i ambiciozna osoba, ali usmeri malo bolje svoju energiju – budi pozitivnija! Dobronamerni savet: “Namoj da olako 'nasrćeš' na ‘zmajeve’, ako nemaš dovoljno 'vatre' za bljuvanje!”.
                              Last edited by Dragooon; 04-03-12, 21:13.
                              "Svaka stvar na svome mestu." Aristotel

                              Comment


                              • Originally posted by Dragooon View Post


                                Milicica to ume da kaže kratko, precizno i veoma jasno - 'pravo u lice'! Primetio sam to i ranije, ali mi je sada 'sinulo' da vam to predložim. Jer, sada sam se konačno uverio da je ona skoro jedina koja "ume" da čita veoma strpljivo ono što ja (Dragooon) napišem. Iako sasvim kratko, u Milicicinim postovima, tačno "provejavaju" oni važni detalji na koje ja ukazujem, priznajem nadugačko. Ispoljila je, iz sebi znanih razloga, dovoljnu upornost, baš onu količinu koju sam priželjkivao (k)od komentatora, što oni nažalost nisu ni izbliza, a što dovoljno govori o njihovom odnosu prema sopstvenoj profesiji - veoma su površni, nezainteresovani, nedodirljivi..., najblaže rečeno!
                                Ako, Milicica, ne želi da se pojavljuje češće, poštujem, možda je baš u tome i njen kvalitet - pravovremenost! Samo kada smatra da treba! I, koliko treba! Mogu samo da joj, za podršku, uputim jedno veliko hvala: Hvala Milicice! Uz najlepše želje. Najlepše želje i ostalim dragim forumašima!


                                Prvenstveno hvala na ovakvim rečima, slagala bih kad ne bih rekla da prija pročitati sve ovo a pre svega smatram kao najvažniji ovaj deo o razumevanju jer je to i cilj onoga sa čim se ''bakćeš'' ovde mesecima. Pardon, godinu dana - ujedno i čestitam godišnjicu postovanja i želim ti da nastaviš u istom stilu, dobronamerno i odmereno a za ostalo ne brini jer tvrdoglavih će uvek biti.

                                Malo pišem i ovde i na tenisu (te dve teme najčešće posećujem) iz jednog jedinog razloga - ima vas nekoliko koji to veoma dobro radite na obe teme pa ne bih da kvarim ;) a nisam od onih koji će napisati nešto tek reda radi, da se nešto kaže. Više volim da čitam a zadovoljstvo mi je pročitati pažljivo svaku reč posta koji ima neki smisao i kvalitet, čak i po nekoliko puta, prepucavanja i malih stvari se klonim ionako ih ima previše na jednom mestu.

                                Da ne bih i ja sad bila ''dosadna'' i oduzimala prostor na temi u kojoj smo mi forumaši manje bitni, da bi komentatori mogli da pročitaju ono što je njima namenjeno kako i sam naslov teme kaže, a da u skladu sa godišnjicom pišemo o pozitivnim stvarima ja bih izdvojila jednog - Denisa. Mišljenja sam da on najviše čita ove kritike i smatra ih prvenstveno dobronamernim, kao i da se značajno popravio i napredovao u svom poslu. Bila sam jedna od onih kojoj je smetao njegov način komentarisanja, slušam ga od početka rada na SK i kod njega uočavam pozitivnu promenu u odnosu na prenose koje je radio pre, recimo, godinu dana. Drago mi je da je jedan od onih koji je iskočio iz okruženja ''sjajnog'' i ''izvanrednog'' i dokazao da uvek može bolje. Samo neka tako nastavi i neka se ne opušta


                                Uspešna godina postovanja ili ne, vreme će pokazati, bilo bi lepo kad bi se i ostali samo malo trgli jer svakako je lepše gledati omiljenog tenisera ili klub uz ton na našem jeziku umesto na tuđem ili uz magično dugmence mute.
                                sigpic

                                Comment

                                Working...
                                X