Announcement

Collapse
No announcement yet.

Alpsko skijanje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Razbila ih je u onom poslednjem dijelu dje su najvise profitirali majstori spusta.Rebenzburg odlicna u srednjem i najzahtjevnijem dijelu,ali je samo u poslednjem izgubila 0.8 sto je ipak previse,Tesa je u poslednjem dijelu bila bas spora,Gergl nedovoljno dobra u tehnickom,ona svakako ne moze parirati Lindzi sto se suve brzine tice.
    Velika pobjeda za Von,jos jednom je pokazala koliko je svestrana,razocarala Tina,Marija napravila glupost,ali je zato Cetel objasnila kako se to radi,kako je ona tehnicki potkovana,stvarno ju je uzivanje gledati kako skija.
    sigpic

    Comment


    • Resila sam da ove godine ponovo pocnem sa pracenjem skijanja, par godina sam pauzirala, nesto mi je dosadilo bilo. A i posto nemam omiljenog skijasa/skijasicu, samo gledam trku i uzivam u sportu

      Sto se tice trke, Von ih je razbila u donjem delu, samo je ubacila u visu brzinu
      http://www.youtube.com/watch?v=RfzsyKXSs-Y

      Here's the most remarkable thing to me about Federer: Seems to me that the more you know about tennis, the more amazed you are by the guy. If you know nothing at all about tennis, he's amazing. If you know a little something about tennis—maybe you have played a few times in your life—he's more amazing. If you know a little more about tennis—maybe you played in high school and once had illusions of becoming a pro—he's even MORE amazing. And if you were a great player—if you are a McEnroe or a Connors or a Jim Courier—then Federer is preposterously amazing

      sigpic

      Don't argue with idiots. They'll drag you down to their level and beat you...
      with experience.

      Comment


      • Ted Ligeti potvrdio da je majtor za veleslalom i trenutno je prvi nakon prve voznje. Janka odlican takodje, trenutno drugi.

        Razocarali Miler i Kostelic, trenutno 16. i 18. ali nisu ovo njihove discipline.

        Cekamo drugu voznju
        sigpic

        Comment


        • Odlicna prva voznja, 6 skijasa su u 1 sekundi , Ligety odvezao odlicno , Janka je bio nezadovoljan posle voznje , ali 2 je ,tako da je to za njega super , imace prostora u nastavku. Pintero me iznenadio odlicnom voznjom , bice uskoro u top 10 veleslalomasa ako vec nije. Kostelic nije toliko ni los , 18 je dobro s obzirom koliko je on ocajan u VSL
          Sale Stanojevic : , ,,Misija će biti ispunjena kada sa Partizanom ostvarim evropske snove, a to je veliki korak napred u Ligi šampiona ,.

          Comment


          • Još nisu svi završili, ali ovo je najvjerovatnije 30 skijaša koji su izborilo drugu trku.


            Ted Ligety, Carlo Janka i Philipp Schoerghofer nakon prve trke prva tri mjesta i danas glavni favoriti za prvu poziciju. Prvu stazu je postavio francuski trener Perrina koju nije iskoristio Cyprien Richard, ali zato dosta dobro je iskoristi juniorski prvak u ovoj disciplini Francuz Alexis Pinturault koji je zauzeo četvrto mjesto, samo nisam siguran da li može biti ovako dobar i u drugoj trci. Od mega zvijezda Ivica Kostelić(18) previše sigurno skijao, Bode Miller(16) nije ni bio agresivan kako zna biti, Benjamin Raich(19) koliko je propustio ljetni treninga solidan rezultat.

            Drugu trku postavlja norveški trener Gampera i sigurno će Aksel Lundu Svindalu(6) ova staza više odgovarati i možda malo popravi plasman jer teško je očekivati postolje danas.

            Comment


            • Samo da dodam da je staza uzasna , previse tvrda , inace treba biti tvrdja da bi ovi nazad imali vece sanse ali koliko je nesto cudno da niko ne moze napraviti dobar rezultat. Verujem da bi Palander bio u top 10 da je nazad startao kao i jos neki
              Sale Stanojevic : , ,,Misija će biti ispunjena kada sa Partizanom ostvarim evropske snove, a to je veliki korak napred u Ligi šampiona ,.

              Comment


              • Ne bi se složio da je toliko tvrda jer ovo je rijetka trka gdje se ne koristi vještački snijeg i ostala pomagala da bi staza ostala u normalnim uslovima. Palander nije više na nivo kada je prije nekoliko godina razvaljiovao

                Comment


                • Odlicna druga voznja. Razocarao me Cuche , mislio sam da ce odvesti drugu maestralno ali nista od toga. Palander isto izletio , sreca pa nije ozbiljno , da se sada povredio , vise se ne bi oporavio
                  Razocarali Richard,Simoncelli i Raich , doduse Raich je bio povredjen pa je opravdano.
                  Pobeda u rukama Teda Ligetya , zasluzeno Pokazuje da je najbolji veleslalomas i onako kako je zavrsio proslu sa malim kristalnim globusom tako nastavlja sada , doktor
                  Svaka cast Pinturaultu , momak je buducnost Francuske , buducnost veleslaloma. Na postolju jos Schoerghofer a Janka ponovo nezadovoljan.
                  Ali covek 2 voznje , jedan jedini IVICA KOSTELIC!!! Najbolja voznja u 2 sesiji , na kraju 5 Sa 18 na 5 , DOKTOR , odvezao kako treba i nema sumnje ako bude konstantan bice ponovo osvajac velikog kristalnog globusa, samo napred Dr.Kostelic!
                  Miler 9-ti ,vrlo dobro , ako bude vozio sve trke bice solidan , Dopfer vrlo dobar 13 i to je to , odlicna trka ,vidimo se u Leviu za 14 dana
                  Sale Stanojevic : , ,,Misija će biti ispunjena kada sa Partizanom ostvarim evropske snove, a to je veliki korak napred u Ligi šampiona ,.

                  Comment


                  • Zao mi Pinteroa, decko je dosta lose odvozio drugu voznju, a ipak zavrsio kao drugi. Odusevio me je, sobzirom da je tek 91. godiste...ima da kida u buducnosti, bar sto se veleslaloma tice.

                    Ligeti je protutnjao u prvoj trci i jednom solidnom voznjom zadrzao vodecu poziciju...po svemu sudeci ima velike sanse da odbrani titulu u veleslalomu.


                    Ipak najveci naklon ide Ivici koji je sa 18. dospeo na cak 5. poziciju. Najbolja druga voznja i prava je steta sto u prvoj nije bio za nijansu uspesniji, ali svaka cast.

                    Miler se ugurao u top 10 sto je dosta dobro za njega, Beni Rajh nista, Kus nije ni zavrsio...
                    sigpic

                    Comment


                    • Zadovoljan sam sa Benijem jer nije lako nikad na pocetku sezone nijednom veteranu,a pogotovo nije lako posle onakve povrede,posto su svi bili dosta blizu i njegovo vrijeme je ok,svaka trka mu je sad potrebna i dobro ce mu doci.
                      Kostelic odlican u drugoj voznji,najbolji,to mu je i donijelo ovako visoko mjesto na kraju ali su oni najbolji posle prve pravili bas velike greske:Svindal,Jensrud,Risar,Fanara,Misilije.Miler je nevjerovatan,samo on moze da ljubi snijeg i ne da se izvuce iz toga(a to je samo po sebi ogromno),nego da postavi onakvo vrijeme,takav talenat niko nema,da je veci radnik vjerovatno bi bio najbolji svih vremena!
                      Najvise mi je zao Pinteroa jer je stvarno odvozio ludacki,ali bice vremena za njega,protiv Teda majstora se danas nije moglo!
                      Da pomenem i Mirera,sjajna druga voznja!
                      sigpic

                      Comment


                      • Nisam danas gledao drugu trku ali vidim da ste vi, a i rezultat na kraju pokazuje zadovoljni Ivicom Kostelićom, ali on nije bio toliko nakon što je došao u cilj. Evo izjava Kostelića, Teda Ligetyja, Alexisa Pinturaulta i Philippa Schörghofera nakon veleslaloma u Söldenu

                        Ivica Kostelić:

                        "Nisam očekivao da ću danas biti ovako visoko plasiran. Ali ovoga puta u 'igri stotinki' ja sam se našao na pravoj strani. I došao sam do ovog odličnog plasmana - mojeg najboljeg u Söldenu, ujedno i izjednačenog mojeg drugog najboljeg u veleslalomima Svjetskog kupa.
                        Zanimljivo je da sam danas, spuštajući se niz stazu u drugoj vožnji Söldena, imao zapravo vrlo loš osjećaj po pitanju vlastite izvedbe! Mislio sam da vozim slabo! Ne znam ni sam kako, niti zašto, ali to je bilo tako. No evo...

                        Sada je vrijeme za okretanje treningu slaloma. Imamo nešto vremena, i moramo i na tome malo poraditi do Levija."

                        Ted Ligety:

                        "Nikada nije lako u drugoj vožnji. Svuda je sunačno, osim na samoj stazi. Sasvim je lako izgubiti do dvije sekunde kada uvjeti na stazi postanu 'kvrgavijima'. Morao sam se snažno boriti sa stazom u drugoj vožnji, ne bih li uspio zadržati vodstvo. Dok sam sada, naravno, vrlo sretan. Fenomenalno je započeti novu sezonu ondje gdje si, zapravo, završio posljednju. Barem u mojem slučaju, jer to znači na vrhu. Svakako odličan osjećaj."

                        Alexis Pinturault:

                        "Sjajan start u sezonu. I samo se nadam da ću moći nastaviti s ovakvim nastupima i u idućim utrkama. Znao sam da danas imam priliku za dobar rezultat, i znao sam što moram napraviti i u prvoj, i u drugoj vožnji. I napravio sam to. Nadam se da je i moja prva pobjeda u Svjetskom kupu sada sve bliže. Za mene je sve ovo još vrlo uzbudljivo! Ponosan sam na sebe!"

                        Philipp Schörghofer:

                        "Svaki plasman na podij uvijek je iznova jedno uzbudljivo iskustvo. Nisam bio dobar u prvoj vožnji, jer sam išao preizravno na vrata. U drugoj sam se vožnji puno više borio. Sve je na kraju ispalo dobro."

                        Comment


                        • Sastanak skijaš(ic)a i predstavnika FIS-a u Söldenu o novim mjerama veleslalomskih skija prošao bez iznalaženja rješenja.

                          U predvečerje otvaranja sezone 2011/12 Svjetskog kupa u alpskom skijanju prošlog vikenda u Söldenu, skijašice i skijaši su odradili dvoipolsatni sastanak s predstavnicima Svjetske skijaške federacije (FIS). Tema: nove geometrije veleslalomskih skija koje je predložio FIS za sezonu 2012/13, a skijaši ih gotovo jednoglasno dočekali "na nož".

                          Sastanak je počeo iznošenjem zaključaka šestogodišnjih istraživanja o uzrocima ozljeda u Svjetskom kupu što su ih za FIS izveli Sports Trauma Research Center iz Osla i Sveučilište u Salzburgu. "Cilj je bio smanjiti rizik od ozljeda, a ne promijeniti cijeli izgled skijanja", napomenuo je Günter Hujara, direktor muškog dijela Svjetskog kupa.

                          Predavanje o znanstveno utvrđenim činjenicama nije do kraja mogao odslušati Bode Miller koji je "kaubojski" uletio u raspravu:
                          "Mislim da kad bismo ukinuli sva ograničenja u pogledu opreme, da bi došlo do tehnološkog napretka. Promijenile bi se i skije, i vezovi, i pancerice, te bi svi mladi skijaši koji su odrasli na carving skijama mogli upotrijebiti svoje inovacije i ideje za razvoj sporta. Moramo biti oprezni da ovaj sport ne postane dosadan. Ako možeš ući u trgovinu i kupiti skije koje su bolje od onih iz Svjetskog kupa, to će stvoriti gomilu novih problema."
                          Ted Ligety koji je u predsezoni bio najglasniji u protivljenju promjenama, također bio kritičan:
                          "Hoće li mladi skijaši željeti skijati na takvim skijama, hoće li im biti zabavno? Za 16-godišnjake to sigurno neće biti sigurnije skije."
                          Anja Pärson je, isprovocirana činjenicom da je većina istraživanja provedena na skijašima, postavila Aksela Lunda Svindala (190 cm) pored Lare Gut (160 cm):
                          "Dakle, želite reći da je istraživanje provedeno za Aksela valjano i za Laru?" Neugodnu tišinu sama je prekinula konstatacijom: "Očigledno su skijaši prioritet u Svjetskom kupu."
                          Protiv novih geometrija je i Johan Eliasch, "glava" Heada koji pod ugovorom ima gotovo sva jaka imena u Svjetskom kupu:
                          "Skeptičan sam prema tome hoće li promjene dovesti do veće sigurnosti na stazama. Nadam se da će FIS razmisliti još jednom."

                          Comment


                          • Kalle Palander na operaciju koljena!

                            Nesretni Finac Kalle Palander ipak je teško ozlijedio koljeno uslijed pada na veleslalomskom otvaranju FIS Svjetskog kupa u Söldenu.
                            Kalle Palander uistinu je rijetko viđeni 'pehist'!

                            Nakon što se zaista dugo borio s kompliciranom ozljedom potkoljenice, zbog koje je tek uoči ove sezone izjavio kako se osjeća potpuno spremnim za povratak skijaškim natjecanjima u punom intenzitetu nastupa, 34-godišnji Finac odmah na startu sezone, u Söldenu, ipak je zaradio tešku ozljedu koljena.

                            Pad u drugoj vožnji, koji je završio i u zaštitnoj ogradi pored staze, Palanderu je 'donio' pucanje ligamenta i napuknuće meniskusa desnog koljena! Te će Finac sada kroz dva tjedna na novi sanacijski operativni zahvat.

                            Hoće li nakon svega Kalle Palander u 35. godini života imati snage za još jedan iscrpljujući pokušaj povratka na skijaške staze - to, moramo priznati, u ovome trenutku ostaje sasvim otvorenim...

                            Comment


                            • E bas mu se ne da,nije on Herminator da bi mogao da se vrati,mislim da je ovaj udarac previse
                              sigpic

                              Comment


                              • Superkombinacija i alpska skijaška kombinacija polako nestaju kao discipline!!!

                                Nakon što je alpska skijaška kombinacija ostala sačuvana još samo u Kitzbühelu, nacrt kalendara FIS Svjetskog skijaškog kupa do sezone 2014/15. donosi gotovo pa potpunu smrt i superkombinacije kao discipline alpskog skijanja.
                                Uoči 2011/12. sezone FIS Svjetskog kupa gotovo sve rasprave u svijetu alpskog natjecateljskog skijanja fokusirale su se na najavljene promjene geometrija prvenstveno veleslalomskih natjecateljskih skija, na rasprave o poboljšanju sigurnosti na stazi... A gotovo potpuno u sjeni ostala je pomalo zapanjujuća činjenica - u nacrtima kalendara Svjetskog kupa za sezonu 2012/13., 2013./14. te 2014./15. kod skijašica više nema niti jedne (!), a kod skijaša, uz kombinaciju Kitzbühela, previđena je još samo jedna jedina superkombinacija, i to ona u Wengenu!
                                Gotovo je nevjerojatno kako FIS planira superkombinacije zadržati kao natjecanja za medalje i na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu 2013., i na ZOI u Sočiju 2014. godine, faktički bez ijednog pripremnog natjecanja kroz sezonu (kod skijašica i doslovno bez ijednog takvog natjecanja)! Naravno, ovakav razvoj događaja planira i ukidanje malog Kristalnog globusa za pobjednika/pobjednicu discipline na kraju sezone.
                                A Hrvatski skijaški savez, koji je u ovoj disciplini imao tradicionalno odličnih uspjeha , daleko od toga da je jedini nezadovoljan ovakvim razvojem događaja.
                                Vrlo su nezadovoljni, recimo, i Švicarci, kojima su kombinacije i superkombinacije dugi niz godina također bile gotovo paradnom disciplinom. Dok su ovakvim razvojem događaja sretni, recimo, Austrijanci, koji već duže ne uspijevaju proizvesti kvalitetne skijaške 'allroundere' s iznimkom, recimo, već pomalo odlazećeg Benjamina Raicha.
                                Kao glavni razlog izbacivanja superkombinacija iz kalendara Svjetskog kupa spominje se poprilični manjak interesa za ova natjecanja i od strane TV gledatelja, i od strane sponzora (brojke, u grubo, navodno na razini 60 % brojki vezanih uz slalomska, veleslalomska, Super G te spust natjecanja, nap.a.). Te otvaranje prostora za spektakularne s marketinškog, ali sa strane skijaške prestižnosti maksimalno upitne tzv. 'city evente'.
                                Podršku opstanku superkombinacija dali su i legendarni Norvežanin Kjetil Andre Aamodt te Švicarac Silvan Zurbriggen. No tendencije su ipak očito jasne. I njima kao takvima morat će se, čini se, u budućnosti jasno prilagoditi i planovi treninga te razvoja alpskih skijaša kao izrazitih specijalista za pojedine 'temeljne' četiri alpske skijaške discipline.
                                Koje dao prijedlog za superkombinaciju taj joj sad i potpisuje nestanak, a to su Austrijanci, muškarci i nisu toliko loši u ovoj superkombinaciji jer od kad je ona u Svjetskom kupu imaju 3 mala kristalna globusa i sva tri Benjamin Raich, a od 1976 kada se skijala prva kombinacija u Svjetskom kupu imaju samo 6 mali kristalni globusa. Zato u ženskom skijanju Marlies Schild je jedina austrijanka koja je osvoljila mali kristalni globus od kad je se uvela super kombinacija 2005. godine. Jer kad bi ostala superekombinacija gotovo nemoguće bi bilo stići Lindsey Vonn i Maria Riesch.
                                Last edited by danijelkr; 28-10-11, 10:57.

                                Comment

                                Working...
                                X