Announcement

Collapse
No announcement yet.

Alpsko skijanje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ima li neko informacije da li se neko povukao , ja inace ne pratim posle sezone puno alpsko skijanej i desavanja , vidim da je Josi napisao da se Urs povukao , on je inace samo slalom skijao , inace je Svajcarac ali skijao pod Moldavskom zastavom jer nije imao tamo mesta u timu. Zanima me ima li vesti oko Cuchea,Millera, da li se neko povukao ako znate Najvise volim slalom , pa onda veleslalom , super gi i spust ne volim ali pogledam ponekad i ima li vesti o oporavku Johna Kucere ?
    Sale Stanojevic : , ,,Misija će biti ispunjena kada sa Partizanom ostvarim evropske snove, a to je veliki korak napred u Ligi šampiona ,.

    Comment


    • Evo od mene neka uvertira, ja i ako mi nisu dragi sportisti iz Hrvatske u ovom sportu navijam i simpatišem Ivicu Kostelića. Miko neki odgovori su ti u ovom mom tekstu

      Sezona 2011/12 počinje 22.10. u Sölden-u kada će se održati veleslalom za žene, a dan kasnije veleslalom za muškarce. Sezona koja je bez Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva, što znači da neće biti posebnog tempiranja kao u sezonama kada su ta takmičenja u kalendaru.
      Nova sezona donosi male promjene u mjestima gdje će se održavati Svjetski kup. Tako su takmičenja u Japanu, zbog nedavne katastrofe koja je zadesila to područje, a i zbog prevelikog putovanja u tu zemlju zamjenjena. Zamjena su sa Crans-Montana (SUI) i Bansko (BUL). Prošle sezone se održao paralel slalom u München-u i ove godine će u Svetski kup uči i paralel slalom u Moscow-i. Završnica Svjetskog kupa će biti održana u Schladmingu kao test za Svjetsko prvenstvo 2013 u ovom gradu.

      Zbog sve većeg broja povreda kod muških i ženskih takmičara u svim disciplinama radna skupina FIS-a je donijela odluku koja može uticati na smanjenje broja povreda, a vezana je za opremu.
      Odlučeno je da skije moraju biti duže.
      U sezoni 2012/13 minimalna dužina skija za muški veleslalom će se povećati za 10cm na 1,95 metara. Ženske veleslalom skije će biti 8cm duže ( 1,88 metara).
      Skije za spust će takođe biti duže i njihova dužina će biti 2,18m za muškarce, a za žene 2,15m. Ovim bi se trebao smanjiti broj povreda posebno koje se odnose na koljena.
      Više će se morati poštovati zakoni o okolišu i na kraju takmičenja koja zbog loši uvjeta ne budu se održala na dan predviđen za to neće se moći zamjeniti nekim drugim mjestom, već će se morati održati.

      Koga više nećemo gledati u Svjetskom kupu.

      Od žena od skijanja su se oprostile Ingrid Jacquemod, Marie Jose Rienda Contreras, Nadia Syger, Sandra Gini, Jessica Püncher, Lene Loeseth, Aita Camastral, Rabea Grand, Aline Bonjour ..... Ana Jelušić propušta sezonu.
      Ljubitelji skijanja bit će ove sezone uskraćeni za skijanje , a i naredni jer se od Svjetskog kupa oprostio Michael Walchofer pobjednik svi spust takmičenja koji znače u Svjetskom kupu. Još su se oprostili: Andreas Buder, Kilian Albrecht, Britt Janyk, Mitja Dragšić, Omar Longhi, Urs Imboden, Emmanuel Dalcin... Skijaš koji je jako zanimljiv i kojeg je uvijek lijepo gledati kad skija Julien Lizeroux će propustit ovu sezonu zbog ozlijede koju želi da potpuno zaliječi.

      Zanimljivosti

      - U Sölden-u se očekuje da će biti puno snijega i da će temperatura biti oko -10 °C
      - Grange propušta Sölden da bi u potpuno bio spreman u Leviju.
      - Rainer Schoenfelder je višak u austrijskoj reprezetaciji tako da će morati sam se brinuti o svojoj karijeri i nastupima na u Svjetskom kupu.
      - Kucera kaže da bi volio da se vrati u Lake Louise (Ovo je za Miku), za Millera znam da je ovog ljeta igrao Golf
      - Raich nije još uvijek siguran za Sölden
      Last edited by danijelkr; 13-10-11, 18:53.

      Comment


      • Sjajno Danijele
        Velika steta sto se Miki povukao mislim da bi i dalje mogao da skija na najvecem nivou i posle Eberhartera i Strobla ode Austrijacima jos jedna legenda brzih disciplina.Austrija mi je inace i najdraza i navijam za njihove skijase i ski skakace.
        Senfelder je cudan tip,dobar je slalomas ali je bas na svoju ruku i nikako ga ni kolege ne vole,ali on je potreban takav kakav je skijanju.
        Je li vrijeme da Marliz zablista i uzme veliki kristalni
        Last edited by Vladan; 13-10-11, 18:58.
        sigpic

        Comment


        • Ove sezone od žena najviše očekujem od Tine Maze jer kako sam čitao izjavu njenog trenera da gotovo tri puta više napora je izdržala nego prošle pripreme i još zlatna i srebrena medalja sa SP puno je dobila na samopouzdanju. Marliz, ako bude dobra u brzim sve je moguće. Maria Riesch i Lindsey Vonn su gotovo zaratile i sigurno će biti zanimljivo u njihovim okršajima.

          Comment


          • Odmah mi je u oko upala kod zena Sandra Gini , ona je sestra od Marc Ginia , on je specijalista za slalom pa i za veleslalom , prosle sezone je cini mi se jednom bio na postolju ako se ne varam. Krivo mi je za Lizeroux , bio mi je zestok prosle godine kada je pustao bradu Legenda Inace odlican slalomas i bas mi je krivo sto ga nece biti. Paralelni slalom mi se jako svidja , prosle godine Kostelic je tu uzeo 100 bodova i nagovestio odlicnu sezonu , ni ja ne simpatisem Hrvate , samo Ivicu , sto nzm On mi je omiljeni skijas vec 3-4 godine . Kucera je odlican za brze discipline ali setimo se onog spusta i sta mu se desilo , valjda se oporavio. Videcemo kakvo je stanje sa Danielom Albrechtom , prosle godine jednostavno nije islo , povreda je povreda , cak je on bio u komi jedno vreme. Grangeu je pametno sto propusta Solden , ne verujem da bi nesto napravio , Talijani su me prosle godine odusevili u veleslalomu : Blardone,Ploner,Simonceli i Moelgg , svi su imali blistave trenutke.
            Prosle godine je u slalomu bila borba jaca nego ikada a bice i ove godine : Kostelic,Grange,Raich,Hirscher,Herbst,Pranger... Ajde posto sam ja specijalista za slalom , tu cu posvetiti prostor a ostali nek pisu za ostale

            Ivica Kostelic - Pre 3 sezone (2009) , on i Grange su vodili bitku , godinu kasnije Herbst i Pranger uglavnom zbog Grangeove povrede ali prosle sezone su se oni vratili na scenu. Ivica Kostelic je verovatno najkonstantniji slalomas , uvek je tu , uvek ima rezultat, valjda ce tako biti i ove godine. Njegov glavni problem su ledja iako je na koljenima ima X operacija. Ledja su ga unistila 2010 i ona su bila glavni razlog ne uzimanja velikog kristalnog globusa. Ove godine ce Ivici biti cilj da odbrani veliki globus ali sigurno ce biti tesko.

            Jean Baptiste Grange - Popularni ,,macak,, ce ove sezone sigurno zeliti da vrati borbu za mali kristalni globus. Ako zeli do velikog mora praviti strasne rezultate u slalomu i da pravi konstantnu u veleslalomu i 1-5 u kombinaciji. Bice tesko ali mislim da ce moci da nagovesti da ce biti mozda i najopasniji ove godine , ima post jedno vreme i sigurno ga zeli prekinuti.

            Manfred Pranger i Reinfried Herbst - Obojica su slicni , policajac je inace Herbst , odlican skijas - slalomas kao i Pranger. Samo voze slalom , to im je jedina disciplina i tu se bore za bodove i mali kristalni globus. Uvek su nezgodni. Herbst je cini mi se prosle sezone krenuo sa 3 izletanja i to vise nije mogao nagomestiti. Pranger je krenuo jos gore , cak je ispao jedno vreme iz 1 jakosne skupine i bilo je tesko ali vratio se. Ove sezone ce i oni da lete visoko sigurno.

            Mario Matt - Njega sam odvojio jer je covek senzacija i skidam mu kapu za proslu sezonu Pre 2 sezone on je bio u startnih 15 uvek , i u 1 jakosnoj skupini jedno vreme, pre 4-5 godina najjaci u slalomu dok ja jos nisam pratio skijanje a onda prosle sezone ispada iz 50 brojeva. Zamislite kako je tesko startati 52-53 kada je staza unistena. Ali na jednoj stazi nzm kojoj pravi cudo i sa 53 startnog broja zavrsava 2-3 i vraca se u top 15 , a kasnije i u top 7 , , sigurno dosta za njega , zavrsio je 7 prosle godine i bice u Leviu u 1 jakosnoj skupini, jedva cekam da vidim sta on moze napraviti.

            Moelgg,Rocca,Razzoli,Thaler - Sva cetvorica su ista prica. Mogu da imaju odlicnu trku i udju u top 3 a mogu da imaju tako losu da ne budu u top 20 uopste. Znaci dosta varijacija. Moelgg je bio konstantan u top 7 do prosle sezone kada je ispao zbog ocajnih trka. Ove sezone mozda bolje mozda gore. Razzoli je momak koji ima najvise navijaca u Italiji. Mlad a odlican , ima takav potencijal ali dosta izletanja mu se desava, ove sezone mora biti dosta konstantniji. Rocca je iskusan , pre 5 godina glavni u slalomu , ali to vise nije senka onoga Rocce ali imao je solidnu proslu sezonu , bice u top 15 ove godine i moci ce do rezultata. Patrick Thaler je najslabiji od njih cetvorice , da ne kazem prosecan nego jako los skijas. Imao je jedan rezultat prosle sezone koji je ga je podigao , cak je usao u top 15 i kada je usao imao je par izletanja za redom i odmah je ispao tako da nista od njega ne ocekujem.

            Mattias Hargin,Andre Myhrer + ostali Svedjani - Ni jednog ni drugog ne simpatisem , ne svidjaju mi se ni kako skijaju ni nacin. Hargin je bljesnuo ili prosle ili pre 2 sezone , pamcenje me izdaje , ali toliko nije konstantan da je to strasno, Myhrer je cak pobedi jednom prosle godine ali nije znao zadrzati prednost , isto prosecan , po meni ni jedan ni drugi nisu za top 15 a kamoli za top 7 , nadam se da ce konacno ispasti iz top 15. Ali ima i svetlih tacki u toj Svedskoj. Markus Larson najavljuje da ce se mozda vratiti , da ce mozda ponovo u top 20 , uvek moze iznenaditi , iskusan je ali videcemo da li moze ista da napravi , ja se nadam da moze. Jens Bigmark i Brolenius su skijasi koji znaju iznenaditi i treba na njih racunati.

            Marcel Hirscher - Momak koji ima sansu da uzme veliki kristalni globus ove godine. Kompletan je skijas , obozava veleslalom a i u slalomu skija odlicno , uvek je u kombinaciji za postolje i uzitak ga je gledati dok skija , nadam se da ce mu se kockice poslozitit i da ce imati lepu sezonu.

            Benjamin Raich - Povrede i godine ga sustizu. Nije to vise onaj Beny kao ranije , ako dodje do top 3 to ce biti senzacija za njega ove godine. Previse ga otpisujem ali mislim da on vise za top 7 nije , mozda s vremena na vreme bljesne ali cisto sumanjam.

            Ted Ligety i Bode Miller - Miller je lud ,ili ce uci u top 5 ili ce izletiti , retkost kada konstantan , ali i on stari , zeza se , skijanje mu vise nije u prvom planu , sa njegovom kamp kucicom putuje , pravi retko rezultate ali kod njega se nikad ne zna i nikad nije na cisto. Ted Ligety , kralj veleslaloma prosle godine , koliko god je bio odlican u veleslalomu , toliko los u slalomu ,on je uvek imao dobre rezultate , top 10 ali naglo je nestao. Nadam se da se vraca u slalomu ove godine.

            Ponesto o ostalima - Neureuther je skijaski sin , otac i majka su mu sportisti , otac skijas , majka msm da nije skijasica ali necu 100% reci , sportiskinja je bila sigurno. Ima on rezultate ali ima i padove. Videcemo sta moze ove godine. Od Slovenaca Bernard Vajdic i Mitja Valencic se mogu nadati top 20 i to im je zlatan rezultat. Zurbriggen i Gini su zeznuti kao Svajcarci i jedva cekam ovu sezonu. Uzivajmo u slalomu
            Sale Stanojevic : , ,,Misija će biti ispunjena kada sa Partizanom ostvarim evropske snove, a to je veliki korak napred u Ligi šampiona ,.

            Comment


            • Meni je najdrazi veleslalom jer moraju tehnicki izuzetni da budu+brzi,dok je i spust nesto posebno,mada sve volim i pratim!

              Marliz ce propustiti Zelden zbog bolnih uspomena,kako rece glava mora biti cista da biste bili brzi,to jednostavno nije moguce na ovoj stazi
              sigpic

              Comment


              • U Svjetskom kupu je slalom je najzanimljiviji jer uvijek može deset skijaša da konkuriše za prvu poziciju. Veleslalom što kaže Vladan moraju sve imati i nekako je ga najljepše gledati, ja sam kao mali uživao u skijanju Michael von Grünigen-a koji je se tada borio sa Herminatorom u veleslalomu. Što sam straiji sve više poštujem spust, a Kitzbühel i Wengen ne propuštam, treba imati onu stvar pa se spustit niz Streif . SG je disciplina napravljena za austrijance da bi više bodova osvajali, Super kombinacija je isto bila namjenjena za austrijance samo Kostelić, Svindal i francuzi im pomrsiše račune.

                Comment


                • Evo da postavi kolumnu bivše hrvatske skijašice Nike Fleiss koja je dosta dobro opisala stazu i kako treba u pojedinim dijelovima staze skijati.

                  A sada na posao! Obzirom da nas dijeli samo nekoliko dana do prve utrke Svjetskog skijaškog kupa u Söldenu, glavni fokus stavit ću upravo na to. Utrka otvorenja u Söldenu oduvijek je bila poznata kao vrlo vjerojatno najneizvjesnija. Budući da je riječ o prvoj utrci sezone te da se vozi na glečeru, toj neizvjesnosti doprinosi i vrlo specifičan teren.

                  Svi koji ste već gledali utrke otvorenja znate da je start s čiste ravnice. To je, općenito, u muškom skijanju gotovo nepoznat pojam, dok se kod žena tu i tamo nađe poneki takav start, iako sve manje. Kada utrka kreće s ravnice važno je čim prije stvoriti brzinu, kako bi je dalje lakše prenijeli na stazu. Upravo je to najteži dio. U ovom segmentu su gotovo uvijek brzi spustaši i spustašice, iz razloga što su ravni dijelovi sastavni dio svakog spusta i SG-ja, tako da ako žele biti dobri moraju imati izražen 'glajt' (u skijaškom svijetu žargon za precizno vođenje skija po 'flehi', odnosno kliznoj plohi) te su vrlo kratko na rubnicima skija.

                  Česta zabluda skijaša amatera je da misle ako sporije dođu na strmije dijelove staze da će im biti lakše. Ovdje je priča upravo obrnuta! Ako dođemo s većom brzinom na ulazak u strminu bit će nam lakše, jer konfiguracija današnjih carving skija zahtjeva brzinu kako bi se sva gibanja i promjene s rubnika na rubnik mogle izvađati čim brže. Pri tome morate znati da je ispod vas najčešće zaleđena podloga, koju prate ledene grbe i neravnine, a upravo je to u Söldenu česta pojava.

                  Kada sve to zbrojimo zaključak je da želimo čim brže i čim kraćom putanjom odskijati takve dijelove staze. S time da je Sölden specifičan i po tome što nudi i ekstremnu strminu.

                  Upravo to doprinosi dodatnoj zanimljivosti, jer osim ravnog starta i lagane strmine, koja nakon velike prijelomnice prelazi u ekstremnu strminu, istek prema cilju je opet jako ravan i položen. Zašto vam to naglašavam? Jer ako skijaš dobro odradi strminu, koja je, da se razumijemo, ipak najteži dio ove utrke, ostaje još dobrih 30 sekundi ravnice na kojoj natjecatelj mora biti precizan i ne smije raditi greške, jer one po ravnom terenu koštaju puno vremena. No sve to opet ovisi i o tome kako je taj dio staze postavljen. Bilo je godina kada je ravnica bila zatvorenija od strmine pa su izlijetanja sa staze bila jako česta.
                  ...........
                  Jedan od faktora koji igra važnu ulogu na ovoj tekmi je također i visina na kojoj se skija. Iz osobnog iskustva znam da nakon odrađene strmine, na kojoj mislite da će vam sve plombe iz usta popadat, dolazi ta duga ravnica na kojoj morate radit k'o konj da bi održali brzinu. Pri tome ne smijete zaboraviti niti to da ste na 3.000 mnv, zbog čega dišete na škrge i da osjetite kako vas peče u nogama. Sreća u nesreći je ta da većina skijaša i skijašica sada dolazi sa glečerskih priprema pa im to ide malo u korist.

                  Comment


                  • Ivica Kostelić uvjerljivo je izabran za skijaša 2011. godine od strane međunarodnog udruženja skijaških novinara.
                    Članstvo AIJS-a, međunarodnog društva specijaliziranih novinara koji prate natjecateljsko alpsko skijanje, ukupnom pobjedniku FIS Svjetskog kupa za sezonu 2010/11. dodijelilo je gotovo polovinu svih ukupnih glasova. A nagradu će Ivica večeras preuzeti u Söldenu.

                    Comment


                    • Startna lista prvi 30 skijašica za sutrašnji veleslalom koji počinje 9:45 sati, a druga u 12:45 sati.

                      1. GOERGL Elisabeth (AUT)
                      2. ZETTEL Kathrin (AUT)
                      3. REBENSBURG Viktoria (GER)
                      4. BRIGNONE Federica (ITA)
                      5. POUTIAINEN Tanja (FIN)
                      6. WORLEY Tessa (FRA)
                      7. MAZE Tina (SLO)
                      ...
                      8. VONN Lindsey (USA)
                      9. HOEFL-RIESCH Maria (GER)
                      10. BARIOZ Taina (FRA)
                      11. KARBON Denise (ITA)
                      12. MANCUSO Julia (USA)
                      13. MOELGG Manuela (ITA)
                      14. MARMOTTAN Anemone (FRA)
                      15. FISCHBACHER Andrea (AUT)
                      ...
                      16. PAERSON Anja (SWE)
                      17. PIETILAE-HOLMNER Maria (SWE)
                      18. GUT Lara (SUI)
                      19. GAGNON Marie-Michele (CAN)
                      20. KIRCHGASSER Michaela (AUT)
                      21. GIANESINI Giulia (ITA)
                      22. SCHLEPER Sarah (USA)
                      23. KOEHLE Stefanie (AUT)
                      24. DUERR Lena (GER)
                      25. LINDELL-VIKARBY Jessica (SWE)
                      26. CURTONI Irene (ITA)
                      27. PREFONTAINE Marie-Pier (CAN)
                      28. BERTRAND Marion (FRA)
                      29. HOSP Nicole (AUT)
                      30. SUTER Fabienne (SUI)

                      Evo kompletna startna lista http://www.fis-ski.com/pdf/2012/AL/5...AL5096SLR1.pdf

                      Comment


                      • I napokon pocinje,uzivajmo
                        Bilo bi odlicno kad bi Tina slavila sjutra
                        sigpic

                        Comment


                        • Još nije zavšena prva ali teško da će ove skijašice prestici neka

                          1.BRIGNONE Federica (ITA) 1:09:43
                          2.GOERGL Elisabeth (AUT) 1:09:87
                          3.REBENSBURG Viktoria (GER) 1:09:99
                          4.VONN Lindsey (USA) 1:10:25
                          5.PIETILAE-HOLMNER Maria (SWE) 1:10:35
                          6.WORLEY Tessa (FRA) 1:10:71
                          7.LINDELL-VIKARBY Jessica (SWE) 1:10:77
                          8.MANCUSO Julia (USA) 1:11:30
                          9.GUT Lara (SUI) 1:11:36
                          10.FENNINGER Ana 1:10:85

                          Razočarala je Tina Maze dosta sporo je izgledala, ali znala je ona od skijati ovako loše prvu pa u drugoj odlično odskijati, nadam se da će među deset završiti ma da će biti teško.

                          Comment


                          • Startna lista druge trke, odnosno 30 skijašica koje su izborile drugu trku.

                            Comment


                            • Prva pobjeda Lindsey Vonn u veleslalomu u karijeri. Pobjedu joj je donio zadnji dio koji je odskijala najbolje, gdje je ušla sa najvećom brzinom. Danas osvajačica KG prošle sezone Maria HOEFL-RIESCH razočarala i završila na 24. mjestu, Tina Maze 23. pozicija danas . Evo prve tri skijašice u današnjoj trci.

                              1.VONN Lindsey (USA) 2:24:43
                              2.REBENSBURG Viktoria (GER) 2:24:47
                              3.GOERGL Elisabeth (AUT) 2:24:83

                              Comment


                              • Brinjone je bezveze odvezla drugu voznju. Trebala je skroz opusteno odvesti pa da zavrsi bar u top 5 , ovako bez plasmana. Sutra muskarci jedva cekam , idemo Ivica
                                Sale Stanojevic : , ,,Misija će biti ispunjena kada sa Partizanom ostvarim evropske snove, a to je veliki korak napred u Ligi šampiona ,.

                                Comment

                                Working...
                                X