Svetsko 2026. u Americi, Meksiku i Kanadi.
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Opšta fudbalska diskusija
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Originally posted by DekinjoŠta mislite da su Livepulu poništili dva čista gola, a Sitiju nisu. Koliki bi bio rezultat? Pa 3:3Originally posted by La JugoslaviaCrvena zvezda je naša, iako je oteta, ona je naša, iako je okupirana. A da je oteta i okupirana, to stoji i to jeste, apsolutno se slažem.
-
Pa verovatno zato što mi vučemo pravni kontinuitet ako sam razumeo o čemu se radi. Mada smo kao SRJ morali 2000. da tražimo prijem u članstvo OUN. Mislim da se nama računaju sve medalje SFRJ ili kako a Hrvati postoje tek od 1991. i njihovog priznavaja većinom 92. Jer smo mi ostali u SRJ. Kasnije je 26. maja 2006. i Crna Gora istupila i verovatno izgubila pravo na to. E sad kako, kad su nas naaterali da prekinemo kontinuitet i zatražimo članstvo u UN ne znam, iako smo mi tvrdili da smo već članica.
Pretenduju sigurno i Hrvati na to, iako nisu možda u posleratnim godinama. To se mora rešiti vrv nekim ugovorom ako bude volje i zahteva ostalih država.
Jedino možda zato što od svih exyu republika samo Srbija i Cg imaju državnosf pre SFRJ koja je nastavljač K. Jugoslavije, a Hrvati nemaju ništa sem banovine Hrvatske po sporazumu Cvetković Maček što im je konstitutivni element. NDH ne priznaju, zvanično u Ustavu. Logično.Last edited by Cassius Clay; 01-07-18, 11:32.
Comment
-
Radi se o ELO rejtingu koji pokazuje pravo stanje kvaliteta za razliku od FIFA rejtinga.
Hrvati se pojavljuju istovremeno sa Jugoslavijom u top 10 i pred drugi svetski rat i posle njega. To mi nije jasno jer postojala je samo Jugoslavija, otkud Hrvatska u to vreme na ELO listi.
Hrvati su mogli da se pojave samostalno tek posle 1990. godine što se i dešava, ali ne znam otkud oni na listi 40 tih i 50 tih godina?
Da li su oni možda u to vreme nastupali samostalno kao Katalonija ili Baskija, ali i ako jesu, ti rezultati ne mogu biti zvanični jer nisu bili članovi FIFA.
Comment
-
Ko zna sta su oni tu racunali na kraju, jer im u opisu ispod videa stoji :
Correrction - Croatian team didn't exist 1953-1990.
U Savez su usli naravno 45te..kako 53ca ne znam, a clanica FIFE si postali 1993., s tim sto su i za vreme WWII bili takodje njihova clanica sa nekih 14-15 utakmica od 1939. kada je stvorena Banovina Hrvatska.
ttsigpic
Pablo Sandoval: A guy can change anything.. his face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God.
But there's one thing he can't change... he can't change his passion.
Comment
-
Pazi, Hajduku su uračunali titulu iz 1941. To sam ti pričao, mojoj Zvezdi neće iz 46. Ali smo je sami uračunali. NDH je igrala mnoge utakmice za vreme rata i ona je tada de facto postojala. Priznata nije bila niti sami žele kontinuitet sa NDH, ali ja zanimljiva jedna činjenica a to je
da je FIFA priznavala NDH i da je NDH bila njena članica od 1941.
15. jul 1941. i igrali su mnoge utakmice izmedju ostalih kasnije i Stjepan Bobek i Florijan Matekalo kapiten Partizana itd. Tad su igrali za Gradjanski mislim.
Odigrali su 14 utakmica do 1944.
AAD0162E-5C72-4067-ADD2-BF3274EB8A56.jpgLast edited by Cassius Clay; 01-07-18, 12:33.
Comment
-
I Banovina je odigrala nekoliko meceva tako da u tu statistiku sigurno su i oni usli, zapravo oko 20ak ukupno do kraja rata.
ttsigpic
Pablo Sandoval: A guy can change anything.. his face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God.
But there's one thing he can't change... he can't change his passion.
Comment
-
Florijan Matekalo i Stjepan Bobek nikada nisu igrali za reprezentaciju NDH.
Stjepan Bobek nikada nijednu zvaničnu utakmicu, a Matekalo jedino za Banovinu Hrvatsku 4 utakmice dok je ona bila u sastavu Jugoslavije.
NDH je igrala za vreme WWll 15 utakmica, postoje dokumenti, sastavi, strelci, foto dokumentacija, čak i poneki snimci... i nigde nema ove dvojice.
Ako neko ima link da potvrdi suprotno lepo bi bilo da ga postavi.
Ta mantra za Bobeka se stalno ponavlja, a jako je loše da mandrilski forumi i "činjenice" raznoraznih tamošnjih gurua budu izvor znanja.
Comment
-
Meho Brozović, član dotad Građanskog i igrač NDH vrste morao je u Beograd. Sjećao se…
“Nas sedam-osam komunisti su mobilizirali: Šoštarić, Čajkovski, Bobek, Matekalo (strijelac prvog gola za Banovinu Hrvatsku, op. p.) i ja smo igrali za tim JA. Odmah po završetku rata, u Beogradu je organizirano prvenstvo tadašnjih republika; armijski tim je igrao van konkurencije, ali je dospio do finala, gdje je poražen od reprezentacije Srbije sa 1-0. Onda su od mene zatražili da ostanem u Beogradu. Tko je smio reći – Neću. Mislio sam ostati godinu, pa se vratiti u Zagreb, ali sam ostao tri godine.”
U reprezentaciju NDH je bio pozivan i Stjepan Bobek, kao član Građanskog koji je odmah nakon svibnja 1945. godine morao otići u beogradski Partizan, Klub jugoslavenske vojske. U razgovorima za novine Bobek govorio je:
“Sređeno mi je da kao domobranski djelatnik igram za Građanski koji je tada bio jaka, prava momčad, a Bukovy bio prototip modernog trenera. Igrali smo prave utakmice, bio sam pozvan i u reprezentaciju, a ja sam bio oduševljen kako su me stare zvijezde Građanskog prihvatile“.
Zanimljiva priča išla je i dalje. NDH se raspala, mnogi igrači su opet završili po logorima, čak i Stjepanov brat Otto, a samog Štefa odmah su kao pravog igrača priključili momčadima JNA.
izvor: http://povijest.hr/sport/utakmice-no...odni-karakter/
Comment
-
Takodje Zvezda je očigledno naslednica SK Jugoslavije, koja je osnovana 1913. kao Sk Velika Srbija 6. avgusta 1913. u Kasini. Lepo nas je Bjela komunist naslikao u Montevideo.
Zna se za koga Bjela komunist radi. Lepo je u Montevideo zamenio plave dresove crvenim namerno. Isto kao što je u Senke nad Balkanom bugarski VMRO predstavio kao makedonski i lažirao ubistvo u crkvi s početka serije, javili se Rusi potomci koji kažu da se to nije desilo pa je morao da naglasi da serija ima neistinitih dogadjaja.
Retko govno. Otud i fondovi toliki da snima.Last edited by Cassius Clay; 01-07-18, 16:03.
Comment
-
Originally posted by Uroš View PostMatekalo (strijelac prvog gola za Banovinu Hrvatsku, op. p.)
Stjepan Bobek nije igrao nijednu od 15 utakmica za NDH. Za vreme rata jedno vreme igrao je u Admiri iz Beča i pred kraj prešao u Građanski. Ne znam da li je dobijao poziv da igra, verovatno jeste, ali nije odigrao nijednu utakmicu. Bio je jako mlad da bi igrao pored mnogo iskusnijih igrača.
U onom članku koji si postavio postoje sastavi timova za neke utakmice i nigde nema Bobeka.
Ako nekoga zanima mogu postaviti sastave i rezultate svih 15 utakmica za vreme rata, 4 iz Banovine i jednu SR Hrvatske iz 1956. godine.
Igrali su mnogi pod okupacijom za klubove u Nedićevoj Srbiji ili NDH, ne radi se o tome da branim ovu dvojicu fudbalera, ali je činjenica da oni nikada nisu igrali za reprezentaciju NDH.
Comment
-
Originally posted by Uroš View PostTakodje Zvezda je očigledno naslednica SK Jugoslavije, koja je osnovana 1913. kao Sk Velika Srbija 6. avgusta 1913. u Kasini. Lepo nas je Bjela komunist naslikao u Montevideo.
Zna se za koga Bjela komunist radi. Lepo je u Montevideo zamenio plave dresove crvenim namerno. Isto kao što je u Senke nad Balkanom bugarski VMRO predstavio kao makedonski i lažirao ubistvo u crkvi s početka serije, javili se Rusi potomci koji kažu da se to nije desilo pa je morao da naglasi da serija ima neistinitih dogadjaja.
Retko govno. Otud i fondovi toliki da snima.
Comment
Comment