BORGMAN 8/10 (Holandija)
Film koji postavlja pitanja, a ne daje odgovore. Upravo je ovako reditelj opisao svoj film. Neobicano-donekle bizarno-nesvakidsnje ostvarenje. Ovako bih ga ja mogao opisati. Na momente je prica i duhovita, ali pre bih rekao da je to smeh izazvan nevericom. Prvo sam mislio da ce biti neki klasican triler, ali jednostavno ovde su izmesani svi moguci zanrovi i stilovi koji postoje i imao sam osecaj kao da nikad nista slicno nisam gledao do sad. Od prve do poslednje scene te tera da razmisljas i na kraju ne bude bas sve jasno.
Film se ustvari podsmeva evropsko-zapadnjackom zivotu, miran, ususkan, komforan. Jednostavno ukazuje na to kako covek lako i brzo zaboravi smisao svega sto je stekao. Kljuc filma je kada supruga izgovara „Srecni smo, a sreca mora biti kaznjena.“ na sta joj uspsno-poslovni suprug odgovara „Rodjeni smo na zapadu, a na zapadu postoji obilje. Jednostavno je tako".
Prepun motiva, zagonetki i pitanja, prvenstveno da li nas jedan srecan i udoban zivot cini arogantnima, da li jedna porodica moze opstati u takvom svetu, da li poznajemo svoje najblize...i jos mnogo toga...
Topla preporuka ko je spreman da se cese po glavi 120min
Comment