O tome ti i govorim. Iz tvoje perspektive engleski je lak, jednostavan, pristupacan. Zivis na balkanu gdje je engleski drugi jezik u svakoj zemlji, sto zbog medija, sto zbog obrazovanja, popularne kulture itd. On u principu jeste ogoljen i simplifikovan do granica da ga postaje mutavo koristiti. Ali evo, uzmimo za primjer nase studente koji odlaze na doskolovavanje u njemacku, italiju, skandinavske zemlje. Ti jezici su za nijansu kompleksniji od engleskog, bar onaj bazicni, i oni najcesce posvecuju citavu jednu godinu intenzivnog ucenja jezika, cesto ne radeci nista drugo da bi ih savladali i opet rezultati nisu bog zna sta. Gabriel dolazi iz Brazila, gdje se prica portugalski, ali uveliko i spanski zbog turista, a engleski je u drugom planu. Onda dodje u Spaniju gdje nema potrebu uciti. Pored toga, te velike zemlje sa agresivnim kulturama dosta manje forsiraju engleski u odnosu na nas. Naprotiv. Imaju svoje medijske sadrzaje, filmovi se sinhronizuju itd. Poenta je, njemu je uciti engleski kao tebi njemacki ( ako ga nikad nisi ucio ). Plus, covjek ima svakodnevnu obavezu koja se zove vrhunski profesionalni fudbal.
Mislim, mozda je on idiot, ne branim ga, zaboli me. Samo kazem da nije sad toliko cudno sto ga nije naucio koliko nama izgleda.
A jbt, jesam elaborirao, a tema nidje veze. Dosta me! Over and out.
Mislim, mozda je on idiot, ne branim ga, zaboli me. Samo kazem da nije sad toliko cudno sto ga nije naucio koliko nama izgleda.
A jbt, jesam elaborirao, a tema nidje veze. Dosta me! Over and out.

Comment