Announcement

Collapse
No announcement yet.

Res publica (tema o politici i ekonomiji)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Ljudi bilo je koliko hocete istrazivanja o genima izmedju ljudi koji zive u Kataloniji i ljudi u ostatku Spanije. Razlike nema. Razlike sa Baskijcima IMA.

Tako da prica te iz Terrasse i tog iz Barselone ne ide uz cinjenice i nauku. Iskljucivo je vezana za proslost i koristoljubivost politacara koji koriste tu osetljivu temu i hvataju na osecanja, da bi vrteli jednu te istu pricu i ostali na funkciji.

A to da Katalonija ima para, ima, kada je turisticki na najboljem polozaju i kada se zbog smirivanja strasti u nju najvise ulagalo. Pare i pare svih stanovnika Spanije su date i jos uvek se daju iz drzavne kase Kataloniji. Njima pola izvoza ide u Spaniju, a ostatak u EU. Izvoz ce im biti na 0 u slucaju otcepljenja. Pritom su i jedna od najzaduzenijih oblasti(ako ne i najzaduzenija) u Spaniji. BDP im je na 4. mestu iz Pais Vasco-a, Navarra-e i Madrida. BDP po glavi stanovnika im je sam prosek, nezaposlenost takodje 9. mesto cini mi se obe stvari. Sa tolikim turizmom i polozajem to nikako ne bi smeo da bude slucaj. To samo pokazuje koliko su ekonomski nestabilni i zavisni od Spanije.
    Last edited by colchonero; 12-09-17, 16:30.

Comment

• Zivjela nezavisna drzava Katalonija, dolje Spanija.
      sigpic

Comment

• Originally posted by Princoni View Post
        Bas bih voleo da vidim kako se to pridobija stanovnistvo kada te NATO gadja bombama i jedini uslov da to prestene je da se povuce sva vojska i policija sa teritorije, sto prakticno znaci potpuni gubitak kontrole nad tom teritorijom. I kakva crna saosecanja, u danasnnem svetu svako gleda svoj interes.
        Ovo je tacno ,kakva saosecanja,gledaju se samo svoji problemi,a da neko zeli sa strane ili ima interese da odvoji Kataloniju,kao sto je bio slucaj sa Kosovom vrlo brzo bi dobilii oni nezavisnost.

Ovako posto sem Spanaca nikog od velih sila ne zanima Katalonija ,nece biti nista,a oni do sutra mogu da prave proteste i referendume

Comment

• Referendum pa neka narod Katalonije odluci, a znamo sta vecina Katalonaca zeli. Nezavisnost.
          sigpic

Comment

• Slazem se ja sa vama oko interesa, nego mi jedna stvar nije jasna. Na koji nacin treba neka drzava u ovom slucaju Spanija da se postavi da biste vi(ili ja ili bilo ko) rekli da je to iz saosecanaja. Sta tacno treba da urade, koji je kriterijum i uslov, da moze da se kaze "e ovo je iz saosecanja"?
            Last edited by colchonero; 12-09-17, 16:37.

Comment

• Originally posted by Vladan View Post
              Referendum pa neka narod Katalonije odluci, a znamo sta vecina Katalonaca zeli. Nezavisnost.
              Ja mislim da su vec pravili prosle i izglasali nezavisnost al slaba vajda neda to Madrid ...Mozda gresim, mozda i nije bilo referenduma,al mi nesto u magli da je bio,vrv nas Atletico to bolje zna,svakako zna se sta bi izglasali

Comment

• Kroz istoriju se videlo koliko oni imaju saosećanja, uz Britance(Engleze) su mi najodvratniji, a taj mentalitet naroda se ne menja lako. Zato slobodna Baskija
                Твоја победа ће бити уколико свако од нас задржи део добродушности коју си безусловно делио са свима нама кроз свако твоје писање.
                До поновног сусрета, твој Швабо

mala H2H 2018/19
                suicide
                2019
                velika H2H 2019/20

Comment

• Originally posted by Nerealan View Post
                  Kroz istoriju se videlo koliko oni imaju saosećanja, uz Britance(Engleze) su mi najodvratniji, a taj mentalitet naroda se ne menja lako. Zato slobodna Baskija
                  Da drzava koja se drzala podalje od svetskih ratova , koja je bila pod mnogim krunama je najodvratnija.

Ako se kolonizacija gleda, to je jos naroda cinilo, jednostavno bilo je drugacije vreme, iako sa ove tacke gledista maksimalno osudjujem i za to nema opravdanja.

Ali onda su i Cezar i Rimljani bili zlikovci, jer su osvajali teritorije silom.

Nema naroda koji kroz istoriju nijedno sranje nije napravio(ove poznate ne Mikronezija i slicno). Sreca pa je coveku urodjeno da prasta, inace bismo stalno bili u konfliktima svi.

Opet pitam sta je po vama kriterijum saosecanja?
                  Last edited by colchonero; 12-09-17, 16:48.

Comment

• Sad mi je jasno kako navijaš za Real i Atletiko, svim silama protiv Barselone

Comment

• Ma ja to dok je interesantno i bezazleno, ali mi ne pada napamet npr. da ja sad udjem u svadju braneci ili napadajuci neke likove(koloniste) sa kojim nemam niti zelim da imam nikakvih dodirnih tacaka.

hahah i to za RM i Atletiko, protiv Barse nema nikakve veze sa ovim, to je slucajnost, ali super komentar.
                      Last edited by colchonero; 12-09-17, 16:55.

Comment

• Ma nemaju oni nikakav osecaj prema nama,jednostavno su videli slicnu situaciju kod nas kao i u svojoj kuci i iz tog razloga ga nisu priznali,da nemaju slucajeve Katalonija/Baskija,vrv bi priznale Kosovo,kazem mi kao drzava Spance ne zanimamo,tj totalno su indiferentni prema nama

I kod mene nije slucajnost ja navijam i za Leganjes i Getafe i Alaves...za sve koji igraju protiv Barse
                        Last edited by 61563; 12-09-17, 16:54.

Comment

• Slazem se 100%. Nego su neki pre tebe pisali da nemaju saosecanja, pa sam ja pitao "dobro slazemo se potpuno, ali recite mi koji je uslov da biste vi rekli (o bilo kojoj drzavi) e oni to rade iz saosecanja" Ja po tim standardima ne mogu nijedan jedini primer da nadjem.

Comment

• Originally posted by madrid View Post
                            Slazem se 100%. Nego su neki pre tebe pisali da nemaju saosecanja, pa sam ja pitao "dobro slazemo se potpuno, ali recite mi koji je uslov da biste vi rekli (o bilo kojoj drzavi) e oni to rade iz saosecanja" Ja po tim standardima ne mogu nijedan jedini primer da nadjem.
                            Po mom misljenju nijedna.Ni Rusija ,ni bilo koja zemlja prema bilo kojoj,ne radi ni USA nista dobro za Albance iz saosecanja,vec iz licne koristi ili interesa

Comment

• E to ja hocu da kazem. Kako je neko medju prvima napisao ispalo je kao "oni to ne rade iz saosecanja, nego iz interesa- za razliku od 10 drugih koji to rade(na drugim primerima) bez licnog interesa." Jednostavno po tim standardima iz prvih komentara, nema nijedna drzava da "radi iz saosecanja". Sad ili da spustimo lestvicu ili da kazemo- nema primera saosecanja, sve su interesi. Obe opcije su ok.

Comment

• Sve je lična korist brate, nema ljubavi medju državama. A saosećanje si ti spomenuo, a nema ga niko, ni mi za Španiju, ni oni za nas. U suštini većina zemalja koje nisu priznale Kosovo i Metohiju su zemlje koje i same imaju problema sa autonomnim pokrajinama - Rusija, Grčka, Ukrajina.. Samim priznavanjem Kosova i Metohije bi svi oni sami sebi u lice pljunuli.

Ne možeš navoditi Španiju kao primer u svetskim ratovima, jer su geografski izdvojeni, a nisu glupi da ulaze u rat koji nije njihov i u kom bi mogli samo da izgube. Nikako to ne može biti ista situacija kao npr. sa Švajcarskom, koja je izbegla ratove vodjene nadomak nje.

No nebitno, čuo sam da se prodaje teritorija po Bosni i Hercegovini po duplim cenama, što bi trebalo da nas zabrine više od katalonskog referenduma
                                Твоја победа ће бити уколико свако од нас задржи део добродушности коју си безусловно делио са свима нама кроз свако твоје писање.
                                До поновног сусрета, твој Швабо

mala H2H 2018/19
                                suicide
                                2019
                                velika H2H 2019/20

Comment

Working...
                                X