Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wimbledon 2014

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Kako bi Novak dobio bilo koga a da ga ne umori a tek velikog ali staaaarog Federera, da ovaj ima snage da se sa njim "ganja" 5 sati ,los smash /bilo koji udarac u vaznom trenutku je uvek rezultat umora ali i jednosmerno zavisi ko ga izvede, drugacije je neznanje ,choke /evo u anale teniskih komentara ovu interesantnu rec unese niko drugi nego cuveni Piter Bodo a neko se jos cudi recima anonimnih na nekom tamo teniskom forumuVelika steta sto se svi udarci ne mogu igrati kao poluvolej iz mesta pa vrhunski majstori ne bi na teniskom terenu imali toliko tezak zadatak- imati atletu sa druge strane ,a ostati sa njim u igri toliko dugo kao sto je 5 setova , iznenadjujuce je to.
    Novak se u cetvrtom setu doveo na ivicu provalije ali je i Federer ulozio veliki napor i fizicki i mentalni da se uz pomoc ovog drugog vrati u mec, igra je u njegovom slucaju bila impresivna , toliko je on na svom reketu imao od ovog meca .Prvi set je morao, morao dobiti Novak sa onakvom igrom, onda bi to bila rutina i neka druga prica ali o prosutom mleku besmisleno je govoriti.
    Ovako suceljavamo uglove a mec je bio po vidjenim udarcima, izvednoj taktici , drami , mentalnim momentumima koji su se smenjivali, tempu ,suceljavanju dva stila igre, dve dijametralno razlcite teniske licnosti i jedan od boljih u finalima GS a u posednjoj deceniji.Ekskluziva je sto se ova dvojica igraca tek drugi put srecu na njima.
    Similis simili gaudet

Comment

• A lepo sam htela da kažem danas.. videće Boldo, samo da dođe Maxxa... al zaboravih.
      sigpic

Pablo Sandoval: A guy can change anything.. his face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God.
      But there's one thing he can't change... he can't change his passion.

Comment

• Originally posted by kreso34 View Post
        Realno, nije to samo jedan meč. Nije samo Slem mjerilo koliko je dominantan. Naravno, to je kruna i najvažnije.
        Kao navijač Rafe mogu samo priželjkivat da bude više Novakovih padova u raznim mečevima, ali ga nitko osim Rafe, Rafe sa 300% snage i malom dozom sreće ne može trenutno sa ovom igrom pobjediti. Rafa ga je ove godine pobjedio u jedinome, ali za njega najvažnijem meču.
        Prošle godine su bile dvije, isto tako jednako važne ključne pobjede, ali sve ostalo vrijeme Novak je dominirao.
        Meni Rafina sampionska crta i USO 2013(3.set i zaustavljanje Novakove 6.brzine) daju zapravo da se nadam da i ako Novak nastavi sa ovakvom igrom Rafa moze uzeti par GS izvan RG i ostvariti najveci cilj. Snaga volje kod Rafe je nesto sto nije vidjeno u tenisu.

Comment

• Originally posted by DinoFC View Post

Meni Rafina sampionska crta i USO 2013(3.set i zaustavljanje Novakove 6.brzine) daju zapravo da se nadam da i ako Novak nastavi sa ovakvom igrom Rafa moze uzeti par GS izvan RG i ostvariti najveci cilj. Snaga volje kod Rafe je nesto sto nije vidjeno u tenisu.
          Dino,

To stoji. Gorim od zelje da vidim Novaka koji je prevazisao svoju boljku protiv Rafe u top formi, u GS mecu a da nije RG! Pa da vidimo sto bi to odmjeravanje dalo.
          Last edited by NI; 08-07-14, 19:55.

Comment

• Originally posted by miloolja View Post
            A lepo sam htela da kažem danas.. videće Boldo, samo da dođe Maxxa... al zaboravih.
            Verujem da je Boldo do typinga ali odgovara
            Similis simili gaudet

Comment

Ovo stoji.Sa tim da je po meni to pocelo jos ranije,tako sto je prvo dobio Novaka na RG te godine,pa je Novak izgubio finale W i na kraju Nadal je pobedio Novaka i u Montrealu.Nagrizao mu je samopouzdanje i onda to naplatio na US openu 2013.

Istina je da je Nadalova snaga volje najveca i najjaca.Ja sam ubedjen da ce on uzeti jos jedan Wimbldon do kraja karijere,za Rg necu ni da govorim.

A i u Njujorku i Melburnu ima skroz ok sanse,jedino ga Novak moze zaustaviti.Njih dvojica ce podeliti najveci broj slemova u naredne 3 godine.

Marej pod uslovom da izbegne Nadala i da ga Novak casti

Comment

Naravno, daje i taj Montreal za pravo da se nadamo, ali to je prošlo ljeto, ovo tek dolazi, po meni teško je sada predvidjeti kakav će Rafa biti, mislim da je iznad njega veći upitnik nego iznad Novaka.

Comment

• Originally posted by Gari NS View Post
                  Ovo stoji.Sa tim da je po meni to pocelo jos ranije,tako sto je prvo dobio Novaka na RG te godine,pa je Novak izgubio finale W i na kraju Nadal je pobedio Novaka i u Montrealu.Nagrizao mu je samopouzdanje i onda to naplatio na US openu 2013.

Istina je da je Nadalova snaga volje najveca i najjaca.Ja sam ubedjen da ce on uzeti jos jedan Wimbldon do kraja karijere,za Rg necu ni da govorim.

A i u Njujorku i Melburnu ima skroz ok sanse,jedino ga Novak moze zaustaviti.Njih dvojica ce podeliti najveci broj slemova u naredne 3 godine.

Marej pod uslovom da izbegne Nadala i da ga Novak casti
                  Cisto sumnjam da ce Nole vise castiti Mareja, jednom ali neprocenjivo ga castio, jel ono bese posle 77 osvojio britanac(skot)jer marej je po potrebi cas jedno cas drugo

Marej je Noletu duznik do kraja karijere
                  Last edited by Pertla; 08-07-14, 20:36.
                  sigpicFokus Nole i ne zaboravi- u pertle... idemo Noleeeeeeeeeee

''Na jedno uho ne čujem ništa, a na drugo sve. Zato slušam samo one koji mi priđu sa prave strane...

Comment

• 5. gem 5. seta

shminka,

Nacelno:

1.
                    Mogu shvatiti da smatras da je Novak uzeo MTO da izabaci Federera iz ritma na servisu. Nije uspio. Federer je odlicno servirao 4. gem 5. seta.

Ali ne mogu shvtaiti da smatras da je Novak uzeo MTO da izbaci Federera iz ritma u drugom gemu iza MTO-a. U svakom slucaju Novak je uspio izbaciti sebe iz ritma na servisu. Slazemo se da je promasio 4 prva servisa na pocetku.

2.
                    Promasena 4 prva servisa od strane Federera su znatna prednost za Novaka. Federer je imao realizaciju od 44% na drugom servisu za citavi mec, samo 29% za peti set.

Obrat ne vazi. Promasena 4 uzastopna servis od strane Novaka nisu znatna prednost za Federera. Novak je na nivou cijelog meca ima realizaciju od 65% na drugom servisu, u petom setu 64% a cak i u, za Novaka katasrofalnom, 4. setu 69%. (Novak je imao realizaciju prvog u 4. setu od samo 42%. Nije se nosio sa visokim i dubokim Federerovim returnima.)

Zbog toga se ne moze reci da je Federer imao mec na reketu u 5. gemu 5. seta.

3.
                    Olga Morozov je upotrijebila jedan krasan izraz 'nivo rizika koji je igrac spreman da preuzme'. Jedan od razloga zasto se igrao 5. set je taj sto je Federer preuzimao pravi, citaj visoki, nivo rizika u teskim sitacijam. Primjer:

-u 1. set je spasio set loptu FH na liniju (gadjao je liniju)
                    -u 3. setu u TB, vratio je mini brejk FH na liniju (igrao je jako duboko)
                    -kad je Djokovic servisrao za mec, dva puta je igrao agresivnu BH paralelu i dobio dva poena

Naravno bilo je i promasaja. Radi se o visokom riziku.

Ali u 5. gemu 5. seta nije bilo osnova da se preuzima visoki nivo rizika. Sam kazes da je Novak bio neoporavljen. Mozda jest bio oporavljen, ali u tom trenutku to niko nije znao.

Komentari o pojedinim poenima:

Originally posted by shminka View Post
                    Federer je imao meč na svom reketu u 5. gemu 5. seta...dok je Novak još uvijek bio u krizi

Novak je promašio 4 prva servisa, a rezultat je bio 40-15...na 00-15 mlak pasing iz FHa u mrežu...(Novakova pravi neiznudjenu.)
                    na 15-15 FH u aut iz situacija koje izuzetno voli...stari reket bi, doduše, u toj situaciji bio od velike pomoći...
                    (Novak izlazi na mrezu, prilazni udarac 20 centimetara od osnovne linije, centralno. Federerov FH u mrezu. Niko ne voli taj udarac, pa ni Federer. Iako ponekad zna da ga pogodi.)

i odbijanje spuštanja BH paralele na 30-15...
                    (Federer promasuje FH kojim gadja liniju, u svakom slucaju igra ga duboko, nije pasivan udarac.)

40:15 (od pocetka Novak peuzima inicijativu, seta Federera i poslije petnaestak poena dobija poen lakim volejom.)

gem lopta - (AS)

Novak s druge strane nije oklijevao...3 puta je spustio strašne BH paralele i osvojio poen volejem na mreži
                    Mec je ipak zavisio o Novaku.

MTO je bio na pauzi prije ovog gema...ali i bez njega Novak vjerovatno ne bi bio puno lošiji u naredna 2 gema...a pauza je i Federeru sigurno godila da se osvježi

Ovo je jedini game koji se Federeru može zamjeriti u komplet meču

Comment

• 1. Nećemo se sad praviti naivni...čitam ovdje pola godine o Novakovim fizičkim krizama koje se dešavaju u svakom meču...teorije što se to dešava, kako ih prevazići i ostalo...ta kriza traje 10, 15 min, pola sata...ako 3 minute krize provede na klupi...ostaju mu 3 krizne minute manje u terenu...vrlo prosto

na početku 5. seta je bio u krizi...to je valjda jasno

svejedno, MTO uopšte nije bio poenta

2. i 3. To je upravo ono o čemu govorim...rizik je preuzimao u situacijama kada se čupao...a 5. gem 5. seta je prvi trenutak u meču gdje mu je rizik ili dobar udarac (pasing) mogao donijeti poen koji će ga približiti pobjedi...

Morao je biti svjestan da će se Novak oporaviti brzo...ja sam bio svjestan da će se oporaviti...

Rizik je preuzeo u 7. gemu, ali je tu Novak već bio dosta bolji nego u 5. gemu

O poenima...

od budućeg Wimbledon šampiona se očekuje da na poenu 00-15 barem natjera protivnika da odigra volej...kao i da pogodi onaj FH koji je promašio...tu je odigrao ok, promašio za centimetar...u razmjeni na 30-15 se lijepo vidi slobodan prostor po paraleli na koji je morao krenuti...ako ništa, BH slajsom...u 9. gemu 4. seta je to gadjao, ovdje se odlučio se za sigurnu varijantu...natjerao je Novaka da crta BH paralelom, time mu je sigurno podigao samopouzdanje...jednostavno, preuzeo je rizik da se čupa...morao ga je preuzeti i da krene prema tituli

To da je od Novaka sve zavisilo niko ne spori, niti će...ali tenis je igra malih marigina...cm gore dole u 5. setu i sve se okrene...najbliži je bio u 5. gemu 5. seta

Comment

• 7. gem 5. seta

shminka,

O 5. gemu 5. seta se uopste ne slazemo.

O 7. gemu 5. seta i onome sto je uslijedilo se uglavno slazemo. Osim o poenu na brejk lopti. Moje vidjenje:

15: 0
                        servis viner

15:15
                        dupla

30:15
                        Federer chip & charge na 2. Novakov servis; Noavov super pasin udarac

30:30
                        Federer preusima inicijativu na 2. Novakov servis. Dobija ga fenomenalnim volejem.

30:40
                        Dubok return 1. servisa daje Federeru prednost u poenu; Novak pravi (neiznudjenu) FH gresku

djus
                        Novak preuzima inicijativu poslije 1. servisa, Federer nema sanse

A:40
                        Federer ravnopravan poslije 1. servisa Novaka, pogadja fantasticnim BH slajzom liniju ali Novak vadi sjanim (i neocekivanim) FH

djus
                        Federer ravnopravan poslije 2. servisa, Novak pravi BH neiznudjenu

a:40
                        Odlican servis i FH Novaka, Federer nema sansu

gem
                        Servis viner

Comment

• Teško ćemo se onda o bilo čemu složiti...ja sam mislio da je Rogeru drago što ide u 5. set jer će mu se tamo ukazati neke prilike, ali je izgleda u 5. set otišao samo da bi Wimbledon i svijet tenisa dobili novi klasik

sličan Novakov i Federerov FH se u prvom slučaju vidi kao neiznudjena, a u drugom kao iznudjena greška...

a ako se sa tobom ne može složiti...

Par grupica Novakovaca (sa različitim razmišljanjima) se može, valjda, dogovoriti oko analize mečeva...
                          Last edited by shminka; 08-07-14, 23:52.

Comment

• Originally posted by AIRBORNE View Post
                            ESPN bas puca na Borisa B. da je ON bio mozda i najveci kljuc ovog trofeja.

Bilo da je mala uloga ili velika ja mu cestitam prvi trenerski GS. Videlo se da je i on sada u timu manje izgubljen i da polako povezuje konce. Verovatno je od nedelje sa svima na "jeb. mat."

Ipak ako uzmemo u obzir sve jedan najveci kljuc ili ljuc nad kljucevima je

V======A=======J=======D======A

Novak je vec pominjao Rim kao kljuc...
                            Ali Marjan je velika dusa, srce, znalac. Pristao je i da pomogne malo Borisu i Novaku da se prilagode - bez ikakve sujete ili glupiranja. Nista ruzno, nista skandalozno...

Marjan je najveci!
                            UPRAVO niko da pomene Vajdu... on je po meni zasluzniji od Bekera iako nije bio na terenu, bio je u glavi Novaka. Za Bekera cemo tek videti.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

Comment

• Originally posted by shminka View Post
                              Teško ćemo se onda o bilo čemu složiti...ja sam mislio da je Rogeru drago što ide u 5. set jer će mu se tamo ukazati neke prilike, ali je izgleda u 5. set otišao samo da bi Wimbledon i svijet tenisa dobili novi klasik

sličan Novakov i Federerov FH se u prvom slučaju vidi kao neiznudjena, a u drugom kao iznudjena greška...

a ako se sa tobom ne može složiti...

Par grupica Novakovaca (sa različitim razmišljanjima) se može, valjda, dogovoriti oko analize mečeva...
                              1.
                              Federer je imao sanse u 5. setu pod uslovaom da se Novak raspadne. Novak se nije raspao iako su mnogi bili uvjereni da ce se raspasti. Ukljucujuci mene.

Federer je otisao u 5. set jer se borio do kraja.

2.
                              Dva FH o kojima pricas su razlicita iako udarena iz iste pozicije na terenu.

Novak je na mrezi kada Federer lupa FH. A loptica na koju Federer odgovara je 20 cm od linije. Dakle proba pasing poslije odlicnog prilaznog udraca. Da je loptica presla mrezu, Novak bi je imao na reketu. Nema garancija da bi dobio volej. Vjerovatno ne bi jer je to trebao biti niski volej.

Federer je na osnovnoj liniji kada Novak udara FH. A loptica na koju Novak odgovara je pala na pola puta izmedju servis i osnovne linije. Dakle to je prosjecno teski FH iz trka. Nije problem da ga se stigne. Stavio sam da se moze a ne mora smatrati neiznudjenom greskom.

Comment

• Odgledalo se vala, ne da se odgledalo, negoli i napamet naučilo. Naravno da je utisak pristrasan, jerbo kao navijač jedne strane, hteo ili ne, srce umu neda da objektivno sagleda.
                                Kada bačim u zaborav ukradeni tb prvog i drugu polovinu četvrtog seta ostaje konstatacija da je Novak naprosto bio f e n o m e n a l a n.. Daleko od toga da je Rodžer bio manje od toga, ali se za njega znalo kakav je tabanaš po travnatoj ilovači, dok je Novak bio enigma. Svak realan znade da u nekom zapećku čuči Novak kakav bi u finalu. Neko se nadao manje, a neko više, kada će iz zapećka izaći. Ja taj izlazak čekam od AO-a 2012-e, čekao i dočekao. Sad baš da sam znao da će ovakav Novak na travnatoj ilovači izaći, nisam. Očekivah ga takvog na prašini i betonu, ali kad je već rešio da to bude na W-u, zamerke nemam. Verujem da su demoni što ga goniše u onaj zapećak otišli i da uz ovu igru i bistru glavu granice za njega više ne postoje.
                                Vrli znalci i slobodno mogu reći prijatelji u sitna crevca produmaše o odlučujućem setu. Svak pomalo navijački a više učeno. Ako mi dozvole neku bi o tome. Klackalica bi taj set. Ko će prvi pritisnuti ne bi li onog preko zbacio. Rodžer imade šansu s početka. Šansa na papiru, ne i ostvariva. Snage ponestalo. Vide se to posle prvog seta kada dade sve što može da preokrene, da bi potom tonuti počeo, vide se i posle četvrtog. Srce oće al ... Nije on tu ništa kriv, nisu ni godine ni telesna sprema. Prejak bi onaj s druge strane. I da je mlađi teško bi se tero sa tom silom.
                                Pregurati prvih par igara i sačuvati servis bi mantra Novakova. Kada to ispuni, samo je pitanje časa bilo kada će onu klackalicu snažno potisnuti da na njegovu stranu vagne. Svaki poen pri kraju imade veliku težinu. Ni jedan krucijalan, osim završnog. Dal je ko mogo bolje i SBBKBB, nekako mi više vuče na nagađanje ili pre na želje navijačke.
                                Last edited by pecaros; 09-07-14, 09:03.
                                sigpic

Comment

Working...
                                X