Announcement

Collapse
No announcement yet.

2013 Formula 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix (Sakhir)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

0.Sveopsti utisak o trci - Bahrain,pa nisam puno ocekivao od danasanje trke i nisam puno ni dobio,osrednja trka,mada ko je mogao predvideti ista tri vozaca na prva tri mesta kao i prosle godine,borba za prvo mesto nije ni postojala od drugog kruga i da nije bilo meklarena,grosjeana i mercedesa,trka ne bi bila nikakva,iskreno,pa da pocnem

1.RB - Vettel i Webber, Vettel danas je bila jedna od onih njegovih trka gde je on u svom svetu i gde ostavlja sve iza sebe i on je prvi dvostruki pobednik ove godine,sve cestitke za njega,vidi se a i znalo se da ova staza odgovra RB,nema tu sta , Webber , ocekivao sam bolju zavrsnicu od njega , mislio sam da ce biti u prvih 5 a na kraju tek sedmi , nastavlja da skuplja bodove , odlicna borba izmedju njega i Hamiltona na kraju , lepo je sto je makar malo pokazao zube,znaci odakle je poceo tamo je na kraju i zavrsio

2.Ferari - Alonso i Massa , Ferari je danas realno najveci gubitnik i to sve zahvaljujuci baksuzluku i glupostima , Alonso jos jedan uzasan start trke za njega , dva puta je pre vremena morao u boks zbog DRS-a i onda je ostatak trke jurio bodove , celu trku je imao odlican ritam , mada pred kraj vise nista nije mogao i ritam mu je jako opao i je zavrsio tek osmi,mada kad sam video da se priblizio Webberu i Hamiltonu mislio sam da ce i njih da obidje ali nista, on je jos i izgubio od danas super borbenog Pereca (Peresa) , dakle samo 4 boda i pao je iza Hamiltona u generalno sampionatu , ni Massi bas nije islo danas puno bolje dva puta je morao na dodatne boksove zbog gume i na kraju je zavrsio van bodova zavrsio je petnaesti , na kraju moj zakljucak je da ovaj ferari pocinje da mi lici na proslogodinji meklaren praveci glupe greske i sa dosta baksuzluka , pocevsi od malezije i sad jos ova trka

3.Lotus - Raikkonen i Grosjean , ako za Kinu mozemo reci da je Mercedesovu stazu onda za Bahrain mozemo reci da je Lotusova staza iako nisu poedili ostvarili su isti odlican rezultat kao i prosle godine , jos jednom je Lotus pokazao da ima odlican ritam na ovoj stazi , Raikkonen danas bio odlican , bio je jedan od retkih koji je imao samo 2 pit stopa i naravno to i odlicna voznja su mu doneli odlicno drugo mesto , Grosjean je danas bio odlican , dobro je sto se probudio jer svakako je Kimiju potrebna pomoc njegovog timskog kolege u borbi za konstruktorski sampionat ako ga je uopste moguce da ga bilo ko osvoji pred RB , ehh definitvno su lotus jos jednom dosta kostale kvalifikacije jer su Kimi i Grosjean startovali osmi odnosno jedanaesti i na kraju obojica zavrsili na podijumu , oni su skroz obrnuta situacija od mercedesa koji ima kvalifikacijski tempo ali trkacki nikako,sve u svemu odlican rezultat za lotus i da Kimi naravno opet legenda preko radia , zasto menjamo gume kad su i ove bile dobre,taj bi i na felnama mogao da vozi

4.Merceses - Hamilton i Rosberg , ako cu da pricam o Hamiltonu onda cu reci , kako smo mislili dobro smo se udali , sto ne bih isto mogao da kazem za Rosberga s obzirom na to da je startovao sa pol pozicije i na kraju zavrsio deveti i tako nastavio losu seriju , Hamilton na pocetku trke uzas i katastrofa , ne bas najbolji start,izgubio je dve pozicije i kaskao za ostalima a i dosta rano je poceo da stedi gorivo ali kako je trka odmicala on je bivao sve bolji i bolji i na kraju malo po malo zavrsio na odlicnom petom mestu , obisavsi Webbera u zadnjem krugu nakon velike borbe sa pomenutim i to je puna kapa za jedan mercedes na ovoj stazi koja im bas i ne odgovara , na kraju Hamilton nastavlja seriju solidnih za mene licno odlicnih nastupa jer lepo i sakuplja bodove i na fenomenalnom trecem mestu je u generalnom sampionatu sa samo tri boda ispred Alonsa , Rosberg , razumem da Mercedes nema tempo na ovoj trci ali on je kao i Hamilton bio od pocetka trke los s tim da je Hamilton kasnije imao uspone ali ne i Rosberg ,celu trku se mucio i pokusavao da obidje nekoga koristeci borbe ostalih koje su se vodile pred njim,sve u svemu jos jednom cu reci kako smo mislili dobro smo se udali , sad imaju tri nedelje da jos srede taj bolid i pripreme ga za evropski deo sezone

5.McLaren Mercedes - Button i Peres , nisu ostvarili neke zapazenije rezultate , mada sesto mesto Peresa je solidno ali su zato napravili odlican sou na stazi sa svojim medjusobnim borbama na koje je Button kukao a Peres nakraju ispao heroj , Peres , lepo je sto je poceo da pokazuje znake zivota i sto je poceo da pokazuje zube timskom kolegi a pokazao je on zube i mnogim drugima ( Hamilton i Alonso ) i tako na kraju uzeo sesto mesto bravo za momka , videcemo hoce li moci da pokaze jos koju takvu partiju u narednim trkama,iskreno veruj da hoce ako Mclaren unapredi taj auto a sigirno je da ce ga unaprediti pogotovo sto su najavili mnogo novih delova za Barselonu , znaci tao ih ocekujemo jos konkurentnije , Button , odakle je poceo tamo je i zavrsio bas kao i Webber , kao i Peresa i Rosberga njega smo gledali u kadru veci deo trke jer je on bio u grupi gde su se vodile bitke , veliki , veliki respect za Mclaren sto je pustio svoje vozace da se bore na stazi i da to rese trkackim putem a ne putem naredbi koje niko ne voli , bravo za njih , na kraju bitno je da su po prvi put oba auta zavrsila u bodovima , napredak je ocigledan to je sigurno a siguran sam da ce tako nastaviti

6.Force India - Di Resta i Sutil - ako ste iznenadjeni sto je jedna FI zavrsila u top 5 onda ili ne pratite F1 ili ste blesavi , salim se ali stvarno nisam iznenadjen ovakvim odlicnim rezultatom FI pri tom mislim na Di Restu , Sutila nije bilo ni na vidiku iako je startovao odmah iza kolege ali je zavrsio na kraju na trinaestom mestu, Di Resta odlicna voznja tokom cele trke , iskreno verovao sam da moze da zavrsi na podijumu ali ipak su Lotusi bili prejaki za njega , on je takodje jedan od retkih koji je danas imao dva pit stopa i to je naravno doprinelo ovako dobroj trci , svaka cast za njega lepo je videti nova lica u top 5 , ocekujem jos ovakvih rezultata od njih u nastavku sezone , Sutil ehhh.... ne secam se bas njegove trke ali znam samo da je startovao sesti a dalje

7.Ostali - ah sta reci o ostalima , jedini koji nazalost nije zavrsio trku jeste Vergne , Maldonado je danas bio solidan i bio je jedanaesti nadomak bodova , Bianchi opet ispred Chiltona , inace srecan rodjendan Chiltonu koji danas puni dvadeset dve godine i eto toliko od mene za ostale

8.Sledeca trka - Barselona - pred nama su nove tri sumorne nedelje do VN Spanije ili Barselone kako vam drago , druga od pet velikih pauza koje nas cekaju ove sezone i prilika za timove da jos poboljsaju svoje automobile , inace da kazem onako cisto informativno , vrlo moguce je da Valenciu necemo videti iako je bilo price da ce se smenjivati na pomenutom Barselonom ali nadlezni ove staze nisu za to i nemaju nameru da se menjaju sa Valensijom sto je dobra vest za sve nas ili bar za mene koji smatram Valensiju jednom od najgorih staza , toliko od mene za sad , hvala svakome koje imao zivaca da procita ovaj prosto prosireni tekst
    Last edited by Mikinen; 21-04-13, 17:47.
    If the police cant stop you you must be on the dust

Comment

Beda za Ferari, samim tim i za Alonsa i Masu. Ono je bilo krajnje bizarno. Još ja gledam kako mu je DRS otvoren na pravcu kada je Srđan to primetio. Gledam i čekam da li će da zatvori DRS da bih znao da li koriste rupu zbog telemetrije ili šta već. Kad ono u krivinama DRS otvoren. Ne znam kako se održao taj bolid u krivinama sa otvorenim DRS-om. Situacija kranje bizarna. Ulazi u box da mu to poprave. E tu su možda trebali da odrade test DRS sistema da vozač jednom digne i spusti krilo, ali pitanje je da li je to moguće bilo. Posle opet. To je vrlo standardizovan i jednostavan sistem. Prošle godine je Šumaher imao isti kvar. Vrlo, vrlo retko se dešava. Nema tu potrebe za promenama, tu je servisiranje problem. Kako je Masi pukla onako guma nije mi jasno. Nije ni na ivičnjak, ni u duelu ni ništa. Samo se rascvetala.

Bilo je dosta zanimljivih borbi. Ubedljivo trka sa najviše duela ove sezone. Potezi nekih vozača su mogli da okončaju te borbe na loš način, ali nekako se sve to održalo. Rozbergovo branjenje, Perez možda, Veber... svašta je moglo da bude, ali na kraju je bilo dobro. Grožan je tu bio najhladnije glave. Velika pohvala za njega, već četvrta trka za redom u poenima za njega. To se nije očekivalo. Pomogla je i nova šasija. Uzeo je poene od Hamiltona, Vebera i Alonsa za svoj tim.
      Kao navijač, ne mogu da budem nezadovoljan ishodom trke kao i stanjem na tabeli. Najiskrenije. Eto. Pitao sam se, a sad otprilike dobijam odgovor. Da li je Lotus 100% zaslužan za bolje čuvanje guma? 100% svakako nije. Grožan nije išao na dva stajanja a očekivalo bi se to pre od nekog ko startuje van prvih 10 još i na tvrđim gumama. Kimi je to uradio. Apsolutno ispravna odluka i dobro proračunata strategija, mada sam se na početku 15. kruga pitao što Kimi nije otišao u box. Držali su ga do kraja 16. Dakle, dva kruga više ja mislim i to sam još onda mislio da su trebali ranije. Ma da, šta bi bilo kad bi bilo, ne vredi raspravljati i maštati. Isto kao i za Kinu. Kimi je opet tu. Spasio je situaciju. Na kraju ispod 10 sekundi. Verovatno je Fetel štedeo motor i menjač. Zanimljivo mi je bilo što se Kimi ,,žalio" na ranu promenu guma iako su bile dobre. Hteli su da uđu ranije u box od Di Reste kako bi otklonili svaku šansu da se posle boxova Di Resta nađe ispred i da Kimi opet mora da ga stiže i pretiče. Dobra odluka, tačno su ciljali realnu metu. Drugo mesto i Di Restu.

Lotus je sa Kimijem definitivno u petak testirao prvi stint. Sad to znamo. Bio je natankovan do kraja. Za ostale ne znam. Eto, možemo da provalimo plan od petka barem za jedan tim ili vozača.
      ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
      I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

pi po*erem se na drs i na one suplje gume.. pi .. imali su priliku da budu 1-2 na kraju su se raz*ebali
        www.balkansimracing.com/forum

Real cars. Real racing. Dobrodosli

Comment

Ne bih bas rekao da je Ferrari imao priliku za 1-2, tesko su mogli i do pobede pored onakvog Vettela, a tek 1-2...
          Videlo se odmah da je Vettel najbrzi, cim je izbio na prvom mesto odmaglio je, dok se Alonso borio sa Rosbergom... Posle veliki peh za Alonsa, kao sto rece Marked, mozda su mogli na prvom zaustavljanju da isprobaju to krilo da vide da li moze da se zatvori, ovako su morali dva puta u box i posle do kraja trke bez DRS-a... Realno izvako je najvise sto je mogao. Veliki peh i za Massu, steta, sigurno je mogao da bude u onoj borbi za peto mesto. Lotusi sjajni, 2 razlicite taktike sa vrlo slicnim ishodom, mozda je Kimi mogao malo duzi drugi stint da izveze, ali pitanje je da li bi i tako mogao da se bori za pobedu, opet bi Vettel imao svezije gume na kraju, plus bi Kimi morao da ga stize, verovatno da je drugo mesto bilo maksimum ovde. Romain je prijatno iznenadio, nadam se da ce mu ovo dati samopouzdanje za naredni period... Svaka cast Di Resti, sa Force Indijom zavrsiti na cetvrtom mestu je ogroman uspeh, steta za Sutila i probleme na pocetku trke, mogao je sigurno u top 10 da zavrsi... Hamilton, kao sto sam i juce rekao top 5 bi bila premija, moze da se zahvali pehovima Ferrarija, jer su verovatno obojica bila brza od njega, svakako Alonso... Rosberg veliko razocarenje, celu trku je branio pozicije, vrlo je agresivan u tim odbranama, bas kao i Button danas, iznenadio me je protiv Pereza, iako se zalio preko radia, mislim da je upravo on preterao u par situacija, pogotovo kad je izgurao Pereza van staze posle krivie 4... Na kraju Rosberg veliki gubitnik, a Perez pokazuje ipak zasto je dosao u ekipu, na kraju je i Webbera prestigao, koji vozi bolid koji je objektivno sekundu brzi od McLarena...
          Deluje da ce se Vettel, Kimi i Alonso boriti za titulu, ali pitanje je koliko je Alonso propustio u ovoj ranoj fazi sezone, sigurno da ce RB biti jos bolji kad stignemo u Evropu, valjda ce Ferrari ispratiti taj napredak, ocekujem isto i od Lotusa. Hamilton tesko da moze uopste da se bori za titulu, ali za sada je izvuako maksimum, tako da nikad se ne zna, mada Mecka dosta zaostaje kad je u pitanju tempo u trci...
          sigpic

Comment

Fetel je uzastopno osvajao poene od Singapura prošle sezone. 11 trka. To je njegov drugi najduži niz u karijeri posle onog koji je počeo krajem 2010. i završio se krajem 2011, 19 trka. Masi se u Bahreinu završio niz od 13 uzastopnih trka u poenima.

Fors Indija 26 poena, McLaren 23. Setite se samo 2008. pa i 2009. godine. Tada je McLaren bio najbrži (do kraja 2008.) a Fors Indija je bila ono što je danas Williams ili Torro Rosso ali sa mnogo manjim iskustvom.
            Last edited by MarkedOne8; 21-04-13, 18:40.
            ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
            I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

Alonso 37 sekundi iza Vettela bez DRS-a i duplim odlaskom u boks...Plus dva kruga koja je vozio sa otvorenim DRS-om i gomila vozaca iza koje se nasao.

Pitanje je sta bi bilo kad bi bilo...

Comment

Nije bilo 2 stopa vise, bio je 1 stop vise, onaj drugi, jer je u prvom stopu zamenio i gume... Taj drugi me i boli, da nije bilo njega (tj. da nije bio budala i ponovo koristio DRS kad je prestizao odmah nakon prvog stopa), samo na osnovu 22s koliko se izgubi u stopu, Alonso bi bio treci. Bez DRS-a... Ako je ikako bilo moguce, mrzim taj sistem jos vise.

Comment

Kazem dupli pit stop,znaci 1 vise...Automobil se krece kroz pit-lane,ne gubi 22 u odnosu na druge vozace,toliko mu treba da prodje kroz njega.

Comment

Ok, nismo se razumeli... U pravu si, ne izgubi se 22, ali svakako se izgubi vise od 15-16s... Uz cistiju stazu i sve, bio bi treci svakako.

I, da, nema aktivacije krila u pit-lane-u, kad se ukljuci speed-limiter, sve se gasi... Svejedno, nije imao sta da pokusava sa tim krilom posle prvog stopa.
                    Last edited by Vanja #66; 21-04-13, 19:29.

Comment

• 1) Red Bull - 77
                      2) Lotus - 71
                      3) Ferrari - 57
                      4) Mercedes - 45
                      5) Force India - 22
                      6) McLaren - 22
                      7) Toro Rosso - 7
                      8) Sauber - 5

Comment

• Poeni ove u odnosu na prošlu sezonu:
                        Kimi +33
                        Fetel +25
                        Alonso +3
                        Hamilton +1

sigpic

Comment

• MarkedOne kaže da je problem sa DRS-om za Alonsa bilo servisiranje,ali to nije tačno zato što se i na slikama i na snimcima vidi da je ručica za aktivaciju pukla.
                          Prošle godine u Montrealu Šumaher je imao problem sa DRS-om zbog servisiranja jer Mercedes tada nije imao ručicu za aktivaciju.
                          If a bike and rider coming past you three feet from your face at 180mph down a hill on a public road doesn’t raise even a grin, you are already dead.

Comment

• To sam pretpostavio.Kasnije sam video na slikama da je zglob ručice pukao.To je omogućilo krilu da se digne više nego inače pa pritisak vazduha nije mogao da ga spusti. Tako kaže autosport.

Što se tiče guma, ja mislim da bi trebale čak da se omekšavaju tokom sezone, na primer posle letnje pauze jer bolidi napreduju.Početkom 2011. se 3 puta išlo u box, a od polovine 2 lagano.
                            Last edited by MarkedOne8; 22-04-13, 12:43.

sigpic

Comment

• Originally posted by NebojsaNS View Post
                              Bude li neko jos jednom rekao da Alonso ima srece zadavicu ga svojerucno.
                              pa realno imao je srece da nije bilo nesto gore tj da dobro je da su mogli da poprave to krilo a ne da je morao da odustane kao sumaher u MC prosle god

Comment

• Jel znate da još uvek ove sezone nije bilo Safety Cara?!Čitave 4 trke.

Zaboravio sam da prokomentarišem Gutiereza.Onaj pokušaj uranjanja u krivini broj 10 je bio katastrofa.Novi Grožan 2012?Ako jeste, valjda će biti neka lakša verzija.Facepalm.

sigpic

Comment

Working...
                                X