Announcement

Collapse
No announcement yet.

2013 Formula 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix (Sakhir)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Jergović je prognozu za Kinu omašio debelo, posle kvalifikacija je rekao parafraziram da ako Fetel ne pobedi biće čudo. U Hrvatskoj se prethodnih dana vodio rat saopštenjima između njega i bivšeg mu kolege sa HRT-a Blažička, pale su neke teške optužbe. No, za mene, prosečnog poznavaoca F1, koji nemam ni naviku ni vreme da se bakćem sa stranim izvorima meni su njegove informacije i ovi naši portali koji prevode vesti sasvim dovoljni. Jasno, neki njegovi stavovi su suprotstavljeni mojim i ne sviđaju mi se, ali suviše je malo novinara sa našeg govornog područja koji se na tom nivou bave F1, pa sad baš ne bih tražio dlaku u jajetu. Da, volim da ga čitam.

Edit: Što se tiče Bahreina, meni se sviđa ovakav kakav je sada. Rahmetli Berni je postao malo naporan sa tim noćnim spektaklima i ne znam otkud sad Bahrain International Circuit u toj priči. U pitanju je samo sat vremenske razlike, u tom smislu je to skoro pa evropska trka. Oni koji su imali prilike da posete zemlje zaliva će vam reći da noći u pustinji umeju da budu prohladne, naročito u ranom/kasnom delu godine. Uostalom, imamo primer susednog Abu Dabija gde timovi imaju problema sa zagrevanjem guma u Q3 itd... Najbolja stvar u vezi Bahreina je što su izbacili onaj layout iz 2010, drugi deo prvog sektora (posle krivine 4) je bio katastrofa, vreme kruga skoro 2 minuta.
    Last edited by 3 sekunde u reketu; 20-04-13, 22:35.

Comment

Originally posted by 3 sekunde u reketu View Post
      Jergović je prognozu za Kinu omašio debelo, posle kvalifikacija je rekao parafraziram da ako Fetel ne pobedi biće čudo.
      Nemam sad neku zelju da nesto branim coveka, niti imam pravo da to radim niti za tim postoji ikakva potreba. Ali, prosto moram citirati deo o kom mislim da pricas...

Druga strategija (vjerojatno većine) je ona starta na bijelim gumama. Za Buttona, Vettela i Hülkenberga to vrlo vjerojatno znači da će se već nakon (najviše) desetak krugova naći u vodstvu utrke. Dalje će sve ovisiti o njima. Bit će protagonisti utrke, no s neugodnim znanjem da će, prije ili kasnije, morati po one grozne žute gume. Ključna odluka, naravno, bit će: kada? Da sam ja u toj situaciji, pokušao bih to učiniti onda kad je šteta najmanja. Idealno, kad sam ispred bilo kojeg suparnika za nekih 20 sekundi. No, nitko u ovom trenutku ne može znati da će mu se baš tako posložiti karte.

To je sve od dela teksta posle kvalifikacija u kom se spominje Vettel u nekakvom konekstu trke. Ostalo je istresanje frustracije zbog guma...

U tekstu pred vikend je imao misljenje da ce Red Bull biti bolji, pod utiskom broja Vettelovih sati u simulatoru pred trku u Kini pretpostavljam... Svejedno, nije ih proglasio pobednicima, samo je mislio da su tu na vrhu za malo ispred ostalih, a da im je Ferrari najveca pretnja i pored gafa u Maleziji. Posle kvalifikacija, a i posle treninga, nigde Red Bull nije pominjao kao glavne favorite niti slicno...

Comment

Uh, Vanja, kao što rekoh, volim da čitam Jergovića. U pravu si, nema potrebe da ga braniš jer niti sam ga napadao niti likovao zato što je omašio prognozu. A prognozu je dao u komentarima, parafrazirao sam gore, mada čak mislim da je doslovce rekao "biće čudo ako Vettel sutra ne pobedi". U pitanju je tekst koji izbacuje posle kvalifikacija, pa molim te potraži u komentarima. Meni je to bila mala satisfakcija jer sam bio ubeđen da Ferrari (Alonso) uzima Kinu (što se može videti na našoj kladionici) i da je strategija RedBull-a pogrešna pa sam bio u fazonu eto ja neuki posmatrač F1 da bolje rezonujem od Mladena. Samo satisfakcija, ništa više. ;)

Spoiler
        I završio bih sa ovim. Stvarno sad ispade da lovim greške i napadam čoveka , a to mi nije ni na kraj pameti.
        Mladen
        13.04.2013 u 09:40

Osobno, mislim samo da su F1 ekipe čudesno konzervativne.
        Da sam ja Mercedes ili Ferrari, poslao bih u kvalifikacijama jednog van na žutima, drugog na bijelima. Ovako, mislim da je svašta moguće u utrci, jer ovih sedam naprijed će svi morati u boks u prvih 4-5 krugova, ili ranije. Po računu vjerojatnosti, bar će netko imati velikih problema s prometom i izgubiti puno vremena, premda pretjecanja nisu teška. Ako se starta na tvrđima, bar se može birati segment utrke kad će boravak na mekanima biti najmanje bolan.
        Vidjet ćemo. U ovoj utrci čak Webber ima dobre šanse, a ako Vettel ovo ne pobijedi – bit će čudo.
        Last edited by 3 sekunde u reketu; 20-04-13, 23:49.

Comment

Sutrašnja trka mogla bi ispasti procesija, ako Alonso rpeživi prvih 2-3 zavoja bez kontakta teško će ga neko pratiti u trci. Drugo mjesto je po meni rezervisano za RBR ili nekom ludom taktikom za Lotus.

Comment

Nije mi jasno zašto je napisao za Bahrein da će Kimi da bude bolji od Alonsa u kvalifikacijama a u trci suprotno i da će Kimi ako bude imao dobar dan da ga možda i dobije. Kad to Kimi od povratka nije imao dan? Svaki put je davao sve od sebe. Svaku trku od povratka je završio. Mnogi Kimija i dalje smatraju lenjom pijandurom koja jako osciluje u performansama jer ili ima ,,mecu"/pauzu/period ili se napio ili je ekstra srećan tog dana ili je ko zna šta. Kvalifikacije mu nisu jača strana. Ja kažem da je Kimi čak samo dobar u kvalifikacijama, ako ne i relativno za sebe i prosečan. Što se tiče paketa vozač+bolid, ne znam da li je bila jedna do dve trke da se Kimi bolje kvalifikovao nego da je završio trku odkad je u Lotusu. Ruku na srce, nisu blistali u kvalifikacijama, ali u trci su uvek popravljali plasman. Ista stvar ga je pratila kroz čitavu karijeru. prosečna pozicija kada pobeđuje na trci je 4,2 ako se ne varam. Za Alonsa je 2,9,. Za Fetela 1,3. To da će Alonso biti brži od Kimija u trci ili kvalifikacijama mene kao navijača ne vređa, ali me vređa kao nekoga ko voli statistiku. 5 minuta je potrebno izračunati neke podatke kojih ima pregršt na internetu i doneti zaključak. Da li bi bilo isto da Kimi sutra startuje sa druge pozicije ili da Fetel startuje? Pa Fetel je u karijeri samo 7 puta pobedio kada nije bio na pol-poziciji, a samo u Singapuru 2012. je pobedio kada nije startovao iz prvog startnog reda. Alonso je statistički oko sredine između Fetela i Kimija. Ima nekoliko pobeda van prvog pa čak i van drugog startnog reda, a generalno se bolje kvalifikovao kroz karijeru od Kimija. Ko je tu bolji vozač, ne može Jergović da presudi i proceni. Fetel osvaja više pol-pozicija od Kimija i Alonsa zajedno, mada i ne može drugačije da pobedi. Alonso može da startuje i iz drugog startnog reda a da pobedi lagano, a za Kimija nema pravila.
            Dakle, šta hoću da kažem... Ako bi neko rekao za sutrašnju trku da će biti čudo da Fetel ne pobedi, to bi bila glupost. Šanse da pobedi su minimalne iako je ispred slabiji Mercedes. Za Alonsa - sasvim je realno da može da pobedi. Statistički je isto tako realno i za Kimija, ali samo pod uslovom da ide na stajanje manje što nije nemoguće ili preambiciozno za Lotus. Jedna stvar koja se gadno protivi Kimiju da sutra pobedi jeste smanjena brzina na pravcu. U Australiji je bio pri samom vrhu sa maksimalnom brzinom, a u Bahreinu je u kvalifikacijama mrtva sredina.

To je što se tiče statistike. E sad malo ,,politički". Ne može neko sa onako ,,otvorenim" i direktnim rečnikom da popularizuje sport. Trebao bi da koristi druge izraze. Na primer, Jergović napiše svoje mišljenje za Pireli i sad će odmah svi da pljuju po Pireliju jer je on tako na pisao. Pireli sam samo uzeo za nasumičan primer. Mislim da neke stvari previše objektivno iznosi. To je ok za blog, ali ne može se reći da to pobuđuje svest o realnom stanju u F1 kao i da popularizuje sport. Tako barem ja mislim. Da se razume u F1, razume se. To stoji. Na primer, za razne tekstove iz istorije F1, kao i ono iza zavese kada su pisali o talentima sa naših prostora. Niko od Britanaca na primer neće pričati o njima. E tu je njegov glavni adut.
            Kao što sam pomenuo pre par dana, pratim sajt jamesallenonf1.com, Jamesa Allena. On dosta barata brojkama, inženjerski je potkovan koliko je to moguće za jednog reportera a i maksimalno je objektivan. On kad piše analize on maksimalno bude objektivan. Međutim, ni Jergović ni Allen nisu bili F1 vozači. E, tu u priču upada Martin Brundle. F1 vozač, bio timski kolega Seni, solidno iskustvo u F1. Razume se u mnoge inženjerske i tehničke stvari, objektivan je a i ima komentatorsku harizmu. Kad bi on pisao blog, e to bi bio vrhunac.
            ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
            I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

Prosečne startne pozicije za vodeće u šampionatu. (Oprostite što ne radim statistiku i za druge, pre svega za Hamiltona.Odradiću i za njega na zahtev)
              Fetel 3,25
              Alonso 3,5
              Raikonen 6

Prosečne pozicije na kraju trke:
              Fetel 2,66 (3)
              Alonso 1,5 (2)
              Raikonen 3,33 (3)

---------------------
              O ovome sam pričao.
              http://www.jamesallenonf1.com/2013/0...-missing-pace/

U 3 slučaja je mogao da startuje kao 4. sutra.
              1: Da je ponovio vreme iz Q2.Kvalifikovao bi se 6. i startovao bi 4.
              2: Da je poboljšao vreme iz Q2. Kvalifikovao bi se 5. i startovao bi 4.
              3: Da je lična najbolja vremena po sektorima iz Q1, Q2 i Q3 spojio, vreme bi mu bilo malo sporije od Alonsovog i dovoljno za 4. startno mesto.

Da se makar po proseku kvalifikovao 6... Nije samo tim zajebao smanjenjem maksimalne brzine, mada su njihove promene u setupu verovatno uticale i na osećaj vozača što je dovelo i do same vozačeve greške.
              Last edited by MarkedOne8; 21-04-13, 02:11.
              ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
              I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

Uh, Vanja, kao što rekoh, volim da čitam Jergovića. U pravu si, nema potrebe da ga braniš jer niti sam ga napadao niti likovao zato što je omašio prognozu. A prognozu je dao u komentarima, parafrazirao sam gore, mada čak mislim da je doslovce rekao "biće čudo ako Vettel sutra ne pobedi". U pitanju je tekst koji izbacuje posle kvalifikacija, pa molim te potraži u komentarima. Meni je to bila mala satisfakcija jer sam bio ubeđen da Ferrari (Alonso) uzima Kinu (što se može videti na našoj kladionici) i da je strategija RedBull-a pogrešna pa sam bio u fazonu eto ja neuki posmatrač F1 da bolje rezonujem od Mladena. Samo satisfakcija, ništa više. ;)
                Aha, OK, povlacim rec... Ceo dan juce ispred monitora, sto za faks, F1, MGP, nije mi se bas libilo da gledam komentare. Sad kad sam procitao setio sam ga se. Ali sam i dalje misljenja da je sizeo zbog guma i tako malo - paranoicno - pisao...

Comment

Jel zna neko da mi kaže koja je fora sa neispravnom telemetrijom? Gde to ima smisla? Posle će nekoga da kazne a nekoga neće. Promenili firmu koja obezbeđuje telemetriju i sad šta?!

sigpic

Comment

http://www.chatzy.com/23633478726143 da se polako skupljamo,ko hoce naravno
                    If the police cant stop you you must be on the dust

Comment

http://us10.chatzy.com/23633478726143

Za moj ukus je i previse elektronike u F1, tako da se meni zapravo svidja sto nesto moraju sami da odrade i obrate paznju na zastave ovih par trka...

Comment

Bude li neko jos jednom rekao da Alonso ima srece zadavicu ga svojerucno.
                        Na celom svetu samo Crvena zvezda

Comment

Bez DRS-a, sa zaustavljenjem više. Peres pokazuje znake života, ali morao je da dobije bar jednu kaznu zbog menjaja putanje pri kočenju.

Čestitke Sebu i posebno Lotusu.

Kimi me malo podseća na Alonsa prošle godine, možda Lotus nije najbolji paket, ali čovek konstatno završava i uglavnom na podijumu. Koji je ovo uzastopni završetak u bodovima, 21-i beše? Nadam se da pada Šumaherov rekord.
                          Last edited by 3 sekunde u reketu; 21-04-13, 15:54.

Comment

Evo rezultata, odoh Novaka da gledam.

Comment

Bez DRS-a, sa zaustavljenjem više. Peres pokazuje znake života, ali morao je da dobije bar jednu kaznu zbog menjaja putanje pri kočenju.

Čestitke Sebu i posebno Lotusu.

Kimi me malo podseća na Alonsa prošle godine, možda Lotus nije najbolji paket, ali čovek konstatno završava i uglavnom na podijumu. Koji je ovo uzastopni završetak u bodovima, 21-i beše? Nadam se da pada Šumaherov rekord.
                              Sumah 24
                              Alonso 23
                              Kimi 21

Comment

Ferrari mora promeniti ručicu za DRS
                                treba da bude kao na F2012
                                Ferrari-F2012-new-rear-wing-2.jpg
                                If a bike and rider coming past you three feet from your face at 180mph down a hill on a public road doesn’t raise even a grin, you are already dead.

Comment

Working...
                                X