Bravo!
Announcement
Collapse
No announcement yet.
ATP World Tour Series 250 - 2013 godina
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Comment
-
Originally posted by shminka View PostPrle, sta ti mislis sta je Gulbisov trener htio postici s ovim FHom
Teško je reči šta su htjeli postići sa inovacijom u Ernestov FH, ali možemo pretpostavljati. Mislim da je posrijedi bilo naći adekvatan zamah koji će dati fleksibilnost zglobu i pomoći da ista više dolazi do izražaja, odnosno da ubaci više varijaiteta u sami udarac, da stvori jednu novu dimenziju, koja omogučava više ofanzivnih rješenja, bolju reakciju na brze promjene ritma i protivničkim 'istupanjima iz šablona'. To vjerovatno i nije tako loša ideja, jer Gulbisov forhend izgleda stvarno zastrašujuće. Generiše jako mnogo snage i kada ulazi protivnik nema ni najmanju šansu da nešto više uradi.
Imam i drugu teoriju, a to je da su htjeli 'izgraditi' određenu konturu (hvat i zamah) koja bi omogučavala lakši 'upgrade' svih gore navedenih specifikacija poput poboljšanja ofanzivnih sposobnosti, varijacija ili na kraju krajeva counterpounchinga, odnosno defanzive. Kada igrač ima fleksibilan i elastičan zglob, te kada direkciju udarca određuje pomoću istog, protivnicima je jako teško anticipirati intezitet udarca, njegovu putanju i slično.
Zato su Rogerov IO, Rafin CC i Samprasov Running forhend nezamjenjivi.
Jako je bitno da igrač u svom arsenalu posjeduje određeni udarac po kojem će biti prepoznatljiv, a ako govorimo o Latvijcu, onda je njegov forhend svakako jedan od tih. Ili bar njegov zamah. Najveći problem koji proizilazi iz svega toga je što se on (barem sam stekao takav dojam) nekada previše bazira na tehničku izvedbu udarca, odnosno samu egzekuciju, pa se u svoj toj zbrci izgubi i počne promašivati. Tu se vidi da je njegov FH i dalje u fazi tranzicije, te da će trebati vremena da stvari dođu na svoje. Prije svega da osjećaj vrati u prirodno stanje, a onda će sve biti lakše.
Dakle, u principu, mislim da to nije loša ideja. Riskantna jeste, ali realno, Gulbis niti je imao, niti ima šta da izgubi, tako da mislim da su uradili pravu stvar. Svaka inovacija koja za cilj ima igrački napredak je dobra. Malo je igrača koji mogu igrati 'suhim kvalitetom' i bilježiti dobre rezultate. Gulbis nije jedan od tih, odnosno barem ja smatram da nije. A inovaciju kao neku promjenu, odnosno nešto što daje novu dimenziju igraču ili sportu općenito, uvijek podržavam. Iskreno, muka mi je generičkih baselinera bez ijednog dominantnog udarca u svojoj igri. Takvih je danas mnogo, zato redovno žalim što Gonzalez ili Blake nisu par godina mlađi, čisto da pokažu kako se loptica udara.“It's no accident, I think, that tennis uses the language of life. Advantage, service, fault, break, love, the basic elements of tennis are those of everyday existence, because every match is a life in miniature. Points become games become sets become tournaments, and it's all so tightly connected that any point can become the turning point. It reminds me of the way seconds become minutes become hours, and any hour can be our finest. Or darkest. It's our choice.”
Comment
-
Još da Haas pobjedi i sutrašnji spektakl je zagarantovan.“It's no accident, I think, that tennis uses the language of life. Advantage, service, fault, break, love, the basic elements of tennis are those of everyday existence, because every match is a life in miniature. Points become games become sets become tournaments, and it's all so tightly connected that any point can become the turning point. It reminds me of the way seconds become minutes become hours, and any hour can be our finest. Or darkest. It's our choice.”
Comment
Comment