Announcement

Collapse
No announcement yet.

2012 Formula 1 UBS Chinese Grand Prix (Shanghai)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Originally posted by Tony_G View Post
    MO8, da, pravilo vazi samo za pravac, mislim, u krivini i ne moze da se menja pravac prakticno, prodjes krivinu i to je to...
    Inace, nije Webber prestigao Kimija vec se branio sa unutrasnje strane na toj krivini a Kimi je pokusao da ga obidje sa spoljne, sto bas i nije bilo realno. A i to je sustina, vozac sa unutrasnje strane se postavi i onda ovaj sa spoljne mora da uspori da bi izbegao incident. Tako se rade sva prestizanja... Vazno je da ga na pravcu ne istera van staze, kao sto je za malo Perez isterao Kamuija, ili prosle nedelje u motorima Marquez isterao Luthija...
    Otprilike, s tim sto je Marquez ogradio prostor, a Luthi je zaboravio da treba da se koci pred krivinu... ;) Nije isao Marc na njega, niti ga je izguravao, samo nije odstupio od svoje putanje.

Izjave i utisci vozaca nakon trke...
    Last edited by Vanja #66; 15-04-12, 17:51.

Comment

• Steta sto nisam moga da gledam trku. Vidim Niko pobedio svaka cast i drago mi je zbog njega,ali sta je sa Sumijem? Sto je on ispao ovako rano?
      Ajde neko u kratkim crtama da mi kaze
      Dreams are coming true.

Marcello Lippi: „Usporeni snimci akcija nisu realan fudbal. Svi mi želimo da vidimo Moniku Beluči golu, ali ne želimo da je gledamo kroz rendgen“.

Comment

• Originally posted by bice View Post
        Steta sto nisam moga da gledam trku. Vidim Niko pobedio svaka cast i drago mi je zbog njega,ali sta je sa Sumijem? Sto je on ispao ovako rano?
        Ajde neko u kratkim crtama da mi kaze
        Prednj idesni tocak nije bio namesten kako treba, mehanicar na tom delu je pokusao da zameni neispravan pistolj za odvrtanje, ali sistem je pogresno "ocenio" i dao Michaelu zeleno svetlo... Stao je Schumi posle 3 krivine... Da nije, ko zna koliko bi ih vise kaznili umesto tih 5000...

Comment

• E jbo ih konj blentavi. OpetSumi odustaje zbog mehanicara...
          Dreams are coming true.

Marcello Lippi: „Usporeni snimci akcija nisu realan fudbal. Svi mi želimo da vidimo Moniku Beluči golu, ali ne želimo da je gledamo kroz rendgen“.

Comment

• Originally posted by bice View Post
            E jbo ih konj blentavi. OpetSumi odustaje zbog mehanicara...
            Zapravo, greska je u sistemu, u programu, da nije lose program ocenio, Schumi bi izgubio sekund - dve dok ovaj zameni pistolj. Greska je u programu prepoznavanja poteza, sto me i cudi...

Comment

• Originally posted by Vanja #66 View Post
              Otprilike, s tim sto je Marquez ogradio prostor, a Luthi je zaboravio da treba da se koci pred krivinu... ;) Nije isao Marc na njega, niti ga je izguravao, samo nije odstupio od svoje putanje.
              Zapravo je Marquez uradio ono sto si rekao za Hamiltona, prvo imao unutrasnju stranu a zatim se sklonio na spoljnu da bi dobio savrsen ugao za ulazak u krivinu. Isto je radio par puta u trci protiv Iannonea na tom mestu, ali je Iannone bio mnogo sporiji na pravcu pa to nije ni bilo bitno sto se ovaj prestrojavao, ali Luthi nije bio toliko sporiji tako da mu je bas uleteo...
              sigpic

Comment

• Kakva trka... a kakva će tek biti sezona...
                Svaka čast za Rozberga, a iza njega ...
                Lotus .....Kimi

A sada Bahrein... ludilo se nastavlja?
                sigpic

Pablo Sandoval: A guy can change anything.. his face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God.
                But there's one thing he can't change... he can't change his passion.

Comment

• Originally posted by Vanja #66 View Post
                  Nisu bukvalno iste, ali ovde je manja razlika u gumama sa istom oznakom nego u MotoGPu recimo... Stvar je u procesu vulkanizacije, koliko god ti podesio iste parmatre, hemija je to, nesto ce se razlikovati...

Fredi, na sta tacno mislis kad kazes to da trku treba da odlucuje vozac, a ne Pirelli? Na komponente, strategiju ili...
                  Nije jednostavno odgovoriti sa par recenica u jednom postu . Ako budemo isli u Brno ispricacemo se o tome . A sad ipak da probam ovako . Najprostije, ne smeju gume ovako naglo i drasticno da izgube prijanjanje . Ako je predvidjen stint od 15 krugova treba da budu solidne i posle 20. Mora biti malo vise slobode u strategiji , iz raznoraznih razoga ne moze se otici uvek u boks kad je planirano , gume oslabe i vrhunskog vozaca pocnu da pristizu ili obilaze osrednji ili vozaci iz druge lige , na to mislim. Jasno je da su uslovi za sve isti ali vozac F1 treba da bude trkac a ne neki "cuvar guma" . Oduvek su gume imale veliki uticaj , secam se jednog teksta iz 83 godine ciji je naslov bio " Da li pobedjuju judi ili gume ". Secam se F1 sa pocetka 80-tih kad su se gume menjale samo kade se ostete ili padne kisa , pa posle Prostove pobede posle zamene redovno menjale u toku trke , pa bilo zabranjeno menjanje ali ovo je nesto najgore sto sam video za svojih 30 godina pracenja Formule 1 . Cinimi mi se da bi Berni Ekleston bio spreman da na daljinski busi gume samo da bi trke bile zanimljive i privukle sto vise gedalaca . Uf , mozda sam samo ljut sto Hamilton jos nije pobedio il je nostalgija za 80-im za duelima Lauda -Prost-Sena .

Comment

• Originally posted by Fredi View Post
                    Nije jednostavno odgovoriti sa par recenica u jednom postu . Ako budemo isli u Brno ispricacemo se o tome . A sad ipak da probam ovako . Najprostije, ne smeju gume ovako naglo i drasticno da izgube prijanjanje . Ako je predvidjen stint od 15 krugova treba da budu solidne i posle 20. Mora biti malo vise slobode u strategiji , iz raznoraznih razoga ne moze se otici uvek u boks kad je planirano , gume oslabe i vrhunskog vozaca pocnu da pristizu ili obilaze osrednji ili vozaci iz druge lige , na to mislim. Jasno je da su uslovi za sve isti ali vozac F1 treba da bude trkac a ne neki "cuvar guma" . Oduvek su gume imale veliki uticaj , secam se jednog teksta iz 83 godine ciji je naslov bio " Da li pobedjuju judi ili gume ". Secam se F1 sa pocetka 80-tih kad su se gume menjale samo kade se ostete ili padne kisa , pa posle Prostove pobede posle zamene redovno menjale u toku trke , pa bilo zabranjeno menjanje ali ovo je nesto najgore sto sam video za svojih 30 godina pracenja Formule 1 . Cinimi mi se da bi Berni Ekleston bio spreman da na daljinski busi gume samo da bi trke bile zanimljive i privukle sto vise gedalaca . Uf , mozda sam samo ljut sto Hamilton jos nije pobedio il je nostalgija za 80-im za duelima Lauda -Prost-Sena .
                    Sticem utisak da je kombinacija, ali mislim da nemas potrebe da se osecas lose zbog Lewisovog rezultata, McLaren je najbolji auto, startovao je nize nego timski kolega, pa je ipak napredovao 4 mesta kroz trku i bio tik iza Buttona... Ono cega se ja iskreno pribojavam je da ce prvom pobedom nestati ova (novonastala) trezvenost u Lewisovoj voznji i da cemo imati ponovo situacije iz prosle godine... Ne bih iskljucio da ta pobeda dodje upravo sad u Bahreinu.

Ali nazad na Pirelli, smatram da je bolje ovako nego ranije, ne toliko koliko ti govoris, pre 30 godina (tad ni u planu nisam bio ), ali bolje nego u 2010-oj recimo... Ipak je nerelano da Alonso odveze prakticno ceo MC na jednom setu guma... Prozor za koriscenje guma jeste vrlo uzak, ali to opet izdvaja i ljude u timovima, ne samo vozace... Da je Formula 1 (p)ostala sport u kom se ceni samo i iskljucivo brzina, Button, Alonso, Vettel, pa cak i Schumacher ne bi bili to sto jesu, Rosberg, Barichello i Massa bi mogli samo da sanjaju o pobedama, a o ostalima i da ne govorim... Mislim da bi se to ne kraju pretvorilo u ono sto smo prosle godien neretko vidjali u MotoGPu, trkanje na stopericu, borbe izmedju Lorenza, Danija i Stonera u vozicu od po sekund razlike medju vagonima... Nema poente, bas nikakve. Nema strasti, nema uzbudjenja, sve je monotono... Mozda ne bi bilo bas tako, ali ne bi bilo puno drugacije. A to nije F1, F1 je kombinacija ranih faktora, a najbolja, najoptimalnija kombinacija (ili paket kako volim da kazem) pobedjuje.

Comment

• Au, covece, kad se tad nije obrnuo kao u Valensiji 2010...

Comment

• Fredi sad sam bolje shvatio šta hoćeš da kažeš.I dobro si to rekao za gume da trebaju da potraju i posle, da ima malo lufta.Ok je da gube performanse i to je prirodno, ali onako naglo da izgube pa da im se povrati to nema puno smisla.Kimi je bio tada spor kao da mu je pukla ili oštećena guma, a ipak je završio na njima trku.Da se ne lažemo, one Bridžstonke iz 2007. i 2008. su bile najbolje.Tada si na gumama mogao da biraš da li ćeš da ih gaziš ili štediš.Ako bi gazio sa tvrđim gumama one bi bile skoro jednako brze kao mekše (sa crtom).Sezona ide dalje, možda se još nismo dobro navikli, valjda će da se pokažu bolje.
                        ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
                        I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

• Mislim da nije bilo realno ocekivati da Kimijeve gume izdrze duplo vise nego gume svih ostalih. Potpuno pogresna taktika. Mislim da je izgubio poziciju od Vettela zbog greske, ta greska je povukla za sobom sporije prolaze kroz naredne krivine i svi su to iskoristili. U tom krugu je izgubio nekih 6/7 pozicija. Posle nije tom brzinom gubio pozicije, sto ce reci da nije bio potpuno bez guma, ali ipak dovoljno sporiji od ostalih. Iskreno ja nemam problem sa Pirelijem. Svi imaju iste gume, a kad svi imaju iste gume onda je valjda na vozacu da odluci trku, zar ne? Dok npr. 2005 kad nisu mogle da se menjaju gume u trci, postojala su dva proizvodjaca (Michelin i Bridgestone) i upravo su tada gume odlucivale trke, jer koji proizvodjac napravi bolju smesu taj ce pobediti. Tako se Ferrari blamirao cele te sezone zbog Bridgestonki, jos su samo Minardi i Jordan koristili Bridgestone, svi ostali Michelin. Pa je onda bila i ona sramna trka u Indianapolisu, koju su takodje odlucile gume, kad je Michelin totalno promasio komponentu i napravio gumu koja moze da izdrzi 15-ak krugova a ne smeju da se menjaju. Zato je samo 6 vozaca ucestvovalo u trci, ovi na Bridgestonkama... Eto, po mom misljenju to je situacija kad gume odlucuju trke, jer postoje razlicite gume kod razlicitih vozaca. Sad su svi na istom...
                          sigpic

Comment

• Da se jos malo nadovezem na gume, karakteristike im jako brzo i drasticno opadaju kad se sloj skine do jedne mere i tad pocinje naglo da pada pritisak u njima, automatski znaci slabija vremena zbog slabijeg prijanjanja i vece gazne povrsine... Ove godine Pirelli je uveo gotovo pravougaoni profilm kako bi se bocni zidovi ojacali, da bi se smanjio ovaj efekat. Medjutim, stvar je u tome sto vozaci do jedne mere mogu da taj uticaj umanje, kad se potrose i dodje se do te granice, ali kad se ona predje, em klizaju, em je veca gazna povrsina, pa se gubi jos i vise vremena. Taj profil donosi vise vremena i prava na gresku, krug i po - dva maximalno je neko predvidjeno vreme, ali posle toga je nezibezno ispastati. Kimijeva (Lotusova) strategija je bila losa i o tome nema govora, one se trose, pa se trose, ako se voze agresivnije, traju malo krace od ocekivanog, ali ako se voze blaze, ne traju mnogo duze od predvidjenog, na sta je Lotus racunao. Znamo da i Buttonovo cuvanje guma nije neko nenormalno, to su 2-3 kruga maximalno, koje iskoristi da nagazi maksimalno i tad dobija krucijalnu prednost...

Comment

• ,,Maybe we should have run a longer second stint, as that worked for Romain. We learnt a lot about the tyres."

Kao što sam i govorio.Srednji stint na medium gumama je morao i mogao biti duži.Sinoć sam gledao snimak.Kimiju su otkazale gume na 8 krugova do kraja.U box je išao u 10. pa u 28. krugu ako se ne varam.Zadnji stint na medium gumama je trebao da mu traje 28 krugova.To je isto onoliko koliko su mu trajale soft i medium zajedno na početku trke.Nema smisla.Čak su polovne soft gume mogle da mu izdrže skoro jednako kao medium gume iz srednjeg stinta.Moraću da nađem onaj FIA izveštaj sa trke da pogledam i analiziram.Mislim da je strategija bila fenomenalna, ali je tu došlo do lošeg proračuna.Istu je primenio i Fetel koji se sa 11 pozicije dogurao do 5, kao i Grožan koji je sa 10. došao do 6.

Evo pronašao sam ga.
                              http://www.fia.com/en-GB/mediacentre...ce-summary.pdf
                              Last edited by MarkedOne8; 17-04-12, 17:28.
                              ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
                              I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

• Originally posted by MarkedOne8 View Post
                                Au, covece, koliko Ferrari dobija u boxu, brzi su po pola sekunde od ostatka, tj. glavnih oponenta... Kao sto sam rekao, samo zato sto su tako efikasno resili probleme iz prosle godine (a i nekih ranijih), sam siguran da ce se vrlo brzo ukljuciti u redovnu borbu za podijume i pobede... Dobro, Alonso ce se umesati... A tad se ove razlike mogu pokazati presudnim.

Comment

Working...
                                X