Announcement

Collapse
No announcement yet.

Tekstovi o F1 sa domacih i stranih sajtova

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Ne pominje se, ali on je prvi na listi vozača koji trebaju da upadnu na to drugo mesto.

,,Nikad ne reci nikad" za Fetela, a posle kako je Alonso bolji od njega.Ja mislim da tu nema nikakvih šansi.Nema Fetel šta da traži kod njih.Dve potpuno drugačije filozofije.Mnogi vozači hoće da voze u Ferariju zato što je to najtrofejniji tim.Ako se tim usredsredi, konkretno mislim na Red Bul, onda oni sami mogu da naprave ,,franšizu".Dve titule za redom već imaju, dakle to im je dobar temelj.Domenikali mi se nikada nije sviđao.Uvek je lupao gluposti, i uveč će da lupa.Od odlaska Žana Toda, u Ferariju su svi previše optimistični.Masa pod naletom adrenalina izjavljuje kako može do titule, Domenikali kaže kako je bolid super, dominantan, pere, pegla... Navijao sam a Ferari od kad znam za F1 pa do 2009.Malo sam kasno shvatio kakva se politika vodi kod njih.

Da se vratim na temu za Fetela.Kada je Fetel počeo da vozi 2007., navijao sam za Kimija ali sam povremeno obraćao pažnju i na Fetela.Fetel je mnogo fanova dobio kada je osvojio titulu, ali ja nisam jedan od njih.Bio mi je simpatičan i kao ličnost i kao takmičar od početka karijere.Mislim da neće da mrda iz Red Bula, a i ne treba, sve dok ima tim koji ga podržava u potpunosti.Oduvao je Vebera ove godine, i sad mu više nije prepreka.Pokazao se koliko je psihički sazreo tako što je najbolje vozio u nekim odlučujućim situacijama iako je imao kiks u Kanadi.Mislim da ima ogroman prirodni talenat kao i Kimi.Takve vozače mnogo podržavam jer su specifični i jako retki.
    Last edited by MarkedOne8; 13-01-12, 12:46.
    ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
    I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

• Kimmi Raikkonen: Zanimljive izjave

Kimi Raikkonen je jedan od onih momaka oko kojeg su podjednako zauzeti i F1 mediji i fanovi. Njegovo ponašanje i njegove opaske su često istaknute. Fanovi ga doživljavaju kao zanimljivog ali kritičari misle da nije sposoban dati umjesnu, pristojnu i pogodnu izjavu.
      Evo nekih njegovih zanimljivih izjava, pa sami prosudite !

-„ Uvijek učite na greškama, ali ja nisam baš zainteresiran da se trudim shvatiti šta se desilo u prošloj sezoni. Ne možemo promijeniti ono sto se desilo u prošlosti, i to nam neće pomoći.“

-„ Moj život bi bio mnogo lakši da sam bio F1 vozač u 70-tim sa momcima. Definitvno sam rodjen u pogrešno doba.“

- „Konstruktorsko prvenstvo, za mene zapravo ne znači ništa.“

- „Ne zanima me šta kaže Jackie, on nema šta raditi samnom.“

-„Nije bitno ono što on govori.“ – (Kimi o Hamiltonovoj odbrani nakon Canada GP)

-„Vožnja je jedino što volim u F1.“

-„Postoji crveno svjetlo kad izlazite iz pitline-a i morate stati. Onda se neko drvenih očiju (Hamilton) zabije u vas i razbije vam auto.“

-„Ne zanima me šta ljudi misle o meni. Nisam Michael Schumacher.“

-„Staza je totalno loša. Svake godine ista stvar se dešava. Obećali su da će to srediti. Vjerovatno bi trebali zaposliti momke iz Lemminkäinena (Finska tvrtka za asfalt) da to naprave.“

- Montojin uspjeh u NASCARU ? – „To me baš i ne zanima!“

- Da li će nove gume imati koristi za vaš stil vožnje ? – „Ne znam i to ne znači ništa za mene. Gume su ono što jesu.“

- Koji savjet možete dati novacima Nici Rosbergu i Scott Speedu ? – „Nadam se da su dobri u sklanjanju s puta !“

- Da li mislite da je brzina dovoljno dobra u ovom momentu? – „Nije bitno koliko smo iza drugih u ovom trenutku, auto će ionako biti obnovljen do Australije. Trenutno samo kružimo okolo.“

- Interes medija za Kimija nakon WC ? – „Bacili su mnogo blata na mene, ali mislim da će ga sad biti još više.“

- Uloga Schumachera ? – „On ne dolazi i ne govori ništa nama vozačima. Barem ja ne trebam njegov savjet.“

- Montojini poeni ? – „Ako on vjeruje u to, može vjerovati. Mene ne zanima šta se događa iza mojih ledja.“

- Tračerski mediji se pitaju kako ste spremni za sezonu ? – „Obično iz vašeg magazina saznam šta sam učinio !“

- Montojina nesreća na tenisu ? – „Nismo u kontaktu i ne zanima me čim se bavi.“

- „ako će vojska biti volonterska ja tamo ne idem.“ – Kimi o ženama u vojsci.

- Na Raikkonena ne utječu Alonsove mentalne igre : - „ Ne zanima me šta taj čovjek misli.“

- Vremenski uvjeti : - „ Sve je isto, bila kiša ili ne.“

- Sezona 2006 : - „ Još me ne zanima šta će se dogoditi. Vidjećete tad.“

- Talijanski intervjuer pokušava nagovoriti Kimija da kaže nešto na italijanskom:
      Kimi : „Vi možete govoriti italijanski ako želite.“

-Dogadjaji u Ferrariju 2007: - „Neću ići u školu jezika da učim italijanski, nisam to došao raditi u Ferrari.“

-Kimi, kako izgleda 5 mjesto na gridu? - „ Kao 5 mjesto na gridu.“

-Ferrari zabava : - „ Ferrarijeve zabave su lijepe. Tu je cijela ekipa i njihova djeca. Ne znam šta ću tačno tamo raditi, možda ću biti djed mraz. Ostale zabave su službene i dosadne.“

-Upitan da objasni koliko je funti ili kilograma skinuo -„ Ne znam, nisam mjerio. Sretan sam dok smo uredu sa ukupnom težinom, to je sve što je bitno.“

-Party u Predsjedničkoj palači: - „ Mislim da ću preskočiti plesni dio. Možda neko drugi bude plesao sa Jenni ako bude htjela.“

-Madjarska GP 2007: - „ Dosadna utrka“

-OHO!-Magazin broj 46/2006 : - “ Negdje sam pročitao da vozim pijan.(the luck of a drunk)

-Mišljenje o Ron Dennisu: - „ On je čudan, sad i onda. Želi uvijek sve znati. On me ne zanima.“

-šta mislite kakva je sad atmosfera u Mclarenu(špijunska afera)? - „ Kladim se da je j... super! „

-Kakav je osjećaj voziti 300 km/h? - „ It feels normal.“

-Vaši idoli? - „nema ih.“

-Kakav odnos imate sa Peter Sauberom? - „ On mi je šef.“
      www.balkansimracing.com/forum

Real cars. Real racing. Dobrodosli

Comment

• Poslije kimija evo i još nekoliko zanimljivih izjava drugih vozača :

"Da se Chris posveti grobarstvu, ljudi bi prestali umirati." (Mario Andretti o Chrisu Amonu, najnesretnijem" vozaču u povijesti F1)

Graham Hill u Monacu na pitanje o velikoj ravnici: Vidite, ta predivna i vrlo duga ravnica omogućava ljudima poput nas, kad izjurimo iz jednog zavoja, da dodjemo do idućeg...

"Jedina inteligentna stvar u Mansellovom bolidu je ovjes." - Michele Alboreto

"Lotus 30 sa deset grešaka više." - Richie Ginther o Lotusu 40

"Oh, ništa, samo tražim svoje uho." - Niki Lauda, u šetnji Nurburgringom, upitan od skupine turista šta ondje radi.

"Ne, danas želim biti jedanaesti!" - Nelson Piquet, s entuzijastičkim osmijehom na licu, odgovarajući na pitanje TV reportera želi li pobijediti, prije starta utrke.

"To što sam pustio ženu samu u shopping!" - Mario Andretti, na pitanje koja je najludja stvar koju je napravio u Monte Carlu.

Mario Andretti: "Ako se sve odvija pod kontrolom znači da vozite presporo."

1958: "Bila je to sjajna utrka. Nitko nije poginuo."- Juan Manuel Fangio

David Coulthard, Španjolska 2003, komentira Alonsa: "Posudio je obrve od Mansella, mora biti da je zato tako brz."

"Bolid je podupravljiv poput svinje" - Irvine o Ferrariju F310.

"Ferrari vozi kao kamion" - A. Prost 1991.

Piquet o Mansellu - "On ima dvije najružnije žene u F1, prva mu je žena, a druga je statua njegove žene koja je izgradjena u njegovom vrtu."

"Osobna pobjeda bi za mene bila, da mogu uvjeriti Ayrtona, da u životu postoje druge stvari, osim utrkivanja." - Alain Prost

"Ja nikad ne gubim, ja samo odgadjam pobjedu." - Mika Hakkinen

Martin Brundle (bivši F1 vozač, danas novinar): "Mika, Mika, bok Mika, bi li danas želio razgovarati sa mnom?
        Hakkinen (hladnokrvno):"Ne."

Murray Walker: "Bernie, prošlo je nekih 17 godina od kada si kupio McLaren. Bilo je dobrih i loših trenutaka. Koje najviše pamtiš?"
        Ecclestone: "Ne sjećam se da sam kupio McLaren."

"Arnoux je najbrži vozač...za jedan krug. Za cijelu utrku je jednostavno preglup" - Alain Prost.

Novinar: "Koji ti je najuzbudljiviji trenutak tijekom trkaćeg vikenda?"
        Kimi: "Mislim da je to start, uvjek."
        Novinar: "A najdosadniji?"
        Kimi: "Sad."

"U moje vrijeme gume su bile tanke, a vozači debeli." J.M.Fangio
        www.balkansimracing.com/forum

Real cars. Real racing. Dobrodosli

Comment

• ,,Formula 1 dolayi u Vegas" događaj.
          http://www.f1comestovegas.com/default.html
          ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
          I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

• http://motorsport.nextgen-auto.com/E...tus,36470.html

sigpic

Comment

• http://www.jamesallenonf1.com/2012/0...on-toro-rosso/

sigpic

Comment

• Ostavljam link ka svom blogu
                http://srdjanboljanovic.wordpress.com/

Do sada sam napisao analize o Meklarenu,Ferariju,Red Bulu i Katerhamu kao i kratku retrospektivu sa testiranja u Herezu (narednih dana planiram da napisem analize i za preostale automobile).

Naravno sve je ovo sa gledista "eksperta" iz fotelje tako da se unapred ogradjujem ako moja razmisljanja o nekim resenjima na automobilu nisu u skladu sa stvarnim namenama tih resenja Sve kritike,sugestije i pohvale dobrodosle ;)
                sigpic

Comment

• Pročitao sam sve analite za prvih 5 timova.
                  Ovo je bez ikakvih osnova i previše subjektivno napisano:
                  ,,Vreme koje je Raikonen izvezao prvog dana je postavljeno na novim medijum gumama i sa malom količinom goriva, što je dobar marketinški potez jer je «Ledeni» odmah dospeo na naslovne strane."
                  Da su hteli marketing stavili bi mu soft a ne medium gume.I ne znam otkud ti informacija, ili bilo kome, da je baš Kimi vozio sa malo goriva lični najbrži krug?Šta, svaki tim koji je postavio neočekivano dobro vreme odmah je prazan, a svako ko postavi vreme ispod očekivanog odmah je natankovan i krije nešto kod sebe.

,,Utisci sa staze o automobilu su uglavnom povoljni uz napomenu da auto ima malih problema sa preupravljanjem, ne baš najstabilniji zadnji kraj uz često blokiranje zadnjih točkova."
                  Ja sam svaki mogući tekst o Lotusu pročitao od testiranja pa na dalje i nigde nisam video da se žale predupravljanje ili na zadnji kraj.Grožan je rekao kako je bolid jako lak za upravljanje i da je predvidiv.Kimi je rekao da mu je bolid perfektno podešen (tako on kaže) za sada.

Apsolutno nemam ništa protiv bloga, to je super.Ali ne možeš tako nasumice da napišeš nešto za šta nemaš dokaz.Sa prvog testiranja ne mogu se nikakve informacije o poretku izvući.Mogli smo samo da zaključimo koji timovi imaju pouzdan i izdržljiv bolid a koji ne.Pored toga, mogli smo još najviše jednu stvar da zakljulčimo a to je da Kimi i Grožan (povratnici u F1) nisu izgubili na brzini.
                  Eto ja navijam za Lotus, to ne znači da svi moraju, svako ima pravo na izbor i mišljenje ali treba biti realan.Reno je prošle godine bio 5. u šampionatu i nisu razvijali bolid iz dva glavna razloga: 1) prednji izduvni sistem na kome je ceo bolid bio zasnovan i promenom toga bi značilo da se ceo bolid pravi ispočetka. 2) imali su dva neiskusna vozača Petrova i Senu, i nije bilo smisla da se zalažu za taj bolid.

Ovo tehničko objašnjavanje je sasvim ok, za moj ukus malo više stranih izraza.Neke je nemoguće prevesti ali trebamo da se trudimo gde i kad možemo da ubacimo domaću reč onda da to i uradimo.
                  Last edited by MarkedOne8; 14-02-12, 18:47.

sigpic

Comment

• Originally posted by MarkedOne8 View Post
                    Pročitao sam sve analite za prvih 5 timova.
                    Ovo je bez ikakvih osnova i previše subjektivno napisano:
                    ,,Vreme koje je Raikonen izvezao prvog dana je postavljeno na novim medijum gumama i sa malom količinom goriva, što je dobar marketinški potez jer je «Ledeni» odmah dospeo na naslovne strane."
                    To je opste misljenje izvestaca, neki su cak i pre prvog dana tipovali da ce Raikonen postaviti najbrze vreme prvog dana.Nesto slicno kao kad je Vilijams prosle godine trebao da izadje na berzu pa je Barikelo bio najbrzi u Herezu (a posle se zna kako se njihova sezona odvijala).Tu si u pravu malo sam neoprezno to napisao, trebalo je da napisem " vreme postavljeno najverovatnije sa malom kolicniom goriva" kao sto sam napisao za Ferari.

Za utiske sa staze sam napisao da poticu od ljudi koji su bili na licu mesta i videli automobile na delu (cak sam i naveo od koje dvojice pretezno), za svaki tim sam se trudio da napisem utisak jedino ako su najmanje 2 coveka iznela takav utisak (da bi izbegao subjektivnost, mada se radi o iskusnim izvestacima i ljudima koji su deo F1) ;)

Originally posted by MarkedOne8 View Post
                    Ovo tehničko objašnjavanje je sasvim ok, za moj ukus malo više stranih izraza.Neke je nemoguće prevesti ali trebamo da se trudimo gde i kad možemo da ubacimo domaću reč onda da to i uradimo.
                    Jedan od ciljeva mi je bas da izbegavam strane reci da bi tekstovi bili sto jasniji.Prebrojao sam da sam ukupno u 5 clanaka koristio 8 razlicitih stranih reci.Ako je to mnogo, onda OK.Ako nije problem samo da mi ukazes gde sam mogao umesto strane reci da koristim domacu, bio bih zahvalan, jer mi moze koristiti za ubuduce ;)
                    sigpic

Comment

• Što se tiče stranih izraza:
                      bodywork, može da se prevede kao oplata.
                      karbon fiber, to je u prevodu uglenično vlakno ma da se i u stranom obliku vrlo često koristi.

,,Novi automobil po izgledu u dosta segmenata podseća na prošlogodišnji Red Bulov RB7"
                      Možda je ovo malo preuveličano.Jeste da je RB7 standard koji treba pratiti ali mislim da se ne može reći da CT-01 u dosta segmenata liči na njega.

Inače, kada je 2009. Red Bul uveo ta rogasta uzvišenja (mesto gde su 2012. grbe), govorilo se da to poboljšava usmeravanje vazduha na zadnje krilo.U krivini vazduh koji naleti na to uzvišenje biva preusmeren više ka sredini bolida.

Jako me interesuju predstojeće analize Lotusa.Ja sam solidno analizirao taj bolid i zaključio da ima dosta inovativnog.Međutim, ceo padok se još trese od Njuijevih prošlogodišnjih novotarija.Onda se javlja psihološki efekat da šta god Njui uradi na tom bolidu da je to nešto neverovatno revolucionarno i svi to odmah analiziraju.Od najobičnijim rupama se priča kao o F-Ductovima.Slična priča je i sa Ferarijem jer su oni večiti favoriti ili oni koji jure, a možda malo i MekLaren bije taj glas.S druge strane, jako se malo obraćalo pažnje na Vilijamsov niski položaj menjača.Ne samo Vilijams, i drugi timovi su imali po nešto inovatino ali nepopularno zato što su nadpopularisani od strane RB7 i Njuija.

Ja ću možda o tome da pišem na ovom forumu u F1 kolumni, ali voleo bih da vidim i tvoju analizu Lotusa.
                      Na primer, vidi se koliko im je zadnje vešanje niže nego ostalima.Vidi se po tome što Red Bulu kost ide malo iznad izduva a Lotusu ta kost ide par centimetara ispod izduva.Prednost Lotusa je tu što im se ne greje niti jedna komponenta koliko sam primetio, osim naravno one komponent koju ciljaju gasovima.U njihovom slučaju mislim da je to isto kao kod Red Bula, zadnje zakrilce.Red Bulu je ta kost dodatno zaštićenja pa se ne pregreva.Ali Ferarijevi i MekLarenovi izduvi mi se ne sviđaju jer mislim da pregrevaju gume.Nemoguće je toliko snažne i podivljale gasove toliko precizno usmeriti.Mala promena ugla skretanja, brzine, jačine i pravca vetra, rezultiraće neočekivano skretanje izduvnih gasova i udaraće na gume.Ti gasovi imaju temperaturu oko 900 stepeni C a izlaze brzinom 600-700 km/h.Samo par stepeni C je dovoljno da se gume urnišu i pregreju.Prednje vešanje su takođe snizili.Promenili su prednje krilo.Imaju ubedljivo najveći izlaz is usisnika za vazduh koji cilja na zakrilce.Mislim da koriste neki način da vazduh iz bočnih usisnika sprovedu u taj srednji vazdužni otvor sa ciljem da sav taj vazduh ide na zakrilce.Mislim da su se zato za razliku od Red Bula odlučili da izduvi idu malo više ka spolja kako se ne bi međusobno remetili izduvni gasovi sa čistim vazduhom iz usisnika.

sigpic

Comment

• Originally posted by MarkedOne8 View Post
                        Što se tiče stranih izraza:
                        bodywork, može da se prevede kao oplata.
                        karbon fiber, to je u prevodu uglenično vlakno ma da se i u stranom obliku vrlo često koristi.
                        Hvala na sugestiji.Za bodywork bi adekvatan prevod bio limarija, da nije f1 automobil u pitanju Iskreno , po meni oplata možda nije najsrećniji prevod jer nisam siguran da bi svi to adekvatno protumacili ;)

Originally posted by MarkedOne8 View Post
                        ,,Novi automobil po izgledu u dosta segmenata podseća na prošlogodišnji Red Bulov RB7"
                        Možda je ovo malo preuveličano.Jeste da je RB7 standard koji treba pratiti ali mislim da se ne može reći da CT-01 u dosta segmenata liči na njega.
                        Mislio sam vizuelno (zato sam i napisao "po izgledu") i to pre svega na zadnji deo automobila (počevši od otvora za hladnjake, preko coke bottle zone pa do otvora preko koga izlazi zagrejani vazduh).Ako se uzme u obzir da imaju isti motor kao Red Bul i da po osnovu tehničke saradnje koriste njihov menjač kao i da koriste isti tip vešanja onda ta sličnost i ne čudi toliko.

U svakom slučaju, drago mi je da si pažljivo čitao i voleo bi da vidim i tvoje viđenje novog Lotusa ;)
                        sigpic

Comment

• Sutra po podne, tj. već danas, ću da da što detaljnije analiziram Lotusovu verziju iz verziju koja je prikazana u Herezu.Ako ti se bude svidelo, možeš slobodno da uzmeš za svoj blog šta ti treba, ne tražim kintu za kopirajt XD

sigpic

Comment

• Zanimljiv članak:http://www.yallaf1.com/2012/02/15/a-...hief-mechanic/

Comment

• Z fanove Kimija.Vrlo simpatično.Angry Birds XD
                              http://kimiraikkonenspace.com/2012/0...s-cold-as-ice/

sigpic

Comment

• Senna’s first Formula One car for sale - BBC Top Gear
                                sigpic

Pablo Sandoval: A guy can change anything.. his face, his home, his family, his girlfriend, his religion, his God.
                                But there's one thing he can't change... he can't change his passion.

Comment

Working...
                                X