Announcement

Collapse
No announcement yet.

Komentatori pod lupom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Dragooon
    replied
    Originally posted by KERSDRS View Post
    Cekaj koja je poenta tvog pisanja? Ti samo pises a ne cinis nista da bude bolje. Ja ne znam ni ko si ti (iskreno). Postovi su ti dobri, ima dosta istine, ali tvoje piskaranje ne pomaze nikome. Izadji iz kuce, dodji na TV i pokazi nam kako se to radi.A za SJAJNO- pa to je sindrom Nebojse Viskoivca, on drugu rec nema. A ljudima se dopada, vidim..

KERSDRS, nije za ovu "priču" toliko ni važno ko sam ja ("Zar je važno, ko sam ja...", ona pesma), možda me je ovde 'dobacio' dobronamerni cunami (ako takvih uopšte ima!), nebitno! POENTA pisanja jeste obraćanje komentatorima, pred forumašima, ali to forumaše ne bi trebalo da obavezuje ili iritira. Eto! Za sada, još uvek, samo PIŠEM (postujem), ali zar to nije svojevrsno ČINjENjE, bar se trudim da tako izgleda (i ne mrzi me); naravno na način koji sam odabrao u Temi: "Komentatori pod lupom". Aa, daaa, forumaši su pokazali površnost i inertnost, pa me toliko i ne opterećuje njihovo "nerazumevanje" važnosti sadržaja mojih postova.
    Drago mi je da imaš pozitivno mišljenje o mojim postovima, verujem da je iskreno, HVALA (iskreno!).

Sad, pošto nisi dovoljno pogledao sve postove u ovoj Temi, da te podsetim&poštedim (par reči o sebi): fudbaler, fudbalski sudija, viši fudbalski trener, delegat, kontrolor fudbalskog suđenja, sportski radnik..., zajednički imenitelj = ljubitelj i znalac sporta (nešto više fudbala). Naravno, osnovna profesija: NOVINAR (veoma kvalifikovan, i urednik)... Ako i dalje smatraš da je sve ovo tek 'puko' piskaranje, onda bismo mogli već ovde da stavimo tačku (.), zašto da 'priča(kaaa)mo' džabe, isprazno, površno, beskorisno. No, ne ljutim se ja, imam baš dosta razumevanja i strpljenja, i poštovanja prema svakome ko mi se obrati - kao ti sada.

Iako sam u životu pretrčao više kilometara, više nego mnogi što su izgovorili reči, uvek mi je pisanje (ne, 'piskaranje') bilo najlakše, najtečnije, najlepše... I odnos prema novinarstvu - pisanoj i izgovorenoj reči..., valjda smo sada konačno došli do toga, da sam prilično kompetentan da iskažem primedbu&kritiku SPORTSKIM KOMENTATORIMA. Da dodam samo, ne činim ja to samo na ovom Forumu, ali budući da sam dovoljno ostvaren u svojoj profesiji (bila je raznovrsna), koja je sasvim nešto drugo (a, ovo je tokom svih tih godina bio samo moj 'hobi'); nisam se pojavio na Forumu radi sopstvene 'slave', već da ukažem da je SRPSKI jezik pod sve većom DESTRUKCIJOM, a sportski komentatori su među onim delom novinara (!?) koji u tome sve više - prednjače!

Za sada, smatram, da je od mene i ovoliko (msm na postovanje na Forumu) dovoljno, mislim na činjenje, i smatram da svaka reč&rečenica ovde usmerena KOMENTATORIMA izlazi iz moje kuće (živim u lepoj kući, okružen porodicom koju verovatno zaslužujem)..., da, reč&rečenice, pasusi, stranice..., i evo čitave knjige o temi: "KAKVI SPORTSKI KOMENTATORI NE BI TREBALO DA BUDU". Možda uskoro na nekom od smerova novinarstva, na nekom od naših fakulteta... Eto, to vam nije 'palo' na pamet, jer razmišljate isuviše usko i površno... Kada smo već kod toga: žao mi je što na "Komentatori pod lupom" nema više (ovakvih kao što je tvoja) opaski i pitanja, ideja mi je da sve to 'objavim' pod punim 'nikovima' i avatarima. OK, malo šale, ali, što da ne...!?

Istina, današnji mediji teže da budu što "estradniji" (to smatram "feik"), pa ne čudi što i da probam negde da se ponudim&pojavim, odbili bi me i pobegli 'glavom bez obzira' (meni to i nije potrebno, bar za sada). Još malo šale, ali...

Konačno: SJAJNO. Tek ta reč u fudbalu (ako si primetio, tu se najviše i "bunim"!) jeste "feik", mogu samo da ti 'obećam' da ću uskoro pokušati malo 'plastičnije' da forumašima, i onima površnijim, pojasnim zašto tako mislim. Valjda ću uspeti.

Bilo mi je zadovoljstvo, i obradovao bi me još neki tvoj post, bar kao povratna informacija.

P. S.
    Pogledaj u "Komentatori pod lupom" stranice 3-5, datum 19-22.3.2011, postovi br.: 35, 40, 49, 50, 56, 57, 58, 60... i neke između... jer vidim po tvom lepom 'avataru' sferu tvojeg interesovanja, tad ćeš me još malo bolje upoznati. I još bolje dokučiti POENTU, i moju dobronamernost, kako-god...?! Poštovanje (se podrazumeva)!

+ Obavezno pročitaj: str. 21, 17.6.2011, postovi br.: 302, 304, 307... (i malo ispred i iza), videćeš zašto!

((neću 'ređati' smajliće, jer ionako je post "nakićen" - Sportski pozdrav!))
    Last edited by Dragooon; 29-08-12, 20:09.

Leave a comment:

• Cassius Clay
    replied
    Cekaj koja je poenta tvog pisanja? Ti samo pises a ne cinis nista da bude bolje. Ja ne znam ni ko si ti (iskreno). Postovi su ti dobri, ima dosta istine, ali tvoje piskaranje ne pomaze nikome. Izadji iz kuce, dodji na TV i pokazi nam kako se to radi.A za SJAJNO- pa to je sindrom Nebojse Viskoivca, on drugu rec nema. A ljudima se dopada, vidim..

Leave a comment:

• Dragooon
    replied
    Originally posted by Ernesto View Post
    Brate, od ovih 2500 postova koliko imas, 2/3 je vezano za rec "sjajno" (mozda jos par reci), a ostala trecina za kaladont.

Brate, Ernesto, ajd' da te "ispoštujem"... Uff, još da sam izgovorio "tebra" pa da pomisliš da sam iz "Munze". Ustvari, zaslužuješ i više od jednog odgovora (tako će i biti!), samo opušteno; ponajpre zbog poštovanja prema tvom 'avataru'. Sada ću pomenuti samo: KALADONT. Ajmo, polako!

Za "površne", Kaladont je samo potcenjena igra dokonih. Ali, bilo bi veoma korisno da svi sportski komentatori češće navrate do Kaladonta (makar inkognito), da malo: poboljšaju svoju oskudnu rečitost, podsete na raznovrsnost bogatog maternjeg jezika, 'otkriju' nove ili zaboravljene reči i izraze, probude užeglu maštovitost, provere svoju jezičku oštroumnost, vide i odmere koliko su jezički ispod nivoa komentatorskog posla kojim se bave... A, jedino na Kaladontu nema: "Bravo, Care!", "Pravi si kralj!", "Viško, majstor!"...

Tačno, "boravio" sam neko vreme poviše na Kaladontu (znam ja zašto, ne brini!) i bilo je zanimljivo nadjezičavanje, igra reči i asocijacija, 'skrivenih' poruka, suptilnog navođenja svakog na svoje teme forumaške, još kada oni promoćurniji "uvedu" u igru i smajliće...

Ali, za "površne", samo je "kul" ono u njihovom sopstvenom skučenom vidokrugu, dok je sve ostalo "feik".
    Ako misliš da neki komentatori nisu "zavirivali" (šta li to Dragooon radi na Kaladontu), varaš se - jesu! Provereno!

Eto, ispade k'o mali esej o Kaladontu. Neka. Ne hajem toliko za "površnima", ali provoditi jedini dati život toliko površno, šteta je!
    Komentatorski posao je veoma inspirativan, izazovan, prepun nijansi koje treba prepoznati... Površnost nije dovoljna, nije ni prosečna, nije ni prihvatljiva za komentatorski posao. (Smišljam sledeći odgovor! Koga zanima, zanima?!)

Leave a comment:

• Ernesto
    replied
    Brate, od ovih 2500 postova koliko imas, 2/3 je vezano za rec "sjajno" (mozda jos par reci), a ostala trecina za kaladont. Zamenis redosled reci u recenici (i smajlija ) i to je u principu to... dakle, 1600 istih postova. Na stranu to sto te oni ne citaju, moram da priznam da ti se zaista divim. Kako da se ne divim coveku koji napise 1600 istih postova i provede sat i po ispred televizora brojeci koliko neko puta kaze rec "sjajno". Godinu i po dana pises jednu te istu stvar, a niko te zivi sa SK-a ne cita. Kako nisi do sada batalio? U prirodi coveka je da kad vidi da ne ide, digne ruke i predje na neku drugu stvar...
    Last edited by Ernesto; 25-08-12, 23:32.

Leave a comment:

• Dragooon
    replied
    Na SK i SK+, upravo pogledasmo dve fudbalske utakmice (španske), (od)slušasmo dvojicu komentatora (Dragan Čiča i Denis Radonjić). I, sve bi bilo u redu da se već nakon 24h nije obistinila moja tvrdnja iz prethodnog posta, koja se odnosila na 'estradni' pristup sportu (posebno fudbalu).

Naime, nezvanični rekorder u tome koliko je jedan sportski komentator puta izgovorio reč SJAJNO, za vreme jedne fudbalske utakmice (oko 95min) ' tačno 117 puta, gospodin Denis RADONjIĆ, izgleda da je čvrsto rešio da taj "rezultat" popravi i već na početku ove nove fudbalske sezone 'dobacio' je do pedesetak puta (podsećam: oko 50 puta večeras je izgovorio reč: SJAJNO, za 95 min).

Istinski znalci sporta, posebno fudbala, na hiljade&hiljade njih, gnušaju se zbog te reči u fudbalu, smeta im, jer to je reč za modne revije, estradu, GRAND i ostale "parade"... Šta reći, čovek koji spada u one koji su često na Forumu (Dennis), sigurno je o ovome 'obavešten' ali opredelio se da udovolji onima koji na sport gledaju površno, a estrada im je daleko bliža svera interesovanja. Svaka čest 'majstore Dennise'.

A, da ne pominjem Dennise: EVO lopte, EVO šuta, EVO kornera, EVO faula, EVO prekida, EVO auta, EVO ovo, EVO ono..... zar je to nivo sportskog komentatora koji već više od nekoliko godina radi kao sportski komentator (Napomena: nekoliko znači 4-7 godina).
    Ma, šta više reći, nego upitati se: ko koga ovde nervira i ko je kome ovde 'dosadan'... I šta će nama komentatori koji godinama ne napreduju, stagniraju samo... Da se ne ponavljam, imao bih još "svašta nešto"... MUTE

Leave a comment:

• Dragooon
    replied
    Originally posted by solex View Post
    Pocela je nova sezona fudbala na SK. Sad kad krenu ovi vrli komentatori da nas "dave" podacima koje iz kog kluba u koji presao, pa iznova sto puta u toku meca, kad samo pomislim... Tortura pocinje .. Vezite se, polecemo

Tortura ili turbolencija, šta je gore, da li pomaže dobro vezivanje, no nema druge - polećemoooo!

Vraćam se na ono: Zašto da SPORTSKE KOMENTATORE pominjemo uglavnom kao "kaznu za uši"?

Zašto nas prisiljavaju da trpimo: neznanje, neukus, neduhovitost, siromašan rečnik, gušenje besmislenim statističkim podacima, nebuloznost...?

Zašto, ako već ne slušaju neke dostupne priznate inostrane kolege (komentatore), ne presluša(va)ju snimke svojih TV prenosa, u prisustvu lektora, da zajedno analiziraju pravopisne&gramatičke greške (postoje korisne metode) i na taj način otklone neprimereno?!

Zašto da držimo za vreme prenosa (prvenstveno fudbal) prst na dugmencetu daljinskog pored kojeg piše MUTE?

Kome nije u interesu da sportski komentatori profesionalno napreduju, ko im to danas onemogućuje?

Ili, jednostavno, "estradni menadžeri", recite: "Nas sport ne zanima, mi želimo da od sporta pravimo ESTRADU; zarad šačice površnih nesportskih "ljubitelja" sporta. Svima ostalima se rugamo. Mi smo DESTRUKTIVCI i ponosimo se time!" Slobodno to recite. Sportskim znalcima to je već odavno očigledno!

Jer, prestajem pomalo da verujem da su najveći krivci sami KOMENTATORI, neki bi i pokuša(va)li da budu bolji, ali 'monopolci' ("menadžeri" i "uticajnije" kolege) 'prete' im, na primer, da će izgubiti posao i ostati bez honorara, ako za vreme fudbalske utakmice ne kažu bar 50 puta: SJAJNO i slično. Destrukcija jezika na delu! Estrada!

Leave a comment:

• solex
    replied
    Pocela je nova sezona fudbala na SK. Sad kad krenu ovi vrli komentatori da nas "dave" podacima koje iz kog kluba u koji presao, pa iznova sto puta u toku meca, kad samo pomislim... Tortura pocinje .. Vezite se, polecemo

Leave a comment:

• shpageti
    replied
    Plavshicu,CG momci za strah ne znaju ! ;)

Ajmo RAONA majstore )))))))

Leave a comment:

• shpageti
    replied
    Kad bi mogao komentator koji trenutno komentarishe na SK+ ne OHOHOKCE kad su bitni poeni u mechu bilo bi dobro,iritira da boli !

P.S. Nije u pitanju Alexandar Dzankic,da ne bi bilo zabune,on je lik koji lagano ulazi u legendu,u pitanju je neki mladji kome ne znam ime,lomi se mech a lik bez obzira-ohohohoo...
    Last edited by shpageti; 17-08-12, 09:04.

Leave a comment:

• Dragooon
    replied
    Priredio Dragooon, jer je korisno!

Iz kolumne (autor Slobodan Stupar, Mondo): Olimpijske TV igre - na MUTE
    Tema: Kvalitet komentara TV prenosa na OI London'12

"Mnogi od onih koje ne samo što nazivaju sportskim komentatorima, već i zaistinski rade u ovdašnjim TV, a ima ih mnogo, postali su kazna za uši! Prisiljavaju nas ili da trpimo neznanje, netalentovanost, neukus, siromašan rečnik, neduhovitost, gušenje besmislenim statističkim podacima, ... ili da u nedostatku alternativnih rešenja (prenosa nekih drugih televizija), prosto na daljinskom pritisnemo ono dugme pored kojeg piše MUTE."
    "Poslednjih godina, sve više i preko kablovskih mreža pratimo specijalizovane inostrane sportske programe, a i ovde su otvoreni novi sportski kanali. Time se izuzetno uvećao i broj ljudi koji se bave onim što kolokvijalno možemo da zovemo reporterisanje. Od silnog broja takvih tek poneki su u radnom odnosu, a ostali honorarci - redovno ili na parče, i od slučaja do slučaja.
    Pouzdano znam da sa njima niko nikada nije radio da bi im pomogao da budu bolji u profesiji kojom se bave. Nisam čuo da su oni sami zainteresovani za sticanje novih znanja, pa čak i da retko kad odgledaju i odslušaju neke priznato kvalitetne inostrane kolege u sportovima koje i oni "pokrivaju". Isto tako znam, nažalost, da se naši sportski komentatori čak međusobno hvale postignutim dometima. Da su vrlo zadovoljni sami sobom. Da se neki čak smatraju nedostižnim."
    "...a u osnovi u njima ima štofa za reportera odnosno komentatora, ali mu je kao lebac potrban stručni nadzor, odnosno prava novinarska kolegijalna pomoć ... Za te mlade mnomke sigurno ima nade, i ako je ne iskoriste biće velika šteta ... Što pre napuste taj posao to bolje za sve, naročito njih same."

P. S.
    Izdvojeni citati, primereni&korisni za sportske znalce na ovom forumu!
    Last edited by Dragooon; 04-08-12, 09:27.

Leave a comment:

• anna2
    replied
    Komentator koji vodi prenos Rodika i Mulera je neverovatno naporan sa svojim navijanjem i burnim reakcijama kada teniser napravi grešku. Pola meča gledam bez tona.
    Mislim da je to isti komentator koji je u spec. emisijama o Vimbldonu za tenisere kaže dečko ili momak i koji je za Congu rekao: "dobar je momak siguran sam, jeste da mi nije bio na rođendanu ali izgleda da je dobar momak"
    Skrenite mu pažnju stvarno je nepodnošljivo gledati tenis uz ovakve komentatore!!!!!!!!

Leave a comment:

• Dragooon
    replied
    "Otrgnuto" za miloolju, kada/ako na ovu stranicu 'naleti':

Dragooone, uz svo poštovanje za to što radš, bez obzira što često mislim i da preterješ, bucabuca ne govori o onoj problematici kojoj si ti naklonjen. Da li si pročitao uopšte ili ti je bila dovoljna kritika upućena kometatorima SK?
    A kada si pomenuo Pralicu, zar ti ne smeta ono njegovo sada već veoma napadno uzimanje vazduha, a da često nakon toga ništa ne kaže? Eto, tu sitnicu primetih odavno, što je velika komentatorska mana. Kada si već to potegao.

miloolja,
    odgovaram ti u mojoj avliji, da tamo ne 'ši(r/lj)im temu'. Ne bih ni ovde da je širim, nego milo mi da tebi postujem. Posebna si forumašica, meni draga, poštujem te. Pročitao sam, naravno, detaljno bucabucin uvodni post. Napisah kako napisah, ja uvek znam dobro zašto tako pišem (nekad bi trebalo i bolje, ali!). No, u pravu si, iz tvog ugla posmatrano. Opušteno, rekoh tamo i da ne marim, šta će neko da kaže...

A, Pralica: "uzimanje vazduha na suvo", primetio sam, ali pošto sam dobro informisan, Bane ima povremeno izvesnih malih problema sa sinusima (šteta!), a to za komentatorski posao, vidiš, može da smeta (da, mana). Međutim, to je zaista sitnica u odnosu na sve ostale njegove kvalitete i zato namerno neću tu "sitnicu" da primećujem! Bane je poseban momak, znalac tenisa, pismen, a vreme će to verovatno i više pokazati. Bane uči, napreduje korak po korak, 'radi na sebi', potencijal je...

Zaključio sam odavno da s forumaši(ca)ma, posebno s nekEm (ne mislim na tebe) ne vredi polemisati o drugim komentatorima, posebno ne o ;) "najboljem" (a njegove greške su velike, primetne, iritantne...), beznadežno je! Što'no jedna forumašica reče: "...i - tačka!". A ja, rekoh, samo: "Estrada" (pre svega kada je o fudbalu reč).

Leave a comment:

• Dragooon
    replied

Ovih dana, nakon EP'12 , u različitim pisanim&elektronskim medijima, 'lavina' kritika na račun (svih) sportskih komentatora RTS, za veoma loše prenose fudbalskih utakmica. Nije mi drago zbog toga! Ali, o čemu ja postujem na ovom forumu već više od godinu dana! Ljubitelji sporta, posebno fudbala, posebno kompetentni deo sportskog spektatorijuma, smatraju da loš rad komentatora predstavlja "kaznu za uši" i pribegavaju ili inostranim TV programima ili koriste dugmence "mute".
    Pitanje: Kome su onda potrebni tako loši i neznalački sportski komentatori, osim što od sporta pokušavaju da prave estradu!? Pa, 'pažljivo' biraju reči, takmiče se u nesuvislosti, nameću sportu neprimerenu dikciju&intonaciju, fond reči svode na baletski, unose previše ličnog u sportski događaj, nameću ono što je samo njima zanimljivo, smeju se sami sebi, bez ikakvog osećaja za realnost zbivanja na terenu, opisuju ono što gledaoci već vide, ne znaju dobro pravila sportske grane, veličaju pojedince i akcije koje se samo njima dopadaju, neodmereni, smetaju, ometaju, odvlače pažnju na razne gluposti...
    Nema izuzetaka, 'prepisuju' jedni druge, u negativnom; a ne umeju da budu "normalni"... Sve više su štetni i nepoželjni s takvim načinom&stilom rada! Uljuljkani u svojoj prosečnosti, podržavani od površnih! Zaista neverovatna katastrofalna selekcija komentatora! Da li su samo oni krivi?! Ili, i oni koji ih angažuju i podržavaju u okviru TV kuća za koje rade! Žao mi je! Žalosno je!!!
    Last edited by Dragooon; 04-07-12, 00:04.

Leave a comment:

• Dragooon
    replied
    [QUOTE=miloolja;796772]Slušaj Dragooon,
    mislim da tvoja borba sa vetrenjačama definitivno nema nikakvog smisla, a evo i zašto, ukoliko ti je slučajno ovo promaklo...

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=618049[QUOTE]

Oljice draga,
    nije mi promaklo, nije, ali da je tužno, tužno je! Vođen linkovima sve zanimljivijeg tvitera, vrlo dobro sam i višeslojno informisan, skoro sve sam pročitao. A, da vidiš tek komentare, mišljenja, opaske, žaoke..., ljudi koje 'pratim' na tviteru. (Na TVITERU sada uglavnom 'provodim vreme', zanimljivije mi je! I korisnije!)

E, da, setio sam te se za vreme utakmice Italija-Hrvatska, dok je mleo-mleo-mleo(...) naš "omiljeni" nesuvisli komentator s gej-dikcijom - Vl. M... Dakle, kraj sveta, m'slm! Nebuloze nemerljive blesimetrom!

A ovo s pravopisom, nagoveštavalo je mnogo toga. Steže se obruč: država, sankcije, pokrajine, regioni..., bombardovanje, školstvo, kultura, porodica, JEZIK... Zamisli, dokle doseže... Neka je svima na čast - i nekim komentatorima, naravno! Gora je još samo - estrada!!!

No, da ne budem preozbiljan! Bar ne ovde, na Forumu! Dragooon je upozoravao, dobronamerno; ukazivao, opominjao, čupao... ali, previše nedovoljno dobrih a još više dovoljno loših!
    Valjda će doći bolja vremena, i valjda ćemo se nekako (spo)razume(va)ti "fronclama od jezika"! I šta - onda?! Ćao!!!
    Last edited by Dragooon; 27-08-12, 21:51.

Leave a comment:

• miloolja
    replied
    Slušaj Dragooon,
    mislim da tvoja borba sa vetrenjačama definitivno nema nikakvog smisla, a evo i zašto, ukoliko ti je slučajno ovo promaklo...

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=618049

Nešto smo malo prokomentarisali u Chatu, ali nikakav normalan komentar čovek ne može dati na ovo, osim one čuvene iz Radovana III:http://www.youtube.com/watch?v=t4Vj47e022U

Leave a comment:

Working...
X