Originally posted by Adam The Llama
View Post
Busby je prvi od kad se igra fudbal igrao sa tinejdžerima i osvajao titule, kada je bila ludost da ti igra neko ko ima manje od 26,27, njemu su tim nosili tinejdžeri.
Ferguson nikad ne bi bio Ferguson bez legacy-a Busby-a, Busby je REFERENTNA TAČKA za sve stvari u engleskom fudbalu. Pre njega nije bilo takve referentne tačke.
On je prvi bio engleski prvak Evrope, 10 godina nakon sto mu je poginula najtalentovanija generacija igrača, do dana danasnjeg u istoriji engleskog fudbala. On je bio prvi koji je to uradio sa lokalnim klincima.
Stvorio je tle da se pojave 2 najbitnije igračke figure u istoriji ostrvoskog fudbala. George Best i Sir Bobby Charlton.
Najveci rockstar kojeg je ikad imao fudbal i najveci gospodin kojeg je ikad imao fudbal.
Tako da ono, SAF je velicina, ali SAF nije Matt Busby, i to ce prvi sam SAF da ti kaze. Kakav Shankly, kakav SAF.
Mnogi fudbaleri i dan danas pricaju da je Pele obelezio SP 1958. zato sto je Duncan Edwards poginuo.
Sekularac je izjavio da je mislio da zna da igra fudbal dobro dok se nije susreo na terenu sa Duncan Edwardsom.
Busby je stvorio koncept, legacy da se guraju mladi igrači, revolucija u fudbalu. Koja bi se desila, ali koliko kasnije, 15,20,30 godina....
Dennis Law, Best, Sir Bobby Charlton.... i na nazalost smrt Duncana i ostatka ekipe.
Ako je George Best Marlon Brando fudbala, Bobby Charlton James Stewart, onda je Duncan Edwards River Phoenix ili James Dean. Prica koja nije do kraja ispricana zbog tragicne smrti a samo moze da se sluti sta bi bilo. U vreme kad za reprezentaciju ne zaigraš pre 25,26, on sa 19 bude lider i reprezentacije i sampionskog Uniteda.
Btw. ne mrzim Liverpool, i nema potrebe da glumim korektnost. Liverpool je za mene posle Uniteda najveći klub na Svetu. Real Madrid i Barselona su 2 logisticki isforsirana zla koja bi trebalo svako da mrzi, pogotovo Real Madrid. To su klubovi koji nista ne bi ucinili da nije bilo guranja i podrske drzave, diktatora, bogate pokrajine itd itd.
U paralelnom univerzumu bih mogao samo za Liverpool da navijam, verovatno nijedan drugi klub. Iako na neki nacin postujem cak i Chelsea, jer imaju toughness vec 20 godina.
Kod Liverpool-a mi samo smeta pretenciozna patetika tog YNWA čuda. I to kurčenje Liverpulovih navijača sa time, i ne sprdaju ih u Engleskoj svi za dzabe "Minut YNWA, 89 minuta tišine, minut YNWA".
Gadan mi je taj okultizam Liverpulovaca. Ne znam navijace nijednog drugog kluba koji imaju toliku potrebu da se ističu. Ajde što se skupljaju po barovima i po Srbiji, nego uniformisano moraju da nose maltene i brojanice sa simbolom Liverpoola.
Užasava me to. Osim na fudbalu, ne znam da l sam ikad obuko dres Manchester Uniteda. A i njega nosim jer je kvalitetan i prijatan. A nije mi ni prva opcija, imam Milanov koji je savršeno prijatan i savršen dres, on mi je prva opcija.
Comment