Announcement

Collapse
No announcement yet.

Predsezona i testovi 2017

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Vanja zasto mislis da je Mercedes ispred? Jel' zbog broja odvezenih krugova? Cini mi se da je Ferari bio nesto brzi, a da su oba bolida pouzdana i da nisu imali znacajnijih problema ni jedni ni drugi. Mislim meni kao nekome ko navija za Hamiltona od 2007 to prija da cujem od nekog ko se toliko do detalja razume kao ti, samo bih voleo da mi pojasnis, da i ja jos nesto naucim. Ne sumnjam u tvoju procenu, ti to sve poznajes, pa ako bi mogao i nama koji volimo ovaj sport, a ne ulazimo toliko u statistiku predsezone i podesavanja bolida da nam objasnis. Hvala unapred.

    Jos malo i pocinje konacno.

    Comment


    • Mislim pre svega zbog prethodne 3 sezone. Mečka ima problema, duži je bolid zbog aerodinamike i izgleda da ima određenih problema sa podupravljanjem. Sumnjam da je to nešto što ne mogu da ispeglaju (i deluje da već jesu u nekoj meri), ali očekujem da će im to peglanje suziti okvir dobrih podešavanja na trkama. Ipak, motor je jako pouzdan (mada mislim da ni jednog momenta nisu bili na 100%) i jedini su koji nisu uzrokovali ni jednu crvenu zastavu (Ferrari 3 puta npr, iako jednom namerno u suštini). Sam Hamilton je juče pomalo nespretno rekao da misli da crveni kriju pravi tempo i da očekuje da su blizu njih, možda čak i da su brži. Obzirom da Mečka nije bila brža na testovima, jasno je da ni oni nisu išli do kraja... Videćemo kakvo je pravo stanje među njima tek u Q2 u Australiji verovatno...

      Comment


      • Ovu analizu pišem iz glave, ne bih se previše udubljivao jer sa par godina iskustva praćenja testova shvatio sam da nema previše poente (i ne, ne vredi da drugi to govore kad tek kreneš, hoće čovek da dokaže da može da skonta što drugi ne mogu, pa to ti je... ). Ipak, uvek se primete neki veći trendovi i može se skoro jasno podvući granica između delova grida - prednji, srednji i zadnji deo... Za one koji ne bi da čitaju i ovo malo, mislim da je poredak sledeći:

        Mercedes/Ferrari - vrlo blizu, može otiči na obe strane, verovatno je Mečka ipak malo ispred, svakako manja razlika nego ranije
        Red Bull - jasno su iza vodećih, ali i jasno ispred ostalih, nadoknadiće puno u prvih 6-7 trka; +0.5s
        Williams - uprkos manjku krugova u prvoj nedelji, druga nedelja je pokazala da su u dobroj formi; +0.8-1s
        Haas/Renault - deluju solidno, Haas konstantniji, Renault ima veći potencijal; +1.3-1.5s
        Force India/Toro Rosso - oba tima sa određenim problemima, sva četri tima su sredina grida i mogu stići Williams; +1.6-1.8s
        Sauber/McLaren - nažalost ovi timovi deluju da su u povelikom zaostatku, Sauber neuporedivo pouzdaniji ali i neuporedivo manji potencijal; preko 2.5s zaostatak trenutno

        Mercedes
        Mečka je šampionski tim, to su ponovo pokazali. Bilo kakve nade da će ih nova pravila jako poremetiti, ili makar dovoljno da se već na testovima vidi da nisu najbrži, raspršene su bukvalno u prva 2-3 sata prvog dana testa. Rezultati na kraju dana su zacementirali to. Kao i prošle godine, nisu jurili vremena (prirodno su brzi) već broj krugova i tražili potencijalne probleme. Najveći je bio problem oko elektronike zbog koje Hamilton nije izašao na stazu četvrtog dana pre podne, a čak i tog dana su bili daleko od najmanjeg broja odvezenih krugova od svih timova. Po snimcima i utiscima novinara i stručnjaka sa staze, reklo bi se da nisu koristili pun potencijal pogonske jedinice, te je utisak da mogu još dosta da pokažu. Simulacije trke u toku prve nedelje bile su vrlo impresivne.

        Ferrari
        Kao Tifosi, došao sam u fazu da od crvenih ne očekujem ništa. Prvi put od 2008. dobio sam više nego što sam očekivao. Dosta više... SF70H je, po mom mišljenju, najinovativniji bolid na gridu i to ne samo zbog jako zanimljivih bočnih uvodnika. Postoje određene zanimljive stvari u vezi poda bolida i agregata, ali ne bih sad o tome. Po kompleksnosti bolid ne zaostaje za Mercedesom, posle malo detaljnijeg zagledanja rekao bih suprotno. Kompleksno ne znači nužno i dobro, ali nikad nije loš znak. Inovativnost je mnogo bitnija... Na testovima su ubedljivo bili najbrži i ne zaostaju mnogo za Mečkom po broju krugova. U prvoj nedelji nikakvih tehničkih problema nisu imali (pred kraj dugog ili trećeg dana namerno su ispraznili rezervoar do kraja kako bi skupili podatke za strategije tokom trka). Kimi je imao određenih problema sa elektronikom, blokirali su zadnji točkovi 2 puta druge nedelje i u sredu je nažalost oštetio bolid. Simulacije trke u toku druge nedelje su bile možda i najimpresivnije, ali to i dalje ne znači ništa. Ohrabruje i prijatno je iznenađenje došlo iz Maranella, kako navijače crvenih tako i one koji žele borbu bar dva tima za pobede, ali i dalje ne znači ništa.

        Red Bull
        Od ovog tima se očekivao bum. Ogroman, jak, eksplozija koja će odjekivati dugo. Ništa od toga... RB13 koji je predstavljen ostao je gotovo identičan do kraja testa i pokazuje temeljan i metodičan pristup koji Newey ima. Bolid ima nekoliko jako lepih karakteristika koje se ne ističu previše, ali jasno pokazuju koja je filozofija i da manje može biti više, npr. nos koji je u suštini otvoren iako pravila gotovo potpuno to onemogućavaju. Treba očekivati postepenu komplikaciju tokom sezone, ali već sad bolid se u suštini dobro ponaša. Ipak, ono što donekle može da brine tim je poprilično mali broj krugova (mnogo manje i od crvenih i od srebrnih) i neretki problemi koje su imali sa pogonom i elektronikom. Menjali su agregat dva puta, imali su probleme sa turbinom i još po nešto. Sve su to stvari koje gotovo uvek budu sa Red Bullom (agresivan dizajn sa filozofijom - na testovima se prelazi granica taman toliko da može da se sredi sve do prve trke). Posledica toga je manjak krugova i manjak podataka. Nadoknadi se sve to, ali tim ulazi u sezonu sa vidnim zaostatkom.

        Williams
        Legendarni tim je puno nadoknadio u drugoj nedelji, mladi Stroll je takođe pokazao mnogo više i brzo je napredovao. Bolid nije revolucionaran, vrlo je jednostavan i ima prostora za napredak. Da li ima i dovoljno stručnosti za borbu protiv najboljih? Sumnjam, ali trenutno su ispred ostalih timova iz sredine grida. Kako će se mladi Stroll pokazati pored Masse je verovatno najbitnija stvar u vezi ovog tima u ovoj sezoni.

        Haas
        Mislim da je Haas blago ispred FI i Renaulta trenutno, dosta su pouzdaniji i šanse su da će srediti probleme sa kočnicama pre početka sezone. Beže od Bremba ko đavo od krsta... Bolid je solidan, nije među običnijima, vozači su solidni i dokazani. Agregat je skoro na nivou FI i partnerstvo sa crvenima svakako ne škodi. Za razliku od prošle sezone, očekujem da krenu dobro i da napreduju tokom godine.

        Renault
        Zanimljiv bolid, napredak se vidi, kao i obilje potencijala. Pogon je problem i dalje, gremlini su tu i nisu otišli sasvim do kraja testa. Vozačka postava je solidna i očekujem da budu četvrti tim do kraja sezone. Imaju dugoročni plan, ovo je prvi pravi korak... Vrlo kratak pregled jer su zaista bili neupadljivi, ali opet tu negde... Potencijal je njihova najveća prednost.

        Force India
        Nakon tako uspešne 2016. bilo je teško verovati da FI može da ode korak unapred. Neće otići korak napred i imaće problema da ponove taj uspeh. To je realno ovih timova, ali je i lepota kad se desi sezona poput 2016. Imaju neke nove sponzore (i postoji mogućnost novog velikog sponzora, ali za sad je sve rekla-kazala), imaće novac za prošlu sezonu, ali ono što nisu imali za 2017. su vreme i veći broj ljudi. Projekat 2016 je radio cele sezone, tako da ne iznenađuje što su imali problema sa izduvom na testovima i što su baš preterali sa veličinom hladnjaka. 80% jednog hladnjaka su pokrivali prve nedelje, tako da će "najdeblji" bolid smršati do trke u Barseloni.

        Toro Rosso
        Nove boje za ovaj sjajan tim i puno jako lepih detalja na bolidu. Filozofija neverovatno bliska Mercedesovoj, dakle nije loša najverovatnije. Pouzdanost agregata je najveći problem za tim, kao i za sva tri Renault tima u suštini. Cilj im je da do kraja sezone dođu na čelo sredine grida, tj. na četvrto mesto. Ne vidim da će se to desiti, peto mesto u najboljem slučaju. U svakom slučaju sredina grida deluje jako zbijeno za sad, videćemo koliko će pouzdanost igrati ulogu.

        Sauber
        Švajcarski tim sa specifičnim bojama slavi 25 godina u F1. Velika stvar i veliki uspeh! Sauber je prešao puno kilometara i nisu imali previše problema tokom testova. Oba vozača su u dobrom stanju, iako se Pascal još oporavlja. Zamena iz Ferrarijevog programa mladih vozača je dobro odradila posao u prvoj nedelji. Bolid nažalost nema preveliki potencijal, finansije su problem koji neće otići. Šansa su im prve trke, gde će pouzdanost igrati veliku ulogu. Ne vidim kako će sezonu završiti bilo gde osim na 10. mestu u konkurenciji timova.

        McLaren
        Potpuno je neverovatno, ali McLaren je trenutno vrlo jasno na samom začelju, sad kad nema ni Manora ni Caterhama. Honda se ponovo preračunala i došla nespremno na testove kao i u prvoj sezoni. Puno priče i bukvalno nula rezultata. Napetost je velika u timu, Honda nije isključivi krivac, ali jeste najveći. Bolid kao takav ima filozofiju blisku Red Bullu, dosta jednostavne linije i dosta specifičnih i elegantnih rešenja. Gle čuda, omiljeni Newey-ev saradnik je već 2 godine vodeći aerodinamičar, Peter Prodormu. Ali ta Honda... Nebrojano puta su imali probleme, previše puta menjali agregat, problemi sa ovim, sa onim, sa elektronikom, sa karterom... Tim svakako nije mogao da se dobro pripremi za prvu trku, ko zna koliko su puta menjali program testiranja. Nadam se da će Honda napraviti dovoljno poboljšanja da makar jedan McLaren završi prvu trku. Sumnjam da će ostati na začelju do kraja sezone, ali ne vidim da će se pomeriti sa začelja u prvim trkama...

        Comment


        • Nije ni Ferari jurio vreme, evo sad sam čuo informaciju da je Vetel prekjuče kada je postavljao svoj najbrži krug skinuo nogu sa gasa u ciljnom pravcu.....
          Jedina mala mrlja kod Ferarija je Kimijev problem juče u simulaciji trke, naime stao je u 46. krugu 20-ak krugova pre planiranog, ali ne znam kakav je kvar imao.
          ¡Si Señor!

          Comment


          • Napisao sam to prekjuče, vreme koje je Kimi postavio odgovara Sebovom najboljem kombinovanom vremenu na super mekim pneumaticima. I Ferari podupravlja, ali rekao bih manje nego Mečka. Plus, Seb voli da bolid podupravlja (obično vozači više vole da preupravlja, ako već nije idealan balans)... Problem juče u simulaciji trke je oko elektronike (povraćaj energije, blokirali su pogonski točkovi), išli su nazad na stazu pola sata nakon što su im vratili bolid u garažu. Izgleda da je bilo isto i u sredu, ali u sred najbrže krivine i naravno bolid je završio u zidu...

            Comment


            • Koga zanima, na sledećim linkovima možete pročitati moje LinkedIn članke u vezi SF70H i drugih bolida u zoni bokova:

              https://www.linkedin.com/pulse/ferra...hasanovi%C4%87

              https://www.linkedin.com/pulse/ferra...hasanovi%C4%87

              U temi Kolumna okačiću tekst sa slikama.

              Comment


              • Upoređivanje broja krugova 2016 i 2017:

                Mercedes 1294-1096; 198 manje
                Ferrari 891-955; 64 više
                Red Bull 817-684; 133 manje
                Williams 856-799; 57 manje
                Renault 776-597; 179 manje
                Haas 474-715; 241 više
                Force India 779-785; 6 više
                Toro Rosso 1049-584; 465 manje(hoćete Reno, jel? )
                McLaren 710-425; 285 manje
                Sauber 838-788; 50 manje

                Jedino Ferrari i Haas imaju više krugova, svi ostali manje. Mislim da je Mercedes prošle godine preterao, sve preko 1000 krugova je sasvim dovoljno, tako da ovih 200 krugova manjka ne pokazuju ništa iskreno. Red Bull sigurno nije hteo ovoliko manje krugova, a tek Toro Rosso. Renault pogon definitivno nije bio na visini zadatka na testovima, videćemo u Australiji. Šta tek reći za McLaren...

                Kako vam se čine novi bolidi, po pitanju izgleda i po pitanju performansi?

                Comment


                • Cini mi se da je redosled ovakav:

                  Ferari, Mercedes, Red Bul

                  Vilijams, FI, Renault, Toro Roso, Has

                  Zauber, Mclaren
                  Titule i pobede ne znače mnogo, jer je to do razine bolida koje imate u karijeri Sergio Perez

                  Comment


                  • Videćemo koliko se stvarno Ferari primakao... Ako stvarno to ovako bude izgledalo onda ćemo verovatno gledati borbu Hamilton vs Vettel, ali ja nikako ne bih isključio RB.

                    Comment


                    • RB ne treba iskljuciti od njih se ocekuje najvise, prema izjavama koje su davali.
                      Titule i pobede ne znače mnogo, jer je to do razine bolida koje imate u karijeri Sergio Perez

                      Comment


                      • RB ce uhvatiti prikljucak negde oko 5-6 trke, nesto slican kao prosle sezone.
                        Dreams are coming true.


                        Marcello Lippi: „Usporeni snimci akcija nisu realan fudbal. Svi mi želimo da vidimo Moniku Beluči golu, ali ne želimo da je gledamo kroz rendgen“.

                        Comment


                        • Moraju hvatati priključak mnogo ranije , ako ne žele da im propadne i ova sezona. Nemojte se zavaravati testiranjem, najbitnije su kvalifikacije i trke.

                          Comment


                          • Mislim da RB nema šansi da ozbiljnije napadne titulu ni ove godine, Reno je radio na motoru, ali još nisu ispeglali sve probleme. RB13 deluje kao solidan bolid koji će sigurno biti sve bolji (RB je pokazao da je tim koji tokom sezone najviše napreduje toliko puta do sad), ali pouzdanost pogona će biti problem na početku. Performanse još trebaju da se vide. Imali su problema svi Reno timovi tokom testova, a navodno agregati ni tako nisu bili ni blizu 100% zbog pouzdanosti...

                            Comment


                            • Pa to sve stoji , ali imaju dobar tandem u bolidima. Pa očekujem da će probati da izvuku što više pogotovo na trkama.

                              Comment


                              • Moraš prvo da završiš trku da bi vozači mogli da naprave razliku...

                                Comment

                                Working...
                                X