Originally posted by Seoski Terminator
View Post
Skandinavske zemlje naravno da nece propasti jer je njihova socijalna zastita pokrivena realnim prihodima, ne ulazu oni u socijalnu zastitu ono sto nemaju. Naravno da skole i nastavna sredstva nisu besplatni jer zgrade neko mora da napravi, ljudi koji tamo rade moraju da budu placeni, sve sto se u skolu unese mora da se napravi ili kupi a to sve kosta. Taj hrvatski novinar koji je napisao da je skolstvo besplatno je zapravo isti onaj koji to skolstvo placa kroz poreze. Medjutim, sustina nije uopste u tome, ono sto je bitno je kakav proizvod dobijas za to sto platis, a u Skandinaviji je taj proizvod, bar kad je javno obrazovanje u pitanju, na granici savrsenstva u odnosu na bilo sta sto smo videli u istoriji obrazovanja. I tu itekako postoji onaj sistem povratne sprege koji je toliko drag libertarijancima, stanovnici Svedske ili Norveske su vrlo zainteresovani da ucestvuju u raspodeli drustvenog bogatstva iz sebicnih razloga, prosto zbog toga sto dobijaju vrhunski proizvod za svoja ulaganja. Skandinavija dokazuje da profit nije apsolutni motivator ljudskog ponasanja i da novac nije jedini razlog naseg postojanja i ambicije. Zato ga (novca) valjda i toliko imaju. Pre ce svi drugi propasti nego sto ce oni propasti.
A zasto ce poslednji propasti ako dodje do toga opisacu ti jednim primerom. Pre desetak godina kad je cena nafte znacajno i naglo skocila na svetskom trzistu u Norveskoj, koja ima velike kolicine nafte, je doslo do ogromnih viskova jer su akcije norveskih kompanija naglo skocile i priliv je bio neocekivano visok. Nasavsi se u toj situaciji norveske vlasti su razmatrale nekoliko opcija kako da raspodele taj visak i dosle su do zakljucka da su dve opcije najpozeljnije, jedna da se za 50% linearno povecaju primanja zaposlenima u javnom sektoru (plate u javnom sektoru su nize nego u privatnom) a druga da se novac upumpa u sektor socijalnih davanja. Napravili su ogromnu anketu medju pripadnicima javnog sektora buduci da se o njihovim platama radilo i 82% anketiranih se odlucilo za drugu opciju. Drugim recima, 82% zaposlenih u javnom sektoru je odbilo da im plata bude povecana za 50% bukvalno preko noci. Kad sam pitao mog prijatelja koji je rodman (sef administracije, uz gradonacelnika najveca funkcija u lokalnoj samoupravi i najveca profesionalna) u jednoj od norveskih opstina otkud to, odgovorio mi je - meni drzava ne treba dok sam u najboljim godinama i mogu da radim i zaradim, trebace mi kad to ne budem vise mogao. U SAD, prestonici konzumerizma te pare bi na bonuse podelili CEO-i velikih kompanija uz partiju golfa a ostali bi dobili kitu rosnog cveca.
Toliko o njihovoj potencijalnoj propasti. Oni vec sada imaju razradjene scenarije za buducih 30 godina za svaki realni alternativni scenario buducnosti i sposobni su da se prilagode svakoj mogucoj situaciji, osim ako ova budaletina od Trampa ne uvede svet u globalnu katastrofu pa nas sve zajebe. To je ozbiljan, promisljen i skroman svet odgovoran i prema sebi i prema drugima jer jako dobro razume da te dve odgovornosti ne iskljucuju jedna drugu. A to, kao sto si i sam primetio, im uglavnom dolazi iz superiornog obrazovanja, koje nije superiorno zbog toga sto ima najskuplje besplatne krede i flomastere vec zbog vrednosti koje afirmise medju svojim stanovnistvom.
Comment