Ama sutra je derbi, dje zuris
Announcement
Collapse
No announcement yet.
Pričaonica
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Originally posted by maliajnstajn View PostNastavite vjerovati u socijalizam.
Samo da vas pitam kolika je stopa poreza na biznise u Norveskoj, a kolika je efektivna stopa poreza na individualce?
Medjutim, glavna poenta je da ta dihotomija izmedju kapitalizma i socijalizma koju ti iznosis kao kontekst kompetitivnih modela odavno vise ne postoji, ona je istorijski prevazidjena. Cak i u Kini gde postoji element komandne ekonomije argumenti za donosenje strateskih ekonomskih odluka su kapitalisticki a ne partijski. Norveska je kapitalisticka koliko i socijalisticka zemlja, isto kao i Svedska, Finska i u vecoj meri Danska. Stvar je samo u tome na koji nacin se visak vrednosti koji stvara kapital vraca u drustvo i sa kojim ciljem, dok u zemljama poput SAD sluzi za individualna bogacenja i stratifikaciju drustva na kaste, u Norveskoj sluzi za zastitu i kontinuirani rast opsteg zivotnog standarda. Kakvi su benefiti za drustvo koje ima takvu orijentaciju mislim da nije potrebno govoriti, svi pokazatelji pocev od, recimo, stope kriminala i korupcije pa sve do opsteg psiho-socijalnog stanja, duzine zivotnog veka i mentalnog, etickog i fizickog zdravlja radno sposobnog stanovnistva govore u prilog skandinavskom modelu. Ta prica o tome kako trziste najbolje regulise samo sebe i da tu niko ne treba nista da dira jer sloboda protoka kapitala stvara najbolje uslove za razvoj trzista je prica za malu decu. Trziste odavno vise ne regulise samo sebe i protok kapitala je itekako dirigovan tako da favorizuje mocnije igrace s vecim medijskim i politickim uticajem i vecim manipulativnim i koruptivnim kapacitetima. Drugim recima, razlika je u tome da li drzava kontrolise krupni kapital ili krupni kapital kontrolise drzavu, to je sve. Iz mog ugla, a poznajem iz zivotnog iskustva i jedno i drugo, prilicno je jasno sta mislim da je superiornije.Everyone is entitled to his own opinion, but not to his own facts. - Daniel Patrick Moynihan
Comment
-
Originally posted by Lord Gangarić View PostMoramo prvo da se zagrejemo iznutra
SpoilerТвоја победа ће бити уколико свако од нас задржи део добродушности коју си безусловно делио са свима нама кроз свако твоје писање.
До поновног сусрета, твој Швабо
mala H2H 2018/19
suicide 2019
velika H2H 2019/20
Comment
-
Upravo si Adama Smitha, Miltona Friedmana, Hajeka i Mizesa nazvao retardima, a ljudi su najveci ekonomski mislioci ikada.
Reci recenicu, trziste se ne regulise samo od sebe je ignorisanje zakona ekonomije.
Krupni kapital ne treba da kontrolise drzavu, jer drzava ne treba da ima toliku moc da je se moze kontrolisati.
Reci da su porezi nebitni je isto tako izjava glupa da ne moze gluplja biti.
Zasto se onda ne oporezuje cijelo drustvo sa 100% i nek drzava raspodjeli to?
Jos jedna stvar, objasni mi zasto ekonomski rast tih drzava stagnira vec 10 godina, a Cile od '70 tih ima razvoj ekonomije u prosjeku 5% godisnje.
Objasni mi kako najluberalnija ekonomija svijeta, Hong Kong ima razvoj preko 5% zadnjih 20 godina, a nemaju niti jedan jedini prirodni resurs?
Objasni mi zasto su Skandinavske drzave imaju ogromne kolicine duga?
Zasto Norveskoj Amerika placa vojnu odbranu?
Evo predikcija, a postavio sam je prije par godina, Skandinavske drzave ce dozivjeti slicnu sudbinu kao Jugoslavija. Nece ratovati jer imaju veoma homogenu demografsku strukturu, ali ce dozivjeti ekonomske kolapse.sigpic
"IF YOU CAN MEET WITH TRIUMPH AND DISASTER
AND TREAT THOSE TWO IMPOSTORS JUST THE SAME"
Comment
-
Originally posted by Победа View PostDižu se tenzije. Princara ima da nosi mesec dana avatar od sutra, samo još nisam smislio koji
Pozdrav zrtvama totalitarnog rezima Gangaricu i RosicuLast edited by Lion; 26-08-17, 14:58.
Comment
-
Ta prica o tome kako trziste najbolje regulise samo sebe i da tu niko ne treba nista da dira jer sloboda protoka kapitala stvara najbolje uslove za razvoj trzista je prica za malu decu.
Comment
-
Originally posted by Победа View PostNobelovci u stvari pisale price za malu decu. Interesantno
SpoilerSa najvecim standardom zivota na planeti.sigpic
"IF YOU CAN MEET WITH TRIUMPH AND DISASTER
AND TREAT THOSE TWO IMPOSTORS JUST THE SAME"
Comment
Comment