Originally posted by Победа
View Post
Meni je mnoge stvari pričao i deda i pradeda ( rođen 1908 , a umro kada sam ja imala 18...)
Govorio je da je sve počelo od kralja Petra I Karađorđevića 1918...(koji je obezbedio i praunuka i njegovu decu...materijalno mislim...)
Slažem se ovo oko kulta ličnosti- ali narod je *****...čast izuzecima...
BDP je stagnirao ili imao mali rast - da , a sada?
Članovi partije su imali više povlastica od drugih , ali opet nedovoljno da za razliku od ovih danas obezbede i decu i unučiće.
Goli otok ( koji su prvo koristili Austrougari) bio je zatvor za političke protivnike...90ih i 2000ih se to rešavalo drugačije...
Moj deda je ceo život bio poljoprivrednik i sve do 1993. ( i one čuvene inflacije ) je sasvim pristojno živeo od svog rada ( sagradio 2 kuće, kupovao nove poljoprivredne mašine i td.).
Čak uspeo da ima i ušteđevinu ( u slamarici ) koju pojede inflacija...
I da, nikada nije bio član...
A onda je krenulo nizbrdo...
Sada je selo gde?
Svi beže iz sela...a onda kukaju kako ne mogu da prežive u gradu, dok ovi/mi iz grada želimo na selo, a kada odemo vikendom teško nam da pokosimo dvorište...
U ono vreme je svako znao svoje mesto...
Ne vidim da si osporio moj argument za stopu kriminala ( sem onim "kako da ne")...
Da se pitam neke stvari iz tog doba izmiksala bih sa nekim stvarima iz ovog...
E sad ima tu još prednosti tog doba pošto vidim da vam se ne dopada ono što sam već navela.
Npr. radne akcije...Zašto mi se sviđa? Navešću na konkretnom primeru...
2014e se u Obrenovcu desila poplava....Kada je krenula obnova dolazili su stranci da pomognu staračkim domaćinstvima ( a bilo ih je poprilično) dok su mladi u BG sedeli po kafićima, " blejali" po splavovima i sl...Čak neki i iz Obrenovca...
Zašto?
Zato što nije bilo vaspitanja, zato što nema reda, ni osećaja za druge...
Da se razumemo, ponoviću još jednom...
Niti je u to vreme sve bilo dobro, ali nije bilo ni sve loše...I nemojmo gledati samo crno-belo. Možda bi bilo bolje, a možda i gore da je društveno uređenje ostalo isto kao i pre 1941...
I ne bih više o ovome, a imam puno za reći no mi se ne seli u Banoviće...
Comment