Originally posted by maliajnstajn
View Post
Jeste jednakost, ali u siromaštvu. A država sem što treba da postavi pravila igre i da ih očuva, kao i bezbednost države, javni poredak, nema druge svrhe. Država samo upropasti stvari. Ja je ne gledam kao entitet za sebe, tipa SRBIJA mora napredovati? Ko je Srbija? Ljudi koji žive u njoj? Žive kako? Uglavnom jadno i bedno bez srednje klase. Ko je kriv? Država. Država postoji radi nas, a ne mi radi države.
Prepoznam zagovornika socijalizma i komunizma na kilometar, isto kao i pojedine libertarijance u Srb. I jedni i drugi nažalost nemaju hleba da jedu. Jedni traže preraspodelu, drugi se guraju u ekipu. Srbija i ostale Ex-Yu zemlje su propast i tu nema šta da se traži.
Srbija štedi po nalogu zbog platnog bilansa i vraćanja kreditnih tranši ili kako god... Ali u istoj toj Srbiji nema mesta za privatnu inicijativu. Logično, iako mi ekonomija nije jača strana, štednjom se ne stvara nikakva dobit. Otvaranjem novih preduzeća, biznisa, svakako se privreda razvija, a to sada nije moguće. Izgleda je bolje štedeti, nego lečiti i podsticati rast i razvoj. Ali dobro, opštepoznat koncept MMF-a.
Mene najviše nerviraju te globalne političke institucije koje su samo nazovi ekonomske. Politički instrumenti velikih sila. Ali svakako da ne možemo upirati prstom samo na njih.
Kako kaže Branislav Lečić u Profesionalcu ... "Prirodi je trebalo milion godina da od majmuna napravi čoveka, a komunizmu samo 50 da od čoveka ponovo napravi majmuna!"
Comment