Master sam hemije, bio nagrađen godišnjom nagradom Srpskog hemijskog društva, stipendista Dositeje 2x. Nisam mogao naći posao, na fakultetu nema dovoljno mesta. Ne želim da budem član stranke da bih dobio posao iako je žalosno gledati stručnost najmanje polovine prosvetnih radnika (pa i onih na fakultetima). U svakom slučaju nisam bio lenj, dobio sam sertifikat za engleski, postao tutor na netu gde spremam Britance, Amerikance i Australijance za hemijsku olimpijadu, njihove ispite iz najrazličitijih oblasti hemije pa i matematike i fizike (i tek sada uvideo koliko je Bolonja srozala nivo studija ne mnogim fakultetima kod nas, tj neadekvatna primena iste). Zavisi od perioda godine, može se zaraditi i preko $2000 mesečno ali svakako pod uslovom da si kvalitetan predavač, sa po 30+ časova nedeljno - što je retko i desi se 1-2 puta godišnje. Prosek je daleko manji. Kada sakupim dovoljno novca, nadam se uskoro, odoh. Jer tamo daleko više cene znanje, a ne u kojoj sam stranci i da li imam nekog i slično. Nisam mogao ni praksu da dobijem u nekoj firmi ovde, bio sam spreman da radim i kao najobičniji laborant. I nimalo ohrabrujuće je ići na razgovore za posao kada već znaš da je mesto predodređeno za nekog. A bio sam u Vršcu, mnogim laboratorijama u Beogradu, pošto ovde u Nišu je daleko teže naći bilo šta slično. Na Zapadu se ceni samoinicijativa, želja za napretkom, usavršavanjem. Ovde je potrebno da ćutim, pokorim se u poptunosti nadređenom i čekam da ode u penziju sa nadom da već nekom nije obećan položaj profesora, asistenta, stručnog saradnika. Svakako da uvek ima pozitivnih izuzetaka, negde više, negde manje, znam samo da za ovih par godina ja nisam bio te sreće. A kada je neko svestan svojih kvaliteta, koliko može i ume, svakako da će tražiti priliku tamo gde to može i da ostvari.
A ova vlast je jedna od najnekompetentnijih. Jedino im skidam kapu na ispiranju mozgova. Ono čemu je narod izložen od strane medija je
A ova vlast je jedna od najnekompetentnijih. Jedino im skidam kapu na ispiranju mozgova. Ono čemu je narod izložen od strane medija je
Comment