Announcement

Collapse
No announcement yet.

Roland Garros 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Brojke nisu magija, pa da nam uvek daju apsolutnu istinu, pogotovo kad ih se upotrebi namenski i ograniceno. Zasto se za reper uvek uzima 2011-ta godina? Sta je to nova era, BC I AD? Druge rezultate dobices ako uzmes 2008 ili 2005. I u isti kos stavljas igrace ciji je postotak veci ako uzmes konkretni ogranicen period, pritom ne ukljucujuci ceo niz drugih parametera.
    Brojke jesu da nam pomognu da analiziramo konkretnu stvar, ali su takodje savrseni alat za oblikovanje i manipulaciju.
    Velika petorka? To su markentiski trikovi da bi se tenis bolje prodao, da bi se tenzija drzala. Kakva crna petorka, trenutno.

Comment

• Originally posted by Niki View Post
      Brojke nisu magija, pa da nam uvek daju apsolutnu istinu, pogotovo kad ih se upotrebi namenski i ograniceno. Zasto se za reper uvek uzima 2011-ta godina? Sta je to nova era, BC I AD? Druge rezultate dobices ako uzmes 2008 ili 2005. I u isti kos stavljas igrace ciji je postotak veci ako uzmes konkretni ogranicen period, pritom ne ukljucujuci ceo niz drugih parametera.
      Brojke jesu da nam pomognu da analiziramo konkretnu stvar, ali su takodje savrseni alat za oblikovanje i manipulaciju.
      Velika petorka? To su markentiski trikovi da bi se tenis bolje prodao, da bi se tenzija drzala. Kakva crna petorka, trenutno.
      Niki,

Brojke sigurno nisu magija. One su daleko od magije koliko se moze biti daleko.

Moje brojke nisu imale za cilj da analiziraju ukupne igracka karijere. Tu se nedvosmisleno bore za premoc Rafa i Rodzer. Novak se mozda prikljuci a mozda i ne prikljuci.

Brojke su imale za cilj da pokazu da je u zadnje dvije godine Vavrinka manje vise clan petorke. Po mom sudu su to i pokazale.

U jednom slucaju sam uzeo 2011. a u drugom 2013. S razlogom. Slozicemo se da je 2011. Novak napravio iskorak. I pokazuje se da mu je na GS-ovima u tom periodu Vavrinka pravio jednako problema koliko i Federer ili Mari. Nadal je prvio jos i vise. A ne uzima u obzir da je Novak 3 puta pobijedio Vavrinku sa 3:2. Ako se gleda izjednacenost meceva, Stan je odmah iza Nadala po problemima koje pravi Novaku na GS-ovima.

U drugom slucaju sam uzeo zadnje dvije godine. To je period kad je Stan dostigao svoj prajm. Malo kasno ali dostigao. Mislim da sam tamo pokazao da Stan pravi probleme svima a ne samo Novaku. On ove godine ima vec pobjede nad Novakom, Rafom i Rodzerm. Sa Marijem nije igrao. Isti slucaj je bio i prosle godine. Ne moze biti slucajno. Radi se o Stanovomm kvalitetu.

U zadnje dvije godine, Stan je izgubio 10 meceva od ostalih iz petorke, dobio 10.

Pogledajmo neke poraze:

3 puta 3:2 od Novaka na GS-ovima
      1 mec lopta protiv Federera na WTF
      2 izjedncena meca sa Nadalom na hardu 2013. (To je Nadalova godina a vavrinka je tek sticao samopouzdanje.)

To je 6 od 10. Kad se tome doda respektabilan poraz od Rodzera u Uimbldonu, Stan je 17 meceva samo tri puta bio neravnopravan. Sva 3 puta sa Novakom.
      Last edited by NI; 10-06-15, 09:02.

Comment

• Nema vise velike cetvorke,postoji veliki Nole i "poluveliki" Roger i Andy.
        Nadal je trenutnom kvalitetom igrac za poziciju 7-10,za mene ce biti iznenadjenje ako u ovoj godini uspije da osvoji jos jedan turnir.GS nikad vise osvojit nece,max 1/2 mastersa na sljaci.
        Stan je vecinu sezone nekonstantan,odigra 3/4 dobra turnira u godinu,sve ostalo je prosjek

Comment

• Originally posted by DinoFC View Post
          Osvojit ce on RG sigurno, osvojio bi u nedjelju da je bio bilo ko drugi osim Wawrinke ali nije imao srece a ni lagan put do finala.
          Tako se pricalo prosle godine nakon US Opena da ga je samo Nisikori mogao pobediti, sledece godine ako eventualno izgubi na RG od Clayray-a pricace se da je samo Marej mogao da ga pobedi... i tako redom. Neki ljudi stvarno ne kapiraju da se protivnici menjaju a problem ostaje i lezi u Novaku. Protiv zreba, oluje, mraka, vetra, povracanja, 30C... se je tesko boriti ali neke svoje unutrasnje "demone" moze i mora savladati.
          Potrebno je samo da sve kockice sloze. Problem je u tome sto je vremena sve manje mada u kranjoj liniji nije kraj sveta ako ga i nikad ne osvoji.

Originally posted by miloolja View Post
          Igrao je kao cele sezone ovo postaje lakrdija...
          I meni je to najveci biser u ovim diskusijama.

Comment

• NI noto je u pravu. Uvek ce biti neki novi Vavrinka. Svake godine se pojavi neki igrac koji odigra slem zivota i takvi ce Novaku da krnje slemove konstantno.
            Federer je na primer obozavao takve likove, kako ih je on fino trpao. "Ubica geaka" sto voli da kaze moj prijatelj. Pojavi se baja, odigra turnir zivota, odigra kada se pogleda ceo turnir cak i bolje nego Federer i opet ga ovaj lagano otrese u finalu, znaci klasican "ubica geaka".
            E meni je mnogo zao sto Novak nije to, ali ima jos vremena, istina sve manje i manje ali ima, ja se nadam da ce Novak naci nacina (pre svega u glavi) da te nove Vavrinke pakuje kao sto je Rodzer nekada pakovao Bagdatise, Gonzalese, Soderlinge i slicne im ...
            sigpic

Always somewhere Miss you where I've been I'll be back to love you again

U crnim rupama možeš ludo da se zezaš. Da lebdiš iznad zemlje. Da slušaš rock ´n´ roll.Dozivaš kišu.
            Ili da mazneš neku lepu ribu. Samo je bezveze kada se probudiš….

Comment

• Originally posted by Sandugp View Post
              NI noto je u pravu. Uvek ce biti neki novi Vavrinka. Svake godine se pojavi neki igrac koji odigra slem zivota i takvi ce Novaku da krnje slemove konstantno.
              Federer je na primer obozavao takve likove, kako ih je on fino trpao. "Ubica geaka" sto voli da kaze moj prijatelj. Pojavi se baja, odigra turnir zivota, odigra kada se pogleda ceo turnir cak i bolje nego Federer i opet ga ovaj lagano otrese u finalu, znaci klasican "ubica geaka".
              E meni je mnogo zao sto Novak nije to, ali ima jos vremena, istina sve manje i manje ali ima, ja se nadam da ce Novak naci nacina (pre svega u glavi) da te nove Vavrinke pakuje kao sto je Rodzer nekada pakovao Bagdatise, Gonzalese, Soderlinge i slicne im ...
              Po mom misljenju, Noto nije u pravu.

On slucaj dize na nivo pravila. Sva ova prica ima izvoriste u greskama koje su Novak i Vajda napravili 2012. Preopteretili su se. Iza Australije su isli na jos cetiri a nisu dobili ni jedan. To je stvorilo odredjenu nesigurnost na slemovima. Ali Beker radi na tome i imaju uspjeha. Pariz je veliki korak nazad, ali ja vjerujem u njih.

Osim toga tu se stvara fama da Novak igra lose GS-ve. Odigrao je nekoliko finala ispodprosjecno, to je istina. Ali u finalu su najbolji protivnici. Napravicu analizu koja ce pokazati svu neodrzivost argumenta da je Novak los na GS-ovima.
              Last edited by NI; 10-06-15, 11:40.

Comment

• NI,
                Jedini parametar uspesne karijere su titule. Broj titula zavisi od potencijala i realizaciju tog potencijala u praksi, odnosno od kvalitet igraca. Za Wawrinku su dva GS uspesna karijera, za Djokovica bi ta brojka bila promasena karijera. To je relativna uspesnost.
                Brojke su varljiva kategorija. Recimo ti prikazujes odnos pobeda i poraza izmedju veliku cetvorku/petorku na GS ili Mastersima, ali to nema bas velike vaznosti ako se uzme osvajac titule. Djaba ako neko ima dobar odnos i ako pobedjuje protivnike u 1/4 i 1/2, a pritom ne osvaja titule. Samo titule su reper uspesnosti.
                Ti si maher za analize i statisticki prikaz postignutog, ali mislim da nekad su stvari mnogo jednostavnije nego sto zelimo shvatiti. A, svakako ne bi donosila zakljucak ko gde pripada.
                Recimo Wawrinka, jer sada je on predmet analize, jeste dobar igrac, jeste prikazao fenomenalnu igru u finalu, jeste celu sezonu sjlake odigrao na dobrom nivou, ali sta je sa titulama? Jel to recnikom brojeva iskljucak ili pravilo? Velika petorka? On je cetvrti igrac i to je prikaz trenutne forme. Sumnjam da se postaje clanom bilo sta sa 30 godina, a kamoli grupe igraca koje "vladaju" svetskim tenisom, vec poduze vreme.
                Last edited by Niki; 10-06-15, 11:13.

Comment

• Ako je postojala velika cetvorka, onda sad postoji i velika petorka.
                  A druga je stvar sto ja mislim da nikad nije postojala velika cetvorka, nego big 3 + Marej, a sad se i Stan tu prikljucio, tj. odskocio je od ostatka tour-a jer je pokazao da moze da dobija najbolje igrace na najvecim turnirima.
                  http://www.youtube.com/watch?v=RfzsyKXSs-Y

Here's the most remarkable thing to me about Federer: Seems to me that the more you know about tennis, the more amazed you are by the guy. If you know nothing at all about tennis, he's amazing. If you know a little something about tennis—maybe you have played a few times in your life—he's more amazing. If you know a little more about tennis—maybe you played in high school and once had illusions of becoming a pro—he's even MORE amazing. And if you were a great player—if you are a McEnroe or a Connors or a Jim Courier—then Federer is preposterously amazing

sigpic

Don't argue with idiots. They'll drag you down to their level and beat you...
                  with experience.

Comment

• Ako vec mora nesto, tacno, postojala je samo velika trojka. Vec neko vreme to uopste ne postoji. Ne mislim da je Wawrinka deo toga niti kao dodatak, jer on nema niti kontinuitet, niti broj titule kao Murray recimo. Koga on to redovito pobedjuje na GS?

Comment

• http://sport.blic.rs/Tenis/273821/Sv...kaze-Armenulic Kako bi volio da Djokovic ubaci i Obradovica u strucni stab da malo vise slusam sta prica,malo je Dejvis kup i jos poneka izjava.

Comment

Ako vec mora nesto, tacno, postojala je samo velika trojka. Vec neko vreme to uopste ne postoji. Ne mislim da je Wawrinka deo toga niti kao dodatak, jer on nema niti kontinuitet, niti broj titule kao Murray recimo. Koga on to redovito pobedjuje na GS?
                        A koga pa Marej pobedjuje na slemovima?
                        Ima 2 pobede nad Djokovicem, ima jednu pobedu nad Nadalom i jednom mu je Nadal predao i ima jednu pobedu nad Federerom.
                        Vavrinka ima 2 pobede nad Djokovicem, jednu nad Nadalom i jednu nad Fedom.

Ja iskreno ne vidim veliku razliku

Here's the most remarkable thing to me about Federer: Seems to me that the more you know about tennis, the more amazed you are by the guy. If you know nothing at all about tennis, he's amazing. If you know a little something about tennis—maybe you have played a few times in your life—he's more amazing. If you know a little more about tennis—maybe you played in high school and once had illusions of becoming a pro—he's even MORE amazing. And if you were a great player—if you are a McEnroe or a Connors or a Jim Courier—then Federer is preposterously amazing

sigpic

with experience.

Comment

• Originally posted by bojanaBG View Post
                          A koga pa Marej pobedjuje na slemovima?
                          Ima 2 pobede nad Djokovicem, ima jednu pobedu nad Nadalom i jednom mu je Nadal predao i ima jednu pobedu nad Federerom.
                          Vavrinka ima 2 pobede nad Djokovicem, jednu nad Nadalom i jednu nad Fedom.

Ja iskreno ne vidim veliku razliku
                          Na GS su izjednaceni.
                          Wawrinku dajem kao primer jer je on sada aktuelan i daje mu se epitet velike petorke, koji mislim da je nerealan.
                          Sveukupno Murray ima daleko uspesniju karijeru.

Comment

Na GS su izjednaceni.
                            Wawrinku dajem kao primer jer je on sada aktuelan i daje mu se epitet velike petorke, koji mislim da je nerealan.
                            Sveukupno Murray ima daleko uspesniju karijeru.
                            Marej ima uspesniju karijeru, ali ako je on bio deo velike cetvorke, onda sad moze da se prica o velikoj petorci.
                            Ali ja ponavljam, velika cetvorka je po meni najveca glupost koju su mediji progurali, postoji samo big 3 + Marej i sad se i Stan prikljucio.

sigpic

with experience.

Comment

• Originally posted by Sandugp View Post
                              NI noto je u pravu. Uvek ce biti neki novi Vavrinka. Svake godine se pojavi neki igrac koji odigra slem zivota i takvi ce Novaku da krnje slemove konstantno.
                              Po mom misljenju, Noto nije u pravu.

On slucaj dize na nivo pravila. Sva ova prica ima izvoriste u greskama koje su Novak i Vajda napravili 2012. Preopteretili su se. Iza Australije su isli na jos cetiri a nisu dobili ni jedan. To je stvorilo odredjenu nesigurnost na slemovima. Ali Beker radi na tome i imaju uspjeha. Pariz je veliki korak nazad, ali ja vjerujem u njih.

Osim toga tu se stvara fama da Novak igra lose GS-ve. Odigrao je nekoliko finala ispodprosjecno, to je istina. Ali u finalu su najbolji protivnici. Napravicu analizu koja ce pokazati svu neodrzivost argumenta da je Novak los na GS-ovima.

---------------------

Evo imam je. Pokazuje i vise od ocekivanog.

1. Ukupni rezultat:

Code:
                              Igrac 	W	L	T	%T
                              Nadal	195	27	14	34.1%
                              Rodzer	285	47	17	26.6%
                              Novak	193	34	8	19.0%
                              Mari	145	35	2	5.4%

%T - postotak osvojenih titula u odnosu na broj igranih GS-ova.
                              Postotno gledano, Rafa dominira. Ocekivano. Najveci sampion . Kako bude karijera odmicala, ocekujem da ce Novak primakne Federeru.

2. Izgubljeno od rangiranih do broja 5.

Code:
                              Novak	Od 0 do 5	18	52.9%
                              Mari	Od 0 do 5	16	45.7%
                              Rodzer	Od 0 do 5	20	42.6%
                              Nadal	Od 0 do 5	9	33.3%

3. stubac je broj praza a 4. postotak u odnosu na ukupni broj poraza.
                              Prilicno ocigledno. Novak je uglavnom gubio od top igraca. Mari osjetno manje ali i za njega se isto moze reci. Federer jos malo manje. Rafa daleko iza. On je cesto 'proforme' ucestvovao na GS-u.

3. Izgubljeno od rangiranih od 6 do 10

Code:
                              Nadal	Od 6-10	6	22.2%
                              Novak	Od 6-10	6	17.6%
                              Rodzer	Od 6-10	7	14.9%
                              Mari	Od 6-10	5	14.3%
                              Dosta ujednaceno. Rafa najbolji, vjerovatno zato sto je najlosiji u prethodnoj grupi.

Novak nevjerovatnih 70.5%. Jako je amlo gubio od pacera na GS-u.

4. Izgubljeno od rangiranih od 11 do 20

Code:
                              Novak	Od 11-20	3	8.8%
                              Nadal	Od 11-20	3	11.1%
                              Rodzer	Od 11-20	10	21.3%
                              Mari	Od 11-20	8	22.9%
                              Ovdje poraz smatram kiksom. Novak, po ocekivanju najbolji. Rodzer i Andi zasotaju. To nesto govori.

5. Izgubljeno od rangiranih od 21 do 50

Code:
                              Rodzer	Od 21-50	5	10.6%
                              Mari	Od 21-50	4	11.4%
                              Novak	Od 21-50	5	14.7%
                              Nadal	Od 21-50	4	14.8%
                              Ovdje Federer i Mari bolji.

5. Izgubljeno od rangiranih od 51 do 100

Code:
                              Mari	Od 51-100	2	5.7%
                              Novak	Od 51-100	2	5.9%
                              Rodzer	Od 51-100	3	6.4%
                              Nadal	Od 51-100	3	11.1%
                              Vecinom sa pocetka karijera.

6. Izgubljeno od rangiranih > 100

Code:
                              Novak	>100	0	0.0%
                              Mari	>100	0	0.0%
                              Rodzer	>100	2	4.3%
                              Nadal	>100	2	7.4%
                              To se vrlo rijetko desava.

7. Izgubljeno od Velike Cetvorke

Najvaznije.

Code:
                              Novak	V4	17	50.0%
                              Mari	V4	17	48.6%
                              Rodzer	V4	16	34.0%
                              Nadal	V4	8	29.6%
                              Dakle sve je jasno. Rafa i Rodzer su stvarali problem Novaku i Andiju. Sto je prirodno. Novak se bolje izborio sa time jer je bolji igrac.

Ovo je inace sustina. Vavrinka je nesto ala Safin koji je pomeo Samprasa u finalu USO-a i dobio Federera na AO kad je dosao do titule. Ili Delpo koji je odbio da izgubi od Rodzera 2009. Takvih igraca je uvijek bilo ali ne pretjerano cesto.
                              Last edited by NI; 10-06-15, 11:48.

Comment

• Niki,

Sajajan post!

GS titule su najvaznije mjerilo za uspjesnost karijere. Ne jedino.

Ali broji se na kraju karijere. I mi pricamo sto je uzrok da ih Novak nema vise i da li ce se ponovi isto u buducnosti.

Neki kazu, uvijek ce biti Vavrinka.

Ja kazem, uzrok su Velika cetvorka koja je na silaznoj putanji, a Vavrinka je sum koji ne treba mijesati sa tim glavnim uzrokom.

Comment

Working...
                                X