Announcement
Collapse
No announcement yet.
Sta trenutno slusate?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
malo sam zakasnio...ali daro,divna si
duza verzija i bolji zvuk
[I]Genijalno delo Argentinskog kompozitora Ariela Ramireza, prva misa na narodnom jeziku (španski) i u narodnim ritmovima i uz pratnju narodnih instrumenata..
"Krsmanović" je bio prvi strani hor koji je izveo Misu još 1968 g( Kolarac), sa Bogdanom Babićem, samo 4 god pošto je delo nastalo.To je odmah postao hit i zaštitni znak hora.
"Misa " je obišla svet sa velikim uspehom, i u njoj su nastupali svi najveći svetski pevači( Kareras, Domingo...)
Kod nas je prvi pevao Stojan Stamenković,kasnije Bane Simonović. Tenori su se menjali, a bariton je uvek bio isti, Dragoljub-Dika Đorđević. Poslušajte kako to izvode Jovo Reljin, tenor,(tada prvak BGD-ske opere) i
Dragoljub -Dika Đorđević , na svoj autentičan način.
Dodaćemo i primedbe američkih kritičara na izvođenje "Mise" pod upravom Bogdana Babića, koji je delo izveo prvi od evropskih horova, samo 4 godine od premijere u Teatro Colon(Buenos Aires). Šta su rekli američki kritičari:
"Misa Criolla" izrazitog ritma i uzbudljiva divno je otpevana (Newport,Rhode Island).Veliko je pitanje da li bi Argentinci mogli tako da otpevaju "MIsu Kriolju"(London, Canada).Mora se istaći bogatstvo izražajnog dueta B.Simonović i D-Đorđević u izvanredno izvedenoj "Misi Kriolji"(Seatle, Washington). Ubedljivo najbolja tačka večeri bila je Ramirezova "MIsa Kriolja",pevana na španskom, sa solistima tenorom B.Simonovićem i baritonom D. Đorđevićem (Lewiston,Idaho).[/I
(sa kanala gordane kojadinovic)Wizard
Comment
-
SpoilerAko mi časi smrti postanu bliski,
I nešto mi se crno oko nozdrva skupi,
Kažite drugovima da vojnik Zahar Gorodijski
Nije umio da odstupi,
Recite da sam, nagutavši se samrtnog vjetra,
Pao unapred, a ne unazad,
I da je slobode stosedamdesetdva santimetra
Uračunato i u moj pad.
Comment