Originally posted by mmajstor
View Post
Strani trener uvek moze da uvede nesto novo, a i da se nadogradi necim novim. Sito dolazi iz ozbiljnih sistema. Mi nemamo u drzavi ozbiljan sistem, nikada nismo ni imali,i to ne samo u kosarci i sportu generalno.
Zadnjih par godina dosta gledam i spansku drugu ligu i samo iz nje mozemo nauciti dosta toga pozitivnog kamoli iz prve lige. Mozemo mi ovde pricati do sutra, ali trenutno treneri koji rade u Srbiji su krs. Mladi treneri treba da se dokazu kroz manje klubove, da oblikuju svoj nacin rada i kroz jedno iskustvo, i to poduze, i da onda predju na visi nivo.
Imas primer Alimpija, veze taj momak sa zivotom nema, neko ga je ubedio ( Covic ) da je trener i on je presao, pazi sad ovo..iz KLS-a u EL. To jednostavno tako ne ide.
Instant resenje kao trener ne postoji vec samo u slucaju da se vadi kestenje iz vatre na kraju sezone nekom sok terapijom. Taj isti Sito moze biti trener Cedevite sledecih 5-6 godina, moze i popiti otkaz,a nije da je Cedevita imala slabe domace trenere, pa ni Cibona, ali to sto si domaci trener ne znaci apsolutno nista. Cak i u NBA ima stranih trenera sada i polako izlaze iz ljusture amerikanizacije i jednostavno i iskljucivo treba da se gleda kvalitet trenera i sta moze doneti. Naravno, moze i mladi trener da krene ali ako ga aminuju neki stariji i ako vide nesporan kvalitet u tome,kao npr Zoc koga su izuli iz patika,Saolin Duloa itd, itd..
Takodje prica za mlade talente, evo CZ je za 5-6 godina izbacila dosta dobrih domacih igraca, ali to je po 1-2 u generaciji i ima prostora za kvalitetne ali i perspektivne strance. Zagovaranje samo domacih igraca je takodje smesno pa i za male sredine. Mi imamo mislim posle amerike najvise igraca koji igraju napolje, i nema trika da ti non stop generises nove igrace. Nema novca, liga je smehtros, kako organizacijski i samim tim i finansijski.
Sito je vec 12-13 godina trener, isto od mladjih dana,samo sto je bio asistent, pa glavni trener i cuda pravio sa nekim malim tiovima, bio cak i trener godine, sto nije lako, posebno ne u spanskoj ligi. Imao i dve EL sezone i zeljan je rada i siguro da je mogao da bude trener u Spaniji ali hoce da ima nove izazove. Alimpije moze biti trener samo Bombardera iz Male Mostanice i tu se zavrsava njegova prica.
Comment