Announcement

Collapse
No announcement yet.

2012 Formula 1 Santander British Grand Prix (Silverstone)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

Originally posted by El Pocho View Post
    Mislis kvalitetom ili bodovno ??? Bodovno sigurno,ali kvalitetom nikako.Kimi je imao svoje sanse i nije ih najbolje iskoristio,ali treba uzeti u obzir da je covjek bio 2 godine van Formule 1,Alonso koliko god bio kvalitetan i ekstra vozac,imao je samo takve srece uostalom kao i onda kada je osvajao titule sa Renaultom,opet ponavljam ne sporim mu ni najmanje vozacko znanje ali je frajer samo tako sretan.Zao mi je Renaulta ciji sam fan(jer mi je smijesno tu ekipu zvati Lotus),ali ovo bi moglo biti dobro uigravanje za narednu sezonu,gdje ocekujem ako ovako nastave realnu borbu za titulu,jer ce i Kimi i Romain biti jos jaci...
    Originally posted by MarkedOne8 View Post
    Čak je i bodovno ite kako u igri.46 poena zaostaje.2007. kada je osvojio titulu najveći zaostatak mu je bio 26 poena.Po starom bodovnom sistemu to je bilo kao 2 i po trke.Sada zaostaje nešto manje od 2 trke.Kad tome svemu dodamo faktor iznenađenja i izopačenosti koji je ove godine veći nego ikada...
    Zaboravljate da je tad bio u ekipi koja je jedina imala pobede pored McLarena u sezoni 2007. Sem toga, Marked, Kimi je odradio svoje lose trke pre Hamiltonovih, zato je tako brzo stigao tu prednost (kad je Lewis u Kini izleteo na ulazu u box). Ovde su vec 5 timova odneli bar po pobedu, a Lotus i pored kvaliteta nije jedna od njih. Ne sumnjam da ce do toga doci, kao sto i onaj moj Sampionat pokazuje, stizu McLaren, a nije to samo do strategije, vecim je delom zbog bolida. Vettel, Hamilton i Alonso ostaju glavni pretendent na titulu. U kranjoj liniji, RB ce pruziti podrsku Vettelu pred kraj, cak i ako Webber bude bodovno bio ispred njega, kako bi imali najmladjeg trostrukog sv. sampiona... Zato je dobra stvar (za Tifosije) sto je juce Alonso bio ispred obojice glvanih konkurenata. Dobar je Webber, ponovo to pokazuje, ali nije mu sudjeno da bude Sampion.

Originally posted by Tony_G View Post
    E ne stigoh ceo dan na forum... makar sam odgledao trku... Dobra je bila, nista spektakularno... Ferrari je dosta napredovao, vidi se i po Massi, plus kako je Alonso sa tvrdjim gumama na pocetku bezao ovima na meksim... Nije mi jasno kako su meke gume bile tako lose, Lewis ostao na njima 6 krugova, ne znam da li je moguce da ih je unistio za to vreme ili je to bio plan (ako jeste, deluje mi kao idiotski). U svakom slucaju, vec drugi put za redom McLaren i Lewis su zajebali stvar sa taktikom, mislim da se ne pita tu samo ekipa vec i vozac ima uticaja na odluke, valjda je Hamilton svestan koliko unistava gume i da mu nista ne vrede duzi stintovi... Treba na svakoj trci da sledi recept iz Kanade, makar je prestizanje lako ove godine, nema opasnosti da se zaglavi iza nekoga mnogo sporijeg...
    Webber prijatno iznenadio, i dalje mi nije jasno kako su Alonsu tako brzo otisle gume, ali eto...
    Originally posted by MarkedOne8 View Post
    Nisu ni meni jasne te gume.Računam ovako: Većina trka počinje oko 14:00, odnosno kada je najtoplije.Samim tim je i staza najtoplija oko 14:15.Tvrđim gumama više odgovaraju više temperature, pa zato smatram da treba uvek startovati sa tvrđima.Znam da je to nemoguće zbog Q3 pravila posle kog nema menjanja guma, ali u Silverstonu se desio izuzetak jer je za kvalifikacije padala kiša.Po meni je bilo ločino da se startuje na tvrđima, pa meke i meke ili tvrde, tvrde, meke.Pored temperature veoma važan faktor ima i težina bolida tj. količina goriva.Trebalo bi da to jednako utiče na sve tipove guma ali izgleda da nije tako.Ne vidim šta bi drugo moglo da igra toliko važnu ulogu u ponašanju guma kada govorimo o performansama menju tipovima.Razmisliću malo dublje o tome pa ću izneti lično tehničko mišljenje.
    Nema mnogo filozofije, imali su samo cuku vremena da podese bolide za suvo, a potom su ih opet vracali na mokri set-up. Nije to dovoljno da se bolid podesi da ih ne jede ko alvu...
    Last edited by Vanja #66; 09-07-12, 08:24.

Comment

Evo ih i strategije...

15 jebenih krugova na brzoj gumi i prate Webbera iako ih u tom trenutku nije stizao!!! E, ovo je stvarno za zaljenje!

Red Bullove strategije su defiitivno najpreciznije. Nije ni cudo sto bi mnogi hteli da upravo Horner zameni Ecclestone-a...

Comment

Tacno je mogao jos 5 krugova da odradi u prvom stintu i ciao ragazzi. Ne moze Horner da zameni Eklstona, nema para, ali moze Toda
        Na celom svetu samo Crvena zvezda

Comment

Stella pocinje da u meni budi losa osecanja!

Citao sam nesto da se govorkalo kako bi i sam Ecclestone hteo da ga Horner zameni, a narocito u svetlu skorasnjih dogadjaja sa cika Mitom i teta Korupcijom... Kad se kula gradi na plecima drugih, lako padne kad oni smognu snage da ustanu.

Comment

Originally posted by Vanja #66 View Post
            Zaboravljate da je tad bio u ekipi koja je jedina imala pobede pored McLarena u sezoni 2007. Sem toga, Marked, Kimi je odradio svoje lose trke pre Hamiltonovih, zato je tako brzo stigao tu prednost (kad je Lewis u Kini izleteo na ulazu u box).
            Upravo tako.Isto tako su ove godine oba Lotusa odradila sve loše trke za celu sezonu, pogotovo Grožan.Alonso i Ferari su dobili maksimum iz trka, a često su mnogi faktori,na koje nisu oni sami uticali, imali udela u tome.

Gledaj ovo sad.U slučaju da je strategija bila malo drugačija u Kini i Bahreinu, Kimi bi tu imao najmanje treće mesto i pobedu.To je dodatnih 15+7 poena a ukupno 22.Možda bi mogla ili trebala i Španija da se uračuna ali puno bi to bilo osvrtanja.Dakle, Kimi bi sa malo boljom strategijom danas zaostajao ne 46 već 24 poena.Čak manje i od Fetela.Šta da se u Maleziji Perez nije zeznuo i tu bi Alonso izgubio 7 poena i ne bi imao pobedu sve do Valensije praktično.

Originally posted by Vanja #66 View Post
            Zato je dobra stvar (za Tifosije) sto je juce Alonso bio ispred obojice glvanih konkurenata. Dobar je Webber, ponovo to pokazuje, ali nije mu sudjeno da bude Sampion.
            Čekaj, Hamilton ima samo jednu pobedu koju je postigao do skora tek u Kanadi.Da su okolnosti bile makar malo drugačije ni on ne bi još uvek imao pobedu.Kimi nema pobedu, ali ima samo 9 poena manje od Hamiltona.Zašto bi po tebi ili bilo kome drugom Hamilton trebao da ima zvanje glavnog konkurenta a da pritom Veber bude tek jedva konkurent a Kimi da ne bude uopšte konkurent?
            Otkud ti možeš sa tolikom sigurnošću da misliš da će sve da ide kao po loju za Ferari?
            Tako sam i ja računao 2008.Tada sam imao 12-13 godina.Gledao sam spisak trka koje slede i prognozirao sam podiume između Hamiltona, Mase i Raikonena.Svaku stazu bih analizirao par sekundi i napisao bih kako će da bude.Naravno, računica mi je bila takva da će Kimi da bude na kraju prvi, Masa drugi, Hamilton treći.Jednu trku stavim npr. Raikonen, Masa, Hamilton a na toj trci bude kiša i suprotno.Tako sam prognozirao za Singapur 2008., a znate i sami šta se desilo.

Još jedna stvar.Kimi je bio na samo 3 sekunde od pobede u Bahreinu.Na samo 4 sekunde od pobede u Španiji.Ali on i dalje nema pobedu.Zaključak, po meni, je sledeći.Lotus i Kimi imaju tempo u pojedinim trkama za pobedu, a inače konstantno za podium.Svakako da imaju još vremena i prostora za napredak u više segmenata.Pre svega strategija da se dobro dotera, pit-stopovi, i setup da se izmeni.U setupu i bolidu ako se nađu 2 desetinke to je ove sezone dovoljno da te od P7 dovede do P1 u kvalifikacijama.

Iskreno, ne vidim puno smisla ove debate.Ti svodiš neke računice koje jesu tačne, ali su male šanse da tako i bude i to bi pilo vodu samo na video igrama, ne i u pravom svetu i sportu.Dao sam i lični primer za to.Jeste da 46 poena nije mala razlika, ali NIJE NEDOSTIŽNA, pogotovo u sezoni 2012.I ti pored toga, tako lagano otpisuješ nekoga ko je već dobijao Alonsa u, što bi se reklo, clutch situacijama kada su male bodovne razlike.Ako ti tek tako lako precrtavaš ko nije, a ko jeste glavni konkurent, kome jeste, a kome nije suđeno da bude šampion, onda mi non-Tiffosi, non-Alonsovci, non-Ferrarijevci nemamo šta ovde da komentarišemo vezano za borbu za titulu.
            Last edited by MarkedOne8; 09-07-12, 11:05.
            ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
            I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

Spa će biti u kalendaru najmanje do 2015.To je fenomenalno.Sport je po ko zna koji put spašen.

Nije mi jasno zašto je Kobajaši kažnjen sa 25k eura?To kao da je kompromis za Maldonada, ali kazna od 25 k je prevelikaaaa.

Kako god, Maldonado ostaje krmača na stazi.Bezobraznijeg vozača u životu nisam video.Nek ze zapita kako bi izgledala borba Maldonado-vs-Maldonado na stazi.
              ,,MO8, nemoj da se salis sa zivotom, zna se raspored: basket, F1, Nole, pa sve ostalo... Dakle No1e>skola... Na izvrsavanje!"

"Cekamo sutra da se ozvanici Kimster i mogla bi da krene lagana dominacija plus kada bi i Ross dosao....ludilo :)
              I eto nama novog paketa u Ferari: Allison + Raikkonen + Slade + MarkedOne8 :D mozda jedino da je zvucniji transfer Bejla od ovog naseg novog :biggrin:"

sigpic

Comment

Kamui je kaznjen sa 10k$, a Maldonado sa 25k$... On bi trebao da pogleda duel Alonsa i Webbera, bili su na 10cm jedan od drugog, a nijednog ternutka se nije stekao utisak da bi iko tu ikog mogao da izbaci...

Marked, to je moje misljenje, ako ga ne razumes, to je tvoje misljenje. Svoje misljenje da otpisem Kimija iz borbe za titulu nije samo tempo Lotusa, vec i neke situacije u kojima Kimi nekako nije onaj stari. Nekad bi neke duele resavao u 3 krivine, sad mu za iste trebaju po 3 kruga... Problemi sa upravljacem su reseni, cini se, mada se i Grosjean na to zalio ovog vikenda. Maric je u pravu, treba biti jako zadovoljan sto se vratio u mnogo boljoj formi od Schumachera, a realno ta jedna godina i ne predstavlja toliku razliku. Uzmi u obzir i da je vozio reli pre toga, sto se vozi dijametralno drugacije, to sto vidimo od Kimija je sjajno. Meni je jako zao jer mislim da moze vise, ali pesimistican sam za ovu sezonu...

Takodje, pominjes situacije u kojima mu je malo falilo za bolji rezultat. Zar nije recimo i Alonsu malo falilo u Kanadi, u Spaniji, juce? Webberu je malo falilo u Valensiji, Australiji za podijum... Vettelu u Kini (gde je ipak uradio lavovski posao), Monte Karlu... Lewisu u Australiji, Maleziji, Kini, Valensiji da uzme 12 poena? Svakom je cele sezone malo falilo za bolji rezultat, to nisu lose trke o kojima pricam. Lose trke su Lewisova Valensija, Vettelova Malezija, Buttonova Malezija, Webberova Spanija, u neku ruku Alonsova Kina... Kad te neko izbaci, ili sam sebe izbacis - e to je losa trka. Ovo su sitne greske u strategiji, ali fazon sa ovom godinom je sto nesto drugacija strategija moze odvesti u oba smera. Cekam Alonsovu losu trku, ali fazon sa njim je sto svi njegovi navijaci opravdano ocekuju da on nece napraviti katastrofalnu gresku i da ce izbeci nezgodan duel sa vozacima a la Maldonado... Momak od kako je u Ferrariu nije zavrsio 2 trke, u obe ga je drugi vozac izbacio jer je lose procenio i jer su uslovi bili promenljivi (Spa 2010, Kanada 2011.), a nije zavrsio u poenima 2010 u Maleziji i Britaniji, u prvoj mu je motor i menjac otkazao, a u drugoj je imao losu trku, cemu je i sam doprineo. Pravi jedan od najduzih nizova u istoriji F1 zavrsenih trka u poenima, jedini je ove godine uzeo poene u svakoj trci. Od njega se od pocetka njegove karijere ocekuje da marljivo sakuplja poene, makar i 2-3 manje ali ako izbegne situaciju u kojoj moze izgubiti sve - on ce to uraditi. Ljudi misle da ima srece, ali on tako vozi. Meni se prvom kad sam poceo da gledam F1 kako joj prilici to smetalo, ali shvatio sam da je to zapravo najinteligentnije i zasto velikani F1 smatraju njega za najkompletnijeg vozaca u F1 trenutno. A imamo i Schumachera u opticaju... Na kraju sezone, samo se bodovi gledaju, takva su pravila i to je njemu najbitnije...

Comment

Webber ostaje u RBRu i 2013. S obzirom da sam siguran da je to poseldica ove trke, vest stavljam ovde...

http://www.f1technical.net/news/17570

Dakle, Lewisu je Red Bull zatvorio vrata. Siguran sam da njegovi menadzeri, a ni on sam nisu zadovoljni... Bio sam ubedjen da ce on preci u RB, Webber u Ferrari na godinu dana, Massa umesto Kobayashia, Di Resta mesto Hamiltona i posle sve redom... Ovo znaci da RB ne oseca sigurnost za sledecu godinu, ne zele da eksperimentisu sa nekim drugim, Kad su i dalje najbolji tim u F1. Pitam se, ako Vettel predje u Scuderiu 2014, ko ce biti prvi vozac RBa tad. Mozda ce Hamilton ostati u McLarenu samo na godinu dana... Buran period predstoji, a samo jedan tim je potvrdio postavu za sledecu godinu...

Comment

Kad je Hamilton toliko ostao u McLarenu, evo već 6. godinu, ne vidim zašto bi Fetel odlazio iz Red Bula.Ferari jeste dobar tim, ali nema jednostano potrebe da Fetel ide iz Red Bula.

sigpic

Comment

Ako Newey ode, a sva je prilika, oticice i Vettel. A zna se gde jedino Newey ima zelju da ode...

Citam sad govorkanja o Lewisu u Lotusu sledece godine... San Seke Aleksic - crno i zlatno, pa jos i crnac!

Comment

Ne vidim smisao dovođenja Luisa u Lotus.Za njega možda i ima, ali ne znam koliko je to sada u interesu Lotusu.Imaju svetskog šampiona koji je u solidnoj formi i Grožana koji je dosta dobar.Konačno imaju stabilnu vozačku postavu.

sigpic

Comment

Ali Luis je mladji i marketinski isplatljiviji od Kimija. Da li je bolji vozac je vec mnogo teze odrediti. Kontam da ga razmatraju. Ali mene odusevljava koliko svi vec vide Hamiltona van Meklarena, ko bi rekao ovo pre 2, 3 godine. Ipak je bez Denisa on mnogo slabiji.
                          Na celom svetu samo Crvena zvezda

Comment

Pa normalno da ga vide, drugu godinu za redom nema bolid koji je konkurent za titulu, iako ga je na pocetku ove godine imao... Sizi zbog problema u boxu, koji se resavaju evo, iam vec pola sezone. A prednost MP4-27 se istopila, do mere da sad zaostaje. Maltene kontrast Ferrariu... Vecina krivi Sam Michaela za to, mada ga Whitmarsh satro brani. Brundle je to lepo rekao:

Lewisu nije lose u McLarenu i siguran sam da ce mu ponovo obezbediti sampionski bolid. Pitanje je da li on smatra da mu je potrebna promena i dasak svezeg vazduha.

Comment

Originally posted by NebojsaNS View Post
                              Ali Luis je mladji i marketinski isplatljiviji od Kimija.
                              Čekaj, čekaj.Za marketing se baš ne bih složio.I Kimi je ove godine učestvovao u marketingu.Juče je posetio fabriku u Enstounu, zezao se sa radnicima, igrali su čak i pikado.Nije to više kao pre.Snimio je neke reklame (Rexona), doveo Rovio kao sponzore u Monaku.
                              Što se tiče finansija u timu, jasno se može videti da je E20 ispunjen sponzorskim nalepnicama.Trina Solar je pre nedelju dana postala glavni sponzor tima.

Grožan je jako brz ali nije konstantan zbog manjka iskustva.Kimi svakako može još da pojača formu.Posle VN Mađarske ide na operaciju zgloba leve šake u Budimpešti zbog one povrede što je imao zimus.Valjda će to malo poboljšati stvari oko skretanja i tog upravljanja.U svakom slučaju, Kimi ima ugovor na još jednu sezonu.Trenutno zarađuje 5 miliona, Grožan 1 milion, a Hamilton 16 miliona.Da li bi mogao Hamilton da istrpi najmanje 50% manju godišnju platu, plus što mu niko ne garantuje da će Lotus biti bolji sledeće godine... ili on/padok znaju nešto o novom projketu Lotusa što mi ne znamo?

sigpic

Comment

Tu si u pravu... Jedino sto ce i Lewis doneti neke sponzore, pa moze da bude bolji paket (on kao vozac, pare koje donosi - predvidjena plata) od Grosjeana, Kimija se nece odreci. A i Kimi nece otici negde drugde, Mecka je jedino odrediste, a Lotus je trenutno bolji, ne vidim zasto bi se to promenilo u 2013...

Comment

Working...
                                X